Vučić: Šah uči životu, potrebno raditi na popularizaciji

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je u Srbiji potrebno više viteštva nego ikada ranije, više šahista koji planiraju, predviđaju, anticipiraju, jer šah uči brže nego bilo koja druga igra o životu, a ako se dobro igra šah lakše se pobeđuje i prevazilaze problemi.

Vučić je, primajući mlade šahiste povodom Dana šaha, rekao da mu je drago što je mogao da ugosti mališane iz svih krajeva Srbije.

Pozdravljajući mlade šahiste, Vučić im je pokazao 17 tabli sa figurama, koje pripadaju najvećim delom državi, a nešto je iz predsednikove lične kolekcije, koje je, kako kaže, dobijao od državnika.

"Znaju da ne znam da igram šah, ali volim. To ne umanjuje moju ljubav prema šahu", dodao je Vučić.

Vučić se, obraćajući se mladim šahistima, našalio zbog njihovog ozbiljnog izraza lica.

"Šta ste se smrkli kao da ste u istom danu postali ‘Vučići‘", rekao je predsednik.

Istakao je da je teško pronaći lepšu temu od šaha, igru koju može da igra bez prestanka, a i o njoj toliko i da priča.

"Izabrali ste najlepšu stvar, koju volite, a koju ćete uvek voleti i ako se njom i ne bavite", uveren je Vučić.

Podsetio je da je veliki američki šampion Bobi Fišer rekao da je šah život, ukazujući da kroz jednu partiju šaha možete videti sve o jednom čoveku - kakav je karakter, mogućnosti, marljivost, sposobnost koje ima, i kako kroz teške situaicije prolazi, koliko je trpeljiv i izdržljiv.

"Šah uči pre svega da budete džentlmeni i dame, da budete vitezovi, da pobeđujete ali i da pristojno gubite. Ima svoje jasne okvire i u njemu ne postoji mogućnost da sudija spreči protivnika da odigra svoj potez. Nema ravnopravnije i lepše igre od šaha. Osnova viteštva je da pustite drugoga da igra. Kada naučite šah naučili ste najvažniju životnu lekciju", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da više od 600 miliona ljudi u svetu aktivno igra šah.

Naglasio je da žali što je Srbija izgubila generaciju vrhunskih šahista, što nije radila na popularizaciji šaha.

"Danas imamo nešto manje poznatih, ali izvanrednih šahista, moramo da imamo više. Neki misle da u šahu postoji ozbiljna doza agresivnosti za pobedom. Ja sam bliži tezi da je šah intelektualna gimnastika", rekao je Vučić.

"Danas kada vas vidim u ovolikom broju računam da smo na dobrom putu mislećih ljudi. Kao što je danas u Srbiji potrebno više viteštva nego ranije, tako je potrebno više šahista koji planiraju, predviđaju i anticipiraju. Igrajte šah, igrajte što više", poručio je Vučić.

"Dok ste tako mladi šah će vas brže nego bilo koja druga igra naučiti životu. Ako dobro igrate šah lakše ćete pobeđivati i probleme prevazilaziti", zaključio je Vučić.

Nakon obraćanaj Vučić je odigrao partiju šaha sa prvakinjom države u svom uzrastu, desetogodišnjom Irinom Vujatović, sa kojom je remizirao.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара