Tramp, Naskarom protiv NFL-a

Američki predsednik Donald Tramp nastavio seriju žestokih napada na NFL ligu, optužujući čelnike te lige da podrška protestima igrača predstavlja "nedostatak poštovanja zemlje, zastave i himne". Kvoterbek Nju Inglanda, čijom se podrškom Tramp donedavno naširoko hvalio, oštro kritikovao predsednika zbog "izazivanja podela". Iza Trampovih reči stoje politička matematika i vlasnici Naskara.

Verbalni rat američkog predsednika Donalda Trampa i NFL lige ne prestaje da potresa Ameriku pošto je više od 100 igrača klečalo tokom intoniranja himne pred početak nedeljnih utakmica, dok su na stranu sportista stali listom svi vlasnici timova, uključujući i one koji su bogato finansirali Trampovu predsedničku kampanju.

"Klečanje nema veze sa rasom. Radi se o poštovanju zemlje, zastave i himne. Mnogi ljudi su glasno negodovali zbog igrača koji su klečali (što je bio mali procenat od ukupnog broja). To su navijači koji zahtevaju poštovanje za našu zastavu", napisao je Tramp u ponedeljak na Tviteru, čime je nastavljena oštra debata o protestu igrača, ali i predsednikovom snalaženju u zapaljivoj situaciji.

Usput, Tramp je nahvalio automobiliste i gledaoce na trkama Naskara, pošto je nekoliko vlasnika timova upozorilo vozače da će ih optpuštati ukoliko budu klečali tokom intoniranja himne.

Američki portal "FiveThirtyEight" smatra da se Tramp, prilikom odluke da se žestoko sukobi sa NFL ligom, vodio prošlogodišnjim istraživanjima javnog mnjenja, prema kojem proteste igrača tokom intoniranja himne podržava svega 38 odsto ispitanika.

Istraživanje univerziteta Kinipijak, tvrdi Vašington post, predstavlja ipak slab temelj za pokretanje šire političke debate, jer su u ne tako davnoj prošlosti, protesti koji nisu u početku imali preteranu podršku, neretko kasnije postajali nezaobilazan deo moderne američke istorije.

Post podseća da su Amerikanci imali izrazito negativan odnos prema aktivnostima Martina Lutera Kinga tokom šezdesetih godina prošlog veka, kada se njegovom pokretu protivilo više od 60 odsto ispitanika, ali da danas o istorijskoj ulozi lidera pokreta za jednakost nema gotovo nikakve dileme.

Sličan preokret u istraživanjima javnog mnjenja zabeležile su i akcije LGBT organizacija, jer je 1993. godine tek 23 odsto Amerikanaca podržavalo veliki marš u Vašingtonu. Stvari koje su tada delovale kao radikalni zahtevi, poput ozbiljnijih izdavanja za istraživanje leka za HIV ili regulisanja istopolnih brakova, danas su pak deo "mejnstrim" politike.

Iako se čini da Tramp ima većinsku podršku javnog mnjenja, retke zvezde koje su mu držale stranu tokom predsedničke trke protiv Hilari Klinton polako napuštaju njegove redove.

Veliki Trampov adut, jedan od najboljih igrača u istoriji američkog fudbala, kvoterbek Nju Inglant Patriotsa Tom Brejdi, stao je na stranu saigrača u sukobu sa predsednikom, navodeći da Trampove reči "izazivaju podele".

"Kao što sam rekao, podržavam saigrače. Fudbal je nešto što spaja ljude iz svih delova zemlje. Svi smo različiti, svi smo jedinstveni. To je ono što nas čini posebnim", rekao je Brejdi, prenosi Boston Herald.

Američki mediji navode da je oštra Trampova retorika protiv igrača i NFL timova usko povezana sa izborima za mesto u Senatu koje pripada Alabami, gde se borba vodi između predsednikovog pulena Lutera Grejndža i Roja Mura, na čijoj su se strani okupili dojučerašnji ključni zvaničnici Bele kuće, poput Stiva Benona i Bena Karsona.

Verovatno najpoznatiji sportista koji je potekao iz Alabame, prilično republikanski nastrojeni Čarls Barkli, oštro je osudio Trampove reči, navodeći da predsednik SAD "nikada ne treba da koristi izraz k... sin".

"Sramota me zbog stvari koje je rekao u Alabami, kao i zbog načina na koji su te reči pozdravljene. Boli me kada te neznalice u Alabami aplaudiraju nečemu tako glupom", rekao je Barkli.

Dan posle utakmica ostaje nejasno da li će protest igrača u NFL-u rasti ili će vremenom prestati. Himnu je na kolenima odslušalo mnogo igrača koji ranije nisu podržavali takav vid protesta. Istovremeno, na nekoliko stadiona čuli su se zvižduci upućeni igračima.

Do sada, himnu SAD na kolenima nije odslušao nijedan beli igrač.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво