Читај ми!

Isinbajeva na čelu Rusade

Nekadašnja olimpijska šampionka u skoku sa motkom Jelena Isinbajeva izabrana je za predsednicu novog nadzornog tela Ruske antidoping agencije (Rusada), koja pokušava da povrati reputaciju posle nekoliko doping skandala.

Rusada je saopštila da će Isinbajeva predvoditi desetočlanu komisiju u kojoj su sportski funkcioneri, akademici, kao i funkcioneri ministarstva sporta.

Isinbajeva je bila deo ruske atletske reprezentacije kojoj je bilo zabranjeno da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zbog raširenog korišćenja dopinga, iako ona sama nije bila optužena za bilo kakve nelegalne radnje.

Isinbajeva je od ranije članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), ali ne i izvršnog odbora tog tela, koji je ranije danas produžio sankcije Rusiji pred objavljivanje drugog dela izveštaja Svetske antidoping agencije (VADA) o zataškavanju slučajeva dopinga.

Njeno imenovanje u nadzorni odbor Rusada moglo bi da povisi tenzije sa VADA, koju je Isinbajeva žestoko kritikovala. Ona je rekla da su optužbe glavnog istražitelja Ričarda Meklarena nedokazane. Ona je tražila da se atletičarka koja je postala uzbunjivačica, Julija Stepanova, doživotno suspenduje.

Prvi zadatak Isinbajeve u Rusadi biće da ubedi VADA da njenoj agenciji povrati akreditaciju, tako da ponovo može da obavlja testove. VADA je ranije rekla da bi za to trebalo "transformisati ruski antidoping sistem i kulturu".

"Efektivnost sa kojom će se sprovoditi borba protiv dopinga zavisi od toga kada će Rusada ponovo dobiti potvrdu o pridržavanju propisa VADA. Želimo da nam to bude glavni zadatak i uložićemo maksimalan napor u to", saopštila je Isinbajeva.

Još jedan član novog nadzornog odbora je Viktor Berezov, koji je upravljao disciplinskom komisijom Rusade od 2010. do 2014, što je period u kome je ta agencija navodno prikrivala doping. Berezov nije ni za šta optužen.

Odbor će na sastanku 15. decembra odabrati novog izvršnog direktora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво