Читај ми!

Jovana Srdanović – sadašnjost i budućnost šaha u Srbiji

Jovana Srdanović ima 14 godina, a za osam godina bavljenja šahom osvojila je oko stotinu medalja i 40 pehara! Aktuelna omladinska prvakinja Srbije u šahu izborila je učešće na evropskim i svetskim prvenstvima. Da li će tamo braniti boje Srbije, zavisi od toga da li će biti novca za putovanja.

Jovana je naučila da igra šah krišom, gledajući kako to rade starija braća. Ubrzo je počela da ih pobeđuje. Prvi turnir odigrala je sa 7 godina. Prvo takmičenje je donelo i prvu medalju.

"Treniram od svoje šeste godine. Moj talenat je 'provalio' moj trener Zoran Bilbija. Najdraža medalja mi je sa evropskog prvenstva od 2015. godine, tamo sam osvojila prvo mesto", rekla je Jovana.

Svakodnevno trenira po sat i po. Otkriva nam tajnu - za jednog dobrog šahistu je potrebno da vežba i da ima samopuzdanje. A ono joj ne manjka ni kada se posveti baletu. Tu ima desetak medalja.

"Sa baletom smo bile grupno međunarodne prvakinje u Italiji i bile smo druge isto na međunarodnom takmičenju u Šapcu", dodala je Jovana.

U Šahovskom klubu Beograd kažu da imaju moralnu obaveza da podrže Jovanu. Međutim, novca nema, te pozivaju one koji mogu, da pomognu mladoj šahistkinji.

Ona je obezbedila sebi učešće na tri velika turnira na svetskom prvenstvu u Italiji, na Prvenstvu Evrope u Rumuniji, i na Prvenstvu sveta u Montevideu, u Urugvaju, ali postoji i druga strana medalje. Potrebno je Jovanu podržati, nedostaju finansijska sredstva.

A kod Jovane ni odličan uspeh ne izostaje. Planira da upiše ekonomsku školu, a između šaha i baleta, ipak je odabrala šah.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво