Preminuo Ljuba Vračarević

Tvorac realnog aikida Ljubomir Vračarević preminuo je noćas u 67. godini posle duge bolesti, potvrđeno je agenciji Beta u Svetskom centru realnog aikidoa. Vračarević je bio svetski poznat majstor borilačkih veština i nosilac mnogih prestižnih priznanja.

Osnivač realnog aikidoa Ljubomir Ljuba Vračarević, preminuo je sinoć u Beogradu u 67. godini života.

Vračarević je osnivač stila realni aikido i nosilac je crnog pojasa 10. dan. On je ceo svoj profesionalni rad posvetio realnom aikidu, autentičnom stilu samoodbrane, koji je stvarao godinama.

Zvanje majstora, crni pojas 10. dan stekao je 1971. godine, a nosilac je i drugih majstorskih zvanja: prvi dan u džudou, prvi dan u rukopasnom boju, osmi dan u džiju-džici.

Tokom boravka u Japanu radio je sa učiteljima Kišomrauom Uješibom, Hirošijem Tadom i Gozom Šiodom.

Vračarević je u poslednjih 20 godina obučavao službe ozbezbeđenja i telohranitelja predsednika Libije, Zimbabvea, Makedonije, Republike Srpske, a držao je kurseve i ruskim "alfama".

U toku karijere održao je više od 250 seminara, a bio je redovni član Ruske akademije nauka o Zemlji i Međunarodne akademija za nacionalnu bezbednost.

On je 2002. godine u Sjedinjenim Američkim Državama primljen u Kuću slavnih u borilačkim veštinama i tada mu je dodeljeno priznanje Veliki majstor (grandmaster), što je najveća titula Kuće slavnih.

Vračarević je 2007. godine u Beogradu osnovao Evropsku kuću slavnih za borilačke veštine i sportove.

On je na Zvezdari u Beogradu u decembru 1993. godine osnovao Svetski centar realnog aikidoa.

broj komentara 34 pošalji komentar
(subota, 23. nov 2013, 20:21)
Danilo [neregistrovani]

Ljuba Vracarevic

Kao polaznik kursa "Primena realnog aikidoa u prevenciji i sprecavanju seksualnog nasilja"imao sam priliku da pre mesec dana i licno upoznam velikog majstora borilackih vestina i uverim se u istinitiost prica o njegovoj velicini, neposrednosti, srdacnosti, ljubaznosti...Neka ti je vecna slava i hvala za sve sto si svojim radom i delima ostavio buducim pokolenjima.

(subota, 23. nov 2013, 19:36)
GOGI [neregistrovani]

Odlazak velemajstora

Velemajstore, neka TI je večna slava i hvala za sve... Žao mi je što TE lično nisam upoznao. Najbolji, na žalost, uvek prerano odlaze...

(četvrtak, 21. nov 2013, 22:14)
anonymous [neregistrovani]

Toliko mi je zao

upozanli smo se u avionu na putu iz Minehna ka Beogradu. On sa ekipom sa nekog takmicenja, sav srecan i ponosan. Ljubazno se predstavio i pohvalio uspesima sa takmicenja. Bilo je jako prijatan i tako ce mi ostati i u secanju!
Iskreno saucesce porodici i pozdrav iz Minhena

(četvrtak, 21. nov 2013, 09:05)
Zen [neregistrovani]

...

Meni je zaista čast sto sam upoznala ovu ljudsku gromadu i što sam učila od njega... Život je takav prvo idu najbolji... :(((

(sreda, 20. nov 2013, 22:14)
vesna [neregistrovani]

Saucesce

Moje iskreno saucesce porodici i svim ljudima koji su saradjivali sa njim, za koje je njegova smrt sigurno veliki bol i gubitak.
Na kratko sam ga upoznala, i kako neko ovde lepo rece, covek je zracio ljubaznoscu i pozitivnom energijom.
Moje veliko razocarenje je sto u vestima nije bilo ni pomena o njegovoj smrti. Taj covek zasluzuje makr mali prostor u dnevniku, a bogami i jedan dobar dokumentarac o njegovom veoma plodnom zivotu.

(sreda, 20. nov 2013, 18:42)
Jasmina Erak [neregistrovani]

počast

Čast mi je što sam imala priliku da dovodim decu na trening kod ovog velikog, časnog i poštenog čoveka. Naučio je decu da budu dobri ljudi i dobri sportisti. Hvala mu na tome. Nedostajaće mnogim generacijama, ali nama je čast što smo živeli u njegovo vreme.

(sreda, 20. nov 2013, 16:39)
ignjat [neregistrovani]

poslednji pozdrav

neka mu je vecna slava

(sreda, 20. nov 2013, 07:29)
Dragomir Acimovic [neregistrovani]

primer za sve

Iskren, posten i pravi primer za svakog savesnog i ispravnog coveka. Pocivaj u miru Veliki majstore.

(utorak, 19. nov 2013, 21:45)
x [neregistrovani]

x

Veliki čovek I legenda.

(utorak, 19. nov 2013, 17:41)
Aleksandar [neregistrovani]

Vecna slava

Vecna slava,pocivajte u miru majstore! Porodici Vracarevic najiskrenije saucesce!