РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Лука Јовић повредио мишић на тренингу, не игра против Јувентуса https://www.rts.rs/sport/fudbal/5427045/luka-jovic-povredio-misic-na-treningu-ne-igra-protiv-juventusa.html Српски фудбалер Лука Јовић раније је напустио данашњи тренинг Милана због повреде мишића и неће бити у конкуренцији за дерби против Јувентуса у Торину, пренео је Скај спорт. Лука Јовић је по свему судећи задобио лакшу повреду мишића, па ће се после ове паузе вероватно у састав тима вратити већ у наредном колу.

У актуелној сезони Јовић је одиграо 28 мечева и постигао девет голова и пропустиће предстојећи мећ са Јувентусом.

Јувентус и Милан играју у суботу од 18 сати и у директном дуелу ће одлучивати о пласману на друго место табеле.

Утакмицу ће, како је раније најављено, посматрати и селектор Србије Драган Стојковић Пикси.

У Јувентусу су Душан Влаховић и Филип Костић, а у Милану, сем Јовића, млади дефанзивац Јан-Карло Симић.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 19:20:00 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5427045/luka-jovic-povredio-misic-na-treningu-ne-igra-protiv-juventusa.html
Кошаркашки судија Матеј Болтаузер ухапшен због крађе на аеродрому "Никола Тесла" https://www.rts.rs/sport/kosarka/5427016/kosarkaski-sudija-matej-boltauzer-uhapsen-zbog-kradje-na-aerodromu-nikola-tesla.html Познати кошаркашки судија Матеј Болтаузер ухапшен је због крађе парфема "Том Форд" на београдском аеродрому "Никола Тесла", пишу београдски медији. Словеначки арбитар, који редовно дели правду на мечевима Евролиге и АБА лиге, украо је бочицу "Том Форд" парфема у вредности од 221 евра у "фри шопу" после утакмице Евролиге између Партизана и Монака 5. марта текуће године.

Болтаузер је приведен због крађе у радњи пре него што је успео да напусти аеродром. На безбедносним снимцима се види како судија ставља паковање парфема у капут.

Према изворима грчког портала "Баскетњуз", Евролига је покренула дисциплински поступак против Болтаузера и тренутно прикупља све информације.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 19:36:06 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5427016/kosarkaski-sudija-matej-boltauzer-uhapsen-zbog-kradje-na-aerodromu-nikola-tesla.html
Алегри о Влаховићу: То што жели "Златну лопту" је сасвим нормално https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426913/alegri-o-vlahovicu-to-sto-zeli-zlatnu-loptu-je-sasvim-normalno.html Тренер Јуветнуса Масимилијано Алегри истакао је да је српски нападач Душан Влаховић много напредовао од доласка у Торино. Алгери се на конференцији за медије пред велики дерби са Миланом у Серији А дотакао Душана Влаховића и његовог рада.

"Да ли је Влаховић рекао да сам ја један од најбољих тренера у последњих двадесет година и да жели да освоји 'Златну лопту'? Мислим да је нормално да Душан претендује на Златну лопту. Лепо је јер свако од нас мора имати амбицију да би извукао максимум, иначе нећете моћи да напредујете. Много је напредовао откако је стигао у Јувентус, налази и унутрашњу равнотежу током утакмица, чак и када му ствари не иду добро, јер у сваком случају је играч који за улогу коју има мора да остане у игри. У сваком тренутку може да стигне права лопта која може да добије утакмицу и веома сам срећан због овога“, рекао је Алегри.

Јувентус је трећи на табели Серије А, а играће у финалу Купа Италије.

Влаховић је постигао 17 голова на 32 одиграна меча за "стару даму".

]]>
Fri, 26 Apr 2024 18:29:47 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426913/alegri-o-vlahovicu-to-sto-zeli-zlatnu-loptu-je-sasvim-normalno.html
ФСС: "Дијамантска лопта" Тадићу и Митровићу, "Златна лопта" тројици репрезентативаца https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426829/fss-dijamantska-lopta-tadicu-i-mitrovicu-zlatna-lopta-trojici-reprezentativaca.html Извршни одбор Фудбалског савеза Србије (ФСС) донео је данас одлуку о изградњи регионалних центара у Нишу и Новом Саду и о додели признања "Дијамантска лопта" и "Златна лопта" заслужним репрезентативцима "У Спортском центру ФСС у Старој Пазови данас је одржана седница Извршног одбора којом је председавао Бранислав Недимовић, потпредседник ФСС. Једна од најважних одлука односи се на реализацију пројекта модернизације фудбалске инфраструктуре и инсталације најмодернијих травнатих подлога на свим теренима Супер лиге, али и широм Србије", стоји у објави на сајту ФСС.

Додаје се да је донета одлука о изградњи регионалних фудбалских центара у Нишу и Новом Саду, пројеката који ће бити од капиталне важности за развој фудбала у Србији. Поред нових центара у Нишу и Новом Саду, предвиђена је и реконструкција Спортског центра ФС Београда на Ади Циганлији.

Усвојен је и календар такмичења за сезону 2024/25. Чланови фудбалске Владе усвојили су одлуку о додели јавних признања за значајна фудбалска остварења. "Дијамантску лопту" ФСС добиће играчи са више од 75 наступа, Душан Тадић (106) и Александар Митровић (89).

"Златна лопта" ФСС припашће играчима који су одиграли 50 и више утакмица у дресу најдражих боја, Филипу Костићу (62), Немањи Гудељу (60) и Николи Миленковићу (51). Важна одлука Извршног одбора односи се и на усвајање Предлога Стратегије развоја фудбала у Србији за период 2024 – 2028.

Наставља се и помоћ клубовима широм Србије, регионалним фудбалским савезима у спортској опреми. До сада је више од 2000 клубова добило донацију ФСС.

Усвојен је и Финансијски извештај за период за прошлу годину, као и Извештај независног ревизора за 2023. годину. Чланови ИО ФСС упознати су и са потписаним спонзорским уговорима ФСС.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 17:15:22 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426829/fss-dijamantska-lopta-tadicu-i-mitrovicu-zlatna-lopta-trojici-reprezentativaca.html
Букари: Најбољи смо кад је најпотребније, идемо храбро ка новој дуплој круни https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426800/osman-bukari-o-pobedama-u-vecitim-derbijima-i-putu-ka-duploj-kruni.html Фудбалер Црвене звезде Осман Букари рекао је после две везане победе у "вечитим дербијима" да је екипа била најбоља кад је то било најпотребније и да сад сви заједно храбро иду ка новој дуплој круни. Осман Букари је истакао одличну форму тима и да верује како ће их то водити до дупле круне.

"Изузетно сам задовољан резултатима у претходном периоду. Веома је тешко победити истог противника у само четири дана, а још када се ради о највећем ривалу, онда је то додатно отежавајућа околност. Одиграли смо два одлична меча и тријумфовали на оба дуела. Показали смо да смо најбољи кад је то најпотребније, као и да храбро идемо ка новој дуплој круни", рекао је Букари за клупски сајт.

За Звезду, како додаје, нема одмора у завршници сезоне и истакао квалитете будућих супарника.

"Већ у недељу нас очекује меч са Војводином, са којом ћемо се састати и у завршници Купа Србије. Управо чињеница да се налазе у финалу говори да је реч о сјајној екипи, која има квалитетне појединце. Подигли су се у претходном периоду и сад бележе одличне резултате. Очекујем занимљиву утакмицу", истакао је Букари.

Сигуран је репрезентативац Гане у велику подршку звездаша на стадиону "Карађорђе".

"Најлепше је играти на "Маракани", али је олакшавајућа околност код гостовања то што знамо да ћемо увек имати подршку наших навијача. Сигуран сам да ће тако бити и у недељу. Звездаши ће имати прилику да уживају у атрактивном фудбалу. Верујем да ће бити и леп дан, те да неће пропустити прилику да нас подрже и на гостујућем терену. Потрудићемо се да их обрадујемо новим головима, као и да се за још један корак приближимо освајању првенства", закључио је Букари.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 17:09:21 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426800/osman-bukari-o-pobedama-u-vecitim-derbijima-i-putu-ka-duploj-kruni.html
Челници ФСС-а пружили подршку селектору, стучном штабу и играчима уочи Европског првенства https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426694/fss-podrska-dragan-stojkovic-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu.html Челници Фудбалског савеза Србије су на седници Извршног одбора пружили подршку селектору Драгану Стојковићу, стручном штабу и играчима уочи предстојећег шампионата Европе у Немачкој. Фудбалски савез Србије је у саопштењу навео да је учинио све да национални тим у добром расположењу дочека и почне припреме за Европско првенство и изразио наду да ће фудбалери обрадовати нацију на такмичењу у Немачкој.

"Заједно за Србију, заједно за успех! Челни људи Фудбалског савеза Србије, на одржаној седници Извршног одбора, а на предлог Бранислава Недимовића, потпредседника ФСС, пружили су пуну подршку селектору Драгану Стојковићу и његовом стручном штабу, играчима на челу са капитеном Душаном Тадићем, за добар наступ на предстојећем првенству Европе у Немачкој", наводи се у ФСС-овом саопштењу.

Европско првенство почиње 14. јуна и трајаће до 14. јула. Србија ће први пут под овим именом играти на континенталном турниру. Последњи наступ националног тима био је 2000. године.

"Фудбалска Влада учинила је све да најбољи национални тим у добром расположењу дочека и почне припреме заказане за 1. јун, а затим, надамо се сви, обрадује нацију на најважнијем репрезентативном такмичењу у Европи. Србија ће први пут од осамостаљења бити учесник самита најбољих европских селекција, мотив више да 'орлови' полете и нацију учине опоносном. Један тим, срцем свим", наглашава се у писму јавности.

Србија ће играти у групи Ц против Енглеске, Данске и Словеније. Први меч ће играти против Енглеза 16. јуна у Гелзенкирхену.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 16:21:06 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426694/fss-podrska-dragan-stojkovic-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu.html
Бандовић: Војводина заслужује подршку, пред пуним стадионом да победимо Звезду https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426397/bandovic-vojvodina-zasluzuje-podrsku-pred-punim-stadionom-da-pobedimo-zvezdu.html Тренер Војводине Божидар Бандовић рекао је да његова екипа заслужује велику подршку навијача и верује да је могуће пред пуним стадионом "Карађорђе" у недељу победити Црвену звезду. Фудбалери Војводине у недељу од 17.30 дочекује шестоструког узастопног шампиона Србије, тим Црвене звезде, а тренер Бандовић верује у још једну добру партију својих играча.

"Црвена звезда ће освојити лигу, постаће шампион, а од доласка мог колеге и пријатеља Владана Милојевића играју све боље и желе да доминирају. Звезда има квалитетне играче, али и ми смо Војводина и не мењамо наш приступ и начин игре. Када дајеш све од себе, нема лимита, све је могуће", рекао је Бандовић.

Стратег новосадских црно-белих је истакао да постоје проблеми у играчком кадру.

"Што се тиче играчког кадра, Бјековић је добро тренирао, Гурам такође, Николић је ван строја због колена, Вукановића две недеље мучи та пета због које није био стартер, али сад опет тренира. Ђорђевић ће имати ултразвук задње ложе и он је под знаком питања, а уколико не буде играо, имамо неке опције и идеје како да га заменимо, јер је Црвена звезда опасна по тој страни, као и на свим позицијама у нападу. Морамо бити опрезни и коцентрисани, јер Звезда има играче који у било којем тренутку могу да реше утакмицу, баш као што их имамо и ми", додао је Бандовић.

Војводина ће у кратком временском периоду одиграти две утакмице против Црвене звезде, пошто је 23. маја на програму и међусобни дуел у финалу Купа Србије. Ипак, он сматра да то није отежавајућа околност.

"Имамо две утакмице, али није то никаква отежавајућа околност, једино што ћемо до тог финала имати много утакмица и мораћемо да се концентришемо на опоравак. Они ће анализирати нас, ми ћемо анализирати њих и покушаћемо да њихове добре стране сведемо на минимум, али и да искористимо неке ствари да ми будемо опаснији. Нема отежавајућих околности, гледамо утакмице, анализирамо се и припремамо се. Свакако да гајимо велико поштовање према Звезди, није лако бити шампион и стално побеђивати утакмице и остати на том нивоу. Част нам је што ћемо бити актери такве утакмице, очекујемо пун стадион и добар меч", нагласио је Бандовић.

Црногорски стручњак је додао да не очекује опуштенију Звезду упркос чињеници да су гости близу шампионске титуле.

"Не мислим да ће Звезда бити опуштена јер је близу титуле. У великим клубовима увек је притисак велики и они ће желети да се прикажу најбоље што могу, посебно знајући њиховог тренера и да неће бити калкулација", истакао је Бандовић.

Војводина на победу против Црвене звезде на свом стадиону чека дуже од 10 година, а Бандовић се нада да ће његов тим прекинути ту традицију.

"То је веома дуг период. Као што знате, можда је то за некога чудо, али ја верујем у чуда и нико не може да ти каже шта можеш, а шта не можеш, то зависи од нас. Даћемо све од себе да победимо после 12 година, што је велики изазов за нас", истакао је Бандовић.

Тренер Војводине је на крају позвао навијаче да у што већем броју подрже његов тим због свега што раде овог пролећа.

"Сматрам да ови играчи заслужују већу посету и подршку са трибина. Онај осећај који ја имам, а верујем и ви који долазите да гледате, видите једну енергију која носи. Исто то говорим и играчима, на овакав начин на који све раде, носе специфичну енергију која није једноставна и, верујем, заслужују највећу могућу подршку. Верујем да ће бити пун стадион, што је веома важно за нас, како у недељу, тако и на свакој наредној утакмици", закључио је Бандовић.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 14:35:41 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426397/bandovic-vojvodina-zasluzuje-podrsku-pred-punim-stadionom-da-pobedimo-zvezdu.html
Борковић вози Светски шампионат у Мароку https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5426383/borkovic-vozi-svetski-sampionat-u-maroku.html Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић возиће 4. маја трку ФИА ТЦР Светског шампионата на стази у Маракешу у Мароку. Борковић је одушевио челнике Светске аутомобилске асоцијације и ТЦР светске серије, пре свега постигнутом брзином на старту сезоне у Италији, тако да је добио позив од челника Светског шампионата да се придружи Хонди и ГОАТ Рејсинг тиму на тркама у Мароку.

"Одушевљен сам што се придружујем Хонди и ГОАТ Рејсинг тиму за ФИА ТЦР трку у Маракешу. Срећан сам што ћу имати прилику да сарађујем са талентованим и посвећеним тимом и возачима попут Гериерија и Бутија. Велика ми је част што представљам Србију и промовишем Експо 2027. на овој глобалној сцени са Хондом, ЈАС спортом и ГОАТ Рејсинг Тимом. Даћу све од себе да дам велики допринос екипи. Радујем се Маракешу", рекао је Душан Борковић. 

Борковић је имао импресиван тркачки резултат на северу Марока у његовом првом ФИА ВТЦЦ наступу 2014. године, чиме је доказао да спада у светски врх и да има аутомобилске способности које га чине непроцењивим ресурсом за Хонду и ГОАТ Рејсинг Тим.

Трка ФИА ТЦР Светског шампионата у Мароку вози се у суботу, 4. маја у 12:30 и 14:30. Одложени снимак трка можете пратити на Другом програму РТС-а у 19.20.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 14:44:29 +0200 Ауто-мото https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5426383/borkovic-vozi-svetski-sampionat-u-maroku.html
Све спремно за 37. Београдски маратон уз новитете и рекордан број учесника https://www.rts.rs/sport/atletika/5426373/beogradski-maraton-37-rekordan-broj-ucesnika-noviteti.html На 37. Београдском маратону, који се одржава у недељу, учествоваће рекордан број учесника из више од 70 земаља, саопштили су организатори најмасовије спортске манифестације у Србији. Све је спремно за старт 37. Београдског маратона, који се у недељу одржава на улицама главног града Србије.

Најмасовнија спортска манифестација у Србији обориће и ове године бројне рекорде, а биће виђени и бројни новитети у организацији, најављено је на конференцији за медије у Скупштини Града Београда.

Три главне трке су раздвојене. Маратонска трка почиње у 8.00 часова, полумаратон и штафетни полумаратон у 9.30, а трка на 10 километара у 11.00 часова. Трка задовољства кренуће у 13.00 часова.

Старт је традиционално код цркве Светог Марка, а циљ је на Теразијама.

О свим сегментима организације на конференцији за новинаре су говорили су директор Београдског маратона Дарко Хабуш, државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ, градски секретар за спорт Никола Пенић, као и специјални гост Мајкл Ниши, први човек Чикашког маратона - једног од шест најпознатијих у свету.

"Учили смо од Чикашког маратона"

Дарко Хабуш је захвалио свима који су помогли у организацији Београдског маратона.

"Желим да најавим да ће Београд бити кандидат за Европско првенство у уличном трчању 2027. Биће то сјајна увертира за Експо, а после тога ни Београдски маратон више неће бити исти догађај", рекао је Хабуш.

Нагласио је да је све већи број странаца који су узели своје учешће на Београдском маратону.

"Више од 3.000 такмичара из иностранства је показатељ да смо пожељна спортско-туристичка манифестација. Стално напредујемо и то је веома важно. Учили смо од Чикашког маратона и покушавамо то да имплементирамо у свим аспектима. Позивам све наше суграђане да изађу на улице и да подрже маратонце. Хвала свим партнерима, који су схватили значај и потенцијал који Београдски маратон има", рекао је Хабуш.

Волонтери на тротинетима, пољске болнице...

Директор Маратона је детаљније говорио о новитетима и организацији трке.

"Имаћемо око 110 волонтера на електричним тротинетима на самој стази, који ће бити распоређени на 27 тачака како би могли у најкраћем могућем року да приђу онима којима је помоћ потребна и то време је сведено на мање од једног минута", истакао је Хабуш.

Такође, биће инсталиране и три пољске болнице.

"Обезбеђена је и софтверска подршка коју смо тестирали у новембру и у сваком моменту знаћемо густину тркача на самој стази, као и где се налазе сва наша возила на самој стази преко контроле џи-пи-ес уређаја. То ће нам омогућити да знамо тачно где се који тркач налази, па ћемо сукцесивно моћи да отварамо улице. То је велико организационо унапређење Београдског маратона, а све у циљу да се омогући што је могуће боље кретање нашим суграђанима", закључио је Хабуш.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 14:39:55 +0200 Атлетика https://www.rts.rs/sport/atletika/5426373/beogradski-maraton-37-rekordan-broj-ucesnika-noviteti.html
Најбоља бразилска фудбалерка Марта завршава репрезентативну каријеру https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426268/najbolja-brazilska-fudbalerka-marta-zavrsava-reprezentativnu-karijeru.html Најбоља бразилска фудбалерка свих времена, Мара Вијеира да Силва саопштила је да ће ове сезоне окончати репрезентативну каријеру која траје пуне 22 године. Марта је за репрезентацију Бразила дебитовала 2002. године и постигла 116 голова на 175 утакмица што је чини државном рекордерком. Најбоља је голгетерка свих времена на шампионатима света са 17 постигнутих голова на 23 утакмице, али никад са Бразилом није освојила планетарну круну.

"Ако одем на Олимпијске игре, уживаћу у сваком тренутку. Било да играм у Паризу или не, ово је моја последња година у дресу репрезентације", рекла је фудбалерка америчког Орландо орајда за бразилски Си-Ен-Ен.

Марта је била светска вицешампионка 2007. године, а 2004. и 2008. године освајала је сребра на Олимпијским играма, оба пута изгубивши финала од Сједињених Америчких Држава. До сад је играла на пет Олимпијских игара.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 12:54:01 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5426268/najbolja-brazilska-fudbalerka-marta-zavrsava-reprezentativnu-karijeru.html
Одбојкашице Србије у недељу почињу припреме за Лигу нација https://www.rts.rs/sport/odbojka/5426123/odbojkasice-srbije-u-nedelju-pocinju-pripreme-za-ligu-nacija.html Женска одбојкашка репрезентација Србије почеће у недељу са припремама за Лигу нација, а због обавеза у клубовима, репрезентативке ће у Београд долазити у етапама, од недеље до четвртка. Како је саопштено на сајту Одбојкашког савеза Србије, списак селектора Ђованија Гвидетија за почетак припрема чини 30 одбојкашица, и оне ће долазити по етапама.

У наредних седам дана екипи ће се придружити првих седам одбојкашица.

Селектор Гвидети ће због обавеза у клубу у Београд допутовати у петак, 3. маја, а очекује се да се 11 одбојкашица Јединства и ТЕНТ-а прикључе припремама у недељу, 5. маја.

Такмичење по групама у Лиги нација играће се од 14. маја до 16. јуна. Репрезентација Србије ће први меч одиграти у Рио де Жанеиру против Доминиканске Републике 16. маја од два часа ујутро по нашем времену.

Другу утакмицу у Рио де Жанеиру одиграће 17. маја од 19 часова против Тајланда, а трећи 18. маја од 19 часова против Кине.

Четврти меч Србија ће одиграти 19. маја од 15 часова против Бразила.

У Бразилу ће још играти и Канада, САД и Јужна Кореја.

У оквиру друге седмице, од 28. маја до 2. јуна, Србија ће играти у америчком граду Арлингтону, а први меч ће одиграти против Пољске 28. маја од 23 часа по нашем времену.

Други ривал Србије у Арлингтону биће Турска, 31. маја од 2 и 30. Србија ће трећу утакмицу у САД одиграти против Канаде 31. маја у 23 и 30, а четврту 2. јуна од три часа против Бугарске.

У САД ће поред домаћина играти и Немачка и Јужна Кореја.

Трећа седмица ће се одиграти од 11. до 16. јуна у јапанском граду Фукуоки. Србија ће први меч одиграти 12. јуна против Холандије од 8 и 30 по нашем времену.

Други ривал Србије у Јапану биће Француска, 14. јуна од пет часова, а трећи Јапан, 15. јуна од 12 и 20. Србија ће 16. јуна у последњем мечу у оквиру такмичења по групама играти против Италије од осам часова ујутру.

Поред Србије и домаћина, у Јапану ће играти и САД, Канада, и Јужна Кореја. Репрезентативке Србије у интерконтиненталном делу Лиге нација неће играти против САД, Немачке и Јужне Кореје.

Свака репрезентација ће током једне седмице одиграти 4 утакмице, односно укупно 12.

Финални турнир Лиге нација одиграће се од 20. до 23. јуна у дворани Хуамрак у главном град Тајланда Бангкоку. На финални турнир ће се пласирати домаћин и још седам најуспешнијих селекција.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:10:55 +0200 Одбојка https://www.rts.rs/sport/odbojka/5426123/odbojkasice-srbije-u-nedelju-pocinju-pripreme-za-ligu-nacija.html
Стефу Карију награда за најбољег играча НБА лиге у преломним тренуцима https://www.rts.rs/sport/kosarka/5426070/stef-kari-nba-nagrada-najbolji-igrac-prelomni-trenuci.html Кошаркаш Голден Стејта Стеф Кари добитник је награде "Џери Вест" која се додељује за најбољег играча НБА лиге у преломним тренуцима мечева (clutch time). Стеф Кари је у лигашком делу сезоне постигао 189 поена у преломним тренуцима и иза себе је оставио Демара Дерозана са 182 и Шаја Гилџес-Александера са 112 поена у моментима када се утакмица решава.

Преломне тренутке или "clutch time" НБА лига дефинише као последњих пет минута последње четвртине или продужетка када ниједан од тимова нема више од пет поена предности.

Награда се додељује на основу гласања комисије од 99 репортера и новинара који прате НБА лигу. Кари је победио са укупно 298 поена, док је Демар Дерозан из Чикага добио 272, а Оклахомин Шај Гилџес-Александер 160 поена на гласању.

Српски кошаркаш и звезда Денвер нагетса Никола Јокић добио је 85 поена и остао на четвртом месту.

Награда која носи име Џерија Веста први пут је додељена прошле године, а Кари ће је наследити од играча Сакраменто кингса Диарона Фокса.

НБА лига је претходних дана већ доделила два признања - кошаркаш Минесоте Наз Рид проглашен је за најбољег шестог играча, док је Тајрис Макси из Филаделфије изабран за играча који је највише напредовао.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:02:47 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5426070/stef-kari-nba-nagrada-najbolji-igrac-prelomni-trenuci.html
Јокић: Био сам у Денверу и када смо губили, не желим да се вратим на то https://www.rts.rs/sport/kosarka/5426064/nikola-jokic-bio-denver-gubili-vratim.html Српски кошаркаш Никола Јокић рекао је после треће узастопне победе над Лос Анђелес Лејкерсима у плеј-офу НБА лиге да је побеђивање стил живота и да не жели да се враћа на време кад је његов клуб губио утакмице у доигравању.  Кошаркаши Денвер нагетса победили су у Лос Анђелесу Лејкерсе резултатом 112:105 у трећем мечу прве рунде плеј-офа НБА лиге. Николи Јокићу је једна асистенција фалила да упише трипл-дабл.

Србин је после утакмице био веома кратак на конференцији за медије. 

"Мислим да сам неколико пута рекао, побеђивање је стил живота за нас. Стварно је добро и специјално кад побеђујеш на много утакмица. Сви су срећни, сви се уклапају у систем. Побеђивање је стил живота. Био сам овде када смо губили и не желим да се вратим на то", изјавио је Јокић после меча.

Сомборац је меч окончао са 24 поена, 15 скокова и девет асистенција. 

Денвер води 3:0 у четвртфиналној серији плеј-офа Западне конференције. Четврти меч серије игра се у ноћи између суботе и недеље и уколико поново победи, Денвер ће се пласирати у полуфинале Запада. 

]]>
Fri, 26 Apr 2024 09:48:44 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5426064/nikola-jokic-bio-denver-gubili-vratim.html
Стопама шампиона - Роксанда Атанасова одржала карате тренинг деци из српске заједнице у Чикагу https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5426047/roksanda-atanasova-cikago-karate-trening-deca-srpska-zajednica.html Каратисткиња и мастер тренер у карате спорту Роксанда Атанасова дошла је из Аранђеловца у Чикаго да одржи неколико семинара америчкој публици, а боравак у САД је искористила да проведе време са малишанима из српске заједнице. Роксанда Атанасова је поручила дечици у Чикагу да је све могуће. Говорила је о великом успеху који је постигла као вишегодишњи тренер Јоване Прековић, европске и светске шампионке и освајачице златне медаље на Олимпијским играма у Токију.

Гледали су видео-снимак дочека Јоване Прековић у Аранђеловцу и певали химну Србије.

"Одржаћемо један леп заједнички тренинг свим нашим клинцима који тренирају у карате клубу при нашој цркви. Заиста сам узбуђена и срећна због тога. Мислим да ће деца уживати, имаћемо прилику да после тренинга одгледамо једно предавање на тему стварања шампионског менталитета код спортиста и проћи ћемо пут који смо Јована и ја прошле од почетка до краја", рекла је Атанасова за РТС пре тренинга.

Некадашњи јуниорски првак Србије и освајач великог броја медаља, рођени Чачанин Урош Каличанин редовно малишанима у Чикагу држи часове каратеа, уз помоћ стоматолога докторке Љиљане Свјетлице, која после рада у ординацији обуче карате униформу.

"Можда и нисмо у овом моменту свесни ко нам држи тренинг, али једног дана када порастемо и погледамо фотографије, све ће нам бити јасно. Неко ко је исписао историју карате спорта. ко и даље то ради и ко ће наставити да прави шампионе", објаснио је Каличанин малишанима у Чикагу.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 09:18:46 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5426047/roksanda-atanasova-cikago-karate-trening-deca-srpska-zajednica.html
Ембидових 50 поена и један прљав фаул вратили Филаделфију у серију са Никсима https://www.rts.rs/sport/kosarka/5426010/embidovih-50-poena-i-jedan-prljav-faul-vratili-filadelfiju-u-seriju-sa-niksima.html Филаделфија севентисиксерси савладали су на домаћем паркету Њујорк никсе 125:114 чиме су смањили заостатак у плеј-оф серији на 2:1. Исто је учинио и Орландо убедљивом победом против Кавалирса 121:83. Ембид је уз 50 убачених поена направио и неспортски потез. Фрустрацију за не свиране фауле које је тражио у првој четвртини Камерунац је искалио на Мичелу Робинсону.

Центар Филаделфије је после гужве испод свог обруча док је био на паркету повукао ривала за ногу, повредивши га. Центар Њујорка је арену напустио са медицинском чизмом за контролу покрета.

Изостанак Робинсона који је познат као изразито добар дефанзивац био је велики хендикеп за гостујућу екипу.

Ембид је ово искористио да постигне 50 поена уз осам скокова и четири асистенције. Репрезентативац Сједињених Држава је извео чак 21 слободно бацање, два више него читава екипа Никса заједно.

Тајрис Макси је допринео са 25 поена, а Кели Убре са 15.

Код гостију, добру партију одиграо је Џејлен Брансон који је забележио 39 поена уз 13 асистенција.

Орландо смањио заостатак за Кливлендом

Меџик је без проблема на свом паркету изашао на крај са Кавалирсима 121:83.

Домаћа екипа је разлику направила већ у првој четвртини после које је имала 10 поена предности. Орландо је у наставку само повећавао предност против немоћног Кливленда ког није служио шут.

Паоло Банкеро убацио је 31 поен уз 14 скокова, Сагс је постигао 24 поена, а Вагнер 16.

У екипи Кливленда, Леверт и Ален постигли су по 15 поена, Мичел је додао 13.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 08:15:51 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5426010/embidovih-50-poena-i-jedan-prljav-faul-vratili-filadelfiju-u-seriju-sa-niksima.html
Брејк Денвера у Лос Анђелесу – Нагетси на победу до друге рунде плеј-офа https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425993/denver-nagetsi-los-andjeles-lejkers-nba-liga.html Кошаркаши Денвер нагетса победили су у Лос Анђелесу Лејкерсе са 112:105 у трећем мечу прве рунде плеј-офа НБА лиге. Николи Јокићу је по ко зна који пут у каријери недостајала једна асистенција да упише трипл-дабл. Денвер нагетси воде са 3:0 у серији против Лејкерса и на победу су далеко од друге рунде плеј-офа. Екипа Дарвина Хама поново је прокоцкала двоцифрену предност.

На свом паркету, Лејкерси су водили константно током првог полувремена, имали су 12 поена предности, а онда су по рецепту из прва два меча то и прокоцкали.

Две екипе су биле више него изједначене по свим статистичким категоријама, али су по домаћина били кобни промашаји отворених тројки и изостанак Д'Анџела Расела. 

Ерон Гордон био је најефикаснији у редовима Денвера са 29 поена уз 15 скокова, Јокић је био на ивици трипл-дабла са 24 поена уз 15 скокова и девет асистенција.

Џамал Мари и Мајкл Портер убацили су 22, односно 20 поена, што значи да су четири кошаркаша из стартне петорке Нагетса комбиновано постигла 95 поена.

У екипи Лејкерса, Ентони Дејвис постигао је 33 поена уз 15 скокова, Леброн Џејмс је био други по ефикасности са 26 поена, док је завидан поентерски учинак имао и Остин Ривс са 22.

Трагичар Лејкерса у овом, као и у првом мечу, био је поменути Расел, који за 24 минута није уписао ни поен, а шутирао је седам пута из игре.

Ниједна екипа се никада није вратила после 3:0, али ако неко зна како је вратити се после заостатка, то је Леброн Џејмс, који је 2016. године у финалу освојио титулу са Кливлендом пошто су заостајали 3:1.

Оно што додатно не иде екипи из Лос Анђелеса на руку јесте то што је против Денвера нанизала 11 пораза у низу, а последњи тријумф био је у децембру 2022. године.

Лејкерси су и прошле сезоне у плеј-офу од Нагетса изгубили са 4:0.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 14:33:14 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425993/denver-nagetsi-los-andjeles-lejkers-nba-liga.html
Сити убедљив против Брајтона https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425956/siti-ubedljiv-protiv-brajtona.html Фудбалери Манчестер Ситија победили су као гости Брајтон резултатом 4:0 у заосталом мечу 29. кола Премијер лиге и тако наставили да грабе ка одбрани титуле првака Енглеске. Све дилеме око победника решене су већ у првом полувремену.

Кевин де Брујне је у 17. минуту постигао први гол главом у каријери, после центаршута Кајла Вокера. У 26. и 34. минуту голове је постизао Фил Фоден, први из слободног ударца уз мало среће, а други после грубе грешке одбране домаћина. Хулијан Алварез је у 62. минуту поставио коначних 4:0.

Манчестер сити је сад други на табели са 76 бодова, лидер Арсенал има 77, али и утакмицу више. Трећепласирани Ливерпул има 74 бода и исти број утакмица као Арсенал.

Манчестер Сити у наредном колу, у недељу, гостује код Нотингем фореста.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:12:44 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5425956/siti-ubedljiv-protiv-brajtona.html
Три финала за мушку бокс селекцију Србије на Европском првенству у Београду https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5425955/tri-finala-za-musku-boks-selekciju-srbije-na-evropskom-prvenstvu-u-beogradu.html У другој сесији битке за пролаз међу два најбоља на шампионату Европе за сениорке и сениоре 2024. водило је девет репрезентативаца Србије, превдођени селектором Миланом Пиперским и тренеом Луис Фромета Матосом. Издејствована су три финала. На самом старту два пораза, у категорији до 48кг Раде Јоксимовић изгубио је од Јермена Баргхама Харуфјуњана док је у категорији до 51кг Омер Аметовић поражен од Турчина Самета Гумуша.

Злато освојено пре две године у Истанбулу неће бранити у финалу српски репрезентативац Вахид Абасов у категорији до 67кг. Представник Србије на Олимпијским играма у Паризу Абасов поражен је у полуфиналу шампионата Европе у хали "Александар Николић" од Грузијца Лаше Гурулија.

Прво финале Србији у мушкој конкуренцији изборио је наш млади ас у категорији до 71кг Јован Николић победивши Молдавца Васиље Чеботарија.

Демонстрацију чистих удараца, прави школски бокс и максималну мотивисаност, пулс шампиона од самог почетка до краја меча презентовао је Николић. Пре две године Николић је освојивши трофеј Београдског победника једног од најстаријих турнира у Европи са само 20 година показао да се ради о вансеријском таленту, храбром и јединственом младићу.

За злато Николић ће се борити против Грузијца Ескерхана Мадиева.

"Мислио сам да ће бити доста теже, од противника сам већ једном изгубио 2021. године, па је ово био и неки реванш за то. Да ли ће бити лакше у финалу или не, нисам сигуран. Али могу да гарантујем да сам спреман на све у потпуности", рекао је Николић. 

У категорији до 75кг Алмир Мемић изгубио је од Руса Џамбулата Бижамова.

Друго финале Србији код мушкараца је након рововске борбе у рингу А донео у катеогорији до 80кг млади Растко Симић савладавши Руса Савели Садомеа. Од само почетка судара ова два млада шампиона племените вештине видело се да ће нијансе одлучити и да ће борба до краја бити изједначена, да ће бити око за око зуб за зуб. На крају тријумф Растка за велико славље Србије и шанса за злато за које ће се борити против Хрвата Габријела Веочића.

"Сувишно је коментарисати овај успех и прелепу атмосферу у хали,све је било прелепо. Хвала свима што су ме подржавали. И ако сам на почетку имао повреду леве руке, успео сам некако да регулишем све. Сувишно је било одбројавање које ми је судија дао јер сам се оклизнуо. Имали смо добару тактику и успео сам да победим. Мислим да ће меч са Веочићем бити јако занимљив", истакао је Симић.

Храбри, мотивисани и до краја борбени Вељко Ражнатовић у категорији 86кг достојанствено боривши се свом снагом до последњег гонга опростио се од даљег дела такмичења у сусрету са Русом Шарабутдином Атаевим који се пласирао у финале.

"Атаев има доста мечева иза себе, хтео сам да победим, али било ми је најважније да не обрукам себе и своју земљу. То сам показао и нокдауном који судија није рачунао као што сте и видели. Он је велики шампион и ја ником нисам лак залогај, што је и он сам то мени рекао. Видимо се поново кроз конопце, гледаћете ме опет да наставимо победнички низ", рекао је Вељко Ражнатовић.

Чврсту борбу показао је и српски репрезентативац у категорији до 92кг Садам Магомедов који је изгубио од Руса Муслима Гаџхимагомедова.

Треће финале Србији на шампионату Старог континента у хали "Александар Николић" у Београду извојевао је наш супертешкаш +92 кг Душан Велетић против Хрвата Луке Пратљачића. У сјајној партији оба боксера, који се сјајно познају и који су велики пријатељи бриљирао је српски ас Велетић и отпловио у финале где га чека судар са Шпанцем Ајуб Гадфа Дриси Ел Аисауи.

"Хвала свима што су навијали за мене, био је доста густ меч, али имао сам веома добру тактику. Ово је био и добар тест пред квалификације за Олимпијске игре. Позивам све да дођу у још већем броју у недељу да ме бодре у финалу", закључио је Велетић.

Финални мечеви на распореду су у суботу и недељу, оба дана са почетком од 17:00 часова. Суборта 27. април резервисана је за женска финала, недеља 28. април резервисана је за мушка финала Првенства Европе у боксу за сениорке и сениоре 2024. у Београду.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 22:54:30 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5425955/tri-finala-za-musku-boks-selekciju-srbije-na-evropskom-prvenstvu-u-beogradu.html
Нико, нико као Никола - Јокић поставио нови рекорд плеј-офа НБА лиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425949/nikola-jokic-nba-liga-rekord-denver.html Кошаркаш Денвер нагетса Никола Јокић једини је играч у историји НБА лиге који је у плеј-оф утакмицама у просеку постизао више од 25 поена и имао 10 или више скокова и седам или више асистенција. Јокић је одиграо 70 мечева за Денвер у плеј-офу претходних година што је довољно да се узме репрезентативни узорак који је показао да ниједан играч пре њега није у доигравањима за титулу није успео оно што је њему пошло за руком.

Јокић у плеј-оф мечевима бележи у просеку 27,5 поена, 12,2 скока и 7,3 асистенције.

Центар Денвера је прошле сезоне освојио титулу првака НБА лиге и проглашен је за најкорснијег играча финалне серије, а два пута је био МВП основног дела лиге.

Јокић је недавно номинован за престижну награду МВП која се додељује најкориснијем играчу најјаче кошаркашке лиге.

Денвер у четвртфиналу НБА лиге води 2:0 у серији против Лејкерса.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 08:10:23 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425949/nikola-jokic-nba-liga-rekord-denver.html
Реал рутински до друге победе против Басконије, одличан меч Маринковића https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425943/real-rutinski-druga-pobeda-baskonija-odlican-mec-marinkovic-evroliga.html Кошаркаши Реал Мадрида савладали су Басконију резултатом 101:90 у другом мечу четвртфиналне серије Евролиге. Реал је знатно теже него у првом дуелу успео да забележи други тријумф у серији и додатно се приблжи пласману на фајнал-фор који се игра у Берлину.

Басконија је за разлику од првог сусрета пружила много бољи отпор прваку Европе, нарочито у првом полувремену. Разлог за то био је одличан проценат шута за три поена екипе Душка Ивановића која је одлично распоредила поене у уводном дуелу меча.

Један од најистакнутих појединаца гостију био је Вања Маринковић који је већ у другој четвртини дошао до двоцифреног учинка.

Са друге стране, Факундо Кампацо је предводио Реал у тим моментима и најавио једну од најбољих партија у претходном периоду.

Одличном тимском игром Реал је дошао до преокрета и одржавао вођство које је Басконија угрожавала са времена на време пре свега преко Маринковића и Маркуса Хауарда који се разиграо у другој четвртини.

Гости су имали прикључак све до краја треће деонице када су Гершон Јабуселе и Кампацо иницирали нову серију Реала који је дошао до двоцифрене предности.

До краја је "краљевски клуб" без већих проблема, уз искључење Марија Хезоње, контролисао дешавања на терену и дошао на победу од пласмана међу четири најбоље екипе.

Најефикаснији играч Реала био је Кампацо са 24 поена, док је Јабуселе додао 16 поена.

Басконију је предводио Маринковић са 20 постигнутих пеона, док је Коди Милер-Мекинтајер додао 13 поена.

Наредни меч игра се првог маја са почетком у 20.30 у арени "Фернандо Буеса".

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:56:20 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5425943/real-rutinski-druga-pobeda-baskonija-odlican-mec-marinkovic-evroliga.html