Читај ми!

Olga Korbut prodala olimpijske medalje kako bi preživela

Olga Korbut, sovjetska gimnastičarka koja je oduševila svet na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, bila je prinuđena da proda odličja kako bi prebrodila finansijske poteškoće.

Olga Korbut je u Mihenu osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju i Bi-Bi-Si ju je 1972. godine proglasio za sportsku ličnost godine. Ipak, sada 61-godišnja Amerikanka bila je prinuđena da proda svoja odličja kako bi preživela.

Jedna američka aukcijska kuća potvrdila je da su dve zlatne (jedna ukradena pre nekoliko godina) i jedna srebrna medalja, uz brojne memorabilije, prodate za gotovo 350.000 dolara.

Korbutova je rođena u Minsku, da bi se 1991. godine preselila u SAD, gde je bila gimnastički trener, a dobila je i američko državljanstvo.

Nadimak "Vrabac iz Minska" dobila je zahvaljujući krhkoj građi – visoka samo metar i po i teška 38 kilograma, ali to je nije sprečilo da u Minhenu osvoji četiri olimpijske medalje.

Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Montrealu, osvojila je zlato i srebro, a najveći konkurent bila joj je Nađa Komaneči.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво