Hokej klub Beograd novi član MOL lige

Hokej savez Mađarske potvrdio je i zvanično da će se novoformirani hokej klub "Beograd", koji će faktički biti sastavljen od srpskih reprezentativaca, priključiti međunarodnoj hokej ligi "MOL" koja se već osam godina održava u organizaciji Mađarskog saveza hokeja na ledu a pod generalnim sponzorstvom petrohemijskog koncerna.

Najava ove vesti kružila je već nekoliko dana u domaćoj sportskoj javnosti i elektronskim medijima uz pogrešnu interpretaciju da je reč o fuzionisanju SKHL Crvena Zvezda i Hokej kluba Partizan.

Istina je da je projekat o učešću HK Beograd u MOL ligi pokrenut i podržan od strane Saveza hokeja na ledu Srbije i ova naša dva najveća kluba, koji ujedno i daju najviše igrača za reprezentaciju. Međutim, navijači večitih rivala ne treba da brinu, njihovi klubovi se neće ugasiti, nastaviće i dalje samostalno da funkcionišu i nastupaju u domaćem prvenstvu.

Treba dodati i da je Crvena zvezda najavila da će sve njene selekcije, uključujući i seniorsku, pored domaćeg šampionata nastupati i u ligi koja se održava pod pokroviteljstvom Slovenačkih želenica a u kojoj će osim slovenačkih klubova i beogradskih "crveno-belih", kako je najavljeno, nastupiti i drugi tim zagrebačkog Medveščaka.

Posle raspada SFRJ hokejaški klubovi u novonastalim državama bili su u problemu kako da pronađu dovoljno jako ligaško takmičenje koje bi njihovim timovima i igračima omogućilo dalje napredovanje.

Olimpija, Jesenice i Medveščak su se priključili veoma jakoj EBEL ligi, u organizaciji Hokej saveza Austrije. Posle nekoliko sezona u EBEL-u je ostala samo Olimpija i to čvrsto prikovana na dno tabele. Jesenice su morale da istupe zbog finansijskih problema i zadovolje se manje zahtevnom INL , a od ove godine novoformiranom AHL ligom. Zagrebački Medveščak se, kao potpuno profesionalna ekipa sastavljena isključivo od stranih igrača, priključio ruskom KHL-u.

Naši klubovi su ipak uspeli da prežive godine sankcija, nedostatka leda, besparicu i održe domaću ligu u životu ali su u potrazi za što više utakmica tokom protekle dve decenije nastupali u Balkanskoj, Panonskoj i na kraju i Slohokej ligi, u kojoj su beogradski "crno-beli" u dva navrata i trijumfovali. Sledeća logična stepenica bila je priljučenje MOL ligi. Partizan je pokrenuo taj projekat pre nekoliko godina ali do njegove realizacije ipak nije došlo usled nedostatka dogovora sa Ledenom dvoranom Pionir o postavljanju ledene ploče već krajem avgusta - početkom septembra.

Jasno je da su želje domaćih ljubitelja hokeja da neki od naših klubova krene stopama Jesenica, Olimpije ili čak Medveščaka ipak bile preambiciozne. Najniži budžeti timova u EBEL ligi su oko 1,5 miliona evra a kreću se i do cifre od preko 5 miliona evra po sezoni. Budžeti KHL ekipa počinju tek od 10 miliona evra pa naviše.

Čak i kada novac ne bi bio problem, postavlja se pitanje sportskih efekata ovakvih projekata. Na sadašnjem nivou razvoja ovog sporta kod nas, još dugo nećemo imati dovoljno igrača spremnih da iskližu na led neke od EBEL ili KHL arena, što znači da bi praktično ceo tim bio sastavljen od stranaca, kao što je to slučaj i u Medveščaku. Koliko bi to pomoglo a koliko odmoglo razvoju našeg hokeja ostaje za razmišljanje a primer takvog projekta i njegove efekte imamo u najbližem susedstvu.

Zato se čini da je put kojim su krenuli naši hokejaški radnici mudro odabran i daleko primereniji našim uslovima kao i da je pre svega usmeren na sportske motive. MOL liga je svakako najatraktivnije takmičenje od svih regionalnih liga koje su srpski klubovi imali prilike da igraju i predstavljaće kvalitativnu stepenicu više za naše igrače. Tome u prilog govori i činjenica da će takmičarska sezona trajati od septembra pa sve do kraja aprila. S druge strane, učešće u ligi neće zahtevati nedostižne budžete i ostaviće dovoljno prostora domaćim igračima da se razvijaju i napreduju, što je i glavni cilj ovog projekta. Uz to, ljubitelji hokeja, koji su proteklih par godina mogli da uživaju tek u nekoliko utakmica domaćeg prvenstva, sada će imati priliku da tokom cele sezone gledaju kvalitetne i takmičarski neizvesne utakmice.

Lična karta MOL lige

Liga je formirana 2008. godine i u njoj se takmiče najbolji klubovi iz Mađarske i Rumunije. Protekle dve sezone takmičenju se priključio i slovački klub Nove Zamki, koji za narednu godinu nije dobio odobrenje od svog matičnog hokej saveza. Uz HK Beograd, interesovanje za učešće u ovoj ligi iskazao je i zagrebački Medveščak sa svojim drugim timom, ali je pitanje njegovog eventualnog priključenja ostavljeno za neku od narednih sezona.

U predstojećoj sezoni 2016/2017 ligu će činiti ukupno 11 timova iz tri države (7 mađarskih, 3 rumunska i 1 srpski). Utakmice između mađarskih timova bodoju se za njihov nacionalni šampionat.

Zahvaljujući sistematskom radu na duge staze, mađarski hokej (sa 24 dvorane i 13 otvorenih klizališta) je u poslednjoj deceniji načinio veliki napredak koji je reprezentaciju našeg severnog suseda odveo u TOP diviziju svetskog hokeja. Mađarska trenutno zauzima 19-to mesto na svetskoj rang listi IIHF-a. Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu održanom u Rusiji, Mađari nisu uspeli da izbore opstanak u najjačem društvu ali rezultatima nisu razočarali. Zabeležili su jednu pobedu i šest poraza (od Slovačke 4:1, Kanade 7:1, Francuske 6:2, Finske 3:0, SAD 5:1 i Nemačke 4:2) . Istorijsku pobedu ostvarili su nad Belorusijom rezultatom 5:2.

Rumunski hokej nije mnogo kvalitetniji od srpskog ali su Rumuni još uvek favoriti u međusobnim susretima naših reprezentacija ili klubova. Imaju 6 ledenih dvorana i 4 otvorena klizališta a njihova reprezentacija zauzima 28-u poziciju na svetskoj rang listi. Ove godine su ispali iz Divizije IB tako da će nam naredne sezone biti rivali u Diviziji IIA.

Kada se ima u vidu da Srbija ima tek 3 zatvorena i 2 otvorena klizališta i da zauzima 30-tu poziciju na IIHF rang listi jasno je da će susreti sa timovima iz Rumunije, a naročito iz Mađarske, biti poseban izazov.

U protekle dve sezone šampionsku titulu MOL lige osvajala je ekipa DVTK Jegesmedvek (Polarni medvedi) iz Miškolca a najveći rivali su im bili hokejaši tima MAK Budimpešta (Mađarski Atletski klub), čije su ambicije da se u doglednoj budućosti priključi EBEL ligi.

Od ostalih mađarskih timova tu su još i AV19 iz Sekešfehervara, HK Debrecin,Ferencvaroš, Ujpešt i Dunajvaroš (pobednik MOL lige 2012 i 2013. godine).

Iz Rumunije dolaze 3 najbolja kluba te zemlje. Šampionska ekipa Dunarea Galati, drugoplasirana Mierkurea Ćuk (dva puta pobednik MOL lige) i trećeplasirana Korona Brašov.

Očigledno je da naše hokejaše ali i ljubitelje ovog sporta očekuje veoma zanimljiva sezona, čak zahtevnija i uzbudljivija od "zlatnih" godina lige nekadašnje Jugoslavije. Leto je u punom jeku ali ipak krenite da pripremate topliju garderobu na vreme, jer ove godine hokej počinje da se igra već u septembru i ponovo se vraća moda iz osamdesetih.

Vidimo se u Ledenoj dvorani "Pionir"

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво