РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Артур Казо колабирао током меча у Мајамију https://www.rts.rs/sport/tenis/5392510/artur-kazo-tenis-majami-gubitak-svesti-prekid-meca.html Француски тенисер Артур Казо изгубио је свест на квалификационом мечу турнира у Мајамију. Према писањима америчких медија, узрок губитка свести је велика врућина. Казо је током трећег гема трећег сета у мечу против сународника Харолда Мајоа, приликом противничког сервиса колабирао на терену.

Амерички медији преносе да је Казо услед велике врућине, односно исцрпљености изгубио свест.

У тренутку прекида, при резултату 6:4, 5:7, 1:2 у корист Мајоа, температура у Мајамију износила је 36 степени на Целзијусовој скали.

Након пада на терену Казоу је указана медицинска помоћ, а убрзо је меч прекинут и регистрован предајом, те је Мајо прошао у финале квалификација за мастерс у Мајамију где ће играти против Давида Гофана.

Још увек нема прецизних информација о здравственом стању Артура Казоа.

Француз је 74. тенисер света, што је његов најбољи пласман на АТП листи.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 23:19:40 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5392510/artur-kazo-tenis-majami-gubitak-svesti-prekid-meca.html
Оскар Шмит: Јокић је невероватан https://www.rts.rs/sport/kosarka/5392506/oskar-smit-jokic-evropski-kosarkasi-nba-liga.html Некадашњи бразилски кошаркаш Оскар Шмит изјавио је да НБА лигу гледа само због страних играча, као што су Никола Јокић и Лука Дончић. Шмит је члан Куће славних у Спрингфилду, али никада није наступао у НБА лиги. Са Бразилом је освојио бронзану медаљу на Светском првенству 1978. године, а два пута је са националним тимом освојио Панамеричке игре.

"Гледам Луку Дончића, гледам Николу Јокића. Гледам све стране кошаркаше више него Американце, јер су бољи од америчких играча. Ако погледате Јокића како игра, момак ће трећи пут освојити МВП награду. Може да шутира, може да ради шта год пожели. Невероватан је", истакао је Шмит, преносе амерички медији.

Бразилца су 1984. године изабрали на драфту Њу Џерси нетси, али никада није заиграо у НБА лиги. Током каријери је играо за Јувеказерту, Павију, Ваљадолид, Фламенго, Америку, Сирио и Kоринтијас. Био је најбољи стрелац италијанске кошаркашке лиге седам пута.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 22:40:55 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5392506/oskar-smit-jokic-evropski-kosarkasi-nba-liga.html
Лајовић против Монфиса, a Кецмановић игра са Шангом на старту мастерса у Мајамију https://www.rts.rs/sport/tenis/5392503/lajovic-protiv-monfisa-a-kecmanovic-igra-sa-sangom-na-startu-mastersa-u-majamiju.html Српски тенисери Душан Лајовић, Миомир Кецмановић и Ласло Ђере добили су ривале на старту мастерс турнира у Мајамију. Лајовић ће у првом колу снаге одмерити са француским тенисером Гаелом Монфисом. До сада су Француз и Србин играли два пута и оба пута бољи је био Монфис.

Уколико победи Лајовић ће у другом колу ићи на 32. носиоца Хрвата Борну Ћорића, а пут би га даље водио до Шпанца Карлоса Алкараза.

Миомир Кецмановић ће играти на старту турнира са кинеским тенисером Јунченг Шангом, који је добио специјалну позивницу.

Планирано је да Лајовић и Кецмановић на терене изађу у серду 20. марта.

Ласло Ђере ће име ривала у првом колу сазнати када буду завршене квалификације, али ако оствари победу на старту, следећи ривал ће му бити Рус Карен Хачанов.

Мастерс у Мајамију траје од 19. до 31. марта, а титулу брани поражени финалиста завршеног Индијан Велса - Данил Медведев.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 22:15:46 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5392503/lajovic-protiv-monfisa-a-kecmanovic-igra-sa-sangom-na-startu-mastersa-u-majamiju.html
Игор Тудор нови тренер Лација https://www.rts.rs/sport/fudbal/5392467/igor-tudor-lacio-trener-fudbal-serija-a.html Игор Тудор нови је тренер Лација, потврдио је италијански клуб на друштвеним мрежама уз фотографију и добродошлицу хрватском стручњаку. Тудор је клупи Лација заменио Мауриција Сарија који је прошле недеље напустио римски клуб услед лоших резултат у домаћем првенству и Лиги шампиона. Хрватски стучњак је потписао уговор са Лациом на годину и по дана.

Краткотрајно тренерско решење у Лацију, после Сарија био је Ђовани Мартушијело.

Лацио се тренутно налази на деветом месту на табели Серије А са 43 освојених бодова и тешко ће изборити пласман у неко од европских такмичења.

Само је у Купу Италије у игри за освајање пехара, стигао је до полуфинала у којем ће играти против Јувентуса. 

Игор Тудор је током тренерске каријере предводио Верону, Хајдук из Сплита и Марсеј. Са Хајдуком је током тренерске каријере освојио Куп Хрватске.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 20:00:47 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5392467/igor-tudor-lacio-trener-fudbal-serija-a.html
Александра Крунић обезбедила главни жреб на мастерс турниру у Мајамију https://www.rts.rs/sport/tenis/5392444/aleksandra-krunic-glavni-zreb-majami-tenis-masters.html Српска тенисерка Александра Крунић обезбедила је пласман у главни жреб мастерс турнира у Мајамију, пошто је у финалу квалификација победила Американку Бенарду Перу са 2:0, по сетовима 6:4, 6:3. Александра Крунић је у првом колу квалификација победила Белорускињу Алијаксандру Саснович 6:1, 7:6 (7:4), да би у другој, последњој рунди за 81 минут савладала и Бенарду Перу.

Крунић је на почетку сета изгубила сервис гем, али је реаговала већ у наредном гему за изједначење. У шестом гему је српска тенисерка опет дошла до брејка и предности од 4:2 у гемовима.

Заиграла је домаћа тенисерка агресивније у наставку и због тога успела да одузме сервис противници у деветом гему. Ипак српску тенисерку то није пореметило и већ у следећем гему је успела да дође до брејка. У другом сету игра Американке се променила, прешла је у дефанзиву. Крунић је то искористила и успела да веже два брејка за предност од 4:0 у гемовима.

Српску тенисерку ни изгубљен сервис у седмом гему није пореметио и након тога је сигурно сервирала до краја сета и победе.

Мастерс у Мајамију траје од 19. до 31. марта и игра се за укупни наградни фонд 10.659.033 долара.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:35:35 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5392444/aleksandra-krunic-glavni-zreb-majami-tenis-masters.html
Боље је органски – која НБА екипа има најбољу "домаћу" базу? https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391376/bolje-je-organski--koja-nba-ekipa-ima-najbolju-domacu-bazu.html Док се љубитељи кошарке и медији баве великим трансферима и потписима, изградња тима кроз сопствене одабире на драфту представља природнији и уједно тежи начин доласка до успеха. Најбољи пример за то су прваци Денвер нагетси, чији су носиоци од првог дана део франшизе и заједно су стасали за врх. Екипе које такође поседују добру основу са играчима из свог погона су Орландо меџик, Оклахома сити тандер, Минесота тимбервулвс и Мајами хит. За разлику од европског система млађих категорија у оквиру клубова, амерички омладински спорт је организован кроз школе и универзитете. Тиме се негује дух аматеризма и значај образовања. До индивидуе је одлука да ли ће постати професионални спортиста или само локална легенда.

Тек 1,2 посто играча са колеџа заврши у НБА лиги. Конкуренцију им праве и интернационалци. НБА прича сваког адолесцента креће од церемоније НБА драфта на ком се годишње изговори само 60 имена. Прозвани добијају ту част да изађу на бину, рукују са се канцеларом и доживе моменат добродошлице међу најјаче. Многима је тај тренутак и најсветлија тачка у каријери.

Што си виши пик, очекивања су већа. Ради се о будућим носиоцима. Како је позиција на драфту нижа, тако је вео сенке све непрозирнији, што је уједно прилика да се добрим радом и учењем избориш за сигурну позицију у екипи. Тиме се исписују инспиративне животне приче недрафтованих играча, оних које нико није желео.

Редовне су ситуације да неки момци, нарочито Европљани, никад не заврше у НБА, а права драфта за њих се кроз трејдове размењују од тима до тима.

Затворени систем НБА лиге омогућава цикличне падове и успоне екипа. Идеални след догађаја кренуо би од чамотиње на дну, скупљања "бисера" са тог дна, затим њихово гланцање и онда испливавање на обасјану површину. Кад дође до засићења, процес креће изнова.

Бомбастични трејдови и потписи слободних агената доносе инстант пажњу медија и квалитет уз ману краткорочности и оптерећења по буџет. Рад испод радара је тежи, али органски. Публика се веже за играче праћењем њиховог напретка од првог дана, док велика имена на другим локацијама желе да постану део те приче.

Сан Антонио спарси и Голден стејт вориоси са укупно осам титула у 21. веку поставили су златни стандард у таквом систему рада, а и у данашњем НБА постоје екипе засноване на истом принципу уз резултате као потпором.

Орландо меџик – Вучевићев одлазак показује бенефите

Магија је из Орланда испарила још негде 2012. године, када је тим са Флориде у Лејкерсе испратио Двајта Хауарда, који уз Пенија Хардевеја и Шакила О'Нила чини три великана које је Меџик покупио на драфту.

Од тог трејда, у којем су у Орландо стигли Никола Вучевић и Ал Харнингтон, тим тавори у просеку, а често и испод те границе. Ове сезоне, ипак, назиру се обриси резултата добрих избора на драфту и рада са младим играчима.

Паоло Банкеро оправдава први одабир на драфту 2022. године. Руки године, ол-стар у другој сезони, учешће на Мундобаскету, више од 22 поена, пет скокова и скоро седам асистенција по мечу за узлазну путању новог лидера франшизе.

Годину дана раније, на драфту 2021. имали су чак два избора у првих десет, па су са петог места изабрали Џејлена Сангса, звезду Гонзаге. Трејд Николе Вучевића у Булсе обезбедио им је осми одабир, односно Франца Вагнера.

Немачко крило је на крову света са тек 22 године. Још је управа Меџика искористила прилику за потпис старијег брата Морица. Паоло и Франц су ударне игле напада, доносећи просечно 42,7 поена екипи из меча у меч. Сагс је трећи по времену проведеном у игри са просечно 26,7 минута по мечу и просеку поена – 12,3.

Нажалост, огромни пехови су спречили Џонатана Ајзака да, уз Вагнера и Банкера, буде најстарији члан "велике тројке". За разлику од њега, огромно самопоуздање омаленом и експлозивном Колу Ентонију (15. пик, 2020), сину бившег плеја Никса Грега Ентонија, доноси двоцифрени учинак.

Прошлог лета су у првој рунди драфта изабрани Џет Хауард (11. пик, 2023) и Ентони Блек (6. пик, 2023), али тандем "бруцоша" још није успео да се наметне испред разиграних "апсолвената".

Орландо има могућност да се бори за неко од прва четири места

Минесота тимбервулвс – квартет за чврстину и квалитет

"Вукови" предвођени Ентонијем Едвардсом и Карл Ентонијем Таунсом су букнули на прво место Запада у уводном делу сезоне. Давно заборављене и ретко достизане висине за франшизу из Минеаполиса.

Да су каријере руковођене алгоритмима НБА "2К" игрица, Таунс би требало да је на Јокићевој и Ембидовој позицији по индивидуалним признањима, НБА финалима и, што да не, прстеном. Повреде, породичне трагедије у периоду короне, дармар епизода Џимија Батлера на тренинзима, па и доброћудни карактер спречили су доминиканског бисера да буде јунак Минеаполиса.

Улогу лидера преузео је Ентони Едвардс. Решеност, ароганција, смелост, атлетицизам и таленат видљив са Месеца сврставају га у кандидате да постане не само лидер франшизе, већ и заштитно лице читаве лиге. Евдардс је "Вукове" већ у другој сезони одвео до плеј-офа, где су налатели на будуће шампионе – Николу Јокића и Денвер нагетсе.

Сем момака неспорног квалитета, ваља истаћи тандем радника заслужних за чврстину у одбрани и енергију тима – Наза Рида и Џејдена Мекденијелса.

Недрафтован играч 2019, Рид је прошао најтежи пут за колеџ играча у продору ка НБА саставу. Од двосмерног уговора са развојном филијалом Ајова вулсима, до трогодишњег уговора од 42 милиона долара. Резерва је Гоберу и Таунсу са пристојних 23 минута, 12,7 поена и пет скокова по мечу.

После сложеног трејда у којем је Денис Шредер отишао у Лејкерсе, Џејден Мекденијелс је са 28. места на драфту 2020. године завршио у Минесоти у коју се вратио и Рики Рубио. Као последицу овог трејда, у "Вукове" је годину касније стигао Алексеј Покушевски.

Српски кошаркаш је због повреда испао из комбинација тима из Минесоте и средином ове сезоне прослеђен је у Шарлот, где је, уз Василија Мицића, коначно поново почео да игра озбиљно. Мекденијелс је, у међувремену, изарастао у једног од најцењенијих дефанзиваца у читавој лиги.

Мајами хит – фабрика корисних анонимуса

По распаду "Хитлс" тројца Џејмс-Вејд-Бош, Мајами је под будним оком великог кошаркашког мудраца Пета Рајлија и његовом продуженом руком Ериком Сполстром стекао репутацију франшизе са најуспшенијим роварењем корисних играча. Из сезоне у сезону се појави неко ново име из развојне лиге, нежељена луталица унапред проглашена лимитираном за НБА ниво.

До антологијског пута од плеј-ина до финала са Денвером, блистала су три недрафтована играча – Кејлеб Мартин, Гејб Винсент и Макс Струс. Пронашли су их ван домађаја радара ван НБА хоризонта, територији званој Развојна лига, и начинили их константним члановима бековске ротације. Мартин је остао веран, док су Струс и Винсент променили локације.

Дужег стажа, а исто без прозивања његовог имена на церемонији одабира младих играча, од њих је шутер Данкан Робинсон. После скромне руки сезоне 2018/19 са 3,5 поена се распуцао до каријерног максимума од 13,5 поена са 46 посто са дистанце у "бабл" години. Додуше, продуктивност му је опала у последње време.

Највиша позиција играча у саставу Мајамија, а да га је та франшиза уједно и драфтовала је 13. место – Тајлер Хиро 2019. године. Бем Адебајо је узет са 14. места 2017, руки Хаиме Хакез са 18. позиције, а Никола Јовић са 27. места 2022. године. За сваког од њих Ерик Сполстра налази место и улогу.

Хиро три сезоне заредом ниже 20 поена у просеку улазећи за клупе. За те бројеве је награђен признањем најбољег шестог играча 2022. године. Питање је како би се Јокић и дружина снашли у великом финалу да је Мајами имао још једно поуздано оружје, пошто је Хиро био теже повређен. Терет на леђима упорног Џимија Батлера био би лакши.

Сем бившег бека Кентакија и некадашњи центар Џона Калипарија Бем Адебајо је стуб игре у рекету на обе стране терена, вишеструки ол-стар.

"Калифорнијски Душко Савановић" Хаиме Хакез је одмах по доласку у лигу приказао раскошну лепезу баскеташких потеза у рекету уз покоје атрактивно куцање и посвећеност одбрани.

Никола Јовић се адаптирао на ратничку културу Мајамија. Некад и претера са борбеним жаром, па добије суспензију. Српски репрезентативац је и даље пројекат у настајању. Тек му је друга година у најјачој лиги света, а са статусом повременог стартера у Мајамију би се сигурно озбиљно наметнуо у слабијим и млађим екипама.

Уобичајено, Хит је на граници између плеј-офа и плеј-ина. То њима наравно није важно.

Оклахома сити тандер – вртић је коначно прешао у више разреде

Нагомилавање пикова, таворење на дну и одабир могућих будућих носилаца коначно даје резултате по "громове". Налик ситуацији у Меги, младим играчима је све подређено, само нек раде и развијају се. Неизмерно поверење и трпељивост.

Чет Холмгрен показује зашто је с правом изабран са другог места на драфту 2022. године. Несрећна околност је та да му је Виктор Вембањама конкурент за руки трофеј. Само нек ради на телу и биће све моћнији, све остало је присутно.

Четов "класић" са драфта Џејлен Вилијамс задивљује снагом у контакту. Чини се да му продори ка кошу без чувара на себи нису занимљиви. Одабран са 12. места 2022. је напредовао са 14 па 19 поена ове сезоне.

"Аустралијски Бодирога" Џош Гиди (6. пик, 2021) је у благом паду у односу на врхунску прошлу сезону. Свакако је на 11 поена са преко шест скокова и четири асистенције.

Сва тројица горепоменутих имају тек 22 године.

Свој мањи или већи допринос дају Кијонте Џонсон (50. пик, 2023), Кејшон Волас (10. пик преко Даласа, 2023), Арон Вигинс (55. пик 2023)...

Оклахомини дечаци деле емоцију Минесотине екипе услед ни по чему очекиваног пробоја до врха Запада. Све до ол-стар викенда је Денвер гледао овим екипама у леђа. За састав са 24 године у просеку и без искуства у плеј-офу (сем појединих ветерана), стићи позицију за предност домаћег терена у доигравању је велики скок навише.

Денвер нагетс – школски пример паметног рада малог тржишта

О раду актуелних првака довољно говори чињеница да им је најбољи играч у историји франшизе одабран са 41. места.

У стартној петорци Денвера су три њихова производа. Ниједан од њих није био име за које су се отимали. Јокићева прича нам је свима позната. Његовог партнера у убитачном пик енд ролу Џамала Марија (6. пик, 2016) су чекали пар година да стане на ноге – метафорички и буквално. Повреда леђа је од будућег Дурента направила од Мајкла Портера Џуниора "мачку у џаку" са 14. места 2018. године.

Одлука да се тим буде концентрисан око "Џокера" уз шутере, дефанзивце и атлете није могао да буде бољи по тим из Колорада. Донео им је прстен. Тај тројац из меча у меч доноси просечно 62,6 поена, преко 16 асистенција и 23 скока.

Током доигравања се енергијом, храброшћу и одбраном истакао тада руки Кристијан Браун (21. пик, 2022). Ове године је Пејтон Вотсон (30. пик преузет од Оклахоме, 2022) постао стандардан члан ротације. Руки Џулијан Стротер (29. пик преко Индијане, 2023) није преточио сјајна издања са Летње лиге у регуларну сезону, ваља још адаптације.

Ту су и Зик Наџи (22. пик, 2022), Џејлен Пинкет (32. пик, 2023), Хантер Тајсон (37. пик преузет од Оклахоме, 2023) и Влатко Чанчар (47. пик, 2017).

Нагетси су после ол-стара значајно подигли борбену готовост. Нижу победе и грабе до првог места на Западу на крају регуларног дела сезоне, па у поход на одбрану титуле.

Многе династије и шампонски састави формирани су кроз драфт. Почевши од неумољивих Бостон селтикса из 1960-их, затим "шоутајм" Лејкерса са Меџиком Џонсоном, Џејсмом Вортијем, Бајроном Скотом, Владом Дивцем, па њихових великих ривала Селтикса са Бирдом, Мекхејлом, Ејнџом... Легендарни Булси су кренули са Џорданом, додавши Пипена, Грента, Армстронга, Кукоча... Примера има напретек као доказ да је органски принцип најбољи.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 20:38:44 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391376/bolje-je-organski--koja-nba-ekipa-ima-najbolju-domacu-bazu.html
"Ратко Рудић – догодио се" – премијерно приказан документарац о најтрофејнијем ватерполо тренеру свих времена https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5392343/ratko-rudic-film-dokumentarac-vaterpolo-najtrofejniji-trener.html Премијера документарног филма "Ратко Рудић – догодио се" о прослављеном југословенском ватерполисти, трофејном селектору и тренеру Ратку Рудићу одржана је у Београду. Иако је био део Партизана, аутор филма Дејан Аћимовић истиче да Рудић никада није црно-бео. "Обојен је свим бојама. Има дозу белине у свом успеху. Црну боју у поразу, али он то прескаче, иде даље. Увек је мењао боје у зависности од тога шта му живот носи", рекао је Аћимовић за РТС након премијере. Филм аутора Дејана Аћимовића хронолошки је сумирао каријеру Ратка Рудића. Рад на документарцу трајао је пет и по година, а укључио је 125 саговорника из осам земаља који су говорили на осам различитих језика. Разговоре са некадашњим Рудићевим сарадницима, Аћимовић је обављао на аутентичним местима где су стварани успеси.

Рудић је најтрофејнији ватерполо тренер на свету са 39 медаља, од којих је 25 освојио с националним тимовима.

"Рудић је обојен је свим бојама, говорим у позитивном тону, црвеном бојом у тренутку, плавом... Никада није црно-бео. Има дозу белине у свом успеху. Црну боју у поразу, али он то прескаче, иде даље. Увек је мењао боје у зависности од тога шта му живот носи", навео је аутор филма Дејан Аћимовић.

Редитељ наводи у разговору за РТС да је све што је у животу Рудић радио – гигантски.

"Када човек чита његове успехе, може да се затекне пред информацијама. Међутим, Рудић је свестрана личност. Воли да слика, игра шах, слуша џез. Када разговарамо о светској књижевности, имам утисак као да разговарам с универзитетским професором. Цела екипа је била импресионирана његовим ставом и образовањем", рекао је Аћимовић.

Рудић је играчку каријеру започео 1959. године у Јадрану, где је провео осам, а потом био је десет година у Партизану. Каријеру је окончао 1981. године. По завршетку активног играња, посветио се тренерском позиву. Предводио је пет репрезентација: Југославију (1984–1988), Италију (1990–2000), САД (2001–2004), Хрватску (2005–2012) и Бразил (2013–2016).

Мотивација изазвана безграничним поверењем

Селектор сениорске репрезентације Југославије постао је крајем фебруара 1984. године, неколико месеци пре Олимпијских игара у Лос Анђелесу. Рудић је био познат по дисциплини, напорним припремама уз убацивање млађих талентованих играча попут Игора Милановића у репрезентативни састав. У Лос Анђелесу је Југославија освојила златну медаљу.

Игор Милановић, некадашњи ватерполиста и репрезентативац Југославије, у филму је описао Ратка Рудића као човека који мења боје и који утиче на промене код других.

"Мотивисао нас је безграничним поверењем, студиозношћу, дубином анализе сваког противника и припремом утакмице кроз тактику и савршенством физичке спреме. Мислим да нико никада није тако тренирао као што смо ми тих година у Партизану. Убедио нас је да његовим начином и системом можемо доћи до првог места и када то освојимо, једном, други и трећи пут… онда нам није била потребна спољна мотивација, јер смо му безгранично веровали. С друге стране, без обзира на његову дисциплину и строгост, ми смо осећали да брине за нас", рекао је Милановић о Ратку Рудићу.

После Лос Анђелеса, Југославија је тријумфовала и 1988. у Сеулу, а с Рудићем на клупи уписани су тријумфи на Светском првенству 1986. у Мадриду, две узастопне сребрне медаље на Европском првенству 1985. и 1987 и златна медаља на Светском купу 1987. у Солуну.

"Ми смо 1986. године пре полуфинала имали дилему. У групи смо играли последњу утакмицу с Италијанима, победник је требало да иде на Русе. Русија је тог лета била непобедива. Почела су шушкања код старијих играча да ли да изгубимо утакмицу па да играмо против Американаца и да на неки начин обезбедимо сребро. Ратко је то пресекао одлучно и строго. Рекао је: 'Екипа која хоће да буде светски првак не сме да размишља о било коме, она хоће да победи сваког. Ми идемо данас да победимо!' Ето, такав је Ратко био, без калкулација", истакао је некадашњи ватерполиста Игор Милановић.

Рудић је са три различите репрезентације на Олимпијским играма освојио четири златне медаље и једну бронзану. Један је од ретких спортиста који је освајао Олимпијске медаље у ватерполу и као играч и као тренер.

"То је нешто што стоји у човеку. Када сам почео с тренерским послом, имао сам исту мотивацију да освојим јуниорско првенство, као што сам имао са било којом репрезентацијом да освојим Олимпијске игре. Једноставно, ја сам амбициозан и имао сам велику жељу да успем са екипом – то је у мени стално постојало. Све сам посветио ватерполу. Увек је мој циљ био прво место. Мотивацију и енергију никада нисам губио", навео је Ратко Рудић за РТС.

Ватерполо стручњак Ратко Рудић (1948) је рођени Београђанин, а како истиче, током тренерског рада водио се жељом да играчима пренесе мирноћу.

"На припремама сам био врло оштар, тражио сам да симулирамо праве утакмице. Међутим, на такмичењима сам се приближавао играчима, био сам миран, тражио то и од њих. Јер, увек када одређени тренер има енергију он то и пренесе на играче. Пошто нисам имао страх, никада нисам размишљао негативно, увек сам размишљао како да победимо", закључио је Рудић у разговору за РТС.

Документарни филм "Ратко Рудић - догодио се" је рађен у копродуцији Радио телевизије Србије и Хрватске радио-телевизије, а у 115 минута описана је једна светска ватерполо ера.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 20:26:14 +0100 Ватерполо https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5392343/ratko-rudic-film-dokumentarac-vaterpolo-najtrofejniji-trener.html
Сферопулос: Без обзира на све повреде, верујемо у победе https://www.rts.rs/sport/kosarka/5392295/janis-sferopulos-zvezda-bez-obzira-na-sve-povrede-verujemo-u-pobede.html Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос рекао је пред мечеве са Панатинаикосом и Виртусом у Београду, да верује у победе и поред тога што састав тима није комплетан због повреда.  Кошаркаши Црвене звезде у среду од 20.00 часова дочекују екипу Панатинаикоса у мечу 30. кола Евролиге, док ће снаге са Виртусом одмерити у петак од 19.00, такође у Београду.

"Пред нама је ново дупло коло Евролиге. Желим да позовем све наше навијаче да дођу и учествују у овим утакмицама и тако помогну тиму да дође до нових победа. Без обзира на све изостанке због повреда, верујемо у победе и ваша подршка нам пуно значи. Звездаши, дођите у што већем броју", истакао је Сферопулос.

Звезда је 16. на табели Евролиге са 10 победа и 19 пораза, без шансе да се пласира у плеј-оф или плеј-ин елитног европског такмичења.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 17:48:52 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5392295/janis-sferopulos-zvezda-bez-obzira-na-sve-povrede-verujemo-u-pobede.html
Бесплатан улаз на пријатељски меч Црвене звезде и Зенита https://www.rts.rs/sport/fudbal/5392125/crvena-zvezda-zenit-besplatan-ulaz.html Фудбалски клуб Црвена звезда обавестио је јавност да ће капије Стадиона "Рајко Митић" бити отворене на пријатељском мечу против руског Зенита, који ће бити одигран у суботу 23. марта од 19.00 часова. "Црвено-бели ће као лидери Суперлиге Србије дочекати првопласирану екипу руског првенства - Зенит. Наш клуб и актуелни шампион Русије су се последњи пут састали на Пари купу претходног лета у Санкт Петербургу, те ће предстојећи дуел бити сјајна прилика да звездаши уживају у мечу два пријатељска народа и клуба", пише у објави на сајту клуба.

Црвена звезда и Зенит већ годинама негују пријатељске односе на бројним пољима, од турнира намењених млађим селекцијама, преко размена тренера и играча из омладинског погона, па све до пријатељских дуела првих екипа. 

"У знак велике захвалности због сјајне подршке нашег 12. играча од старта пролећног дела сезоне, клуб је донео одлуку да навијаче награди отварањем свих капија стадиона против Зенита", наведено је у клупској објави.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:40:26 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5392125/crvena-zvezda-zenit-besplatan-ulaz.html
Ивановић: Партизанови навијачи чине нешто посебно, атмосфера може и нама да буде инспирација https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391955/dusko-ivanovic-baskonija-partizan-navijaci-posebno-inspiracija.html Тренер кошаркаша Басконије Душко Ивановић каже да његов тим не сме да подлегне атмосфери у београдској "Штарк арени" на предстојећем мечу против Партизана. Истиче да црно-бели на домаћем терену увек крећу веома агресивно и да су навијачи ти који их гурају и дају снагу да играју боље. Кошаркаши Партизана дочекаће у уторак од 20.30 екипу Басконије у 30. колу Евролиге. Клуб из Виторије се налази на осмом месту на табели са 16 победа и 13 пораза.

Тренер Басконије Душко Ивановић истакао је пред пут у Београд да његов тим мора да добије најмање два меча до краја регуларног дела сезоне у Евролиги ако жели да избори пласман у плеј-ин.

"Мислим да смо веома близу, али можемо да будемо и веома далеко. Остале су нам четири утакмице у гостима и једна код куће, док наши ривали имају бољи распоред. Морамо да добијемо најмање две утакмице ако желимо да се пласирамо у плеј-ин", рекао је Ивановић, преносе шпански медији.

Кошаркаши Басконије су на последњих пет мечева у Евролиги забележили четири победу и само један пораз.

"Морамо само да гледамо први меч који је пред нама. Свесни смо да ћемо, ако будемо играли агресивно у одбрани, увек имати шансу за победу против било ког тима", нагласио је Ивановић.

"Не можемо да играмо ако смо импресионирани или уплашени"

Басконија је у првом делу сезоне, у новембру прошле године, на свом терену победила Партизан резултатом 84:83.

"Треба да играмо много боље у одбрани против Партизана. Они имају играче који могу да постигну много поена у пик енд рол ситуацијама. Изгубили су доста мечева у финишу, а могли су да их добију. Партизан пред својим навијачима добија такве утакмице", напоменуо је тренер Басконије.

Шпански медији подсећају да је Ивановић тренирао Црвену звезду и да зна каква је атмосфера у Београду...

"Партизан има дворану у којој навијачи чине нешто посебно. Тамо је веома тешко играти, али и врло лепо. Моји играчи морају да знају да су та публика и атмосфера нешто што може и нама да да снагу, да нам буде инспирација. Не можемо да играмо ако смо импресионирани или уплашени. То је кључ ове утакмице. Партизан на домаћем терену увек креће веома агресивно, са еуфоријом, крађом лопти. Навијачи су ти који их гурају и дају им снагу да играју боље", закључио је Ивановић.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 15:35:57 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391955/dusko-ivanovic-baskonija-partizan-navijaci-posebno-inspiracija.html
Ђоковић меке руке и без рекета - тројка као кап у "Крипто арени" https://www.rts.rs/sport/tenis/5391931/novak-djokovic-trojka-kripto-arena.html Најбољи тенисер света Новак Ђоковић поново је показао своју спортску свестраност. Ђоковић је на свом Инстаграм профилу објавио видео у ком се налази у некадашњем "Стејплс центру", где је показао завидну прецизност ван линије за три поена.

У опису објаве Ђоковић је написао "Није толико лоше, зар не?" и означио најбољег стрелца у историји НБА лиге Леброна Џејмса.

Српски тенисер је присуствовао мечу између Лос Анђелес лејкерса и Голден Стејт вориорса приликом ког је добио и потписан дрес Стефа Карија.

Ђоковић је претходно потврдио да неће учествовати на мастерсу у Мајамију, након што је турнир у Индијан Велсу завршио у трећем колу.

Најбољи тенисер света започео је 417. недељу на врху АТП листе и повећао разлику у односу на Карлоса Алкараза, упркос томе што је Шпанац освојио трофеј у Индијан Велсу.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 15:27:41 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5391931/novak-djokovic-trojka-kripto-arena.html
Аћерби избачен из репрезентације Италије због расизма https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391925/acerbi-reprezentacija-italije-rasizam.html Фудбалер Интера Франческо Аћерби избачен је из репрезентације Италије због оптужби за расизам, саопштили су Фудбалски савез Италије (ФСИ) и његов клуб. Аћерби је под сумњом да је вређао дефанзивца Наполија Жуана Жесуса на расној основи, а ФСИ је на званичном сајту саопштио да је тренеру Лучану Спалетију и саиграчима изнео своју верзију приче према којој није крив за оптужбе.

Међутим, док не дође до пресуде надлежних органа, договорено је да Аћерби буде изостављен из тима, те ће пропустити пријатељске мечеве са Венецуелом 21. и Еквадора 24. марта.

Спалети је уместо Аћербија позвао играча Роме Ђанлуку Манћинија.

До сукоба између Аћербија и Жезуса дошло је током недељног меча Интер - Наполи који је завршен резултатом 1:1. 

]]>
Mon, 18 Mar 2024 14:55:22 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391925/acerbi-reprezentacija-italije-rasizam.html
Анђушић пред Басконију: Утакмица сезоне https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391905/danilo-andjusic-partizan-baskonija-utakmica-sezone-evroliga.html Кошаркаш Партизана Данило Анђушић рекао је дан пред утакмицу са Басконијом да је то највероватније меч сезоне за црно-беле. Наглашава да би његовом тиму много значила победа против шпанског клуба. Кошаркаши Партизана дочекаће у уторак од 20.30 часова у Београду екипу Басконије у 30. колу Евролиге.

"Очекује нас сутра вероватно и најважнија утакмица сезоне. Екипа која у Евролиги игра добру кошарку, заузимају високу позицију. Знамо колико би нам значила та победа. Они су јако добра екипа са добрим појединцима. Маркус Хауард, који у последње време игра сјајну кошарку, један је од кошаркаша које би требало зауставити како бисмо стигли до победе. Морамо да будемо на максималном нивоу ако желимо до победе", рекао је Анђушић на конференцији за медије у Београду.

Партизан је ове сезоне у Евролиги изгубио доста мечева у неизвесној завршници, а прошле недеље је поражен и у Барселони...

"У Милану смо одиграли добру утакмицу. И у Барселони смо играли солидно током три четвртине, имали смо тај пад у последњој. Барселона је то искористила и добила утакмицу са већом разликом него што је можда била разлика на терену", сматра Анђушић.

Црно-бели су у суботу на свом терену убедљиво победили ФМП (88:57) у мечу 23. кола АБА лиге.

"Против ФМП-а смо одиграли јако добру утакмицу свих 40 минута, сви кошаркаши су били укључени, што је јако битно. Трудимо се да будемо у добром расположењу и да са позитивом дочекамо наредне утакмице јер знамо да нам је сваки меч битан за плеј-ин", нагласио је Анђушић.

Басконија се налази на осмом месту на табели Евролиге са 16 победа и 13 пораза, док је Партизан на десетој позицији са скором 13-16.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 14:42:07 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391905/danilo-andjusic-partizan-baskonija-utakmica-sezone-evroliga.html
Кошаркашки спектакл у Београду – недеља Евролиге у "Арени" и "Пиониру" https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391821/nedelja-evroliga-beograd-plej-of-partizan-zvezda-makabi.html Последње овосезонско дупло коло у оквиру Евролиге доноси чак пет дуела који ће бити одиграни у Београду, а сваки од њих допринеће узбудљивом расплету борбе за плеј-ин, али и за што бољи пласман и лакшег противника у плеј-офу. Биће то први пут у историји елитног европског такмичења у једном граду биће одиграно пет мечева за недељу дана, па ће Београд током текуће недеље представљати епицентар кошаркашких дешавања у Европи, а неке од утакмица могле би пресудно да утичу на коначни поредак.

Осим Црвене звезде и Партизана који ће запосленима у "Штарк арени" направити велики посао, Макаби ће један од својих мечева дуплог кола одиграти на "домаћем терену" у дворани "Александар Николић" и на тај начин употпунити кошаркашку недељу.

Након 29. одиграних кола, регуларни део Евролиге улази у своју последњу фазу, а оно што радује све љубитеље европске кошарке јесте чињеница да је мало шта извесно на пет кола до краја.

Реал Мадрид је одавно резервисао прво место на табели и једино би га право чудо – нова серија пораза и беспрекоран учинак Барселоне – одвојило од сусрета са најслабије пласираном екипом на почетку плеј-офа.

Асвел и Алба су и математички елиминисани из трке за плеј-ин, док је савезник Црвене звезде и Жалгириса једино теорија.

Панатинаикос, Олимпијакос и Фенербахче имају скор 18-11 и уз Монако који има победу више ће се борити за што бољу позицију пред четвртфиналне сусрете. Међутим, мораће и да се припазе евентуалне серије неуспеха у завршници, с обзиром на опасност од пада у плеј-ин зону.

Виртус са скором 17-12, као и Басконија и Макаби који су на 16-13 могли би серијом победа у последњих пет кола да у потпуности поремете тренутни поредак.

Ипак, најзанимљивија борба водиће се за десето – последње место које обезбеђује учешће на плеј-ин турниру и наставак борбе за фајнал-фор у Берлину. Чак пет екипа, укључујући Партизан, налази се у прилици да се домогне десетог места, те ће за српског представника, али и за Бајерн, Валенсију, Олимпију и Ефес свака од наредних утакмица бити попут финала.

Нека од тих финала биће одиграна у главном граду Србије ове недеље, чиме ће Београд имати нову прилику да оправда епитет једног од најзначајнијих кошаркашких центара у Европи.

Партизан – последња шанса за улазак у форму

Прилике за нешто безбрижнију завршницу црно-бели су прокоцкали пре свега поразима у неизвесним завршницама и серијом од само три победе и седам пораза у претходних десет мечева.

Мораће стога екипа Жељка Обрадовића, која је претходне сезоне била на само један несмотрен потез далеко од фајнал-фора, да у последњих пет кола покуша да квалитет и искуство који поседује претвори у што већи број победа.

Добра ствар за Партизан је што ће у четири од пет преосталих мечева бити домаћин, а управо ће ове недеље дочекати два госта из Шпаније.

Први меч црно-бели ће одиграти против Басконије у уторак од 20.30 часова, да би два дана касније у истом термину дочекали Реал Мадрид.

Од 13 победа у досадашњем делу такмичења Партизан је чак десет остварио на домаћем терену и јасно је да ће им већи број мечева на домаћем терену у завршници бити велика предност у односу на ривале.

Очекује се велика посећеност и одлична атмосфера у „Штарк арени“ на обе утакмице – нарочито на оној са Реалом – што би на крају могло да буде један од пресудних факотра у Партизанову корист.

Звезда – загревање за завршницу АБА лиге

Упркос теорији, јасно је да ће Црвена звезда раније него што су то очекивали у клубу морати да се посвети обавезама у Јадранској лиги.

Звезда се налази у серији од пет евролигашких пораза, а имајући у виду и велики број повреда и тежак распоред, постоји велика могућност да се та серија продужи.

Међутим, често је Звезда умела да, нарочито на домаћем терену, намучи фаворизоване ривале у ситуацијама када се то не очекује.

Упркос томе што је посећеност опадала сразмерно опадању Звездиних шанси за пласман у плеј-ин, „Арена“ је и даље добро попуњена када је треба обојити у црвено, те ће изабраници Јаниса Сферопулоса макар због својих навијача морати да пруже максимум у мечевима са Панатинаикосом и Вуртусом.

Меч са грчком екипом на програму је у среду од 20.00 часова, док је утакмица са екипом из Болоње заказана за петак од 19.00 часова.

Евентуални успех Звезде у неком од наредна два сусрета не би много утицао на амбиције српског представника, али би могао да умногоме утиче на распоред екипа у горњем делу табеле.

Панатинаикос и Виртус су у ситуацији у којој морају да искористе мечеве у које улазе са улогом великог фаворита како би покушали да се домогну што боље позиције пред почетак плеј-офа, а управо би црвено-бели могли да им поремете планове.

Макаби - Београд као друга кућа

Одсуство домаћег терена и атмосфере која им је деценијама била ветар у леђа није представљало непремостиву препреку за екипу из Тел Авива.

Макаби је од 13 мечева колико је одиграо у дворани „Александар Николић“ због политичке ситуације у Израелу забележио чак девет победа и показао да се поприлично добро привикао на паркет у некадашњем „Пиониру“.

Везали су четири тријумфа на „домаћем паркету“ и у уторак од 20.05 часова ће имати прилику да забележе нову победу против Асвела, чиме би могли додатно да поправе своју позицију пред крај регуларног дела.

Макаби је само први меч у сезони одиграо у својој дворани, након чега је био приморан да потражи нови дом, који је пронашао у Београду, што је израелски представник знао да цени.

Кошаркаши Макабија стога на сваком загревању пре утакмица у којима имају улогу домаће екипе излазе на терен у мајица са натписом „Хвала ти Београде“ како би изразили своју захвалност.

Да ли ће Београд имати два представника следеће сезоне?

С обзиром на то да учешће два српска представника у Евролиги следеће, а ни наредних сезона није гарантовано услед изостанка лиценци, Београд ће поново бити на великом испиту.

Улазак Дубаија међу друштво најбољих кроз две сезоне додатно компликује ситуацију, а ни резултати вечитих ривала ове сезоне нису поправили њихов положај.

За сада једино трофеј АБА лиге гарантује место међу 18 најбољих екипа наредне године, а добро је познато да ни Партизан ни Звезда нису превише задовољни таквим исходом.

Евролига је са друге стране била прилично шкрта када су најаве о потенцијалним дугогодишњим лиценацама у питању, те ће вечити морати да наставе да се приказују у најбољем могућем светлу, уколико желе да на дужи рок буду део елите.

Прве наредне прилике чекају их већ током ове недеље, док се очекује да се Макабијева захвалност Београду не заустави само на натписима на мајицама.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 18:07:44 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391821/nedelja-evroliga-beograd-plej-of-partizan-zvezda-makabi.html
Обрадовић: Кључно је да Басконија не убацује шутеве у великим процентима, Ледеј још увек у САД https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391811/zeljko-obradovic-partizan-baskonija-ledej-kljuc-evroliga.html Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић рекао је дан уочи меча против Басконије да је то тим који изванредно шутира за три поена и да је кључ меча у одбрани од шута и офанзивног скока. Истакао је да је Зек Ледеј још увек у САД, након што му је преминуо отац. Партизан у уторак од 20.30 дочекује Басконију у 30. колу Евролиге, а два дана касније у истом термину у "Штарк арени" гостује и лидер Реал Мадрид.

"Наредне три утакмице играмо код нас у Београду, нема путовања, то је добра ствар. Знамо колико су нам те утакмице важне, још увек имамо шансе да будемо међу првих 10 екипа. Покушаћемо са искуством из прве утакмице против њих да се припремимо", рекао је Обрадовић на почетку обраћања новинарима. 

Посебно је апострофирао далекометне шутеве екипе коју са клупе предводи Душко Ивановић.

"Знамо да је то тим који шутира изванредно за три поена. Сем једног играча на позицији пет, сви остали су способни да шутирају за три. Да не причамо о Хауарду који је на једној утакмици против Барселоне шутирао 22 пута за три поена, сам један играч", напоменуо је Обрадовић. 

Свестан је тренер Партизана да Хауард није једини који често шутира за три поена. 

"Просек узетих шутева Басконије за три је преко 30, понекад иде и преко 40. Кључ утакмице је да не убацују у великим процентима шутеве за три поена и да спречимо офанзивни скок њихових високих играча који су изузетно агресивни", објаснио је тренер Партизана.

Обрадовић је рекао да је Зек Ледеј и даље у Сједињеним Америчким Државама после смрти оца, али није децидирано рекао да хоће или да неће играти у уторак увече.

Басконија се налази на осмом месту на табели Евролиге са 16 победа и 13 пораза, док је Партизан на десетој позицији са скором 13-16.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 14:30:51 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5391811/zeljko-obradovic-partizan-baskonija-ledej-kljuc-evroliga.html
Стојковић: Без Влаховића на Русију и Кипар, има пуно простора да поправимо неке ствари https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391565/stojkovic-vlahovic-kipar-rusija-reprezentacija-srbije.html Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси рекао је на конференцији за новинаре пред пријатељске утакмице са Русијом и Кипром да Душан Влаховић због повреде неће бити у конкуренцији за те мечеве. Селектор је истакао да је задовољан пласманом на Европско првенство, али не и игром током квалификација. Наглашава да има пуно простора за напредак и да ће се у наредном периоду на томе радити. Драган Стојковић је рекао да ће осим Душана Влаховића утакмице са Русијом и Кипром пропустити и Матија Настасић.

"Влаховић је поздравио све, али неће бити у могућности да се одазове позиву због великих болова у леђима. Успели су у Јувентусу да га некако оспособе за последњи меч, али му је ипак потребно време за опоравак. Мислили смо да позовемо Раткова, који је био на ширем списку, али ће он ипак помоћи младој репрезентацији. Што се Матије Настасића тиче, пет минута након објављивања коначног списка, он је отказао из приватних разлога", изјавио је Стојковић.

Селектор "орлова" детаљније се осврнуо на списак и изостанак неких од играча који су редовно добијали позив у претходним приликама.

"Неки од играча попут Радоњића и Грујића нису имали велику минутажу у својим клубовима, док су Терзић, Гудељ, Недељковић и Илић повређени. Такође, јако ми је драго што је Саша Здјелар с нама и што ћу имати прилику да се боље упознам с његовом игром, али и игром неких других момака, као што је Самед Баждар, од којег очекујем да дебитује у наредна два меча". рекао је Стојковић.

"Репрезентација приоритет када је реч о наставку моје каријере"

Селектор се на конференцији дотакао и новог уговора са Савезом, који ће потписати до 2026. године.

"Разговарао сам са челницима Савеза и јако сам срећан што смо дошли до договора. Репрезентција је свакако имала приоритет када је реч о наставку моје каријере и задовољан сам што смо успели да дођемо до договора, те се надам ћемо и у наредном периоду наставити да нижемо успехе као и до сада. Могао сам да одем да сам хтео, имао сам и финансијски боље понуде, али је репрезентација имала приоритет", изјавио је Стојковић.

"Има пуно простора да поправимо неке ствари"

Селектор Стојковић је признао да није био задовољан игром националног тима током квалификација, али истиче да резултатом јесте задовољан јер је приоритет био да Србија оде на Европско првенство.

"Имате тај један парадокс – игру која вас не одушеви, а донесе резултат, а имате и обрнуто, као што је било у Будимпешти. Не може нико да ми каже да је Мађарска била боља од нас, а изгубили смо, и то два пута. Наравно да у мени постоји нешто што желим од играча да извучем, а то је да тај утисак буде далеко бољи. Они су свесни тога и у наредном периоду ћемо радити на томе да поправимо неке ствари, па наравно и на идеји да се промени систем и неке обавезе у игри", најавио је Стојковић.

Напомиње да су и играчи склони променама и обећава да ће тражити најбоље решење.

"Има пуно простора да поправимо неке ствари, добар период је испред нас да будемо бољи, компетитивнији, да мање правимо грешака. Проценат индивидуалних грешака мора да се смањи на минимум", нагласио је Стојковић.

"Не постоји идеалан систем игре"

Што се тиче система игре, селектор истиче да људи имају право да говоре и оцењују како желе, али да стварање тима и симбиозе у тиму много зависи од квалитета играча који су на располагању.

"Не постоји идеалан систем и не постоји ниједна гаранција да ћете у једном систему бити победник. Сваки систем је распоред играча на терену, а он се модификује током утакмице и не можете да се држите само једног дела договора који је постигнут јер утакмица је жива материја, она се мења. Сви они који паметују превише и говоре да ми не можемо нешто, ми можемо све, а и не можемо ништа. Да ли ћемо са четворицом у задњој линији или са тројицом, то није гаранција да ћемо победити или изгубити, али радићемо на томе", рекао је Стојковић.

Најавио је да ће репрезентативци данас имати један, а сутра два тренинга која ће, како каже, бити искоришћена да се направе помаци у тактичким стварима.

"На Европском првенству нема лаке утакмице"

На питање новинара о противницима на шампионату у Немачкој, Стојковић каже да зависи од тога у каквом ће стању бити, али да је група тешка и да на Европском првенству не постоје лаке утакмице и лаки противници.

"Како је тешка Енглеска, тако ће бити тешка Словеније или Данска. Ми морамо да будемо спремни, да будемо такмичарски расположени и да играмо на резултат, али и да нас повреде заобиђу, да нам играчи буду спремни. Волео бих да здравствени билтен буде на нашој страни", нагласио је Стојковић.

"Еуфорија ће бити онаква каквом је медији направе"

Стојковић је од медија тражио подршку за играче пред одлазак на ЕП.

"Треба само бити реалан. Пред Катар смо играма и победом над Португалијом залудели целу Србију, а сада бих од медија и народа тражио једино подршку за играче који долазе након веома дугих и тешких сезона и треба подржати њихов напор", рекао је Стојковић.

"Да смо имали Павловића, онда бисмо могли да га изгубимо"

Селектор Стојковић је пред новинарима рекао и да поштује одлуку фудбалера Бајерна Александра Павловића, који је прихватио да у будућности наступа за репрезентацију Немачке.

"Пре две године смо почели да пратимо Павловића. Није неко кога не знамо, али није играо за сениоре. Дошли смо у ситуацију у којој не би требало нити можемо да се љутимо. То је његова одлука. Покушали смо све. Од децембра смо били у контакту с породицом, касније се укључио његов агент, што је нормално, а потом и Александар. Ја сам био спреман да му пошаљем позив сада у марту, али по договору који смо имали, оставили смо да се то реши после Европског првенства. Ја сам то испоштовао", рекао је Стојковић.

Претпоставља да је притисак био превелик и да је селектор Немачке Јулијан Нагелсман морао да позове Павловића.

"Када неко каже да смо изгубили Павловића, ја мислим да то није тачно. Да смо га ми имали, макар у млађим категоријама, онда бисмо могли да га изгубимо. Ми смо били фер и коректни, урадили смо све што смо могли. Његова одлука је таква каква је. Ми то поштујемо, желимо му све најбоље", нагласио је Стојковић.

"Изаћи ћемо у сусрет Свилару, нећемо га више звати"

Селектор је прокоментарисао и одлуку голмана Роме Милета Свилара, који је одбио да брани за селекцију Србије јер жели да брани боје Белгије, где је и рођен.

"Спортски директор Роме нас је обавестио да он не жели више да брани за Србију. Бранио је једном. Нисмо ми ништа изгубили, његова одлука. Поштујем свачију одлуку, нема ту неке приче. Неће бити позива наравно. Који су разлози, не улазим. То су његове приватне ствари", рекао је Стојковић.

Истакао је да Србија има три врхунска голмана, а можда и више...

"Вања Милинковић-Савић, Предраг Рајковић и Ђорђе Петровић су голмани високе класе. Имамо голмана Партизана, који заиста пружа одличне партије и ове и прошле године. Он је већ био у репрезентацији, није неко кога не знамо. Имамо довољно голмана, не брине ме његова одлука. Изаћи ћемо у сусрет Свилару, нећемо га више звати у репрезентацију", истакао је Стојковић.

"Црвена звезда ће бити шампион"

Селектор Србије рекао је и да је присуствовао 172. вечитом дербију и дао своју процену о шансама тимова за освајање титуле.

"Био сам на дербију првенствено како бих посматрао Баждара и Мијаиловића. Драго ми је да је све прошло без инцидената, а верујем да ће Звезда на крају освојити титулу. Искрено, није ми јасно како је Партизан успео да буде први толико дуго, с обзиром на то колико Звезда има квалитетнији тим. Треће место резервисано је за ТСЦ, док ће се велика борба водити за четврто место и драго ми је што се Раднички 1923. уздигао и показао квалитет", изјавио је Стојковић.

Прва провера у Москви 21. марта

Србија ће први пријатељски меч одиграти против Русије у Москви 21. марта, док је утакмица на Кипру заказана за 25. март.

Селектор Стојковић ће моћи да рачуна на 21 играча, међу којима неће бити Милета Свилара, који је одбио да игра за Србију, определивши се за Белгију, за коју, међутим, нема право наступа.

Србија ће на Европском првенству, које се игра од 14. јуна, играти у групи Ц са Данском, Енглеском и Словенијом.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 14:55:57 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391565/stojkovic-vlahovic-kipar-rusija-reprezentacija-srbije.html
Одиграно прво коло Меморијала "Играјмо за 16" https://www.rts.rs/sport/memorijal-rts/5391557/memorijal-igrajmo-za-16-prvo-kolo.html Своје прве мечеве у оквиру 25. Меморијалног турнира "Играјмо за 16" одиграле су екипе пријатеља редакције РТС-а. У недељу је на терену Спортског центра "Раковица" одиграно десет мечева, а највише је показала екипа Ватрогасне бригаде која је са 9:0 савладала БВК.

То је уједно био и први меч дана, након ког су победе забележили и Паркинг сервис против ВМА Академца (3:0), као и Интелектуалац против Кадета Војне академије (4:1).

Стари ДИФ је био бољи од екипе КПУ са 5:2, док је БИА савладала Комуналну милицију са 3:1.

ДЗ Вождовац и екипа Аеродрома Никола Тесла су са 3:0 надиграли тимове Синдиката Слога и Министарства финансија.

Жандармерија Београд убедљиво је надиграла Арену спорт са 5:0, док је Спортал.Рс у најнеизвеснијем мечу дана успео да победи НИС са 2:1.

У последњем дуелу РТ Војводине је са 5:1 била боља од ЈКП Градске чистоће.

Прво коло су са по три постигнута гола обележили Влада Поповић из екипе Старог ДИФ-а и Бошко Паповић из екипе РТ Војводине.

Следеће коло на програму је у суботу, 30. марта.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 13:12:24 +0100 Меморијал РТС https://www.rts.rs/sport/memorijal-rts/5391557/memorijal-igrajmo-za-16-prvo-kolo.html
Феликс: Нисам "лош момак", имам добар однос са играчима Атлетика https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391544/feliks-atletiko-madrid-barselona-los-momak.html Фудбалер Барселоне и португалски репрезентативац Жоао Феликс изјавио је да има добар однос са играчима Атлетика и истакао да навијачи мадридског клуба не би требало да га сматрају за "лошег момка" Феликс је у Атлетико стигао 2019. године као велико појачање из Бенфике за око 127 милиона евра.

Међутим, португалски фудбалер у мадридском клубу није приказао игре какве су се од њега очекивале, па је други део прошле сезоне провео на позајмици у Челсију.

Атлетико је потом почетком септембра 2023. проследио португалског фудбалера на једногодишњу позајмицу у Барселону.

Каталонски клуб је у недељу у гостима победио Атлетико 3:0 у 29. колу Ла Лиге, а Феликс је постигао један гол за Барселону.

Навијачи Атлетика су током утакмице вређали португалског фудбалера.

"Навијачи Атлетика не знају шта се дешавало док сам ја био у клубу. Навијачи не знају шта се унутра дешавало. Разумем их, али не би требало да ме гледају као лошег момка. Чак је и мој однос са играчима Атлетика веома добар", рекао је Феликс за И-Ес-Пи-Ен.

Феликс је ове сезоне за Барселону одиграо 34 меча и постигао је осам голова.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 11:06:55 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391544/feliks-atletiko-madrid-barselona-los-momak.html
Инфантино: Насиље после утакмице у Трабзону је неприхватљиво https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391529/infantino-nasilje-fenerbahce-trabzon.html Председник Светске фудбалске федерације Ђани Инфантино рекао је да је насиље виђено после утакмице 30. кола турског шампионата између Трабзона и Фенербахчеа асполутно неприхватљиво. Инфантино се осврнуо на инцидент који је поново довео у питање безбедност играча и судија који наступају у Турској.

"Насиље после утакмице турске Суперлиге између Трабзона и Фенербахчеа је апсолутно неприхватљиво. На терену или ван њега, насиљу нема места у нашем спорту или друштву", написао је Инфантино на Инстаграму, а преноси званични сајт Фифе.

Утакмица је одиграна у недељу увече на стадиону "Шенол Гунеш", а Фенербахче је предвођен капитеном Душаном Тадићем до победе стигао голом Мишија Башуаија у 87. минуту.

Инциденти су почели кад је у судијској надокнади неко од домаћих навијача погодио голмана гостију, Хрвата Доминика Ливаковића, после чега је дошло до вербалног сукоба између фудбалера два тима, а затим и до физичког обрачуна играча две екипе.

Затим су на терен утрчали и навијачи домаће екипе, а један од њих је чак и ножем претио играчима Фенербахчеа.

Полиција је на крају успела да спречи теже последице, а голмана Ливаковића је неко ударио у главу док је одлазио са терена.

"Рекао сам то раније, и поновићу - без изузетка, у фудбалу сви играчи морају да буду сигурни да би играли игру која доноси такву радост толиком броју људи широм света. Позивам надлежне власти да обезбеде да се ово поштује на свим нивоима и да починиоци шокантних догађаја у Трабзону буду позвани на одговорност за своје поступке", написао је Инфантино.

Другопласирани Фенербахче је победом дошао до 79. бода и наставио борбу за прво место са градским ривалом Галатасарајем.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 10:22:59 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5391529/infantino-nasilje-fenerbahce-trabzon.html
Ђоковић повећао разлику над Алкаразом на АТП листи упркос трофеју Шпанца https://www.rts.rs/sport/tenis/5391491/djokovic-povecao-razliku-nad-alkarazom-na-atp-listi-uprkos-trofeju-spanca.html  Српски тенисер Новак Ђоковић започео је 417. недељу на првом месту АТП листе, чиме је наставио да увећава сопствени рекорд. Новак Ђоковић на првом месту АТП листе има 9.725 бодова. Српски тенисер је увећао предност у односу на другопласираног Шпанца Карлоса Алкараза. Tренутно има 920 бодова више од Алкараза, који је сакупио 8.805 поена.

Шпански тенисер је синоћ одбранио титулу на мастерсу у Индијан Велсу, пошто је у финалу победио Руса Данила Медведева (7:6(7:5), 6:1), али није добио додатне бодове, док је Ђоковић пласманом у треће коло увећао свој салдо за 50 поена јер прошле године није ни играо у Калифорнији.

Италијански тенисер Јаник Синер је задржао треће место на АТП листи са 8.310 поена, док је Медведев четврти са 7.765 бодова.

Немац Александар Зверев је напредовао за једно место и сада је пети тенисер света, а потом следе Рус Андреј Рубљов, Данац Холгер Руне, Норвежанин Каспер Руд, Пољак Хуберт Хуркач и Аустралијанац Алекс де Минор.

Ђере 35. на свету, Лајовић напредовао за четири места

Што се тиче осталих српских тенисера, Ласло Ђере је напредовао за једно место и сада је 35. на АТП листи са 1.180 бодова, док је Миомир Кецмановић скочио за једну позицију и тренутно је 46. играч света са 1.030 поена.

Душан Лајовић је напредовао за четири позиције и сада је 52. на АТП листи са 957 поена, док је Хамад Међедовић пао за 16 места и тренутно је 135. тенисер света са 482 бода.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 14:52:26 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5391491/djokovic-povecao-razliku-nad-alkarazom-na-atp-listi-uprkos-trofeju-spanca.html