РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Брејк Денвера у Лос Анђелесу, победа далеко од друге рунде https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425993/denver-nagetsi-los-andjeles-lejkers-nba-liga.html Кошаркаши Денвер нагетса победили су у Лос Анђелесу лејкерсе у трећем мечу прве рунде плеј-офа НБА лиге. Денвер нагетси воде 3:0 у серији против Лејкерса и на победу су далеко од друге рунде плеј-офа. Екипа Дарвина Хама поново је прокоцкала двоцифрену предност.

На свом паркету, Лејкерси су водили константно током првог полувремена, имали су 12 поена предности, а онда су по рецепту из прва два меча то и прокоцкали.

Ерон Гордон био је најефикаснији у редовима Денвера са 29 поена уз 15 скокова, Јокић је био на ивици трипл-дабла са 24 поена уз 15 скокова и девет асистенција.

Џамал Мари и Мајкл Портер убацили су 22, односно 20 поена што значи да су четири кошаркаша из стартне петорке Нагетса комбиновано постигли 95 поена.

Ниједна екипа се никада није вратила после 3:0, али ако неко зна како је вратити се после заостатка то је Леброн Џејмс који је 2016. године у финалу освојио титулу са Кливлендом пошто су заостајали 3:1.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 06:41:19 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425993/denver-nagetsi-los-andjeles-lejkers-nba-liga.html
Сити убедљив против Брајтона https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425956/siti-ubedljiv-protiv-brajtona.html Фудбалери Манчестер Ситија победили су као гости Брајтон резултатом 4:0 у заосталом мечу 29. кола Премијер лиге и тако наставили да грабе ка одбрани титуле првака Енглеске. Све дилеме око победника решене су већ у првом полувремену.

Кевин де Брујне је у 17. минуту постигао први гол главом у каријери, после центаршута Кајла Вокера. У 26. и 34. минуту голове је постизао Фил Фоден, први из слободног ударца уз мало среће, а други после грубе грешке одбране домаћина. Хулијан Алварез је у 62. минуту поставио коначних 4:0.

Манчестер сити је сад други на табели са 76 бодова, лидер Арсенал има 77, али и утакмицу више. Трећепласирани Ливерпул има 74 бода и исти број утакмица као Арсенал.

Манчестер Сити у наредном колу, у недељу, гостује код Нотингем фореста.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:12:44 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425956/siti-ubedljiv-protiv-brajtona.html
Три финала за мушку бокс селекцију Србије на Европском првенству у Београду https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5425955/tri-finala-za-musku-boks-selekciju-srbije-na-evropskom-prvenstvu-u-beogradu.html У другој сесији битке за пролаз међу два најбоља на шампионату Европе за сениорке и сениоре 2024. водило је девет репрезентативаца Србије, превдођени селектором Миланом Пиперским и тренеом Луис Фромета Матосом. Издејствована су три финала. На самом старту два пораза, у категорији до 48кг Раде Јоксимовић изгубио је од Јермена Баргхама Харуфјуњана док је у категорији до 51кг Омер Аметовић поражен од Турчина Самета Гумуша.

Злато освојено пре две године у Истанбулу неће бранити у финалу српски репрезентативац Вахид Абасов у категорији до 67кг. Представник Србије на Олимпијским играма у Паризу Абасов поражен је у полуфиналу шампионата Европе у хали "Александар Николић" од Грузијца Лаше Гурулија.

Прво финале Србији у мушкој конкуренцији изборио је наш млади ас у категорији до 71кг Јован Николић победивши Молдавца Васиље Чеботарија.

Демонстрацију чистих удараца, прави школски бокс и максималну мотивисаност, пулс шампиона од самог почетка до краја меча презентовао је Николић. Пре две године Николић је освојивши трофеј Београдског победника једног од најстаријих турнира у Европи са само 20 година показао да се ради о вансеријском таленту, храбром и јединственом младићу.

За злато Николић ће се борити против Грузијца Ескерхана Мадиева.

"Мислио сам да ће бити доста теже, од противника сам већ једном изгубио 2021. године, па је ово био и неки реванш за то. Да ли ће бити лакше у финалу или не, нисам сигуран. Али могу да гарантујем да сам спреман на све у потпуности", рекао је Николић. 

У категорији до 75кг Алмир Мемић изгубио је од Руса Џамбулата Бижамова.

Друго финале Србији код мушкараца је након рововске борбе у рингу А донео у катеогорији до 80кг млади Растко Симић савладавши Руса Савели Садомеа. Од само почетка судара ова два млада шампиона племените вештине видело се да ће нијансе одлучити и да ће борба до краја бити изједначена, да ће бити око за око зуб за зуб. На крају тријумф Растка за велико славље Србије и шанса за злато за које ће се борити против Хрвата Габријела Веочића.

"Сувишно је коментарисати овај успех и прелепу атмосферу у хали,све је било прелепо. Хвала свима што су ме подржавали. И ако сам на почетку имао повреду леве руке, успео сам некако да регулишем све. Сувишно је било одбројавање које ми је судија дао јер сам се оклизнуо. Имали смо добару тактику и успео сам да победим. Мислим да ће меч са Веочићем бити јако занимљив", истакао је Симић.

Храбри, мотивисани и до краја борбени Вељко Ражнатовић у категорији 86кг достојанствено боривши се свом снагом до последњег гонга опростио се од даљег дела такмичења у сусрету са Русом Шарабутдином Атаевим који се пласирао у финале.

"Атаев има доста мечева иза себе, хтео сам да победим, али било ми је најважније да не обрукам себе и своју земљу. То сам показао и нокдауном који судија није рачунао као што сте и видели. Он је велики шампион и ја ником нисам лак залогај, што је и он сам то мени рекао. Видимо се поново кроз конопце, гледаћете ме опет да наставимо победнички низ", рекао је Вељко Ражнатовић.

Чврсту борбу показао је и српски репрезентативац у категорији до 92кг Садам Магомедов који је изгубио од Руса Муслима Гаџхимагомедова.

Треће финале Србији на шампионату Старог континента у хали "Александар Николић" у Београду извојевао је наш супертешкаш +92 кг Душан Велетић против Хрвата Луке Пратљачића. У сјајној партији оба боксера, који се сјајно познају и који су велики пријатељи бриљирао је српски ас Велетић и отпловио у финале где га чека судар са Шпанцем Ајуб Гадфа Дриси Ел Аисауи.

"Хвала свима што су навијали за мене, био је доста густ меч, али имао сам веома добру тактику. Ово је био и добар тест пред квалификације за Олимпијске игре. Позивам све да дођу у још већем броју у недељу да ме бодре у финалу", закључио је Велетић.

Финални мечеви на распореду су у суботу и недељу, оба дана са почетком од 17:00 часова. Суборта 27. април резервисана је за женска финала, недеља 28. април резервисана је за мушка финала Првенства Европе у боксу за сениорке и сениоре 2024. у Београду.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 22:54:30 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5425955/tri-finala-za-musku-boks-selekciju-srbije-na-evropskom-prvenstvu-u-beogradu.html
Нико, нико као Никола - Јокић поставио нови рекорд плеј-офа НБА лиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425949/nikola-jokic-nba-liga-rekord-denver.html Кошаркаш Денвер нагетса Никола Јокић једини је играч у историји НБА лиге који је у плеј-оф утакмицама у просеку постизао више од 25 поена, и имао 10 или више скокова и седам или више асистенција. Јокић је одиграо 70 мечева за Денвер у плеј-офу претходних година што је довољно да се узме репрезентативни узорак који је показао да ниједан играч пре њега није у доигравањима за титулу није успео оно што је њему пошло за руком.

Јокић у плеј-оф мечевима бележи у просеку 27,5 поена, 12,2 скока и 7,3 асистенције.

Центар Денвера је прошле сезоне освојио титулу првака НБА лиге и проглашен је за најкорснијег играча финалне серије, а два пута је био МВП основног дела лиге.

Јокић је недавно номинован за престижну награду МВП која се додељује најкориснијем играчу најјаче кошаркашке лиге.

Денвер у четвртфиналу НБА лиге води 2:0 у серији против Лејкерса.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:02:39 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425949/nikola-jokic-nba-liga-rekord-denver.html
Реал рутински до друге победе против Басконије, одличан меч Маринковића https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425943/real-rutinski-druga-pobeda-baskonija-odlican-mec-marinkovic-evroliga.html Кошаркаши Реал Мадрида савладали су Басконију резултатом 101:90 у другом мечу четвртфиналне серије Евролиге. Реал је знатно теже него у првом дуелу успео да забележи други тријумф у серији и додатно се приблжи пласману на фајнал-фор који се игра у Берлину.

Басконија је за разлику од првог сусрета пружила много бољи отпор прваку Европе, нарочито у првом полувремену. Разлог за то био је одличан проценат шута за три поена екипе Душка Ивановића која је одлично распоредила поене у уводном дуелу меча.

Један од најистакнутих појединаца гостију био је Вања Маринковић који је већ у другој четвртини дошао до двоцифреног учинка.

Са друге стране, Факундо Кампацо је предводио Реал у тим моментима и најавио једну од најбољих партија у претходном периоду.

Одличном тимском игром Реал је дошао до преокрета и одржавао вођство које је Басконија угрожавала са времена на време пре свега преко Маринковића и Маркуса Хауарда који се разиграо у другој четвртини.

Гости су имали прикључак све до краја треће деонице када су Гершон Јабуселе и Кампацо иницирали нову серију Реала који је дошао до двоцифрене предности.

До краја је "краљевски клуб" без већих проблема, уз искључење Марија Хезоње, контролисао дешавања на терену и дошао на победу од пласмана међу четири најбоље екипе.

Најефикаснији играч Реала био је Кампацо са 24 поена, док је Јабуселе додао 16 поена.

Басконију је предводио Маринковић са 20 постигнутих пеона, док је Коди Милер-Мекинтајер додао 13 поена.

Наредни меч игра се првог маја са почетком у 20.30 у арени "Фернандо Буеса".

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:56:20 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425943/real-rutinski-druga-pobeda-baskonija-odlican-mec-marinkovic-evroliga.html
Ненад Димитријевић МВП ВТБ лиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425939/nenad-dimitrijevic-mvp-vtb-liga-kosarka.html Кошаркаш Уникса из Казања, Ненад Димитријевић, проглашен је за најкориснијег играча регуларног дела руске ВТБ лиге. Уникс је основни део ВТБ лиге окончао на првом месту, а у четвртфиналу плеј-офа воде 2:0 против Самаре.

Димитријевић је на укупно 35 дуела просечно бележио 19 поена, уз 6,6 асистенција, 3,6 скокова и 1,3 украдену лопту. У одлучујућој утакмици за прво место у регуларном делу сезоне против московског ЦСКА, уписао је 40 поена уз девет асистенција.

"Велика ми је част што сам добио МВП награду у ВТБ лиги. Ове године смо добили много неизвесних мечева. Мислим да је ово резултат напорног рада целе екипе. Желео бих да се захвалим ВТБ лиги, мом тиму, стручном штабу на челу са Велимиром Перасовичем, медицинском штабу и нашим верним навијачима. Највећа захвалност иде мојим саиграчима, који су ми помогли да постанем бољи играч", истакао је МВП ВТБ лиге.

Подсетимо, Димитријевић је прошле године проглашен за МВП-ја финалне серије коју је Уникс добио против Локомотиве са 4:1.

Ненад Димитријевић је рођен у Скопљу 1998. године, а до сада је наступао за Хувентуд и Валенсију.

Димитријевић је са Униксом прошле године постписао једногодишњу сарадњу, с могућношћу продужетка уговора на још годину дана.

Руски медији пишу да су бројни евролигашки клубови заинтересовани за ангажман кошаркаша из Северне Македоније.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:49:11 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425939/nenad-dimitrijevic-mvp-vtb-liga-kosarka.html
Рома победила Удинезе у настављеном мечу Серије А https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425933/roma-pobedila-udineze-u-nastavljenom-mecu-serije-a.html Фудбалери Роме победили су на гостовању екипу Удинезе - 2:1, у мечу 32. кола Серије А. Дуел тимова је 14. априла првобитно био прекинут у 82. минуту због што је Еван Ндика колабирао на терену. Фудбалеру Роме Евану Ндики је позлило током утакмице против Удинезеа, те су судије биле принуђене да прекину меч, који је добио епилог 11 дана касније.

Меч је прекинут при резултату 1:1. Роберто Переира је довео домаће у предност у 23. минуту, да би Ромелу Лукаку изједначио у 64. минуту.

У међувремену, Ндика је добио је дозволу лекара да се врати физичким активностима. 

"Ндика је прошао низ кардиолошких и плућних прегледа трећег нивоа који су потврдили одсуство било какве срчане патологије и зарастање уоченог минималног присуства ваздуха у плућној марамици. Као резултат тога, играч може да настави физичку активност која ће остати под надзором", навели су недавно из Роме.

Тријумфални гол против Удинезеа постигао је Брајан Кристијанте у 95. минуту меча.

Српски репрезентативац Лазар Самарџић је одиграо цео меч.

Рома је пета са 58 бодова, а Удинезе је на 17. месту са 28 поена. У наредном колу, Рома ће гостовати код Наполија, док ће Удинезе гостовати код Болоње.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 21:55:24 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425933/roma-pobedila-udineze-u-nastavljenom-mecu-serije-a.html
Перез уручио Љуљу признање за најбољег тројкаша Евролиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425925/ljulj-perez-najbolji-trojkas-evroliga.html Председник Реал Мадрида Флорентино Перез уручио је признање кошаркашу Серхију Љуљу за најбољег тројкаша Евролиге. Љуљ је у првом мечу плеј-офа Евролиге против Басконије уписао 624. тројку у каријери у Евролиги чиме је постао најбољи тројкаш у историји елитног европског такмичења.

Пре почетка другог меча плеј-офа против Басконије у "Визник центру" у Мадриду, председник Реал Мадрида Флорентино Перез уручио је дрес Серхију Љуљу с бројем 624.

Љуљ је на вечној листи најбољих стрелаца у Евролиги за три поена престигао Хуан Карлоса Навара, некадашњег играча Барселоне, који је постигао 623. тројке.

Љуљ ће ове сезоне имати прилике да постигне још тројки, јер Реал слови за првог фаворита у Евролиги.

Љуљ је до сада три пута освајао Евролигу - 2015, 2018. и 2023. године, а 2017. је био МВП овог такмичења.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 21:41:10 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425925/ljulj-perez-najbolji-trojkas-evroliga.html
Фудбалери ПСВ-а победили 8:0, за титулу им недостаје бод или кикс Фејнорда https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425921/fudbaleri-psv-a-pobedili-80-za-titulu-im-nedostaje-bod-ili-kiks-fejnorda.html Фубалери ПСВ-а из Ајндховена победили су као гости Херенвен резултатом 8:0 и у наредна три кола недостаје им бод за освајање титуле првака Холандије или један кикс актуелног шампиона Фејенорда који гостује екипи Го Ахед Иглс. По два гола за ПСВ у Херенвену су дали Гус Тил и Малик Тилман, док су се по једном у стрелце уписали Лук де Јонг, Јохан Бакајоко, Џоји Верман и Патрик ван Анхолт.

У финишу меча гостујући навијачи су у два наврата прекидали меч бакљадама, али је утакмица ипак приведена крају.

ПСВ после 31 кола има 84 бода, 12 више од Фејнорда који има меч мање.

Уколико Фејенорд не савлада Го Ахед, ПСВ ће вечерас постати шампион 25. пут у историји, а први после сезоне 2017/18.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 21:12:35 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425921/fudbaleri-psv-a-pobedili-80-za-titulu-im-nedostaje-bod-ili-kiks-fejnorda.html
Слукас водио Панатинаикос до победе против Макабија и изједначења у серији https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425915/slukas-panatinaikos-pobeda-makabi-serija-izjednacenje-evroliga.html Кошаркаши Панатинаикоса савладали су Макаби резултатом 95:79 у другом мечу четвртфиналне серије плеј-офа Евролиге. Панатинаикос је после пораза у првом дуелу успео да дође до изједначења пред селидбу серије у Београд.

Макаби је добро започео дуел и ниво игре из завршнице првог меча пренео и у прву четвртину новог сусрета, дошавши до осам поена предности након уводних десет минута игре.

Џејк Коен је предводио тим из Тел Авива који је одличном тимском игром надоместио изостанак Вејда Болдвина који је меч пропустио због повреде задобијене два дана раније.

Одржавали су гости предност све средине друге деонице када је Костас Слукас серијом тројки повео свој тим ка великом преокрету. Панатинаикос је серијом 19:2 у потпуности променио однос снага на терену и фуриозном завршницом дошао до предности од 12 поена након првог полувремена.

Пауза није помогла израелском тиму да се пресабере, те је предност домаћина наставила да расте. Разиграли су се и Константинос Митоглу и Кендрик Нан, док је Макаби у утакмици одржавао Лоренцо Браун - једини расположени играч гостију у тим моментима.

Међутим, крајем треће и почетком последње деонице, Макаби је заиграо чвршћу одбрану што је уз нешто бољу реализацију било довољно да се тим Одеда Каташа врати у меч.

Осетило се тада одсуство Болдвина, с обзиром на то да није било играча у редовима Макабија који би повукао екипу и донео нови преокрет, те је грчка екипа некако успела да новом серијом сломи отпор ривала и дође до изједначења у серији.

Панатинаикос је предводио Костас Слукас са 29 поена, док је Папапетру додао 15, а Митоглу 14 поена.

Најефикаснији у редовима Макабија био је Браун са 18 поена, док су по 12 постигли Коен и Антонијус Кливленд.

Наредни меч игра се у уторак 30. априла у хали "Александар Николић" са почетком у 19.00 часова.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:56:54 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425915/slukas-panatinaikos-pobeda-makabi-serija-izjednacenje-evroliga.html
Међедовић након преокрета до другог кола Мадрида https://www.rts.rs/sport/tenis/5425897/medjedovic-nakon-preokreta-do-drugog-kola-madrida.html Српски тенисер Хамад Међедовић пласирао се у друго коло мастерса у Мадриду након тријумфа над Американцем Александром Ковачевићем. Међедовић је направио преокрет и тријумфовао над Ковачевићем 2:1, по сетовима 4:6, 7:5, 6:4. Дуел између српског тенисера који је 130. на АТП листи и 97. играча света завршен је за два сата и 22 минута.

Први сет припао је Ковачевићу који је био сигурнији у игри с основне линије, а уз то направио је брејк у деветом гему и потом стигао до вођства у сетовима.

Међедовић је заиграо ангажованије у другом сету, био је концентрисанији и није дозвољавао Ковачевићу да се разиграва. Деловало је да ће други сет бити одлучен у тај-брејку, али је српски тенисер направио брејк у кључном тренутку и са 7:5 поравнао резултат у сетовима.

У одлучујућем сету, Међедовић је био агилнији и директнији, искористио је трећу меч лопту и стигао до другог кола мастерса у Мадриду.

Међедовић ће у другом колу играти против Чеха Јиржија Лехечке који је 30. на светској ранг листи. Српски и чешки тенисер до сада су одиграли само један међусобни меч, а Међедовић је прошле године у Астани био бољи.

Подсетимо, Међедовић је до главног жреба мастерса у Мадриду стигао путем квалификација, а ово му је први турнир у сезони.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 20:04:13 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5425897/medjedovic-nakon-preokreta-do-drugog-kola-madrida.html
Четири српске даме у финалу Европског првенства у боксу 2024, Шадрина избацила олимпијску шампионку https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5425887/cetiri-srpske-dame-u-finalu-evropskog-prvenstva-u-boksu-2024-sadrina-izbacila-olimpijsku-sampionku.html У првој сесији осмог дана такмичења на Европском првенству у боксу за сениорке и сениоре 2024. у српској престоници у ринг су изашле жене. За Србију и пласман у финале борило се 11 дама, финале је изборило четири, предвођене селектором Мирком Ждралом и тренерима Педро Гранадо Ранцелом, Алан Биченовим, Сашом Грдељевићем и Стојаном Кнежевићем. Први меч, прву победу и прво финале извојевала је боксерка у најлакшој тежинској категорији, до 48кг Кристина Нађ Варга која је направила прави подвиг савладавши фаворизовану Бугарку Севду Јулијанову Асенову.

"Јако сам срећна, противница је била доста искуснија и старија од мене. Дуго сам се припремала за ово. Волела бих да узмем злато за нашу земљу и спремна сам за финале", истакла је Кристина која ће у борби за злато снаге одмерити са рускињом Јулијом Чумгалаковом.

Уследила су два пораза, у катеогорији до 50кг Нина Радовановић заустављена је од представнице Бугарске Златиславе Гене Чуканове, док је у категорији до 52кг Драгана Јовановић изгубила од рускиње Анастасије Кул.

Наставак женских полуфинала донео је нову победу за Србију. Златна девојка српског бокса Сара Ћирковић у категорији до 54 кг још једном је била на висини задарка и још једном је показала да је драгуљ који се ретко рађа. Сара је савладала Мађарицу Хану Лакотар и обезбедила друго финале Србији, а за злато ће се борити против Румунке Лакрамије Перижок.

"Била је добра борба, муслим да је публика била одушвљена мојим боксовањем. Дала сам све од себе до самог краја. Мислим да могу без проблема да победим следећег противника и освојим златну медаљу за Србију, што ми је и жеља", истакла је Ћирковићева која је била европски и светски јуниорски шампион, а актуелна је шампионка Европе у конкуренцији до 22 године.

У категорији до 57кг Анђела Бранковић поражена је од рускиње Дарије Абрамове, а затим су уследиле две нове победе.

На Олимпијским играма у Паризу представљаће нас у катеогорији до 60кг Наталија Шадрина. Она је у рингу под сводовима хале "Александар Николић" остварила победу коју ће вечно памтити. За пласман у финале декласирала је Иркињу Кели Ен Харингтон светску и актуелну олимпијску шампионку из Токија.

"Може се рећи да су ово минијатурне Олимпијске игре пред прави догађај, имала сам повреду, али сам успела да победим у борби. Следећа противница је рускиња, дуго се познајемо. Знам каква јој је техника, што је рекао један велики боксер свако има план док не добије песницу у главу", закључила је сјајна и храбра Шадрина.

У финалу Шадрина ће се борити против рускиње Нуне Астаријан.

Ново финале за Србију извојевала је у категорији до 63кг Кристина Кулухова против Словакиње Тамаре Кубалове. Наредна противница нашој младој и изузетно талентованој боксерки Кулуховој биће Елена Бабичева из Русије.

"Утисци су сјајни, противница је била одлична. Максимално сам од овог тренутка окренута ка финалу. Атмосфера је била сјајна и волела бих да остварим још једну победу и освојим злато", рекла је тиха, скромна, права принцеза нашег бокса Кулухова.

Уследио је пораз Милене Матовић у категорији до 66кг против рускиње Албине Молдажанове, а затим и Николине Гајић у категорији до 75кг од рускиње Анастасије Шамонове. За крај пораз и српских репрезентатвки у тешкој и супертешкој категорији. Тешкашица (до 82кг) Елма Хајровић изгубила је од Хрватице Луције Билобрк, док је супертешкашица (+81кг) Сара Миљковић изгубила од рускиње Кристине Ткачеве.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 19:30:17 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5425887/cetiri-srpske-dame-u-finalu-evropskog-prvenstva-u-boksu-2024-sadrina-izbacila-olimpijsku-sampionku.html
Генерацијски судар на мастерсу у Мадриду - Надал победио 21 годину млађег Бланча https://www.rts.rs/sport/tenis/5425851/nadal-blanc-madrid-masters-tenis-generacijski-sudar.html Шпански тенисер Рафаел Надал пласирао се у друго коло мастерса у Мадриду након победе над 21 годину млађим Дарвином Бланчом. Надал је победио шеснаестогодишњег тенисера из Америке са 2:0, по сетовима 6:1, 6:0 за нешто више од сат времена.

Надал је старији од Бланча тачно 21 годину и 117 дана, што је највећа старосна разлика међу тенисерима на турнирима из мастерс серије.

Шпанац је у првом сету два пута направио брејк и рутински стигао до предности на мечу. Бланч је био потпуно немоћан, те је одлучујући сет Надал освојио без изгубљеног гема чиме је стигао до другог кола.

У наредној рунди, Надал ће играти против десетог носиоца на турниру, Алекса де Минора из Аустралије који је био слободан у првом колу такмичења. 

Де Минор је на прошлонедељном турниру у Барселони победио Надала у другом колу.

Надал је до сада пет пута освајао турнир у Мадриду, што је и рекорд на мастерсу у главном граду Шпаније, последњи трофеј подигао је 2017. године.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 19:03:29 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5425851/nadal-blanc-madrid-masters-tenis-generacijski-sudar.html
Јовановић се растао са Игокеом - Цветковић нови тренер екипе из Лакташа https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425866/jovanovic-igokea-cvetkovic-ekipa-trener-laktasi-aba-liga.html Српски стручњак Владимир Јовановић није више тренер кошаркаша Игокее, а на клупи ће га заменити Марко Цветковић, саопштено је из тог клуба. Игокеа је сезону завршила на седмом месту у АБА лиги и обезбедила учешће у плеј-офу из ког је испала након два пораза од Партизана.

"Владимир Јовановић више није тренер Игокее. Управа клуба се захваљује тренеру Јовановићу на досадашњем раду и жели му срећу у наставку каријере. Улогу тренера обављаће Марко Цветковић, а деби ће имати у Лакташима кадау госте долази екипа Широког", стоји у објави на сајту клуба.

Јовановић је у досадашњој тренерској каријери пре Игокее водио Црвену звезду, Цибону и ФМП.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 19:00:29 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425866/jovanovic-igokea-cvetkovic-ekipa-trener-laktasi-aba-liga.html
Маловец трећи кошаркаш Меге на предстојећем НБА драфту https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425846/malovec-treci-kosarkas-mege-na-predstojecem-nba-draftu.html Кошаркаш Меге Тимотеј Маловец пријавио се за предстојећи драфт у НБА лиги, саопштио је његов менаџер Мишко Ражнатовић. Маловец је после Николе Ђуришића и Андрије Јелавића трећи играч Меге који ће бити део овогодишњег драфта у најјачој кошаркашкој лиги.

Маловец је данас напунио 20 година, а у Мегу је дошао 2022. из Интера из Братиславе за који је у просеку бележио 7,7 поена и 3,6 скокова по утакмици у словачком првенству.

Са Мегом је освојио титулу првака јуниорске Евролиге, а потом и трофеј у АБА лиги за играче до 19 година.

Талентовани крилни кошаркаш је као члан ОКК Београда у сезони 2022/23. просечно постизао 7,6 поена, уз 3,5 ухваћених лопти у Кошаркашкој лиги Србије, док је у Суперлиги био на просеку од 6,6 поена и 3,5 скока.

Словак ове сезоне у АБА лиги просечно бележи 4,9 поена уз 2,7 скокова и 0,7 асистенција по мечу.

Поред наступа за млађе репрезентативне селекције, Маловец је дебитовао и за сениорски тим Словачке.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 17:58:01 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425846/malovec-treci-kosarkas-mege-na-predstojecem-nba-draftu.html
КК Црвена звезда суспендовала Небојшу Илића https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425783/nebojsa-ilic-suspenzija-kk-crvena-zvezda-saopstenje.html Кошаркашки клуб Црвена звезда суспендовао је тим менаџера Небојшу Илића због саобраћајног прекршаја који је направио у среду у Београду. Звезда је у саопштењу за јавност навела да је клуб суспендовао Небојшу Илића због "неодговорног понашања".

"KK Црвена звезда обавештава јавност да је у периоду од 72 сата, до утврђивања чињеница суспендовао члана нашег клуба Небојшу Илића", наводи се у саопштењу црвено-белих.

Према писањима медија, Илић је возио аутомобил у алкохолисаном стању у супротном правцу, након чега је приведен.

"Небојша Илић направио је саобраћајни прекршај као приватно лице у среду у поподневним часовима у Београду. Након разговора са Небојшом Илићем, и прикупљања свих чињеница и података, клуб га је санкционисао због неодговорног понашања на претходно описан начин", додаје се у саопштењу црвено-белих.

Илић је тим менаџер Црвене звезде од 2001. године и има најдужи стаж у клубу, а од 2010. исту функцију обавља и у кошаркашкој репрезентацији Србије.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 20:10:51 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425783/nebojsa-ilic-suspenzija-kk-crvena-zvezda-saopstenje.html
Родић: Ставили смо тачку на причу око тога ко је боља екипа https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425759/rodic-stavili-smo-tacku-na-pricu-oko-toga-ko-je-bolja-ekipa.html Фудбалер Црвене звезде Милан Родић рекао је да је после две победе над Партизаном у четири дана стављена тачка на причу око тога ко је боља екипа. Звезда је у само четири дана два пута савладала вечитог ривала, екипу Партизана. Прво у Суперлиги, а потом и у Купу Србије.

"Победили смо вечитог ривала два пута у размаку од четири дана и јасно ставили тачку на причу око тога ко је боља екипа. Мислим да смо заслужили да и први пролећни дерби добијемо, али је све то фудбал. Ипак, сад је све дошло на своје и са 10 бодова предности чекамо завршницу првенства, као и финале Kупа", рекао је Родић.

Леви бек Звезде истиче да су пресудили концентрација, тимски дух и већа сигурност у завршници у односу на претходна два дербија. 

"Сад смо из прве две прилике постигли два поготка, и то је модел којим би требало да се водимо и у наредним утакмицама. Успели смо потом да одржимо контролу утакмице и да се заслужено пласирамо у финале Kупа. Циљ је јасан, желимо четврту дуплу круну у низу и сматрам да имамо квалитет за то. Верујем и да су навијачи задовољни начином на који играмо. Хвала им за сјајну подршку на претходна два дербија, али и на свим другим утакмицама", подвукао је Родић. 

Искусни дефанзивац истиче да је пред његовом екипом до краја сезоне још седам утакмица и да ће у свакој ићи на победу. 

"Нема опуштања, победу смо већ архивирали и сад смо максимално фокусирани на Војводину. Очекујем добар меч, они су у сјајној форми, заслужено су се пласирали и у финале Kупа Србије, тако да ће сигурно бити веома захтевна утакмица, како у недељу, тако и 23. маја", закључио је Родић.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 17:14:23 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425759/rodic-stavili-smo-tacku-na-pricu-oko-toga-ko-je-bolja-ekipa.html
Евролига покренула дисциплински поступак против Eргина Атамана https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425729/evroliga-disciplinski-postupak-ergin-ataman.html Руководство Евролиге покренуло је дисциплински поступак против тренера Панатинаикоса Ергина Атамана због коментарисања суђења после пораза од Макабија у првој утакмици четвртфинала плеј-офа. Кошаркаши Панатинаикоса су уторак у Атини поражени од Макабија резултатом 91:87 у првој утакмици четвртфинала плеј-офа Евролиге. Атаман је био незадовољан суђењем на овој утакмици.

Панатинаикос је у среду саопштио да не би волео да тужне ствари које се тренутно у свету дешавају у ратом захваћеним подручјима утичу на кошарку.

Евролига је у саопштењу навела да је разочарана због изјава Атамана, саопштења клуба као и других дешавања после утакмице између Панатинаикоса и Макабија.

"Овакви поступци су у супротности са заједничком изјавом од 15. априла коју су потписале Евролига, Борд тренера Евролиге, Удружење играча Евролиге и Синдикат судија Евролиге, јер стварају непотребан и неправедан конфликт који су се ове четири организације обавезале да спрече", додаје се у саопштењу.

Евролига је навела да су изјаве Атамана, које је дао после меча са Макабијем, намерно "обмањујуће и нетачне".

"Изјаве Атамана дају нетачну анализу игре и пажљиво одабраних напада, покушај да се доведе у питање рад и интегритет судија, вршење додатног притиска на њих и организацију лиге - покушаји који очигледно неће достићи своје циљеве", наводи се у саопштењу.

Најјача европска кошаркашка лига истакла је да жали што те изјаве нису представљене њеним званичницима преко постојећих званичних канала, који су увек отворени сваком тренеру и клубу.

"Евролига такво понашање неће толерисати. Дисциплински поступци су већ покренути, као и за догађаје који су се догодили на обавезном отвореном тренингу за медије у среду, када је Атаман спречио новинаре да обављају свој посао", истиче се у саопштењу Евролиге.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 20:06:51 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425729/evroliga-disciplinski-postupak-ergin-ataman.html
Кецмановић рутински до другог кола мастерса у Мадриду https://www.rts.rs/sport/tenis/5425723/kecmanovic-rutinski-drugo-kolo-masters-madrid.html Српски тенисер Миомир Кецмановић пласирао се у друго коло мастерса у Мадриду победом над Кинезом Жиженом Женгом резултатом 2:0, по сетовима 6:3 и 6:2. Меч је трајао сат времена и десет минута.

У првом сету оба тенисера су прилично добро сервирала све до шестог гема када је Кецмановић искористио прву брејк лопту и повео са 4:2 у гемовима.

До краја је успео да сачува свој сервис, иако се суочио са једном брејк лоптом и повео са 1:0 у сетовима.

Кецмановић је са одличном игром наставио и у другом сету, направивши брејк два пута у прва два Женгова сервис гема.

До краја је без већих проблема одржао предност и искористио другу меч лопту за пласман у друго коло.

Тамо га очекује Норвежанин Каспер Руд који је био слободан у првом колу.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 16:25:09 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5425723/kecmanovic-rutinski-drugo-kolo-masters-madrid.html
Ћави потврдио да остаје у Барселони: Овај пројекат још није завршен https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425665/cavi-potvrdio-barselona-projekat-zavrsen.html Тренер Барселоне Ћави Ернандес изјавио је да је одустао од одлуке да напусти екипу на крају сезоне, јер је добио подршку председника, управе и фудбалера каталонског клуба, преносе шпански медији. Ћави је крајем јануара најавио да ће на крају сезоне да напусти Барселону, али је данас потврдио да остаје у каталонском клубу до краја уговора, односно до јуна 2025. године.

Шпански медији пренели су у среду да је Ћави после разговора са председником Барселоне Ђоаном Лапортом одлучио да остане у каталонском клубу.

"Променио сам одлуку, јер сам заиста добио пуну поверење председника, управе и играча. Овај пројекат још није завршен. Ја, мој тим, сви заједно осец́амо да имамо снаге да заједно урадимо важне ствари", рекао је Ћави на конференцији за медије.

Истакао је и да је велики навијач Барселоне.

"Подршка играча је била веома важна. Дали су ми до знања да морам да наставим, натерали су ме да видим да ово није готово. Мислим да овај пројекат није завршен, иако можда нец́емо да освојимо титуле. Навијачи су ме, такође, натерали да мислим да би требало да наставим. И изнад свега, мислим да сам способан за то. Јуче смо се договорили се за три минута", истакао је Ћави.

Навео је да је боља игра његове екипе била кључна, као и осећај да има снаге да настави.

"Председник клуба зна да не бих тражио ни један евро, да сам напустио клуб пре истека уговора", навео је Ћави.

Барселона се налази на другом месту на табели Ла Лиге са 11 бодова мање од пропласираног Реал Мадрида.

"Мислим да моје време у клубу није готово и верујем да можемо да будемо успешни. Уверен сам у то и ова три месеца су ме натерала да то видим. А пошто је промена мишљења знак мудрости, одлучио сам да променим мишљење", рекао је Ћави.

Лапорта је истакао да је задовољан што је Ћави одлучио да остане тренер каталонског клуба.

"Ћави је раније дао неке изјаве да је размишљао о одласку, али ми је јуче пренео своје одушевљење пројектом и тимом. Сви у управи су уверени да је Ћави идеална особа за вођење тима са много младих играча. Тим који имамо, који се консолидује, са веома младим људима је напредовао ове сезоне, а Ц́ави је идеално решење за овај тим", истакао је Лапорта.

Ћави је тренер Барселоне постао 2021. године.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 15:27:21 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425665/cavi-potvrdio-barselona-projekat-zavrsen.html