Karatisti sa Kosova u Novom Sadu samo statusno neutralno

Na 53. Evropskom prvenstvu u karateu, od 9. do 13. maja, u novosadskom "Spensu", karatisti sa Kosova mogu da učestvuju samo statusno neutralno, odnosno pod imenom i prezimenom ili pod obeležjima Evropske karate federacije.

U skladu sa preporukom Vlade Srbije, nije moguće da nastupaju sa bilo kakvim simbolima samoproglašene države Kosovo, a organizator takmičenja nastojaće da se ponaša u skladu s vladinim instrukcijama, potvrdio je predsednik Karate saveza Vojvodine i član Organizacionog odbora predstojeće smotre evropskih karatista Strahinja Tepavčević za Novosti.

Za učešće je stigla 51 prijava, među kojima je i "aplikacija" Prištine, kaže Tepavčević.

On je podsetio da se reprezentacija tzv. države Kosovo nije pojavila na Balkanskom prvenstvu u karateu, koje je održano proteklog vikenda u Beogradu.

"Mi smo o svemu obavestili evropsku kuću karatea. Slavoljub Piper, predsednik Karate federacije Srbije, predočio je špancu Antoniju Espinozi, predsedniku Svetske i evropske karate federacije, da bi dolazak ekipe tzv. države Kosovo nama predstavljao problem. S druge strane, može da se desi da ne dođu ni u Novi Sad. Preostaje nam jedino da čekamo i da vidimo rasplet događaja", rekao je Tepavčević.

Predsednik Karate saveza Srbije Slavoljub Piper rekao je da na predstojećem prvenstvu Evrope svi moraju da poštuju zakone Republike Srbije.

"Previše se oko toga prejudicira, situacija je jasna. Znaju se zakoni Republike Srbije i ne postoji dilema da ćemo ih slediti. Svi koji dolaze u Srbiju a nisu njeni državljani moraju da poštuju zakone, ali i svi oni koji žive u Srbiji moraju da poštuju zakone", rekao je Piper.

Odluku da kosovski karatisti nastupaju pod zastavom Evropske karate federacije poštovaće i u toj organizaciji, uverava Piper.

"Evropska federacija i Karate federacija Srbije su do sada dobro sarađivali, naravno da će prihvatiti odluku naše zemlje. Ne možete da dođete kod nekog u goste i ne poštujete ga. To je apsurd", kaže Piper i dodaje da je na stalnoj vezi sa prvim čovekom Evropske federacije Antonijom Espinozom.

Na pitanje da li postoji odluka oko mogućeg izlaska na postolje srpskih i kosovskih karatista, Piper odgovara da je tako nešto teško ostvarivo, pre svega na sportskom planu.

"Pričamo šta bi bilo kad bi bilo. Srbija je među pet država u Evropi po kvalitetu, ostali moraju da jure najbolje. Nije lako doći do uspeha, moraju postojati potencijal i tradicija... U svakom slučaju, u tom pravcu i ne razmišljamo, mnogo će vode proteći Savom i Dunavom da bismo se zajedno našli na postolju".

Evropsko prvenstvo u karateu, 53. po redu, održava se u novosadskom "Spensu" od 9. do 13. maja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво