Fudbal protiv Donalda Trampa

Više od 100 igrača američkog fudbala na kolenima odslušalo himnu SAD, protestujući zbog kontroverznih poruka predsednika Donalda Trampa, koji je od NFL lige zatražio da otera sportiste koji na taj način izražavaju političke stavove. Sukob sa sportistima deo Trampove strategije u trenutku kada mu je podrška na rekordno niskih 37 odsto. Podrška Trampu u Dalasu.

Predsednikovanje Donalda Trampa izbacilo je, prethodnih meseci, na svetlost dana svu dubinu podela u američkom društvu, ali ni jednom sa toliko žuči i gneva, kako je dočekan predsednikov pokušaj da disciplinuje profesionalne sportiste, pre svih košarkaše i igrače američkog fudbala.

U odvojenim porukama, Tramp je "pocepao" pozivnicu za Belu kuću jednom od najboljih igrača NBA Stivenu Kariju, dok je vlasnike timova NFL lige pozvao da oteraju igrače koji protestuju klečeći tokom intoniranja himne.

Tramp nije morao dugo da čeka na odgovor, komesar NFL lige ga je optužio da nepromišljenim porukama izaziva podele, Karijevu Golden Stejt Voriorsi postaće prvi šampioni koji se neće pojaviti na prijemu u Beloj kući, a veliki Lebron Džejms predsednika SAD nazvao je "bitangom".

Komentare predsednika SAD oštro osudio i njegov prijatelj i politički istomišljenik, vlasnik Nju Ingland Patriotsa Robert Kraft.

"Duboko sam razočaran tonom predsednikovih komentara... Sport je naajznačajniji faktor jedinstva i nažalost zemlju ništa više ne deli od politike", naveo je Kraft.

"Naši igrači su pametni, promišljeni i jako vode računa o zajednici. Podržavam njihovo pravo da na miran način pokrenu društvene promene", naveo je vlasnik Patriotsa.

Kraftova poruka usledila je svega nekoliko sati pošto je ceo tim Pitsburg Stilersa, u znak protesta, ostao u tunelu tokom intoniranja himne na čikaškom Soldžers fildu.

"Nećemo dozvoliti da reči koje izazivaju podele utiču na naše ciljeve. Ovo ne radimo jer ne poštujemo himnu, već kako bi se izmakli od ove situacije. Momci ne bi trebali da budu stavljani pred ovakve izbore", rekao je trener Pitsburga Majk Tomlin.

Amerikanci su sa velikom pažnjom pratili utakmice i zbog činjenice da je Tramp pozvao stanovnike te zemlje da bojkotuju utakmice NFL lige. Veliki nedeljni derbi između Njujork Džajantsa i Filadelfija Iglsa u "gradu bratske ljubavi" igrao se pred krcatim tribinama Linkoln Fajnanšel filda, što je posmatrače navelo na zaključak da je Tramp, možda, ispalio strelicu u pogrešnom pravcu.

"Tramp je želeo reakciju i to je dobio. Žalosno je da imamo predsednika koji deli građane na rivalske tabore", rekao je televizijskoj mreži En-Bi-Si nekadašnji šef republikanaca Majkl Stil.

Politički analitičari, poput jednog od stratega izbornih nastupa republikanaca Džon Firi, smatra da Tramp, napadima na sportiste, suštinski mami istomišljenike pred izbore za mesto u Senatu u Alabami.

Trampov pulen u ovoj trci je Luter Strejndž, koji se za mesto u Senatu bori protiv Roja Mura, na čijoj su se strani okupili dojučerašnji ključni zvaničnici Bele kuće, poput Stiva Benona i Bena Karsona.

"Fascinantno je kako demokrate upadaju u Trampovu zamku i bez zadrške podržavaju ljude koji protestuju. Nisam siguran koliko je takva politika mudra", smatra Firi.

Strateg demokrata Rodel Mulino, takođe, misli da Tramp nije preterano razmišljao o zastavi i himni kada je odapeo strele u pravcu Stefa Karija i Kolina Kapernika, navodeći da je predsednik želeo da "razbudi bazu i diskusiju skrene sa loših rezultata administracije".

Kolin Kapernik je u avgustu prošle godine kleknuo tokom intoniranja himne, protestujući na taj način protiv socijalnih problema, uključujući i seriju kontroverznih policijskih akcija, u kojima su ubijani crnci.

Trampove poruke dobile su podršku u Dalasu, gde su navijači glasno negodovali pošto su trojica igrača domaćih Koltsa na kolenima odslušali himnu. Istoremeno, grupa navijača gostujućih Klivlend Braunsa nosila je poruke podrške Donaldu Trampu.

Glasna negodovanja i uzvici "Ustanite, ustanite", čuli su se i na Džilet stadionu, gde su igrali Nju Ingland Patriotsi i Hjuston Teksansi.

u prošlosti, protesti sportista zbog političkih pitanja u Americi, mahom su završavali kaznama, pa su Tomi Smit i Džon Karlos izbačeni sa Olimpijskih igara u Meksiko sitiju pošto su na pobedničkom postolju podigli pesnice u vazduh u znak podrške "Crnim paanterim", dok je košarkaš Mahmud Abdul Rauf kaažnjen jer nije želeo da stoji tokom intoniranja himne pred utakmicu NBA lige. Rauf je, prethodno, američku zastavu nazvao simbolom rasizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи