РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Хрватски дерби на старту АБА лиге припао Задру https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537290/zadar-savladao-cibonu-na-otvaranju-aba-lige.html Екипа Задра славила је на гостовању код Цибоне резултатом 69:87 у првој утакмици првог кола регионалне АБА лиге. Задрани су у гостима победом започели такмичење у новој, проширеној АБА лиги.

Задар је двоцифрену предност направио већ у првој четвртини. После 10 минута игре водили су гости са 27:17.

Цибона је у другој четвртини заиграла бољу одбрану, успела је да дође до лакших поена, па је смањила заостатак на 42:40 до полувремена.

Није домаћи тим успео да одржи ритам и у трећем периоду, који је поново убедљиво припао Задру. Гости су поново одиграли изузетно на обе стране терена што им је донело чак 13 поена разлике у периоду - 23:10.

Задар је у последњих 10 минута одиграо колико му је било потребно да утакмицу мирно приведе крају.

Најефикаснији у победничкој екипи Задра био је бивши кошаркаш Партизана Амар Гегић са 30 поена, пратио га је Мазалин са 14. Код Цибоне Џок и Рочак су убацили по 18 поена.

АБА лига, прво коло:

Петак:
Цибона - Задар 69:87

Субота:
Сплит - Игокеа 18.00
Морнар Бар - Будућност 20.00

Недеља:
Дубаи - Црвена звезда 17.00
Крка - Мега 19.00
ФМП - Цедевита Олимпија 21.00

Среда:
Партизан - Борац 19.00

]]>
Fri, 20 Sep 2024 23:43:21 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537290/zadar-savladao-cibonu-na-otvaranju-aba-lige.html
Фифа: Интерконтинентални куп играће се у Дохи, Реал Мадрид директно у финалу https://www.rts.rs/sport/fudbal/5537289/fifa-interkontinentalni-kup-doha-real-madrid-finale.html Финале Интерконтиненталног купа за титулу клупског првака света играће се на "Лусаил" стадиону у Дохи, а шампион Европе Реал Мадрид директно је обезбедио пласман у меч за трофеј, саопштила је Међународна фудбалска федерација. Формат досадашњег Светског првенства за клубове је промењен, па ће такмичење почети за два дана када ће се састати шампиони Азије и Аустралије, Ал Аин и Оукленд Сити.

Победник тог дуела ће играти против египатског Ал Ахлија, најбољег тима Африке, 29. октобра у Каиру.

Потом ће 11. децембра мексичка Пачука играти против победника Копа Либертадорес, који је у току.

После тога четири најбоља тима стижу у Катар, где ће прво 14. децембра играти победници ова два дуела, а победник "малог финала" бориће се четири дана касније са Реал Мадридом за пехар.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 22:52:01 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5537289/fifa-interkontinentalni-kup-doha-real-madrid-finale.html
Најубедљивија победа Нице у новијој историји - осам голова у мрежи Сент Етјена https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537280/nica-sent-etjen-liga-jedan-francuska.html Фудбалери Нице победили су на домећем терену Сент Етјена са 8:0 у утакмици петог кола француске лиге. Ница је одиграла најбољи меч у новијој историји. Имала је знатно већи посед лопте, доста више шутева ка голу и 10 у оквир ривала од којих је чак осам завршило у голу.

Мрежу гостију начео је Дилан Батубинсика у четвртом минуту када је неспретно покушао да блокира шут, а уместо тога закуцао је лопту у своју мрежу.

Тангуј Мдомбеле је само три минута касније био на правом месту у право време, па је Ница удвостручила предност.

После петнаестак минута мировања мреже Сент Етјена, Ница је наставила голгетерску серију. Чо је у 24. минуту постигао трећи гол, да би четврти два минута касније дао Мукоко.

Тренер гостију Дал'Оголио је у 35.био принуђен да направи чак три измене, а Ница је само минут касније, у 36. постигла пети гол. Гесан је на асистенцију Мукокоа био прецизан, а потом је Мукоко уписао и свој други гол на мечу.

Диоп је у 75. минуту повисио на 7:0, а коначни резултат поставио је са беле тачке Росарио у 86. минуту.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 22:56:35 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537280/nica-sent-etjen-liga-jedan-francuska.html
Лазовић асистент у поразу Вероне од Торина, Илић и Милинковић Савић без запаженог учинка https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537267/lazovic-asistent-poraz-verona-torino-ilic-milinkovic-savic.html Фудбалери Торина победили су Верону резултатом 3:2 у петом колу италијанске Серије А. "Бикови" си повели у 10. минуту голом Антонија Санабрије, али је после само два минута Григорис Кастанос изједначио на асистенцију Дарка Лазовића.

Имао је Санабрија у 22. минуту прилику да постигне други гол након пенала који је скривио Павел Давидович - добио и црвени картон - али је погодио стативу.

До краја првог полувремена су гости међутим поново дошли до предности поготком Дувана Запате у 34. минуту.

Лазовић је иначе замењен на полувремену, док је Иван Илић одиграо 67 минута за Торино испред чијег гола је током читавог сусрета стајао Вања Милинковић Савић.

Трећи гол за Торино постигао је Че Адамс у 79. минуту, чиме је решио питање победника, а Верона је једино успела да преко Данијела Москере у последњим тренуцима ублажи пораз.

Торино у наредном колу дочекује Лацио, док ће Верона гостовати код Кома.

У првом сусрету петог кола Емполи је головима Лоренца Коломба у 33. и Себастијана Еспозита у 49. минуту.

Серија А, пето коло:

Петак:
Каљари - Емполи 0:2
Верона - Торино 2:3

Субота:
Венеција - Ђенова 15.00
Јувентус - Наполи 18.00
Лече - Парма 20.45

Недеља:
Фјорентина - Лацио 12.30
Монца - Болоња 15.00
Рома - Удинезе 18.00
Интер - Милан 20.45
Аталанта - Комо 20.45

]]>
Fri, 20 Sep 2024 22:46:01 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537267/lazovic-asistent-poraz-verona-torino-ilic-milinkovic-savic.html
Сферопулос пред Дубаи: Надамо се добром почетку сезоне https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537261/sferopulos-dubai-nadamo-se-dobar-pocetak-sezone.html Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос рекао је пред дуел са Дубаијем да је за његову екипу веома важно да добро почне сезону против клуба који има велике амбиције. Звезда у недељу од 17.00 сати гостује Дубаију и почиње одбрану трофеја у АБА лиги.

"Желим да поручим да ћемо се борити на свакој утакмици за победу, од прве предстојеће против екипе Дубаија. Тренирали смо и припремали се да будемо спремни за предстојеће утакмице. Желим екипи много здравља, што мање повреда имамо биће боље за нас. У свим такмичењима у којима учествујемо идемо утакмицу по утакмицу и боримо се за наше циљеве", истакао је Сферопулос.

Звездин Капитен Бранко Лазић рекао је да екипу очекује старт сезоне и то против тима који је формиран током лета врло добрим играчима.

"Радили смо врло вредно по повратку из Русије и са оптимизмом дочекујемо први меч. Општа места за нас су увек иста као и претходних сезона: чврсто у одбрани, придржавање плана и договора из свлачионице, уз максималан респект за противника, а Дубаи је тим, без обзира што је дебитант који свакако заслужује поштовање. Наша велика жеља је да стартујемо у новој сезони добро“ поручио је Лазић.

Екипа Дубаија ће против Звезде одиграти прву званичну утакмицу у историји.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 21:19:54 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537261/sferopulos-dubai-nadamo-se-dobar-pocetak-sezone.html
Уздубљив дан на Лејвер купу - тим "Европа" води против "Остатка света" https://www.rts.rs/sport/tenis/5537239/uzdubljiv-dan-na-lejver-kupu---tim-evropa-vodi-protiv-ostatka-sveta.html Бугарски тенисер Григор Димитров победио је Чилеанца Алехандра Табила са 2:0, по сетовима 7:6 (7:4) и 7:6 (7:2) у последњем мечу првог дана Лејвер купа. Черундоло је у првом мечу дана победио Руда, док је Циципас тријумфовао против Кокинакиса. Први сет био је веома интересантан, а с обзиром на то да није било брејкова, решен је у тај-брејку у ком се за нијансу боље снашао Димитров.

У наставку је виђен прави спектакл, а Димитров је успео да се врати из великог минуса и дође до преокрета и победе.

Имао је Табило два брејка предности, али је Бугарин успео да избори нови тај-брејк у ком је без проблема стигао до тријумфа.

У првом мечу дана Франциско Черундоло је са 2:0, по сетовима 6:4 и 6:4 био бољи од Каспера Руда.

Аргентинцу је у првом сету био довољан брејк у седмом гему да дође до предности. На почетку другог сета је поново одузео сервис противнику, што је поновио и шест гемова касније, те га брејк Руда у осмом гему није спречио да рутински дође до победе.

Након тога су на терен изашли Стефанос Циципас и Танаси Кокинакис, а Грк је без много муке тријумфовао са 2:0, по сетовима 6:1 и 6:4.

Циципас је у прва два сервис гема ривала напавио по брејк, што му је уз сигуран сервис донело први сет, док му је брејк у првом гему другог сета био довољан за победу.

Наредни дуел биће одигран у дублу. Европу ће представљати Александар Зверев и Карлос Алкараз, а остатак света Тејлор Фриц и Бен Шелтон.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 21:51:17 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5537239/uzdubljiv-dan-na-lejver-kupu---tim-evropa-vodi-protiv-ostatka-sveta.html
Дивац: Јокић је најбољи европски кошаркаш у историји, бројке све говоре https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5537214/divac-jokic-najbolji-evropa-kosarkas-istorija.html Легендарни српски кошаркаш Владе Дивац изјавио је да је Никола Јокић најбољи европски кошаркаш свих времена. Јокић је претходне сезоне освојио треће МВП признање, а са Денвером је 2023. освојио и шампионски прстен.

"Резултати то говоре, а читава основа спорта су резултати. Према томе, мислим да онда ту нема дилеме“, истакао је Дивац за хрватски портал Индекс.

Некадашњи кошаркаш Сакраменто кингса је у опширном интервјуу говорио о својој НБА каријери, Луки Дончичу, преласку у Црвену звезду, а изабрао је и најбољу европску петорку свих времена.

"Почећу од краја, нека петица буде Крешо Ћосић. Четворка Никола Јокић, тројка Тони Кукоч, двојка Дражен Петровић, а на плеју Саша Ђорђевић“, рекао је Дивац и додао да никад не би ставио Тонија Паркера пре Ђорђевића.

Дивац је као играч провео 16 година у НБА лиги као члан Лос Анђелес лејкерса, Шарлот хорнетса и Сакраменто кингса.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 19:55:06 +0200 НБА https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5537214/divac-jokic-najbolji-evropa-kosarkas-istorija.html
Драматичан пораз кошаркаша Партизана од Ефеса https://www.rts.rs/sport/kosarka/5537183/dramatican-poraz-kosarkasa-partizana-od-efesa-.html Кошаркаши Партизана поражени су од Ефеса резултатом 81:80 у пријатељској утакмици, која је иза "затворених врата" одиграна у Атини. Црно-бели су имали напад за победу, али је лопта након акције Стерлинга Брауна и Тајрика Џоунса остала на "првом обручу". Од самог старта меча одвијала се велика борба у дворани "Гилфада“, а Партизан је махом био у минусу.

Ефес је на крају треће деонице дошао до предности од осам поена, што је била највећа предност турске екипе, али су у последњој четвртини црно-бели успели да је анулирају и да меч уведу у драматичну завршницу.

Најефикаснији код Партизана били су Тајрик Џоунс и Брендон Дејвис са 24, односно 18 поена, Карлик Џоунс додао је 13, а двоцифрен је био и Исак Бонга са 10.

Најбољи код турског представника били су Џордан Нвора и Елајџа Брајант са по 15 поена.

Екипа Жељка Обрадовића ће у суботу играти у спектакуларној атмосфери против Панатинаикоса на стадиону "Панатинаико", а потом у среду 25. септембра у Београдској арени отварају сезону утакмицом против Борца из Чачка у првом колу АБА лиге.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 18:10:35 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5537183/dramatican-poraz-kosarkasa-partizana-od-efesa-.html
Ћук: Циљеви су исти као и претходне године https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5537008/cuk-ciljevi-isti-prethodna-sezona.html Капитен ватерполиста Новог Београда Милош Ћук изјавио је да су циљеви клуба исти као и прошле године. Ватерполисти Новог Београда сутра почињу нову сезону утакмицом против Приморца у првом колу регионалне Премијер лиге.

"Иза нас је мало више од месец дана изузетно напорног и доброг рада. Сигурно је да ће нам требати један одређени временски период да се екипа скроз уигра, како бисмо пружали најбоље партије. Ипак, мислим да ћемо против Приморца приказати висок ниво игре, и да ће то бити довољно за победу", рекао је Ћук на конференцији за медије.

Капитен Новог Београда је нагласио да екипа спремно дочекује почетак нове сезоне.

"Не бих давао нека претерана предвиђања и прогнозе за будућност, сем што нам је потребно време како би све коцкице легле на своје место. Циљеви су исти као и прошле године и верујем, као и сви моји саиграчи, да су ти циљеви оствариви. Требаће нам изузетан рад и труд да до тога дођемо. Али, уз заједништвом, труд, велику жељу, посвећеност и мотивацију, која сигурно неће мањкати, то ће бити оствариво. Понављам, верујем да ћемо против Приморца одиграти добру утакмицу и да ћемо доћи до победе", изјавио је Ћук.

Tренер Новобеограђана Живко Гоцић рекао је да је суочен са повредама играча и да у наредном периоду тим неће бити у комплетном саставу.

"Са припремам смо почели још 1. августа, али без играча који су имали обавезе са репрезентацијама на Олимпијским играма. Радили смо веома добро, а како се лето ближило крају и како су одмицале припреме постепено смо комплетирали редове. Део базичних припрема имали смо у Нишу, после тога одиграли смо један турнир, где смо на утакмицама покушали да имплементирамо што је могуће више ствари које смо радили на тренинзима. Чињеница је да смо све време били у окрњеном саставу, а тако ће бити и у наредних пар недеља", изјавио је Гоцић.

Поручио је да су играчи мотивисани и спремни да пруже максимум у новој сезони.

"Момци који су били од првог дана припрема, пружили максимум и тиме сам Врло задовољан. Мислим да смо све урадили као што смо и зацртали. Где ће нас то довести, видећемо током сезоне. Сигуран сам да су момци свесни свог квалитета и да су сви екстремно мотивисани да пруже добре партије. Жеља нам је да сви играчи покажу висок ниво борбености, пожртвовање за саиграча поред себе, за екипи и клуб и уколико тако буде ја немам ниједан промил сумње да ћемо бити врло тврд орах и неугодан противник за сваку екипу“, истакао је Гоцић.

Медијима се на конференцији обратио председник Новог Београда Слободан Соро који је поручио да клуб напредује сваке године.

"Без обзира на велику трансформацију у играчком кадру, наши циљеви остају исти као што су били и претходне три године. Веома је важно да је стручни штаб остао исти, а цео клуб је за годину дана старији и уходанији. Сматрам да из године у годину напредујемо, да као клуб растемо у сви сегментима организације и да смо много бољи него што смо били раније", рекао је Соро.

Констатовао је да су екипу Новог Београда напустила седморица искусних играча, али да је ове сезоне направљен добар спој младости и искуства.

"Желимо да пружимо праву прилику свим тим младим момцима који су велика нада не само спрског, него и светског ватерпола. Обезбедили смо им максималне услове за рад, а они једино треба да размиушљају о тренинзима и како да испуне све захтеве стручног штаба. Свака утакмица биће нови изазов, очекивања клуба су велика, али сви играчи су тога свесни и немам никакву сумњу да ће дати све од себе да пруже свој максимум и додатно унапреде своју игру", констатовао је Соро.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 17:00:54 +0200 Ватерполо https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5537008/cuk-ciljevi-isti-prethodna-sezona.html
Ђоковић мења Петровића на челу Тениског савеза Србије https://www.rts.rs/sport/tenis/5536943/goran-djokovic-menja-petrovica-na-celu-teniskog-saveza-srbije.html Горан Ђоковић нови је председник Тениског савеза Србије и Управног одбора ТСС, одлучено је на ванредној Скупштини Савеза. Стриц Новака Ђоковића претходно је обављао функцију потпредседника савеза. Горан Ђоковић је у свом уводном обраћању, као нови председник савеза, истакао проблеме са којима се савез тренутно суочава.

"Захвалио бих се свима на избору. Моје искуство у тенису је највише кроз Новака, али сам и седам година био директор Србија опена и Софија опена. Циљ ми је да поправим оно што смо почели да радимо. Основа свега су финансије. Захављајуем се досадашњем председнику Мирку Петровићу и наравно председнику Србије Александру Вучићу, који нам је помогао да решимо велики финансијски проблем који је био пред нама од пола милиона евра. Немамо своје просторије, немамо Национални тренинг центар и желим да то решимо. То је жеља свих наших играча и нас и не бих се ни кандидовао за ово место да немамо подршку у свему председника Србије", поручио је Ђоковић.

Нови председник УО ТСС је предложио и нове чланове Управног одбора.

То су потпредседник Бобан Гашић, Данило Пантовић, Милан Вучковић, Никола Живковић, Милош Дедић, Јанко Типсаревиућ, Радослав Баћовић, Драган Живаљевић, Љуба Грујић, Милан Славковић и Александар Мојсејев, док једно место остаје упражњено за потенцијалног спонзора.

Надзорни одбор је реизабран, председник је Зоран Миливојевић и чланови Лука Вујовић и Малиша Стојановић.

Доскорашњи председник Мирко Петровић захвалио се својим сарадницима и пожелео срећу новом председнику.

"Надам се да ће нови Управни одбор, са новим председником, уз веће финансије, да настави да спроводи успешне пројекте које смо до сада развили. Хвала свим љуидима са којима сам имао сјајну сарадњу и желим да новом председнику и Управном одбору пожелим сву срећу у раду", поручио је Петровић пре избора новог руководства.

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 16:28:13 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5536943/goran-djokovic-menja-petrovica-na-celu-teniskog-saveza-srbije.html
После Звезде повратак у НБА - Џавонте Смарт потписао за Орландо https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536895/posle-zvezda-povratak-nba-dzavonte-smart-potpis-orlando.html Бивши кошаркаш Црвене звезде Џавонте Смарт постао је члан Орландо меџика, потврдила је НБА екипа на свом званичном сајту. Смарт је претходне сезоне носио дрес Црвене звезде, а екипу је појачао након серије повреда због које је спортски сектор "црвено-белих" морао да реагује и доведе играча на бековоској позицији.

Претходно је играо у Развојној лиги за Делавер, а до сада је забележио укупно 18 наступа у НБА лиги, играјући за три тима.

Са Звездом је освојио АБА лигу, Куп Радивоја Кораћа и КЛС, а на 12 утакмица у Евролиги је просечно бележио 7,5 поена.

Похађао је Ел-Ес-Ју и изашао је на драфт 2021. године, али није био изабран.

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 15:42:49 +0200 НБА https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536895/posle-zvezda-povratak-nba-dzavonte-smart-potpis-orlando.html
Ћакић: АБА лига врхунски спортско-пословни производ који константно расте https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536842/goran-cakic-o-pocetku-nove-sezone-aba-lige.html После Скупштине АБА лиге председник Горан Ћакић је анализирао протеклу сезону, истакао квалитет такмичења, велико интересовање јавности и сјајне резултате значајне за цео регион. Посебно је говорио о предстојећој сезони и припремама како би она била још успешнија. Председник Горан Ћакић се на почетку обраћања присетио почетака пре скоро четврт века и истакао високе критеријуме које ово такмичење негује и промовише у региону.

“АБА лига је основана са циљем да клубовима створи најбоље могуће окружење, омогући квалитет више и публици донесе врхунски ужитак. Управо то и чини скоро већ четврт века. Зато данас када почиње 24. издање, поносно можемо да кажемо да је АБА лига по свим критеријумима постала синоним за врхунски спортско-пословни производ који константно расте, како на такмичарском тако и на финансијском плану.“, рекао је Горан Ћакић.

Председник се осврнуо и на протеклу сезону истакавши велико интересовање и пажњу јавности.

"Минула сезона је по много чему била јединствена и поново померили границе, што је публика препознала и наградила. Имали смо преко пет милиона посета на порталима, уз преко 220 хиљада пратилаца на друштвеним мрежама и скоро 17 милиона видео прегледа. Кроз 26 кола лигашког дела и плеј-оф у дворанама је уживало 559,225 хиљада гледалаца или  у просеку 2.824 што је други најбољи резултат у историји такмичења", истакао је Ћакић.

Потврда квалитета дошла је и са милионским аудиторијем поред ТВ екрана, захваљујући пре свега вишегодишњем медијском партнеру ТВ Арени спорт која је подигла сигнал са 325 мечева под окриљем АБА лиге, као и многим телевизијама са националном покривеношћу из региона које су га преузимале, додао је он.

"Створено је тако савршено окружење за многе реномиране компаније које су препознале АБА лигу као идеалног партнера за промоцију свог бренда", нагласио је Ћакић.

Све то не би било могуће без великих улагања и снаге клубова, али пре свега без највећих звезда целе представе, оних који стварају магију на паркету - играче и струку, рекао је Ћакић.

"Од 12 мечева Суперкупа у Подгорици, преко 198 утакмица у АБА лиги, 111 утакмица НЛБ АБА лиге 2 и 22 меча У19 АБА лиге, уживали смо у врхунском квалитету, таленту и свему ономе због чега овај регион са правом важи за европску колевку кошарке. Интензитет такмичења, ривалство и емоције, са сваком утакмицом су нас подсећали зашто се АБА лига толико цени. Надамо се да сте били инспирисани издањима тимова и играча".

Обрадовало нас је још једно врхунско репрезентативно лето, крунисано врхунским издањима селекције Србије на Олимпијским играма. Са поносом смо у Паризу гледали како су некада клинци АБА лиге кроз јако такмичење, квалитетне клубове и организацију, стасали у велике светске звезде, врхунске људе и играче. Са одушевљењем смо испратили и неке нове клинце и радовали се медаљама У20 селекције Словеније, као У18 и У16 селекције Србије на минулим Европским првенствима, навео је Ћакић.

"Они су нам још једном показали колико је наш регион богат талентом, али и наметнуле обавезу да им, као и њиховим претходницима међу којима су минулог лета и двојица нових драфтованих играча од стране НБА (Никола Топић и Никола Ђуришић), омогућимо све услове за даљи раст и развој".

Ипак, спорт не познаје историју. Свесни тога, клубови су током лета учинили све за нови, још већи искорак. Звучни трансфери, завидан квалитет, врхунска струка, таленат и амбиције селектираних тимова, гарант су великих ствари. Лигашки део АБА лиге донеће чак још 58 утакмица више, као плод проширења на 16 клубова, са два веома амбициозна пројекта Спартаком, шампионом НЛБ АБА лиге 2 и Дубаијем који је АБА лиги донео ново ширење далеко ван граница региона, али и јединствени спортско - пословни подухват после кога, уз све веће приходе од ТВ права и спонзора, формирање наградног фонда постаје реалан и логични корак, сматра Ћакић.

"И НЛБ АБА лига 2 ће наредне сезоне бити бројнија, такође са 16 тимова и новим системом такмичења, који ће клубове вратити у своје домове, пред своје навијаче и донети нову димензију целом пројекту. Исти ефекат обећава сјајан посао који су клубови урадили у селекцији екипа. Таленат је нешто на шта у региону увек може да се рачуна и што ће по традицији бити главни шмек и снага У19 такмичења које увек доноси квалитет више и представља залог за будућност".

Шест клубова АБА лиге ће наредне сезоне бити део европских такмичења, по два у Евролиги, Еврокупу и ФИБА лиги шампиона, што представља још један показатељ класе и квалитета. Као што то чини и податак да ће арбитри АБА лиге, са чак 18 представника, поново бити најбројнији под окриљем Евролиге.

"И зато сада, док са великим нестрпљењем чекамо да такмичења крену, хвала Вам још једном на невероватној подршци, што сте део АБА породице и још бољег сутра наше вољене игре", закључио је Ћакић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 16:05:38 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536842/goran-cakic-o-pocetku-nove-sezone-aba-lige.html
Огњен Мимовић повредио метатарзалну кост, пауза од четири до шест недеља https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536812/ognjen-mimovic-zvezda-povreda-liga-sampiona-pauza.html Фудбалер Црвене звезде Огњен Мимовић повредио је метатарзалну кост и одсуствоваће са терена од четири до шест недеља, саопштили су црвено-бели. Мимовић је повреду доживео на утакмици првог кола Лиге шампиона против Бенфике, тренер Звезде Владан Милојевић морао је да га замени у 26. минуту.

"Након магнетне резонанце утврђено је да ће са терена одсуствовати од четири до шест недеља услед повреде метатарзалне кости.“

“Ухватио је наш дефанзивац узлазну путању када је форма у питању и показао да не само да је 'бонус', већ да је и један од најбољих фудбалера у нашем тиму.“

“Ушао је бескомпромисно у меч са Бенфиком, али је после једног дуела крај десне аут линије осетио бол у стопалу и морао да изађе раније из игре. Мимо, желимо ти брз опоравак", наводи се на клупском сајту.

Фудбалери Звезде поражени су у четвртак од Бенфике резултатом 2:1. Мимовић је ове сезоне одиграо девет утакмица за Звезду на којима је постигао један гол.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 15:42:28 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536812/ognjen-mimovic-zvezda-povreda-liga-sampiona-pauza.html
Човић: Пешић би требало да остане селектор Србије https://www.rts.rs/sport/kosarka/reprezentacija/5536576/nebojsa-covic-zelja-da-svetislav-pesic-ostane-selektor.html Председник КК Црвена звезда Небојша Човић на конференцији за медије је истакао жељу да Светислав Пешић остане селектор репрезентације јер је постигао одличне резултате у досадашњем мандату. Председник црвено-белих је говорио о предстојећој сезони и очекивањима да тим одбрани све три титуле, а дотакао се и репрезентативне кошарке за коју је истакао да је остварила одличне резултате.

“Светислав Пешић би требало да остане селектор кошаркашке репрезентације Србије. Кошарка је наш највећи бренд откад смо самостално земља, да искључимо период СРЈ и СФРЈ. Видели сте то и по резултату у Манили и Паризу и зато бих волео да Пешић остане. То је моје мишљење. Он би требало да остане", истакао је Човић на конференцији за медије.

Када је у питању његова евентуална кандидатура за председника Савеза Човић је у свим стилу рекао да је чуо да га је Жарко Зечевић већ победио.

"Знаћете ако буде нешто. То је јако тежак посао, поготово у овим временима. Медаље не смеју да покрију стање у нашој кошарци, али морају да постоји план, структура… Почиње нови олимпијски циклус, у новембру имамо већ прозоре, квалификације за ЕП, а тада се игра и дерби Звезда - Партизан. Много је проблема који морају да се решавају. Није далеко ни 1. октобар, мало стрпљења", поручио је Човић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:21:56 +0200 Репрезентација https://www.rts.rs/sport/kosarka/reprezentacija/5536576/nebojsa-covic-zelja-da-svetislav-pesic-ostane-selektor.html
Човић: Циљеви су одбрана свих трофеја и топ 10 Евролиге, буџет око 22 милиона евра https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536558/nebojsa-covic-budzet-crvena-zvezda.html Председник Црвене звезде Небојша Човић навео је на конференцији за медије да од доласка Филипа Петрушева и Николе Ђуришића нема ништа, те да је буџет за плате играча 14.308.000 евра. Први човек црвено-белих објавио је циљеве клуба наредне сезоне.

"Циљеви за наредну сезону су јасни - одбрана сва три трофеја, Куп Радивоја Кораћа, АБА лига и Суперлига, плус покушај пласмана у Топ 10 Евролиге", рекао је Човић на конференцији за медије.

Звезда нову сезону почиње гостовањем Дубаију у првом колу АБА лиге, у недељу од 17.00.

"Пред нама је интересантна сезона, биће пуно изазова, велики број утакмица, између 85 и 93 утакмице. Баш због тога смо завршили ростер са 16 играча, за сада. Напомињем за сада, јер у току сезоне може доћи до одлазака и долазака, међутим, ми то не планирамо. Завршавамо 'сапуницу' око Петрушева, он је играч Олимпијакоса, као и око Ђуришића, он је у Америци", истакао је Човић на конференцији за медије. 

Изнео податак да ће укупни буџет клуба, за све трошкове, бити између око 22.000.000 евра.

"За први тим бруто 14.308.000, 1.140.000 стручни штаб, плус медицински стаф, тренери млађих категорија, путовања, администрација, дворане ...", додао је он.

"Када су у питању сезонске карте, са јучерашњим даном продато - 10.191 карта плус 350 за спонзоре. Приход 451.393, мање 10 одсто за порез. Продужићемо  продају сезонских карата, а цене дневних карата биће више него прошле године и њихова висина биће саопштена у понедељак", истакао је Човић.

На конференцији за медије обратио се и председник УО Жељко Дрчелић, који је поновио циљеве, али је за нијансу био конкретнији.

"Председник је све рекао, одбрана три титуле и жеља нам је да у Евролиги уђемо у Топ 8. Управа је одрадила све што је стручни штаб тражио од нас када су у питању играчи", рекао је Дрчелић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:06:01 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536558/nebojsa-covic-budzet-crvena-zvezda.html
Како другачије - први човек Панатинаикоса срдачно дочекао Жељка Обрадовића https://www.rts.rs/sport/kosarka/5536524/kako-drugacije---prvi-covek-panatinaikosa-srdacno-docekao-zeljka-obradovica.html Кошаркаши Партизана дошли су у Атину, где ће учествовати у припремном турниру "Павлос Јанакопулос" у част преминулог легендарног власника Панатинаикоса. Актуелни председник Димитрис Јанакопулос приредио је леп дочек тренеру црно-белих Жељку Обрадовићу. Учесници шестог турнира "Павлос Јанакопулос" биће сем Партизана и Панатинаикоса, још и турски Анадолу Ефес и изралески Макаби Тел Авив.

Кад год се сусретну Жељко Обрадовић и представници Панатинаикоса у било ком контексту, увек се види највеће могуће поштовање према српском стручњаку. Како и не било било, кад су са њим на клупи пет пута стизали до врха Европе, 11 пута до првенствене титуле и седам пута до трофеја у националном купу.

Председник клуба Димитрис Јанакопулос, син Павлоса Јанаколуоса, дочекао је све учеснике у холу луксузног хотела, посебну пажњу посветивши Обрадовићу са којим је имао и кратку концерзацију.

Партизан ће први меч одиграти од 14.00 са Анадолу Ефесом у спортском комплексу на Глифади.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 12:20:36 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5536524/kako-drugacije---prvi-covek-panatinaikosa-srdacno-docekao-zeljka-obradovica.html
Објава Звезде после Бенфике: Горчину гаси укус поноса https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536506/objava-zvezde-posle-benfike-gorcinu-gasi-ukus-ponosa.html Фудбалски клуб Црвена звезда огласио се на друштвеним мрежама после пораза од Бенфике 2:1 на стадиону "Рајко Митић" у првом колу Лиге шампиона. Првак Суперлиге Србије изгубио је од португалског великана са 2:1 на свом терену. Голове за Бенфику постигли су Керем Актуркоглу у деветом и Оркун Кокчу у 29. минуту. Заостатак је смањио Фелисио Милсон у 86. минуту.

Црвено-бели су се огласили објавом у којој величају сјајну атмосферу на стадиону "Рајко Митић".

"Иза нас је прва ноћ у овосезонском најелитнијем такмичењу Европе. Укус после ње је горак, због резултата који је остао, али ту горчину гаси укус поноса, јер смо још једном видели фантастичну атмосферу и највернију публику на свету, о којој и данас пишу бројни медији. Она нам је нада за дуеле који следе, ветар у леђа и подршка која је нашим момцима сада најпотребнија, јер већ у понедељак се игра 174. Вечити дерби! Идемо даље!", пише у објави.

Наредни меч Црвена звезда игра против Партизана у Суперлиги Србије 23. септембра на стадиону у Хумској.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 11:57:17 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536506/objava-zvezde-posle-benfike-gorcinu-gasi-ukus-ponosa.html
Ханси Флик: Изгубили смо, али то није ништа страшно https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536510/barselona-hansi-flik-poraz-liga-sampiona-monako.html Тренер фудбалера Барселоне Ханси Флик изјавио је да је Монако заслужено победио и искористио све предности које је имао. Фудбалери Барселоне поражени су у четвртак од Монака резултатом 2:1, у мечу првог кола Лиге шампиона, шпански тим је од 11. минута играо са играчем мање пошто је Ерик Гарсија добио црвени картон.

"Све се на овом сусрету окренуло након првих 10 минута. Морали смо да мењамо приступ мечу, али мислим да смо се добро бранили у таквим околностима, а имали смо и прилике које смо морали да искористимо. Показали смо снагу и карактер и због тога честитам играчима. Противник је искористио све предности које је имао и сасвим заслужено победио", рекао је Флик после меча, преноси Мундо Депортиво.

Тренер Барселоне је нагласио да су порази саставни део фудбала и да играчи морају да науче где греше.

"У реду, изгубили смо, али није то ништа страшно. Рекао сам и играчима после меча да морају да науче где су грешили и да се после овога врате још јачи. Већ у недељу нас очекује значајан меч домаћег првенства против Виљареала, морамо да се окренемо том сусрету и настављамо да се боримо као до сада", изјавио је Флик.

Барселона ће у недељу гостовати Виљареалу у шестом колу шпанске лиге.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 12:09:40 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536510/barselona-hansi-flik-poraz-liga-sampiona-monako.html
Животна борба бившег НБА играча - од зубобоље до вируса у мозгу https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536485/zivotna-borba-bivseg-nba-igraca---od-zubobolje-do-virusa-u-mozgu.html Амерички кошаркаш Пери Џонс говорио је о борби за живот услед вируса откривеног приликом одласка код зубара. Његова прича брзо се проширила по многим значајнијим медијима у САД и Европи. Само име Перија Џонса не значи много широј кошаркашкој публици. Бивши 28. пик драфта 2012. године провео је прве три сезоне у јаком тиму Оклахома сити тандера, домогавши се великог финала са младом и врло талентованом екипом.

Изненадна болест драстично је променила курс Џонсове каријере. О томе је говорио приликом гостовања у "Run your race" подкасту.

"У другој години сам се разболео. Разболео сам се до тачке када сам био близу смрти. Отишао сам код зубара пре почетка Летње лиге. Имао сам вирус који ми се ширио у мозгу, а онда ми је дато најмање недељу и по дана живота. Вероватно сам имао смртоносни мождани удар или тако нешто. Рекли су да се то ширило од дисајних путева до грла ка мозгу. Зато нисам могао да отворим уста", причао је Џонс, преневши и атмосферу у болници.

"Пробудио сам се, мајка плаче, моји другари плачу... Сећам се да сам лежао у кревету, гледао у ТВ, где је речено 'Пери Џонс није овде због зубобоље'. Почео сам да плачем у болничком кревету и борим се за живот", навео је Џонс.

На сву срећу, операција се завршила добро и наставио је са кошарком.

По повратку на терен се опробао у НБА Развојној лиги. Уследила је селидба за Европу, где је носио дрес руског Химкија, турске Бурсе и немачког Вурцбурга. Каријера га је даље водила у Кину, Тајван, Порторико, а тренутно наступа за Спартанс дистрито капитал у Венецуели.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 20:50:21 +0200 НБА https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536485/zivotna-borba-bivseg-nba-igraca---od-zubobolje-do-virusa-u-mozgu.html
"Црвени аларм" међу росо-нерима, Ибрахимовић држао говор играчима Милана https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5536391/crveni-alarm-medju-roso-nerima-ibrahimovic-drzao-govor-igracima-milana.html Члан управе ФК Милан Златан Ибрахимовић посетио је играче и стручни штаб "росо-нера" пред јутарњи тренинг, а после пораза од Ливерпула у Лиги шампиона, пише "Газета дело спорт". Лош старт "росо-нера" на локалном и европском нивоу толико је забрињавајућ да је била потребна реакција Златана Ибрахимовића.

Легендарни фудбалер на функцији саветника компаније "Ред бирд", власника Милана, дошао је на јутарњи тренинг екипе у "Миланелу" у 10 часова, како би се срео са играчима и стручним штабом, пише "Газета дело спорт".

Како се наводи, Ибрахимовић се није паркирао испред просторија клуба, где су места резервисана за функционере, већ је прошао кроз капију и упутио се ка свлачионици. За то време, директори Фурлани Монкада су остали у канцеларији. Играчи, који су стигли на доручак око 9.30, морали су да буду спремни за састанак у 10.30 и били су обавештени о доласку менаџера који је одржао кратак мотивациони говор, пре свега да би јасно ставио до знања да власништво није задовољан ни резултатима ни учинком.

Међутим, Ибрахимовић није само критиковао: тражио је карактер, личност и заједништво у погледу дербија са Интером и утакмица које следе. "Дерби дела мадонина" се у клубу сматра могућом полазном тачком за остатак сезоне. Први корак који треба предузети у правом смеру. Бивши нападач је истакао значај утакмице како за стање на табели, тако и за навијаче који очекују искупљење после лоше утакмице против Ливерпула, када су ултраси демонстрирали своју подршку гласним повицима неслагања, пише "Газета дело спорт".

Златаново искуство у свету фудбала навело га је да истакне да је сезона тек на почетку и да не недостаје времена за важне резултате, све док постоји брза реакција после лоше игре против Ливерпула. Није улазио у техничке аспекте, који су одговорност тренера, али је тражио максималну посвећеност, више пажње, жеље и жара за дрес "росо-нера". Иако је променио више клубова, веома је близак Милану, клубу у ком је завршио каријеру фудбалера. Уверен је да ће група, оставши јединствена, успети да преброди тежак тренутак, можда и успехом у дербију. Играчи су слушали озбиљног лица и са великом пажњом.

Ибрахимовић је сам разговарао и са Фонсеком, коме је поновио подршку компаније, али и потребу да се хитно промени курс. Златан је потом сачекао да екипа заврши дугу видео сесију у којој је португалски тренер "исправио” неке од грешака направљених против Ливерпула. Седница, заказана за 11 часова, почела је много касније: Златан је овог пута, насмејан, поздравио играче тапшањем по леђима или загрљајем када су ушли на терен, а затим сео на клупу. Остао је до краја тренинга и, када су неки појединци отишли ​​да се рукују са њим пре повратка у свлачионицу, разменио је неколико речи са њима, додаје италијански лист.

Није се радило о намерним појединачним разговорима, већ о охрабрењу за све. Од Мењана до Ернандеза, затим Леаа, Морате и других. Ручао у "Миланелу", одакле је отишао у 15 часова. Испред капије га је чекала група навијача којима је дао аутограме, а нада се да су његове речи послужиле као подстицај тиму и подршка тренеру. Познато је да Златан, заједно са директорима, може да буде приморан да размишља о смени Фонсеке.

Дуел са Интером је у суботу 22. септембра од 20.45, Милан је на средини табеле са скором 1-2-1, док је градски ривал на 2-2-0.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 09:08:11 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5536391/crveni-alarm-medju-roso-nerima-ibrahimovic-drzao-govor-igracima-milana.html