Srpski olimpijci zabrinuti, ali usredsređeni na rezultate

Do 31. Olimpijade u Rio de Žaneiru ostala su 74 dana. Uprkos ozbiljnim problemima poput virusa zika, zagađenja, ali i kriminala i političke nestabilnosti u Brazilu, Igre se neće ni izmeštati niti odlagati. Srpski olimpijci zabrinuti, ali usredsređeni na rezultate.

I pre nego što je olimpijski plamen zapaljen, osvetljeni su brojni izazovi Brazila pred Rio 2016. Za srpski dvojac bez kormilara najveći – ozbiljno zagađenje vode u zalivu Gvanabara, kojim će veslati.

"U prvi mah kad smo to videli, nije bilo svejedno, ali smo posle čuli da će se u taj zaliv, kada budu OI, ubaciti neke hemikalije koje će sprečiti zarazu i bolest od te prljave vode", kaže Miloš Vasić, reprezentativac Srbije u veslanju.

Zbog neprečišćenih otpadnih voda, sportisti su na pretpripremama već imali zdravstvenih problema. Miloš i Nenad ipak se trude da misle jedino o medaljama.

"Nekako se očekuje od takve manifestacije, koja je najvažnija u svetu uopšte, da se organizacija pobrine za sve probleme, ali mislim da kad bi to bilo na drugom mestu, da bismo mirnije otišli tamo", smatra Nenad Beđik, reprezentativac Srbije u veslanju.

Dok odbrojavaju sate poslednjih sedamdesetak dana do Olimpijade, srpski komitet umiruju nedeljni izveštaji o proceni rizika i Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatora.

"Mi smo informisani da je grad Rio prethodnih meseci dobio dodatne filtere i kanale koji se bave preradom vode i ono što je u ovom trenutku najvažnije jeste da, s obzirom na to da imamo kvalifikovane kajakaše i veslače, deo u Riju gde će se održavati veslačka i kajakaška takmičenja već je kontinuirano pod kontrolom", kaže Damir Štajner, šef misije Olimpijskog komiteta Srbije u Brazilu.

Pod kontrolom je i širenje virusa zika. U to, uprkos opomenama, uverava Svetska zdravstvena organizacija. Oko 10.000 sportista i pola miliona posetilaca u Rio dolaze u zimskim mesecima na južnoj hemisferi. Ipak, preporučuje se da izbegavaju mesta u kojima se voda doprema u kontejnerima što pogoduje razmnožavanju komaraca. Virus se, podsećaju, ne prenosi lako s čoveka na čoveka. Daju i konkretne preporuke:

"Da se koriste sprejovi i sredstva koja štite od uboda komaraca, da se po povratku s Olimpijade koriste kondomi u seksualnim odnosima. Znači, treba se četiri nedelje pridržavati ili apstinencije ili korišćenja kondoma", kaže Miljana Grbić, predstavnik Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Pitanje koliko sportisti rizikuju nadmetanjem u Brazilu novu dimenziju je dobilo posle rušenja biciklističke staze kada je poginulo dvoje ljudi. Nezanemarljiv problem je i kriminal na ulicama Rio de Žaneira.

"Naši sportisti u ovom momentu nemaju razloga za brigu. Imajući u vidu da smo mi preduzeli dodatne mere uvodeći u pripremu boravka naše kompletne ekipe i bezbednosne službe RS koje će biti u Rio de Ženeiru tokom trajanja OI."

Plamen iz Olimpije prvi put je u Južnoj Americi, ali ga na ceremoniji otvaranja neće zapaliti šefica države. Opozvana je jer je prati afera kao što olimpijsku baklju prate protesti građana.

Posle završne ceremonije, 21. avgusta, Brazilu ostaju politička kriza i recesija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи