„Trofej Beograda” u ragbiju

Tradicionalni međunarodni turnir „Trofej Beograda 2018” u ragbiju za juniore održava se na stadionu Kralj Petar Prvi u Beogradu (FK „Rad”). Turnir organizuje Ragbi savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu, u spomen na jednu od najdirljivijih priča iz Prvog svetskog rata.

Na turniru će, pored reprezentacije Srbije i selekcije Beograda, učestvovati i ekipa „George Heriots" iz Edinburga i „Ippokratis" iz Grčke. Turnir će biti održan u čast proslave sto godina ragbija u Srbiji i u znak sećanja na prvu ragbi utakmicu koju je naša reprezentacija odigrala 1918. godine. Utakmica koju su prvi srpski ragbisti odigrali protiv ekipe „Britanskih kolonija" iz Edinburga smatra se prvom zvaničnom utakmicom reprezentacije Srbije u svim sportovima.

Jedna od najdirljivijih priča iz Prvog svetskog rata jeste ona o srpskim dečacima, često siročićima pronađenim pored puta, koji su se sa vojskom povlačili preko Albanije do Krfa. Srpska vlada zaključila je da Srbija, bez obzira na to što je okupirana, mora da misli na svoju posleratnu budućnost i poslala je više od tri hiljade dečaka na školovanje u Francusku i Veliku Britaniju. Tako je grupa od 27 dečaka dospela u Edinburg, u prestižnu školu „George Heriots", gde su proveli naredne četiri godine. Iako nisu znali engleski jezik, koji u to vreme nije bio popularan kao danas, dečaci su ostvarili odličan uspeh u školovanju i, što je mnogo zanimljivije, zavoleli ragbi o kojem do dolaska u Škotsku nisu znali ništa. Neki od njih igrali su i za tim škole, a utakmica koju su odigrali protiv ekipe „Britanskih kolonija" smatra se prvom zvaničnom ragbi utakmicom reprezentacije Srbije. Reprezentacija Srbije 1918. godine je u Edinburgu pobedila selekciju „Britanskih kolonija" rezultatom 8:6. Po završetku školovanja, dečaci - tada doktori, ekonomisti, inženjeri doneli su prvu ragbi loptu u Srbiju, nedugo potom osnovani su i prvi ragbi klubovi na ovim prostorima.

Negovanjem sećanja odužujemo se na gostoprimstvu koje su Škoti, u vreme najtežih momenata naše istorije, ukazali srpskoj deci prihvatajući ih i pružajući im obrazovanje i sigurnost.

Specijalni gosti turnira biće potomci srpskih dečaka iz Edinburga, kao i ekipa škole „George Heriots".

Turnir počinje u 11.30, a završava se u 17.40 časova. Ulaz je slobodan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво