Читај ми!

Veži kosu u repić i zaigraj hokej

Beograd i ledena dvorana SRC "Tašmajdan" bili su domaćini Svetskog vikenda hokeja na ledu za devojčice, u organizaciji Saveza hokeja na ledu Srbije i uz podršku Međunarodne hokejaške federacije (IIHF).

Taj dvodnevni pokazni kamp okupio je blizu 50 mladih hokejašica iz svih srpskih klubova i zemalja okruženja i istovremno predstavio osnove "najbrže kolektivne igre na svetu" svim ostalim devojčicama koje su pokazale interesovanje da nauče da se klizaju i igraju hokej.

Svetski vikend hokeja na ledu za devojčice održava se već šestu godinu zaredom, paralelno u različitim gradovima širom sveta, dok su Beograd i Srbija drugi put uzeli učešće u tom globalnom projektu Međunarodne hokejaške federacije koji se svake godine organizuje u više od 300 gradova iz 30 različitih zemalja.

Do sada je kroz taj program prošlo nekoliko desetina hiljada devojčica širom sveta, čime je hokej na ledu znatno približen ženskoj populaciji. Ženski hokej je jedan od najvažnijih aspekata razvoja hokeja kako u svetu tako i kod nas. Iako je u Srbiji taj segment hokeja još u povoju, konstantan rast broja devojčica iz sezone u sezonu dokaz je da domaći klubovi i Savez idu pravim putem u njegovom razvoju.

"Pošto još uvek nema dovoljno devojčica u klubovima, one za sada i dalje treniraju sa dečacima svog ili nešto mlađeg uzrasta. Zato se klubovi trude da međusobnom saradnjom uz podršku Saveza, na mesečnom ili kvartalnom nivou učestvuju u zajedničkim akcijama kojima ćemo im obezbediti što veći broj zajedničkih treninga i utakmica, što su uslovi daljeg napretka", kaže Uroš Brestovac, koordinator razvoja ženskog hokeja pri Savezu hokeja na ledu Srbije i trener subotičkog Spartaka.

U okviru kampa održan je i meč između selekcije Partizana do 12 godina i ekipe "Girls Serbia", koja predstavlja nezvaničnu prvu žensku reprezentaciju naše zemlje.

"'Girls Serbia' je ekipa sastavljena od veoma mladih igračica, od kojih najstarija ima 15 godina, a najmlađe tek 11. Ta ekipa ima lepu perspektivu i mi ćemo pokušati da ove godine pokrenemo tzv. Balkansku žensku hokejašku ligu u kojoj će pored naših učestvovati devojčice iz Siska i Sarajeva. Iako su od ovih ekipa mlađe i po nekoliko godina, naše devojčice imaju izuzetan potencijal da, ukoliko ostanu na okupu u narednih 4-5 godina i ukoliko se s njima bude ozbiljno radilo, mogu da izađu na širu međunarodnu scenu i pokažu koliko znaju", kaže Brestovac.

Brestovac naglašava da u Srbiji već sada postoji više njih koji igračkim kvalitetima stoje rame uz rame sa dečacima svog uzrasta i koje bi školovanjem u inostranstvu i stipendiranjem mogle da u budućnosti budu lideri tog projekta i reprezentacije Srbije, s obzirom na to da se u vodećim hokejaškim zemljama u svetu, poput Kanade i SAD, ženski hokej posebno vrednuje i stimuliše kao glavni segment razvoja "najbrže kolektivne igre na svetu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво