Ragbisti Zvezde igraju u kolevci ragbi fudbala

Ragbi lig klub Crvena zvezda već sezonama dominira Srbijom i Balkanom, a sada je rešila da otpočne kampanju prezentovanja svog umeća u najvećim svetskim ragbi kulturama, Engleskoj a potom i u Francuskoj.

Ragbi lig je jedan od sedam varijeteta fudbala (association fudbal je, naravno, najpopularniji, a tu su još i ragbi junion, američki fudbal, gelski fudbal, kanadski fudbal i australijski fudbal).

Lig je relativno mlad sport, nastao 1895. godine cepanjem ragbi fudbala (inače nastalog po pravilima fudbala koja su igrana u Ragbi javnoj školi) na dva dela, a sve zbog profesionalizma, odnosno plaćanja igrača.

Kako je vreme odmicalo dva ragbija su postala i dva sporta, s obzirom da su pravila konstantno modifikovana (razlika u broju igrača samo je jedna od tih razlika).

Ragbi junion je globalno popularniji, a njega igraju čuveni Ol Bleksi sa Novog Zelanda, Springboksi iz Južne Afrike itd. Ragbi lig je, međutim, za mnoge dinamičniji i uzbudljiviji sport za gledanje, posebno popularan na severu Engleske, u čijim industrijskim gradovima u drugoj polovini 19. veka su ljudi bili i mnogo spremniji da prihvate plaćanje sportista.

Ragbi lig u Srbiji, svakako, nije previše popularan sport, ali nije nepoznat. Naprotiv. Prvi put je igran 1956. godine, ali njegov uspon u popularnosti počinje početkom 21. veka. Danas postoji takmičenje sa 12 ekipa.

Ragbi lig u Crvenoj zvezdi dobija zamah kada sadašnji predsednik Željko Delić, nekadašnji igrač ragbi juniona, ubeđuje klub da otpočne sa igranjem ragbi liga 2006. godine. Crvena zvezda je trostruki uzastopni šampion zemlje, a šampion je i balkanske ragbi lig lige, u kojoj se takmiči 14 timova iz osam zemalja.

„Naša ambicija je da se Crvena zvezda jednog dana takmiči u Superligi Engleske, odnosno u budućoj evropskoj Superligi", ističe Mark Pulen, pomoćni trener Crvene zvezde koji je u klubu od samog početka.

Sada Crvena zvezda ima priliku da igra u Čelendž Kupu, u engleskom Milomu. U pitanju je igranje sa engleskim četvrtoligašem, ali i najstarijim amaterskim klubom na svetu, osnovanim još pre nego što je osnovan i sam sport ragbi lig (1873. godine).

Od 22 igrača Crvene zvezde, 19 su Srbi, od kojih šestorica igraju za nacionalni tim. Darsi Etrič je Australijanac, a Brendon Anderson i Džamil Robinson su Amerikanci, koji su počeli da igraju ragbi lig u Bruklinu.

„Igranje u Engleskoj biće prilika da pokažem sebe u pravoj ragbi kulturi, ali i da vidimo ge se, trenutno, igrački nalazimo. U narednim godinama planiramo da igramo sa najboljim amaterskim, drugoligaškim i trećeligaškim klubovima iz Engleske i Francuske (takođe veoma izraženo razvijena ragbi kultura, prim. aut.)".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво