Peter Prevc, slovenački Novak Đoković

Peter Prevc, svetski šampion u skijaškim letovima, slovenački je sportski heroj. Ove godine pobedio je na svim najznačajnijim takmičenjima. U pauzi po završetku letnje i uoči zimske sezone, dao je ekskluzivni intervju za RTS na čuvenoj Planici.

Ono što je Đoković za nas, za Slovence je to dvadesetčetvorogodišnji Prevc, šampion na malim i velikim skakaonicama, u skijaškim skokovima i letovima. Prvak sveta postao je letom od 244 metra. Osvojio je i Svetski kup i prestižno takmičenje Četiri skakaonice.

Prošle godine u norveškom Vikersundu letom od 250 metara postao je i svetski rekorder, ali za kratko, jer je na istom takmičenju Norvežanin Anders Fajnemel imao metar i po duži let. Na Olimpijskim igrama u Sočiju osvojio je srebrnu i bronzanu medalju.

Koje su fizičke i psihičke predispozicije za skijaške skokove?

"Moraš da budeš brz, lagan i elastičan, ako se ugojiš moraš na dijetu. Moraš mnogo da treniraš da bi imao elastične mišiće. Psihički, moraš da se usredsrediš na ono što te čeka, jer kada kreneš sa starta u kratkom vremenu, kada odskočiš, moraš da se iz zgrčenog položaja potpuno ispraviš."

Prvo pravilo u skijaškim skokovima je poštovati brdo, skakaonicu. Da li se toga držite?

"Da, sigurno. Što je veća skakaonica, više je poštujem. Pred takmičenje idem korak po korak na vrh i nazad, da je bolje upoznam."

Kada ste u vazduhu i letite, da li znate koliko će let biti dug ili možda kratak?

"Kada odskočim, pa se ispravim, približno znam. Na devedesetometarskoj skakaonioci znam tačno, na dvestometarskoj doskočno polje je šire, ali ipak znaš da li si uradio posao i dobro skočio. Zavisi i od vetra - da li gura, zanosi ili koči."

Hvala vam na razgovoru i želimo vam mnogo uspeha i sreće, na zemlji i u vazduhu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво