Marike Vervort, najtužnija olimpijska priča

Belgijska paraolimpijka Marike Vervort, koja ima neizlečivu degenerativnu bolest kičme, rekla je da razmišlja o eutanaziji nakon takmičenja na Igrama u Riju, prenose francuski mediji.

Sprinterka u kolicima je paraolimpijska šampionka u svojoj disciplini, osvojivši zlato u Londonu. Međutim, ova 37-godišnjakinja već 20 godina pati od bolesti koja ne samo što joj je izazvala paralizu nogu, već zbog nje trpi i hronične bolove. Takođe, često ima napade, zbog čega mora konstantno da bude pod lekarskom negom.

U julu, Vervortova je rekla da je razmišljala o eutanaziji, koja je u Belgiji legalna uz potpis tri lekara. Pacijenti sa psihičkim problemima takođe mogu legalno da apliciraju da okončaju život na ovaj način u Belgiji, zemlji sa jednim od najliberalnijih zakona koji se tiču eutanazije.

"Završavam karijeru u Riju. Posle toga ćemo videti šta će život doneti. Počinjem da razmišljam o eutanaziji. Međutim, i pored svoje bolesti, uspela sam da iskusim stvari o kojima drugi ljudi samo sanjaju", rekla je ona u intervjuu koji prenosi engleski Independent.

"Svi me vide kako se smejem i kako izgledam srećna sa zlatnim medaljama. Ali oni ne vide moju drugu stranu. Često sam u velikim bolovima. Ponekad spavam samo deset minuta. Ali ipak sam stigla do zlatne medalje. Tajna je ovde (pokazuje na glavu)", rekla je Vervortova gostujući na jednoj francuskoj televiziji.

„Moja sahrana neće biti u crkvi. Neće biti neki događaj sa tortom i kafom. Ali želim da svi popiju čašu šampanjca i kažu 'Živeli, Marike! Sve najbolje. Imala si dobar život. Sada si na boljem mestu'."

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи