РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Лајовић у полуфиналу турнира у Барселони https://www.rts.rs/sport/tenis/5421059/dusan-lajovic-atp-barselona-polufinale.html Душан Лајовић пласирао се у полуфинале турнира у Барселони након победе над Артуром Фисом. Српски тенисер Лајовић савладао је француског играча Фиса са 2:1, по сетовима 6:4, 3:6, 6:2 за нешто више од два сата игре. Фис је 36. на АТП листи, док је Лајовић 59. тенисер на свету.

Лајовић је други пут у каријери савладао Фиса, претходно је био бољи од Француза на турниру у Буенос Ајресу.

Лајовић је одлично отворио дуел, одмах је направио брејк и стекао иницијалну предност, међутим Француз је узвратио одузимањем сервиса у шестом гему чиме је дошао до изједначења - 3:3. Лајовић је у деветом гему поново направио брејк и мирно привео сет крају за вођство од - 1:0.

У другом сету Фис је заиграо офанзивније, направио је серију од три освојена гема, између осталог у овом делу игре направио је два брејка, а Лајовић је узвратио само једном, што није било довољно за преокрет и коначан тријумф у два сета. Уместо тога, Фис је стигао до изједначења у сетовима - 1:1.

Опрезна игра тенисера у одлучујућем сету одложила је брејкове, први се догодио у шестом гему, тада је Лајовић дошао до предности од 4:2 и тиме је најавио победу на мечу. Лајовић је у последњем гему искористио трећу меч лопту и обезбедио полуфинале турнира.

Противник српском тенисеру за финале у Барселони, турнира из серије 500, биће Стефанос Циципас. Дуел је на програму 20. априла, али још увек није потврђен прецизан термин одигравања меча. У другом полуфиналу играће Каспер Руд и Томас Мартин Ечевери.

Турнир у Барселони игра се за наградни фонд од 2.782.960 евра.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 22:35:57 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5421059/dusan-lajovic-atp-barselona-polufinale.html
Хауард одвео Басконију у плеј-оф - Виртус без пласмана у четвртфинале Евролиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5421011/hauard-baskonija-plej-of-evroliga-virtus-cetvrtfinale.html Кошаркаши Басконије пласирали су се у плеј-оф Евролиге савладавши Виртус резултатом 89:77 у мечу за осмо место. Басконија је након пораза од Макабија и пропуштене шансе за освајање седмог места успела да надигра тим из Болоње и домогне се последње позиције која води у нокаут фазу.

Прво полувреме било је веома неизвесно и ниједна екипа није успела да оствари предност већу од пет поена.

Након готово пет минута игре у првој четвртини било је 9:8 за Басконију, а само два играча су се уписивала у листу стрелаца - Марко Белинели и Тадас Седекеркис.

Екипе су се након тога до краја полувремена смењивале у вођству, а осим Седекеркиса, у домаћој екипи су се разиграли Маркус Хауард и Мет Костело.

Хауард је већ након 20 минута игре имао чак девет покушаја за три поена, од којих је погодио три. Данијел Хекет и Ифе Лундберг су преузели одговорност на дугој страни и након првог полувремена резултат је био изједначен.

Међутим, већ почетком другог полувремена утакмица је била преломљена. Виртус је почео превише да греши у нападу, а Хауард је ушао у једну од својих карактеристичних серија од којих стрепи остатак екипа у плеј-офу.

Погодио је четири тројке и предводио свој тим до двоцифрене предности коју екипа Луке Банкија није успела да стигне.

Пробудио се Торнике Шенглелија у другом делу, али када год би Виртус припретио, Хауард и Костело су имали спреман одговор.

До краја меча Виртус није успео да направи значајнију серију неопходну за преокрет, те ће Басконија бити та која ће ићи на мегдан Реалу у четвртфиналу.

Хауард је био најефикаснији играч утакмице са 28 поена, док је Костело додао 19, а Седекеркис 16 пеона.

Виртус је предводио Шенгелија са 16 поена.

Басконија је меч одиграла без Чиме Монекеа који је повредио леви скочни зглоб.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 22:28:31 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5421011/hauard-baskonija-plej-of-evroliga-virtus-cetvrtfinale.html
Будућност у полуфиналу плеј-офа АБА лиге - Задар без шансе, Божић на скок од трипл-дабла https://www.rts.rs/sport/kosarka/5420935/buducnost-polufinale-plej-of-aba-liga-zadar-majstorica.html Кошаркаши Будућности пласирали су се у полуфинале плеј-офа АБА лиге победом над екипом Задра резултатом 80:73 у другом четвртфиналном мечу две екипе. У првом дуелу у "Морачи" Будућност је убедљиво славила са 100:69 и повела са 1:0 у серији.

Задар је много боље одиграо други меч на свом терену и држао се током три четвртине, али је почетком последње деонице Будућност преломила утакмицу и без већих проблема прошла даље.

Најефикаснији играч меча био је Јоан Макунду са 19 поена, док је Јоги Ферел додао 13 поена. Кенан Камењаш забележио је дабл-дабл постигавши 12 поена и ухвативши десет скокова.

У екипи Задра истакао се Аријан Лакић са 17 поена, а Марко Рамљак је убацио 14 уз девет скокова.

Лука Божић је постигао 15 поена, чему је додао девет скокова и десет асистенција.

Божићу је пре меча уручен први трофеј "Дејан Милојевић" који се од ове године додељује најкориснијем играчу АБА лиге.

Будућност ће у полуфиналу играти против бољег из дуела Партизан - Игокеа.

Црно-бели су победили у првом мечу и у недељу би могли да се придруже Будућности у финалу.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 22:29:59 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5420935/buducnost-polufinale-plej-of-aba-liga-zadar-majstorica.html
Сергеј Барбарез нови селектор репрезентације Босне и Херцеговине https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420887/sergej-barbarez-novi-selektor-reprezentacije-bosne-i-hercegovine.html Сергеј Барбарез именован је за новог селектора фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине и у наредне четири године биће стратег националног тима ове земље. Барбарез је именован за новог селектора на седници Извршног одбора Фудбалског савеза Босне и Херцеговине, а функцију директора репрезентације обављаће Емир Спахић.

Барбарез ће наследити Сава Милошевића који је недавно раскинуо сарадњу са Фудбалским савезом БиХ.

Председник Вицо Зељковић је у уводном обраћању нагласио да је именовање Барбареза и Спахића важан потез за фудбал у Босни и Херцеговини.

"Овде су две истинске легенде, два велика имена и срећни смо што смо успели да пронађемо заједнички језик и договоримо да у наредне четири године изађемо пред спортску јавност и са репрезентацијом урадимо добре ствари. Желим да искажем задовољство што смо и поред несугласица из прошлости, које су биле вербалне и у виду коментара и селектора и мене, да смо сели за сто и људски се договорили. Видели смо шта су изазови репрезентације и како да делујемо како би фудбал кренуо бољом путањом“, навео је Зељковић.

Сергеј Барбарез је истакао задовољство због доласка на селекторску позицију.

"Сигурно велика ствар за мене. Надам се да ће бити и за савез, али и за репрезентацију. Долазим са великом жељом и поносом. Било би некоректно коментарисати прошлост. Држимо се онога што имамо као визију. Следићемо наш пут. Будите уверени да ће то бити 100 посто коректно. Старији који ме знају, знају како то иде. Сигурно имамо визију, која ће се мало разликовати од досадашњих. Имамо потребу да неке ствари мало промијенимо, улепшамо са неким новим погледима. За то је створена та екипа око нас. Идемо само као тим", истакао је нови селектор БиХ.

Емир Спахић је прокоментарисао да се договор са Фудбалским савезом Босне и Херцеговине брзо догодио и одиграо.

"Ја ћу себи узети мало времена да се ово све слегне и да на миру искоментаришем новонасталу ситуацију. Ићи ћемо плански, у договору, па ћемо видети како ће то изгледати. Надам се да ћемо ову прву годину зграбити нешто бодова и победа, то ми је заиста жеља. Велики противници, велике репрезентације нас очекују, треба тражити имена која ће моћи носити ову репрезентацију на раменима у следећем периоду", рекао је Спахић.

Сергеј Барбарез је рођен 17. септембра 1971. године у Мостару. Током играчке каријере наступао је за Вележ из Мостара, Хановер, Унион Берлин, Ханса Росток, Борусију Дортмунд, Хамбургер и Бајер Леверкузен. За репрезентацију Босне и Херцеговине наступао је у периоду од 1998. до 2006. године, на 47 наступа постигао је 17 голова.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 19:24:08 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420887/sergej-barbarez-novi-selektor-reprezentacije-bosne-i-hercegovine.html
Озил: Верујем да Реал може да освоји Лигу шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420859/izil-verujem-real-osvoji-liga-sampiona.html Бивши фудбалер Реала Месут Озил изјавио је да верује да мадридски клуб може да освоји Лигу шампиона, преноси шпанска Марка. Реал је у четвртфиналу Лиге шампиона елиминисао Манчестер сити, а у полуфиналу ће играти против Бајерна.

"Реал је одиграо фантастичну утакмицу против Ситија. Енглези су доминирали скоро цео меч, али је Реал одиграо интелигентно и сјајно се бранио. Верујем да ће Реал да освоји Лигу шампиона", рекао је Озил, који је играо за Реал од 2010. до 2013. године.

Фудбалери Реала дочекаће у недељу у Мадриду екипу Барселоне у мечу 32. кола шпанске Ла Лиге.

Мадридски клуб је први на табели шпанског првенства са 78 бодова, док је Барселона друга са 70.

"Када сам ја играо у Реалу, 'Ел класико' је била најважнија утакмица на свету. На нашу жалост, играли смо против најбоље Барселоне у историји. 'Ел класико' је пао и то је штета. Није Реал крив за то, него Барселона, која је у паду", додао је некадашњи немачки репрезентативац.

Озил је играчку каријеру завршио прошле године, а за репрезентацију Немачке је одиграо 92 меча и постигао је 23 гола.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 19:04:48 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420859/izil-verujem-real-osvoji-liga-sampiona.html
Витесе избачен из Ердивизије одузимањем 18 бодова https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420851/vitese-izbacen-erdivizija-oduzimanje-18-bodova.html Фудбалском клубу Витесе одузето је 18 бодова после чега је и званично испао из прве холандске лиге, саопштио је Фудбалски савез Холандије. "Независни комитет за лиценцирање КНВБ изрекао је санкцију Витесеу од минус 18 бодова. Клуб из Арнема добија ову казну јер више пута није испунио услове прописа о лиценцирању играча током дужег временског периода", стоји у саопштењу КНВБ.

Витесе сад има минус један бод и аутоматски је изгубио прволигашки статус четири кола пре краја шампионата.

Највећи успех у историји клуб из Арнема остварио је у сезони 2016/17 кад је освојио Куп Холандије.

Витесе је последњи пут у Европи играо у сезони 2021/22 кад је елиминисан од каснијег освајача Роме у шеснаестини финала Лиге конференција.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 18:52:32 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420851/vitese-izbacen-erdivizija-oduzimanje-18-bodova.html
Од Олимпије до Београда - историја олимпијске бакље кроз Југославију https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5420827/olimpijski-plamen-beograd-olimpijska-baklja.html Олимпијска бакља је чак три пута ношена кроз некадашњу Југославију. Два пута у част Летњих олимпијских игара и једном у славу Зимских 1984. године. Спортисти Србије су дебитовали на олимпијској сцени 1912. године и од тада су учествовали на свим Летњим олимпијским играма, највећем и најмасовнијем спортском догађају на свету. У древној Олимпији недавно је упаљен олимпијски пламен за Олимпијске игре које ће бити одржане у Паризу од 26. јула до 11. августа. Олимпијски музеј Србије посветио је текст олимпијској бакљи која је три пута пролазила кроз Југославију.

Први пут у историји Олимпијских игара, 1936. године на пут од древне Олимпије до Берлина кренула је олимпијска бакља. За ову прилику направљено је преко 3.000 бакљи које су остајале као успомена њиховим носиоцима.

На путу дугом 3.187 км ка Немачкој, бакља је прошла кроз седам европских држава, а у Југославији се задржала три дана, где је свечано дочекана и испраћена у многим градовима од Цариброда до Суботице.

У Београду, престоници тадашње Краљевине Југославије, бакља је дочекана 27. јула на Престолонаследниковом тргу, садашњим Теразијама. На месту тадашње Теразијске фонтане постављена је бина у неколико нивоа, а цео трг је био свечано декорисан. Тадашњи градоначелник Београда, Влада Илић, запалио је пламен и одржао пригодан говор. Након свечаности на тргу, бакља и њени носиоци упутили су се ка новом Мосту витешког краља Александра (претечи Бранковог моста), а затим ка Новом Саду и Суботици.

По други пут олимпијска бакља је дочекана у Београду пред Олимпијске игре у Минхену 1972. године. На стадиону Ташмајдан, 17. августа 1972. године Рајко Митић преузео је бакљу од кошаркаша Владимира Цветковића, а затим је ватру "устоличио" у Београду.

Дан касније, бакљу је преузео атлетичар Драго Штритоф и понео је ка мађарској престоници. На путу ка Будимпешти, бакља је дочекана и у Суботици. На "Стадиону малих спортова" направљен је величанствени дочек пред четири хиљаде гледалаца. Један од носилаца бакље био је и прослављени рвач грчко-римским стилом, Бранислав Симић, освајач златне медаље у Токију 1964. и бронзане у Мексику 1968. године.

Трећи пролазак олимпијске бакље кроз Југославију догодио се пред Зимске олимпијске игре у Сарајеву 1984. године. Након што је запаљена у Олимпији, бакља је превезена аутом и авионом до Атине преко Андравиде, одакле је полетела за Дубровник. У јануару 1984. године, први носилац бакље на тлу Југославије био је Веселин Ђухо, члан југословенске ватерполо репрезентације која је освојила злато у Лос Анђелесу 1984. и у Сеулу 1988. године.

Друга бакља је упаљена из оригиналне бакље, и пренос је био усмерен у два правца. Један кроз источни део земље, а други кроз западни део Југославије.

Укупно је организовано 89 локалних олимпијских преноса бакље с циљем промовисања олимпизма што је више могуће. Бакље које су коришћене за ове преносе запаљене су из главне бакље и пренесене у зимске спортске центре и спортске центре у регији. У тим локалним преносима учествовало је 7.500 људи.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 18:59:07 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5420827/olimpijski-plamen-beograd-olimpijska-baklja.html
НБА објавио листу најпродаванијих дресова - Кари на врху, Јокић тек на 13. месту https://www.rts.rs/sport/kosarka/5420785/nba-lista-najprodavaniji-dresovi-kari-jokic.html НБА лига је на свом официјалном сајту објавила податке о најпродаванијим дресовима, међу којима се истиче Голден Стејтов са бројем 30. Иза Стефа Карија који је налази на првом месту остали су Леброн Џејмс и Џејсон Тејтум.

Пажња коју привлачи Виктор Вембањама, али и игре које приказује, одразиле су се и на продају дресова са његовим презименом који су четврти на листи.

Лука Дончић налази се на шестом месту, док је Никола Јокић на поприлично ниској 13. позицији, имајући у виду успехе у претходним годинама.

Цена дресова на официјалном сајту НБА лиге варира од 90 до 130 долара.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 18:39:19 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5420785/nba-lista-najprodavaniji-dresovi-kari-jokic.html
Гоцић: Поштујемо Звезду и знамо шта од њих можемо да очекујемо https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5420365/zivko-gocic-zvezda-ocekivanja-vk-novi-beograd.html Тренер ватерполиста Новог Београда Живко Гоцић изјавио је да веома поштује екипу Црвене звезде и додао да врло добро зна шта од црвено-белих може да очекује. Ватерполисти Новог Београда дочекаће у суботу од 19.45 часова екипу Црвене звезде у дерби мечу последњег кола лигашког дела домаћег шампионата.

"Желео бих да ову утакмицу одиграмо на прави начин, како бисмо тријумфално завршили лигашки део такмичења, али и како бисмо овај дуел на прави начин искористили као квалитетну припрему за оно што нас очекује у наредном периоду. Ту пре свега мислим на дуел Лиге шампиона са Јадраном у Сплиту", рекао је Гоцић, пренео је клуб.

Нагласио је да ватерполисти Новог Београда и даље имају кадровских проблема.

"Коначан састав екипе знаћемо пред сам почетак утакмице. Али, сви момци коју буду спремни сигурно ће дати све од себе да забележимо победу. Морамо да будемо на високом нивоу против противника који је и те како квалитетан и који заслужује велики респект. Очекујем мушку утакмицу, велику борбу са обе стране и наравно нашу победу", закључио је Гоцић.

Дуел два тима неће имати такмичарски значај, с обзиром да су Новобеограђани обезбедили прво место пред плеј-оф, док су црвено-бели сигурно други.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 15:56:41 +0200 Ватерполо https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5420365/zivko-gocic-zvezda-ocekivanja-vk-novi-beograd.html
Милојевић: Надам се да ћемо опет бити достојни дербија https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420313/milojevic-nadam-se-da-cemo-opet-biti-dostojni-derbija.html Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић истакао је уочи 173. вечитог дербија да утакмица није само представа за публику, као и то да се нада да ће меч бити достојан дербија. Дуел Црвене звезде и Партизана у оквиру првог кола плеј-офа Суперлиге Србије на програму је у суботу од 18.00 на Стадиону "Рајко Митић". Црвено-бели су први на табели са седам бодова више од вечитог ривала. Последњи дерби црвено и црно бели играли су 9. марта.

"Пре месец дана била је другачија ситуација, али и тада као и сада, нема никаквих тајни и надам се да ћемо моћи и једни и другу да поновимо утакмицу достојну дербија", истакао је Милојевић.

Звезда и Партизан ће одиграти два дуела у само четири дана размака, после првенственог сусрета, вечити ривали ће играти полуфинале Купа Србије.

"Сви који ме познајете знате да је за мене прва утакмица увек најбитнија, први наредни тренинг је најбитнији. Не размишљам у том правцу. Имамо неке недоумице што се играчког кадра тиче, видећемо после тренинга са доктором у ком саставу ћемо сутра изаћи", навео је Милојевић.

Стратег црвено-белих је додао да никада неће рећи да је његова екипа фаворит, али да ће увек све учинити да победи.

"Није ово представа где ми играмо само за публику, него имамо и противника. Они са друге стране спремају утакмицу, све најбоље о њиховом стручном штабу. Партизан је велики клуб, раде професионално, нема импровизације", истакао је Милојевић.

Звездин тренер је навео и да не размишља превише о чињеници да Игор Дуљај неће седети на клупи Партизана, јер је фокусиран на своју екипу. Милојевић је рекао да евентуална победа и одлазак на 10 бодова више у односу на Партизан не значи и крај првенства, односно освајање шампионата Србије.

Главни судија 173. вечитог дербија између фудбалера Црвене звезде и Партизана биће Павле Илић из Крагујевца, који је и пре месец дана делио правду београдским ривалима.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 15:54:42 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5420313/milojevic-nadam-se-da-cemo-opet-biti-dostojni-derbija.html
Британски тенисер Енди Мари вратио се тренинзима https://www.rts.rs/sport/tenis/5419960/britanski-teniser-endi-mari-vratio-se-treninzima.html Британски тенисер Енди Мари вратио се тренинзима, пошто је потврдио да неће бити подвргнут операцији скочног зглоба, преноси АП. Мари (36) је покидао лигаменте левог скочног зглоба током такмичења на Мастерсу у Мајамију прошлог месеца. Британски тенисер је рекао ове недеље да је скинуо заштитну чизму, да неће ићи на операцију и да се нада да ће поново да удара лоптицу на терену.

Мари је данас објавио видео снимак на Инстаграму на коме се види како тренира на терену у затвореном. Британац није навео када ће да се врати на терен.

Мари је почетком године рекао да не планира да игра много после овог лета, али да се нада да ће моћи да наступи на Олимпијским играма у Паризу пре него што заврши играчку каријеру.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 14:32:24 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5419960/britanski-teniser-endi-mari-vratio-se-treninzima.html
Одбојкаши Србије у понедељак почињу припреме за Лигу нација https://www.rts.rs/sport/odbojka/5419941/odbojkasi-srbije-u-ponedeljak-pocinju-pripreme-za-ligu-nacija.html Одбојкашка репрезентација Србије почеће у понедељак у Београду припреме за Лигу нација, а селектор Игор Колаковић ће у етапама окупљати играче који ће се прикључивати екипи по окончању клупских обавеза. Репрезентација Србије играће у Лиги нација у Бразилу, Канади и Словенији. Први меч Србија ће одиграти 23. маја у Рио де Жанеиру против Ирана.

Свака репрезентација ће током једне седмице одиграти четири утакмице, односно укупно 12. На финални турнир ће се пласирати домаћин и још седам најуспешнијих селекција.

Интерконтинентални део Лиге нација трајаће од 21. маја до 23. јуна, а Финални турнир од 27. до 30. јуна у пољском граду Лођу од 27. до 30. јуна. На финални турнир ће се пласирати домаћин Пољска и још седам најуспешнијих селекција.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 14:37:04 +0200 Одбојка https://www.rts.rs/sport/odbojka/5419941/odbojkasi-srbije-u-ponedeljak-pocinju-pripreme-za-ligu-nacija.html
Евролига најгледанија у историји - Партизан први, Црвена звезда друга https://www.rts.rs/sport/kosarka/5419817/crvena-zvezda-partizan-evroliga-posecenost.html Текућа сезона Евролиге је најгледанија у историји, саопштено је на званичном сајту елитног кошаркашког такмичења, а највећи допринос томе дали су Партизан и Црвена звезда, који су први и други најгледанији клубови у регуларном току сезоне. Евролига је саопштила да је 3.000.841 навијач уживо гледао мечеве Евролиге, што је 300 хиљада више него лане. Са просеком од 10.383 навијача по утакмици, ова сезона је премашила све раније бројке и први пут је просек гледаности Евролиге већи од 10 хиљада.

Претходни рекорд држала је прошла сезона са 8.748 навијача. Ове сезоне је гледаност скочила за чак 18 одсто у односу на претходну, додаје се на сајту Евролиге.

Партизан је убедљиво најгледанији клуб Евролиге са 19.916 навијача по утакмици, следи Црвена звезда са 17.842, следи Жалгирис са 14.773, четврти је Панатинаикос са 14.526, а пети Ефес са 12.165.

Шампион АБА лиге је најбољи и по проценту понуњености дворане у којој игра мечеве. Попуњеност капацитета Арене у мечевима Партизана је била 99 одсто, следе Жалгирис (96), Бајерн (95), Олимпијакос (94), Асвел (94) и Виртус (90).

Попуњеност капацитета дворана у регуларном току сезоне је 82 одсто, што је скок за два одсто у односу на претходну сезону.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 13:25:29 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5419817/crvena-zvezda-partizan-evroliga-posecenost.html
Марковић: Да наставимо низ без пораза од Црвене звезде https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419797/svetozar-markovic-pred-173-veciti-derbi-partizana-i-crvene-zvezde.html Капитен фудбалера Партизана Светозар Марковић рекао је пред 173. "вечити дерби" да ће обе екипе имати велики мотив да победе, и истакао да његова екипа жели да настави низ без пораза од Црвене звезде ове сезоне. Утакмица првог кола плеј-офа игра се у суботу од 18 часова на стадиону "Рајко Митић". Партизан је у децембру код куће победио резултатом 2:1, а почетком марта на "Маракани" је било 2:2.

"Имамо огроман мотив да победимо, али га имају и они, јер нас нису добили ниједном ове сезоне. Дерби је увек велики мотив, буди жељу да се покажете у најбољем светлу и да победите. На нама је да се максимално спремимо за утакмицу, да будемо фокусирани, да дамо све од себе. И да наставимо низ ове сезоне без пораза од Црвене звезде", рекао је Марковић на конференцији за медије.

Партизан после прошлонедељног пораза од Чукаричког у дерби улази са седам бодова мање од шестоструког узастопног шампиона Србије.

"Није леп осећај изгубити меч пред дерби. Причали смо неколико дана о утакмици са Чукаричким, покушавамо кроз тренинг и разговор да исправимо шта није било како треба. Надам се да ћемо сутра изгледати онако како би требало", додао је Марковић.

На претходном гостовању на "Маракани" (2:2) Партизан је оба гола примио после прекида, а још неколико шанси је Звезда створила на исти начин.

"Ми смо после тог дербија причали о свим ситуацијама. Имали смо играча мање неких 25 минута, тако да смо се у том периоду доста повукли и стога су они имали доста корнера. Мислим да ће сутра бити другачија утакмица", закључио је Марковић.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 12:57:04 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419797/svetozar-markovic-pred-173-veciti-derbi-partizana-i-crvene-zvezde.html
Лазетић: Свака утакмица прича за себе, извукли смо поуке из прошлог меча https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419782/zarko-lazetic-izjava-pred-mec-tsc-a-i-vojvodine.html Тренер фудбалера ТСЦ-а Жарко Лазетић изјавио је да очекује да ће предстојећа утакмица са Војводином бити слична претходној, само са нешто измењеном поставом. ТСЦ у саопштењу подсећа да ће Лазетићу меч са Војводином бити 100. званична утакмица на месту тренера клуба из Бачке Тополе.

"Свака утакмица је прича за себе, а на овој ће сигурно неки други играчи бити на терену. Војводини се враћа Црномарковић, док је наш Петровић добио картоне. Претпостављам да ћемо и ми и противник имати сличан план игре, али са новим тактичким детаљима", рекао је Лазетић, саопштио је ТСЦ.

Фудбалери ТСЦ-а дочекаће сутра од 15 часова екипу Војводине у првом колу плеј-офа Суперлиге Србије. Ова два клуба играла су прошле недеље у Новом Саду, а Војводина је победила 3:2.

"Анализирали смо прошлонедељну утакмицу и извукли смо поуке. Играчи су и сами били свесни где су били пропусти, а шта је било добро. У суштини, немамо много тога да поправљамо, али направили смо процену који моменти су превагнули на страну Војводине па ћемо пробати да будемо још бољи, јер очекујемо да и они буду бољи", рекао је Лазетић.

ТСЦ заузима треће место на табели СЛС са 60 бодова, док је Војводина четврта са 50.

"Резултати су ту и не бисмо се мењали ни са једном екипом. На месту смо на коме желимо да будемо и планирамо да ту останемо. Што се бодова тиче, изнад су очекивања и треба да задржимо тај ниво. Када се сагледа однос победа и пораза екипа има добар континуитет и трудићемо се да га остане такав до последње утакмице", закључио је Лазетић.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 13:19:06 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419782/zarko-lazetic-izjava-pred-mec-tsc-a-i-vojvodine.html
РК Звезда: Управни одбор једногласно подржао одлуку о повлачењу екипе са терена https://www.rts.rs/sport/rukomet/5419764/rukomet-crvena-zvezda-saopstenje-napustanje-utakmice.html Мушки рукометни клуб Црвена звезда саопштио да је Управни одбор клуба једногласно подржао одлуку спортског директора Огњена Кајганића и тренера Недељка Матића да повуку екипу са терена на утакмици другог кола плеј-аута Суперлиге Србије са Дубочицом. Рукометаши Црвене звезде су пре два дана напустили терен у 44. минуту меча са Дубочицом при резултату 25:22 за домаћи тим. Црвена звезда наводи да су током утакмице Кајганић и Матић у више наврата упозоравали судије и делегате на "несанкционисање прегрубе игре од стране противничких играча".

"У 44. минуту утакмице, после изузетно грубог фаула над пивотменом Црвене звезде Душаном Андрејевићем, повређено му је око. Да не би дошло до ескалације ситуације на паркету и како би спречили настанак потпуног хаоса услед пристрасног суђења арбитара, а пре свега ради заштите здравља играча, били смо приморани на овај потез, који сматрамо јединим исправним у датом тренутку", наводе из Звезде.

Црвена звезда наводи да је исти судијски пар судио неколико мечева "црвено-белих".

"Након утакмице деветог кола СРЛ, одигране 11. новембра у Лесковцу, играч Црвене звезде Михаило Шљукић је после грубог фаула завршио у Ургентном центру са дијагнозом потреса мозга.

Исти судијски пар наставио је са пристрасним суђењем на утакмици 21. кола СРЛ, одиграној 30. марта у Каћу. То је кулминирало у среду, 17. априла на поменутој утакмици другог кола плеј-аута у Лесковцу, када је Душан Андрејевић по доласку у Београд завршио у болници са дијагнозом повреде ока, хематомом и едемом на очном капку, а постоји опасност и од одвајања ретине (озбиљнијих проблема са оком). Нови преглед заказан је у понедељак, што за последицу има његово одсуство до даљњег", саопштено је из Црвене звезде.

Црвено-бели су подсетили да су рукометаши овог клуба на претходним утакмицама задобили тешке повреде и сматрају да свако дозвољавање преоштре игре директно угрожава здравље играча.

"Мишљења смо да је овоме допринело и лоше делегирање комесара за суђење, Владимира Николића. Свесни смо да су и судије људи и да долази до ненамерних грешака. Не правимо теорије завере и свесни смо да је рукомет захтеван спорт, па тако не желимо да мислимо да Иван Мошорински и Александар Панџић имају нешто против нашег клуба, али сматрамо да су због свог искуства морали боље да процене ситуацију и реагују", додају из Црвене звезде.

Црвено-бели тврде да тренер Недељко Матић трпи веома некоректан однос од стране арбитара.

"РК Црвена звезда одржао је састанак Управног одбора на којем је једногласно подржана одлука спортског директора и тренера да повуку екипу са терена, и поред велике жеље играча да се врате на терен, како не би дошло до још горег сценарија. Црвена звезда се труди да са свим клубовима има коректне и фер односе, самим тим и са судијама и да ради на промоцији рукомета као спорта, тако да не видимо разлог да се са разгласа пуштају песме које вређају наш клуб, као што се то десило у среду у хали у Лесковцу. Уверени смо да ће РСС адекватно реаговати, а све у циљу промоције рукомета и заштите играча јер ипак су играчи најважнији", закључује се у саопштењу Црвене звезде.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 13:12:16 +0200 Рукомет https://www.rts.rs/sport/rukomet/5419764/rukomet-crvena-zvezda-saopstenje-napustanje-utakmice.html
Мартинез зауставио Кецмановића у осмини финала турнира у Букурешту https://www.rts.rs/sport/tenis/5419593/miomir-kecmanovic-pedro-martinez-bukurest-2024-osmina-finala.html Српски тенисер Миомир Кецмановић изгубио је од Шпанца Педра Мартинеза резултатом 2:1 (7:6(7:4), 3:6, 6:3) у осмини финала турнира у Букурешту. Миомир Кецмановић и Педро Мартинез први пут су се нашли на супротним странама мреже, а прву победу у међусобним дуелима, вредну пласмана у четвртфинале турнира у Букурешту, уписао је Шпанац, тренутно 57. играч света.

Кецмановић је одлично ушао у меч и већ у првом гему, уз само један изгубљен поен, дошао до брејка. Чувао је дуго предност, али је у седмом гему прокоцкао три брејк шансе, што је Мартинез већ у наредном казнио одузевши му сервис за изједначење - 4:4.

Освојио је Шпанац и трећи гем у низу, повео са 5:4, а онда на Кецмановићев сервис имао сет лопту коју је Србин успео да архивира, а онда и изједначи на 5:5.

Мартинезу није требало дуго да своје сервисе претвори у ново вођство од 6:5, пре него што је уследила кулминација драме - морао је Кецмановић да одигра маратонских 20 поена и суочи се са нове три сет лопте за противника како би се докопао тај-брејка.

Испоставило се да је само одложио неизбежно јер је Шпанац при резултату 4:4 нанизао три поена и повео са 1:0 у сетовима.

Неповољан епилог тај-брејка није поколебао упорног Кецмановића који је у другом сету повео са 3:0, али је допустио Мартинезу да направи рибрејк и изједначи на 3:3.

Ипак, Србин је у осмом гему још једном одузео сервис противнику и довео се у позицију да сервира за сет при резултату 5:3. Мало је фалило да поново испусти предност пошто је Мартинез имао 0:40 и три везане брејк прилике, али је Кецмановић освојио пет поена у низу и изједначио на 1:1 у сетовима.

Одлучујући сет није личио на прва два - чекало се на брејк прилику све до шестог гема, а први ју је дочекао Шпанац - и то три везане од којих је искористио прву и повео са 4:2.

Кецмановић је већ у наредном гему имао четири прилике да узврати истом мером и поништи Мартинезов брејк, али није успео, па је шпански тенисер меч мирно привео крају.

Мартинезов противник у четвртфиналу турнира у Букурешту биће Француза Грегори Барере, који је раније данас надиграо Американца Себастијана Корду.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 12:05:02 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5419593/miomir-kecmanovic-pedro-martinez-bukurest-2024-osmina-finala.html
Дуљај пред дерби: Салдања у протоколу, не зовите ме телефоном током утакмице https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419597/igor-duljaj-173-veciti-derbi-partizan-crvena-zvezda-saldanja-telefon.html Тренер фудбалера Партизана Игор Дуљај каже дан уочи 173. вечитог дербија да је сваки дуел са Црвеном звездом посебан на свој начин. Истиче да није пријатно што због суспензије неће екипу водити са клупе, али каже да се играчи већ данима припремају и да ће радити оно што су се договорили. Најавио је да се Матеус Салдања у суботу враћа у тим, док је наступ голмана Јовановића под знаком питања. Дуел Црвене звезде и Партизана у оквиру првог кола плеј-офа Суперлиге Србије на програму је у суботу од 18.00 на Стадиону "Рајко Митић". Црвено-бели су први на табели са седам бодова више од вечитог ривала.

Игор Дуљај је на конференцији за медије у Хумској истакао да је сваки дерби посебан и да утакмица у суботу може много тога да реши, али и да одложи неке ствари.

Вечити ривали ће се већ у среду поново састати на истом месту, али у полуфиналу Купа Србије. Дуљај каже да је и тај меч важан јер црно-белима може да донесе борбу за трофеј, али наглашава да се његова екипа увек припрема за прву наредну утакмицу.

Тренер Партизана у суботу неће водити екипу са клупе пошто је суспендован због четири жута картона, па ће морати да га мења један од помоћника.

"Није пријатна и није фудбалска ситуација. Наравно да ту има и моје кривице у неким претходним утакмицама, где сам заслужено добио картон или картоне. Већ сам био у једној оваквој ситуацији када је Саша Станојевић био суспендован у Европи, па сам ја водио утакмицу по његовим инструкцијама. Може да буде проблема у комуникацији, али екипа се последњих неколико дана спрема за оно што је очекује сутра, тако да ће радити оно што смо се договорили. Ако буде потребно, разговараћу мобилним телефоном са неким од помоћника. Видећемо ко је то. Они који имају мој број телефона, молим их само да ме не зову током утакмице", рекао је Дуљај кроз смех.

"Јовановић има болове у колену"

Што се тиче здравственог билтена, тренер Партизана је најавио да ће Матеус Салдања после дужег времена бити у протоколу, док је наступ голмана Александра Јовановића неизвестан.

"Мислио сам после утакмице против Чукаричког да није толико озбиљно, међутим, има малу руптуру која му не даје потпуну слободу да ради неке покрете. Има болове у колену. Тренирао је јуче, али не пуним интензитетом. У договору с доктором и с њим, донећемо одлуку шта је најбоље за њега и за екипу, Првенствено, морамо да водимо рачуна о здрављу играча", нагласио је Дуљај.

"Судија Илић показао непоштовање према играчу Партизана"

На питање како коментарише то што је Павле Илић делегиран да суди други дерби заредом, тренер црно-белих каже да публика најбоље све види.

"Ја бих волео да ни тренери ни судије не буду ти о којима ће да се прича после утакмице, него да то буду играчи. Да се препричавају голови, моменти, амбијент на терену. Верујем да је то за судију велики корак, али мали за фудбал", истакао је Дуљај.

Признаје да и сам прави грешке и да понекад каже нешто што није достојно тренера Партизана, али напомиње да је судија Илић показао непоштовање према Гајасу Захиду и да то нико није санкционисао.

"То није спортски. Треба да оставимо тренере и судије да буду по страни и да главни актери меча буду играчи јер људи желе њих да виде. Не желе да виде судије и тренере, желе да виде своје идоле и амбијент који ће бити спортски, где ће навијачи оба тима бити на нивоу и бити ти који ће да увеличају спектакл", нагласио је Дуљај

Пре свега, тренер Партизана је на почетку конференције поздравио колегу Дејана Станковића и пожелео му да његов син што пре оздрави.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 14:11:56 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419597/igor-duljaj-173-veciti-derbi-partizan-crvena-zvezda-saldanja-telefon.html
Возач Мекларена Ландо Норис освојио пол позицију за спринт трку у Кини https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5419654/f1-vozac-meklarena-lando-noris-osvojio-pol-poziciju-za-sprint-trku-u-kini.html Возач Мекларена Ландо Норис освојио је данас пол позицију за прву спринт трку сезоне у шампионату Формуле један за Велику награду Кине на стази у Шангају. Норис је остварио време 1:57,940 минута. Он је за 1,261 секунду бржи од возача Мерцедеса Луиса Хамилтона.

Трећи је био Фернандо Алонсо из Астон Мартина, који је за Норисом заостао 1,975 секунди, док је четврто место припало актуелном светском шампиону Максу Ферстапену из Ред Була.

Спринт трка је на програму сутра од пет часова, а званичне квалификације биће одржане четири сата касније.

Велика награда Кине биће одржана у недељу од девет часова.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 11:42:29 +0200 Ауто-мото https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5419654/f1-vozac-meklarena-lando-noris-osvojio-pol-poziciju-za-sprint-trku-u-kini.html
Српски аутомобилиста Милош Павловић започиње сезону тркама у Имоли https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5419638/srpski-automobilista-milos-pavlovic-zapocinje-sezonu-trkama-u-imoli.html Српски аутомобилиста Милош Павловић предстојећег викенда на гран-при стази "Енцо и Дино Ферари" у Имоли започиње свој овогодишњи тркачки програм. Павловић ће ове сезоне наступити у три шампионата. У италијанском ГТ шампионату у тркама издржљивости, италијанском ГТ шампионату у спринт тркама и, као споредни програм, Ламборгинијевом Супер трофео Европа такмичењу.

Павловић овог викенда у Имоли стартује у оквиру Супер трофео шампионата, који се у већем делу сезоне вози у оквиру Светског шампионата издржљивости.

"Ово ће дефинитивно бити динамична и занимљива година кад је реч о мом тркачком програму. Возим у три шампионата и јако сам срећан и задовољан што је календар толико попуњен и што ће бити пуно тркања! Посебно зато што ћу ове године вероватно у италијанском ГТ шампионату издржљивости моћи да се борим за неки добар резултат, а можда и за шампионску титулу у категорији", рекао је Павловић.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 11:41:50 +0200 Ауто-мото https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5419638/srpski-automobilista-milos-pavlovic-zapocinje-sezonu-trkama-u-imoli.html