Читај ми!

Umro Svetozar Gligorić

Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić umro u Beogradu u 90. godini. Detalji o mestu i vremenu sahrane biće naknadno saopšteni.

U Beogradu je danas, u 90. godini, preminuo šahovski velemajstor Svetozar Gligorić, saopštio je Šahovski savez Srbije. Kako je rekao generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, Zoran Peković, Gligorić je umro u beogradskom Urgentnom centru od posledica moždanog udara.

Gligorić je bio jedan od najvećih srpskih šahista svih vremena, a među brojnim priznanjima osvojio je 13 medalja na Šahovskim olimpijskim igrama - dve zlatne, šest srebrnih i pet bronzanih. Sa prvenstava Evrope ima četiri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu medalju.

Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu. Pohađao je osnovnu školu "Kralj Petar Prvi", a zatim Prvu mušku gimnaziju, studirao je tehniku. Za šahovsku tablu prvi put je seo kao 11-godišnjak. Prvi šahovski komplet napravio je rezbareći čepove sa flaša vina. Prvi turnir osvojio je sa 15 godina, kada je pobedio na takmičenju Beogradskog šahovskog kluba.

Veći deo karijere proveo je u Partizanu, ali je jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda. Titulu velemajstora Gligorić je dobio 1951. godine, a zlatne medalje na Šahovskim olimpijskim igrama osvojio je 1950. u Dubrovniku i 1958. u Minhenu. Proglašen je za sportistu Jugoslavije 1958. godine. Bio je pobednik 12 državnih prvenstava Jugoslavije. Dokazao se pre i posle toga kao novinar Borbe, NIN-a i dve decenije Radio Beograda gde je dobio priznanje "Zlatni mikrofon".

Gligorić je 1975. godine dobio Nagradu AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem i Ordenom Nemanje Prvog reda. Njegova knjiga o Meču stoleća Spaski-Fišer u Rejkjaviku 1972. je prevedena sa engleskog na nekoliko jezika, dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primeraka.

Najbolji šahista Srbije svih vremena zimus je objavo prvi muzički CD pod nazivom "Kako sam preživeo 20. vek", a reč je o 12 kompozicija svih muzičkih pravaca.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća Šahovskom savezu Srbije povodom smrti šahovskog velemajstora Svetozara Gligorića.

"Svetozar Gligorić bio je velemajstor i legenda, uzor mnogim generacijama sportista Jugoslavije i Srbije. Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za Srbiju", navodi se u telegramu saučešća premijera Dačića.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić uputila je Šahovskom savezu Srbije saučešće povodom smrti Svetozara Gligorića.

"U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića. Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega. Neka mu je večna slava", navodi se u telegramu koje je uputila Marićeva.

Ljubojević: Svet crno-belih polja je ostao tužan

Jedan od najtrofejnijih srpskih šahista svih vremena Ljubomir Ljubojević rekao je danas da ga je smrt velemajstora Svetozara Gligorića duboko potresla.

"Smrt našeg Glige duboko me je potresla. Bio je veličanstvena šahovska ličnost i jedan od mojih uzora. Njegova izražena senzibilnost za umetnost, kulturu i šah uz rezultate koje je ostvario učinio je da naša zemlja postane šahovska velesila tokom niza decenija", naveo je Ljubojević u saopštenju.

"Gligorićeva neizmerna ljubav prema muzici kojoj je poslednjih godina bio takođe odan kao šahu, pokazuje o svestranosti i bogatstvu njegovog lika. Žarko bih želeo i verujem da je zagrlio poslednje trenutke svog života sa onom melodijom koju je usavršavao do poslednjeg dana. Odlaskom velikana 20. veka svet crno-belih polja ostaje tužan", dodao je Ljbojević.

Ljubojević je svojevremeno bio treći šahista sveta, iza Karpova i Kasparova. Učestvovao je na dve šahovske Olimpijade i četiri Evropska šampionata.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво