Svetski biciklisti oduševljeni Beogradom

Početkom oktobra vožen je prvi Gran Fondo u našoj prestonici. Biciklistički maraton okupio je više od 500 biciklista iz čitave Evrope, a Beograd se već sprema i za narednu godinu i drugi Gran Fondo u Beogradu.

Više od 40 godina Beograd je čekao na organizaciju biciklističkog maratona, koji se vozi u čitavom svetu i na svim kontinetima okuplja stotine hiljada rekreativaca i profesionalnih vozača, zaljubljenika u ovaj sport.

Gran Fondo nastao je početkom sedamdesetih godina u Italiji, a danas se trke rekreatiovac i profsionalnih vozača održavaju u čitavom svetu, od Australije, preko Južnoafričke Republike, Brazila, Argentine, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata i gotovo svih Evriopskih država.

Naša zemlja, prvi put je organizovala Gran Fondo 1. oktobra. 

Već tokom prvog Gran Fonda, Beograd je nadmašio očekivanja, bilo je više od 500 učesnika, održane su trke guralica za najmlađe. Poređenja radi, pre Beograda, Zagreb je organizovao Gran Fondo, i nastupilo je samo 180 takmičara. 

Start i cilj naše trke bili su na Terazijama, a žitelji prestonice imali su priliku da uživaju u pravom biciklističkom spektaklu. Strani takmičari poneli su neverovatne utiske iz Beograda.

Ove godine, na beogradskom Gran Fondu nastupila je i čitava reprezentacija Srbije, kao i gosti iz inostranstva, profesionalni vozači Kišerlovski i Koren. Gran Fondo, za oen najspremnije takmičare, vožen je u dužini od 125 kilometara, preko Mladenovca, Kosmaja i Sopota, dok je za one manje spremne takmičare organizovan Media Fondo u dužini od 75 kilometara. 

Pobednik kod profesionalaca bio je naš reprezentativac, Stefan Stefanović. Kod rekreativaca najbrži je bio Italijan Tomaž Čifuta.

U trci na 75 kilometara, najbrži je bio Italijan David Bekaro, dok je kod dama, u trci profesionalnih biciklistkinja pobedila je naša reprezentativka, Jovana Crnogorac. Kod reakrativki najbolja je bila naša takmičarka Vida Medić.

Media Fondo kod dama osvojila je Novosađanka Eva Hatala. 

Ciljevi za narednu godinu su jasni - više od 1000 takmičara na ulicama naše presonice, u novim izazovima na 125 i 75 kilometara, i gosti iz sve većeg broja svetskih zemalja, koji će podići kvalitet same trke, ali i dodatno promovisati naš biciklizam i našu zemlju u čitavom svetu. 

Termin za 2018. po svoj prilici ostaje isti, tako da će Beograđani drugi Gran Fondo dočekati krajem septembra naredne godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво