U mojim patikama - još četiri epizode

Nakon epizoda u kojima je po dva dana trenirao sa olimpijcima Asmirom Kolašincem i Anom Dabović, slede još četiri izdanja (27. i 28. jula i 3. i 4. avgusta, RTS 1 u 18.25) emisije koja je privukla vašu pažnju.

Redakciji sajta RTS-a, novinar Aleksandar Stojanović ispričao je kako je zadobio poverenje naših vrhunskih sportista da premijerno snimi detalje njihovih multidisciplinarnih treninga ali i da sa TV gledaocima podele svoja razmišljanja, težnje, strepnje, stavove, želje...

Da li si nešto novo saznao o nekom od sportova, tokom snimanja ovog serijala?

Aleksandar Stojanović: "Kako povrediti i prevariti voditelja a da niko ne vidi - to je prvo što sam naučio. A onda, mada je ovo važnije: koliki moraš da si fanatik, da ne kažem mazohista, da bi uspeo".

Sa svakim od sportista proveo si po dva dana na treningu. Na kom je, od ukupno šest dvodnevnih treninga, bilo najteže? A na kom najveselije, najlakše?

„Na to pitanje ne samo da je nemoguće već nije ni fer odgovoriti. Znate kako pevači narodne muzike odgovaraju na pitanje koja im je omiljena pesma: "Meni su pesme kao moja deca... ne mogu da izdvojim nijednu."

Javnost do sada nije imala priliku da vidi iz čega se sve sastoje treninzi naših vrhunskih sportista - olimpijaca. Kako si zadobio njihovo poverenje da baš sve detalje treninga otkriju javnosti?

„Moram da priznam da neke detalje treninga sportisti nisu želeli da otkriju. Ima stvari koje kriju samo za sebe. Jer oni znaju da bi neke delove voleli da vide i njihovi protivnici, danas svako 'špijunira' ono što rade drugi. Ali sigurno je da je u ovim emisijama više viđeno od treninga nego u bilo kojoj. Inače, nije ih bilo teško nagovoriti jer su hteli da vide kako bi te vežbe uradio neko drugi, u ovom slučaju to sam bio ja, i moram da priznam da je u nekoliko navrata bilo komično. Za sve osim za mene."

Šta je sportistima (sa kojima si snimio ovaj serijal) bilo najvažnije da lično poruče - pokažu/ukažu javnosti?(što do sada nisu imali priliku) 

„Jednu stvar su hteli da poruče više od drugih - deco, dođite da trenirate ovaj sport. Oni nisu razmišljali o sebi, razmišljali su o popularizaciji sporta i o tome koliko je divno (mada naporno) trenirati i uopšte baviti se sportom, koji pored mogućnosti da ostvarite željene rezultate pre svega poboljšava kvalitet života i to na mnogo načina".

Čini se da su naši vrhunski sportisti svesni da su istovremeno (i tokom čitave karijere) i uzori mladima. Može li ta činjenica nekada biti i breme, imajući u vidu da je čitav njihov dan ustvari - trening?

"Hm... nije lako uvek biti savršen. Ali ako je neko takav, ili bar blizu tome, onda su to srpski sportisti. Zato što rade kao ludi i zato što rade u slabijim uslovima nego drugi. Pazite, nisam trenirao sa Kristijanom Ronaldom, Stefom Karijem ili Useinom Boltom, ali ono što sam video od srpskih sportista, to je nešto što je neverovatno".

Trenirao si sa košarkašicom, atletičarima, vaterpolistom,tekvondiskinjama, rvačima... Da možeš (i želiš) sada da se zameniš sa nekim od njih, koji bi to sport bio i zašto?

„Bilo koji, samo da mogu da se nadmećem i učestvujem na velikim događajima, da se borim za titule. To je lepota sporta - uspeh može da se meri i nije stvar utiska. Jasno je: izađi, pokaži i pobedi."

Aleksandre, već na najavu početka emitovanja serijala "U mojim patikama" pojavili su se brojni komentari javnosti: "Hoće li biti nastavka?". Čini se da smo itekako željni istinitih priča o uspešnima koji su do trona stigli isključivo sopstvenim trudom, znojem, posvećenošću i istrajnošću... U čijim "patikama" bi još voleo da budeš i da to predstaviš javnosti?

„U mnogim, ali da bar jednom bude - u Novakovim!"

Ivana Španović i rvači-olimpijci

Emisija sa Ivanom Španović je već emitovana u februaru prošle godine i snimljena je malo pre nego što je Ivana postala evropska šampionka u dvorani. Upravo ova emisija bila je inspiracija da autorski tim (Dušan Bulić, Miloš Ratković i Đorđe Jovanović) i novinar Aleksandar Stojanović ove godine naprave serijal „U mojim patikama".

Ivanu Španović smo do tada viđali u mnogim situacijama ali nikada na treningu. Najbolja srpska sportistkinja pristala je da dozvoli televizijskoj ekipi da je dva dana prati tokom svega što radi da bi bila na vrhu. Trening za skok u dalj je najmanje skakanje u dalj već podrazumeva mnogo više drugih vežbi na najrazličitijim mestima i na najrazličitije načine.

Ona je tokom ta dva dana odgovarala o neverovatnim počecima ali i o tome da li ima problema sa protivnicama, da li ima nekih sa kojima ne govori, da li bi prevarila da pobedi... Tokom treninga je čak morala da obori lični rekord, pa će gledaoci moći da vide da li je uspela u tome. Videćemo koliko je naporan njen trening, šta jede, pije, kako se odmara i kako živi...

Četvrta epizoda: Davor Štefanek, Viktor Nemeš i Kristijan Fris

Možda niste očekivali ili znali ali akteri ove epizode - rvači, tokom treninga sa lakoćom skaču čak i salto unapred i unazad, rade nezamislive atletske i vežbe snage, izuzetne akrobacije... Aca Stojanović se naravno i rvao sa evropskim vicešampionom i svetskim šampionom: borio se junački, do poslednjeg daha... Preciznije - do poslednjeg slomljenog rebra.

I danas ga boli rebro koje mu je Nemeš pomerio... (27. i 28. jul - sreda i četvrtak, RTS 1 u 18.25)

Naše tekvondistkinje i Živko Gocić

U petoj epizodi serijala „U mojim patikama", Milica Mandić nam otkriva koliki je pritisak na sportistu kad osvoji olimpijsko zlato, sa kakvim se dilemama suočavala nakon uspeha i zbog čega nije mogla da spava.

Predstavila je i svog momka, koji je gledajući je na OI u Londonu rešio da se vrati tekvondou i upozna Milicu. On joj je danas i sparing partner.

U ovoj epizodi saznaćete o čemu sve i kako razmišlja Tijana Bogdanović, devojka koja je sa samo 17 godina izborila plasman za Rio. A najlepše od svega je što su njih dve, tokom snimanja ove epizode (u razmaku od oko mesec dana), osvojile: "Španija open" (Tijana 1. mesto, Milica 2. mesto) "Evropsko prvenstvo" (Tijana 1. mesto, Milica 2. mesto) "Austria open" (Tijana 2. mesto , Milica 3. mesto) i "Greece open" (Tijana 1. mesto, Milica 3. mesto).

Šesta epizoda: Živko Gocić

Osim Živka Gocića, o svemu što čini svakodnevicu vrhunskog sportiste govorila je i njegova supruga - objasnila je koliko su za vrhunske rezultate sportiste važni ljubav i mir u porodici, tolerancija i razumevanje bližnjih ali i njihova iskrena spremnost za raznorazna odricanja, kompromise, česte promene sredina, rastajanja i ponovna sastajanja...

Aca Stojanović je u bazenu pokušavao da potopi Živka, potom da mu da gol sa pola terena, a trkali su se i za loptu - gledaoci neka presude koliko je Živko bio brži. U epizodi su i dva mini intervjua sa mađarskim reprezentativcima, koji su sa Srbijom u grupi na početku OI... Proslavljeni vaterpolista poverio je Aleksandru nekoliko vrlo neočekivanih činjenica o vaterpolistima, za koje možda niste znali.

A dok se u video montaži pripremala baš ova epizoda, Živko Gocić je sa reprezentacijom osvojio svetsku ligu - četvrti put za redom!
(sreda i četvrtak, 3. i 4. avgust, RTS 1 u 18.25)

Dokumentarno-zabavni serijal "U mojim patikama" sastoji se od šest polusatnih epizoda, koje možete pratiti sredom i četvrtkom u 18.25 na Prvom programu. Voditelj serijala, Aleksandar Stojanović, provodio je po dva trening dana sa našim vrhunskim sportistima, u nameri da nam dočara sve ono što oni rade kako bi postigli vrhunske rezultate.

Dušan Bulić: „Iza serijala "U mojim patikama" stoji ekipa televizijskih kreativaca i producenata koja se oprobala u raznim žanrovima i formatima, od igrane strukture, preko muzičkih spotova, reklama do rijaliti formata, a okupljena u produkciju „Videostroj". Koncept su razvili reditelj Đorđe Jovanović, izvršni producent Miloš Ratković a ja potpisujem scenario. Naravno, bez spremnosti na akciju, novinarskog i istraživačkog elementa koji je celoj priči dodao Aleksandar Stojanović, ovaj format nikad ne bi bio ono što jeste - zabava za sve generacije, istovremeno obrazovna, sportska ali pre svega zabavna emisija."

 

RTS 1, sredom i četvrtkom u 18.25
„U mojim patikama"

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво