Noć veka, udaraca i novca: Mekgregor – Mejveder

Oko četiri sata posle ponoći, Nevada će biti centar sveta u kojem će se odvijati borba godine, decenije i veka. "Neporaženi" Flojd Mejveder, osvajač 11 titula raznih kategorija, braniće čast boksa protiv "ozloglašenog" UFC šampiona lake kategorije Konora Mekgregora.

Mišljenje je da su borbe i događaji veka već odgledani, ali ono što ljubitelje boksa očekuje u noći subote na nedelju jeste upravo to. Nevada će biti centar sveta tog trenutka, a publika koju između ostalog čine Ajs Kjub, Lebron Džejms, Vil Smit, Drejk, Stalone, Paf Dedi, Denzel Vašington i mnoge poznate ličnosti iz svih sfera širom sveta, će imati priliku da prisustvuje nečuvenom.

Borba u najmanju ruku i jeste to - nečuvena, pre svega zbog njenih aktera. U jednom uglu je Amerikanac Flojd Mejveder, neporaženi borac, ponosni osvajač 11 titula raznih kategorija, bokser koji je po mnogima prišao i rame uz rame stao sa Alijem i Tajsonom.

U drugom ćošku ringa stajaće Irac, MMA borac Konor Mekgregor, šampion lake kategorije UFC šampionata, ali tu svaka konekcija sa rečju "lako" prestaje.

Kao što se da primetiti, radi se o sukobu sporta i disciplina i to daje posebnu draž ovom događaju.

Pozadina ove borbe jeste ta da su učesnici trenirali i sparingovali u istoj dvorani i da je kroz šalu otvorena tema o sukobu dva sporta, a potom i dvojice boraca, nakon čega su dva teška karaktera razmenila oštrije reči, a potom ušli i u fizički obračun.

Nakon pregovora koji su bili veoma specifični jer je morao da se ugovori svaki detalj borbe, postignut je dogovor o vremenu održavanja, mestu, novcu, ali i pravilima te borbe.

Što se tiče novca, neizbežno je spomenuti to da će pobednik meča osvojiti približno 100 miliona dolara bez sponzorstava i reklama, a šlag na tortu zvana "pobeda" biće specijalno dizajnirani pojas za ovaj duel. Pojas je sačinjen od aligatorske kože, dok će ime pobednika biti ugravirano u kilogram i po dvadesetčetvorokaratnog zlata u koje je "utkano" oko 300 dijamanata i ostalih plemenitih metala.

Na red su došla i pravila, što je koliko god to zvučalo, najčudnija stavka dvoboja.

Mekgregor je pristao da se borba odvija potpuno po bokserskim pravilima, čime je pokazao da ima samopouzdanja u sebe i pobedu nad protivnikom, ali je tom protivniku znatno olakšao meč.

Ipak, najveću draž, akcenat i iščekivanje ovog spektakla dali su borci na mitinzima, konferencijama za štampu i merenjima.

U najmanju ruku urađeno je i izrečeno sve kako bi se milionski auditorijum privukao ili u dvoranu u Nevadi, ili "zakucao" za stolice "malih" ekrana. 

Počelo je sa Konorovim odelom na kojem je ispisana pogrdna rečenica o Flojdu, viđene su Mejvederove novčanice koje je bacao na Irca dokazivajući mu da nije švorc, viđeno je i otimanje irske zastave u Flojdovoj režiji čime je uspeo da se uvuče Mekgregoru pod kožu. Konor nije propusitio priliku da ponovo pokaže svoj čuveni hod i ples prema Mejvederu, kao ni to da ga verbalno uvredi i ponizi svakom izgovorenom rečenicom.

Dve stvari su sigurne - Oba borca su igrala te igre kako da poremete samopouzdanje jedan drugom i oba borca imaju samopouzdanja na pretek.

Što se tiče same borbe i njenog predviđanja...prema svim svetski poznatim analitičarima i prognozerima, Mejveder je apsolutni favorit za pobedu, a kao glavni razlozi navode se naravno ti što je ovo njegov sport, na domaćem je terenu, iako nikada nije bio poznat kao neko ko će stalno nokautirati protivnike, Mejveder ima neverovatnu sposobnost da izbegava protivnikove udarce, poseduje sjajan rad nogu, a potom i veoma brze ruke kojima zadaje instant odgovor na drugoj strani. Neporažen je u tome što radi i ima znanje i iskustvo potrebno da se ovakav meč pobedi.

Ipak, nikada ne možete optisati Konora Mekgregora (29) jer je znatno mlađi od Flojda (40), a reklo bi se i znatno uvereniji i motivisaniji. Glavna Konorova prednost u ovom meču biće svakako jačina udaraca koje on zadaje, a poznato je da tih udaraca ne treba da bude čak ni previše, već dva do tri vezana i protivnik bi se našao bez svesti na podu. Irac jeste dosta limitiran jer su sve njegove veštine osim udaraca rukama anulirane pravilima, pa tako publika neće moći da vidi one njegove čuvene kapuera udarce nogom iz okreta. Takođe Konorova prednost mogu biti i uglovi pod kojima on udara, naime, prema sajtu "SportScience", Mekgregor zadaje udarce iz 30 različitih uglova sa obe ruke, dok Mejveder to radi sa znatno znatno manje opcija. Ipak Konor bi morao da obrati pažnju ne na svoje udarce već svoju kretnju, kao i kretnju protivnika jer se ne bore u popularnom UFC Oktagonu već u klasičnom ringu. 

Analize i poznati su ovu borbu uporedili sa trkom plivača i vaterpoliste koju po logici mora dobiti plivač ili u ovom slučaju Flojd Mejveder.

Ipak, "ludi Irac" kako je prozvan Mekgregor je milionske fanove privukao svojim delima i pričom i činjenica je da i on sam veruje u to da će veoma lako savladati protivnika. Ima prednost atleticizma, viši je, mlađi i ima duži raspon ruku. Poseduje ogromnu želju da nokautira Mejvedera u prve tri runde kako je izjavio i neizmerno veruje u to.

Sve u svemu, ljubitelje boksa, UFC-a ali i same borbe očekuje pravi spektakl, spektakl u kojem se saznaje ko i koja federacija poseduje najboljeg borca današnjice!  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво