Milica, Tijana i Vanja na finalnom Gran-priju

Za mnoge sportiste kraj godine predstavlja i kraj sezone, ali ne i za reprezentativce u taekvondu. Milica Mandić (preko 67 kg), Tijana Bogdanović (do 49 kg) i Vanja Stanković (do 49 kg), pod vođstvom Dragana Jovića, otputovale su na finalni turnir Gran-prija, u kategoriji G-8, koji se predstojećeg vikenda održava u Abidžanu na Obali Slonovače. Loša organizacija finalnog GP na Obali Slonovače.

Finalni turnir Gran-prija je, posle Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva, najvažnije nadmetanje. Spada u grupu G-8, što znači da je dvostruko više vrednovan nego regularni Gran-pri ili, na primer, Evropsko prvenstvo. Na finalnom Gran-pri turniru učestvuje najboljih 16 takmičara sa olimpijske liste, a sve tri naše devojke bore se u subotu.

„Kraj godine je za mnoge samo prilika da se saberu rezultati i podvuče crta. Međutim, kod nas je kraj još daleko. Finalni Gran-pri je jedan od najvažnijih turnira u našem sportu i, ukoliko se osvoji, nosi čak 80 poena. Jako sam ponosan što sam učesnik finalnog GP sa čak tri moje učenice. Znam da im neće biti nimalo lako, ali i sam dolazak ovamo je veliki uspeh. Ipak, ne mogu a da ne kažem da očekujem medalje i sa ovog takmičenja. Do sada nismo imali sreće da se okitimo medaljom, nadam se da je sada prava prilika", ističe Dragan Jović.

„Odmah nakon ovog takmičenja idem na Evropsko prvenstvo u Bugarskoj i na kraju godine, 30. 12, sa Milicom idem na prvi Grem slem, novi turnir koji od ove godine startuje i održava se u Kini, dok Vanja i Tijana nastupaju u januaru", dodao je on.

Grem slem je pozivni turnir gde u svakoj olimpijskoj kategoriji učestvuje po 12 najboljih na svetu, a Milica, Tijana i Vanja su se u startu kvalifikovale. Pravila su drugačija budući da ne putuje prvih dvanaest sa olimpijske liste kao na finalnom Gran-priju, nego olimpijski prvak, svetski šampion iz niže kategorije, svetski prvak iz olimpijske kategorije, osvajač finalnog Gran-prija iz 2016, osvajači ovogodišnjih Gran-pri takmičenja, medaljisti sa kvalifikacionog turnira i tako dalje.

Fond Grem slema je 800.000 dolara što je ogroman novac za taekvondo. Osvajač Grem slema dobija 70.000 dolara, drugi 20.000 i treći 10.000.

Kao najiskusnija među tri devojke, Milica je već iskusila kako je učestvovati na finalnom GP.

„Ovo mi je treće finale Gran-prija, i do sada nisam imala sreće da osvajim medalju. Sada dolazi 16 najboljih takmičara iz svake kategorije i očekuju nas po četiri jake borbe. Turnir nosi 80 bodova i volela bih da imam kvalitetne borbe, sakupim što više bodova i osvojim neku od medalja", ističe Milica.

Posle osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Koreji, Vanja je prvi put među najboljih 16 boraca na svetu.

„Za mene je ovo prvi finalni Gran-pri i jako sam srećna što sam uspela do kraja godine da uđem u prvih 16. Konkurencija je izuzetno jaka i sigurno nas očekuju teške borbe. Želim da dam svoj maksimum i nadam se najboljim rezultatima", rekla je Vanja.

Tijana je na poslednjih nekoliko turnira pokazala da je u dobroj formi.

„Prvi put imam priliku da učestvujem na finalnom turniru Gran-prija, gde dolaze samo najbolje plasirani takmičari i gde je svaka borba jako teška. Zaista smo došli spremni i motivisani da osvojimo medalje, a odmah posle toga nas čeka i Evropski šampionat u olimpijskim kategorijama, gde se takođe nadam najboljem plasmanu", zaključila je Tijana.

Loša organizacija finalnog GP na Obali Slonovače

"Iznenađeni smo lošom organizacijom finalnog turnira Gran-prija. Domaćini se zaista trude da nam pomognu, ali ipak, ovaj turnir traži iskusne organizatore, sigurnu zemlju organizatora, mnogo lakšu komunikaciju sa savezima... Nadamo se da će sve biti dobro do kraja i da će se svi bezbedno vratiti kućama", ističe Dragan Jović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво