ŠAH

Remijem do trijumfa

Indijski velemajstor Višvanatan Anand odbranio je titulu prvaka sveta u šahu. Remijem u pretposlednjoj partiji meča u Bonu, Anand je ostvario nedostižnu prednost u odnosu na izazivača, ruskog velemajstora Vladimira Kramnika. Dogovorom igrača poslednja partija se neće ni igrati tako da je konačan rezultat meča 6,5:4,5 u korist Ananda.

Iznenađenje je izostalo. Kramnik nije uspeo da crnim figurama ostvari drugu uzastopnu pobedu i približi se eventualnom izjednačenju. Po prvi put u meču Anand je otvorio igru kraljevim pešakom posle čega se razvilo otvaranje koje se u šahovskoj teoriji smatra najoštrijim - Sicilijanska odbrana. Anand je izabrao redak nastavak u Najdorfovoj varijanti forsirajući udare u centru. Posle obostranog nadmudrivanja u komplikovanoj poziciji usledila je izmena dama i postalo je jasno da Anand pravolinijski ulazi u povoljniju završnicu. Uvidevši da nema osnova za igru na pobedu, Kramnik je manirom džentlmena prekinuo sve nedoumice i ponudio remi. Jedanaesta partija meča za titulu završena je u 24. potezu.

Rivali u meču za titulu, prema inače neuobičajnim propozicijama, nagradni fond od 1,5 miliona evra podeliće na jednake delove. Naredne godine Anand će braniti titulu protiv pobednika meča između Bugarina Veselina Topalova i naturalizovanog Amerikanca Gate Kamskog.

Višvanatan Anand je rođen 11.decembra 1969. godine u Madrasu (današnji Čenai). Omladinski prvak sveta bio je 1987.godine a godinu dana kasnije osvojio je titulu velemajstora. U periodu 2000-2002.godine bio je prvak sveta u verziji FIDE. Jedan je od samo četvorice igrača na svetu koji su tokom karijere uspeli da probiju granicu od magičnih 2.800 rejting poena. Interesantno je da je jedini srpski i eks-jugoslovenski šahista koji je ikada u turnirskom duelu pobedio Ananda - ustvari šahistkinja. To je pošlo za rukom našoj najboljoj šahistkinji Alisi Marić koja je crnim figurama savladala Ananda u Luganu 1988.godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво