РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Драматичан пораз кошаркаша Партизана од Ефеса https://www.rts.rs/sport/kosarka/5537183/dramatican-poraz-kosarkasa-partizana-od-efesa-.html Кошаркаши Партизана поражени су од Ефеса резултатом 81:80 у пријатељској утакмици, која је иза "затворених врата" одиграна у Атини. Црно-бели су имали напад за победу, али је лопта након акције Стерлинга Брауна и Тајрика Џоунса остала на "првом обручу". Од самог старта меча одвијала се велика борба у дворани "Гилфада“, а Партизан је махом био у минусу.

Ефес је на крају треће деонице дошао до предности од осам поена, што је била највећа предност турске екипе, али су у последњој четвртини црно-бели успели да је анулирају и да меч уведу у драматичну завршницу.

Најефикаснији код Партизана били су Тајрик Џоунс и Брендон Дејвис са 24, односно 18 поена, Карлик Џоунс додао је 13, а двоцифрен је био и Исак Бонга са 10.

Најбољи код турског представника били су Џордан Нвора и Елајџа Брајант са по 15 поена.

Екипа Жељка Обрадовића ће у суботу играти у спектакуларној атмосфери против Панатинаикоса на стадиону "Панатинаико", а потом у среду 25. септембра у Београдској арени отварају сезону утакмицом против Борца из Чачка у првом колу АБА лиге.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 18:10:35 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5537183/dramatican-poraz-kosarkasa-partizana-od-efesa-.html
Ћук: Циљеви су исти као и претходне године https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5537008/cuk-ciljevi-isti-prethodna-sezona.html Капитен ватерполиста Новог Београда Милош Ћук изјавио је да су циљеви клуба исти као и прошле године. Ватерполисти Новог Београда сутра почињу нову сезону утакмицом против Приморца у првом колу регионалне Премијер лиге.

"Иза нас је мало више од месец дана изузетно напорног и доброг рада. Сигурно је да ће нам требати један одређени временски период да се екипа скроз уигра, како бисмо пружали најбоље партије. Ипак, мислим да ћемо против Приморца приказати висок ниво игре, и да ће то бити довољно за победу", рекао је Ћук на конференцији за медије.

Капитен Новог Београда је нагласио да екипа спремно дочекује почетак нове сезоне.

"Не бих давао нека претерана предвиђања и прогнозе за будућност, сем што нам је потребно време како би све коцкице легле на своје место. Циљеви су исти као и прошле године и верујем, као и сви моји саиграчи, да су ти циљеви оствариви. Требаће нам изузетан рад и труд да до тога дођемо. Али, уз заједништвом, труд, велику жељу, посвећеност и мотивацију, која сигурно неће мањкати, то ће бити оствариво. Понављам, верујем да ћемо против Приморца одиграти добру утакмицу и да ћемо доћи до победе", изјавио је Ћук.

Tренер Новобеограђана Живко Гоцић рекао је да је суочен са повредама играча и да у наредном периоду тим неће бити у комплетном саставу.

"Са припремам смо почели још 1. августа, али без играча који су имали обавезе са репрезентацијама на Олимпијским играма. Радили смо веома добро, а како се лето ближило крају и како су одмицале припреме постепено смо комплетирали редове. Део базичних припрема имали смо у Нишу, после тога одиграли смо један турнир, где смо на утакмицама покушали да имплементирамо што је могуће више ствари које смо радили на тренинзима. Чињеница је да смо све време били у окрњеном саставу, а тако ће бити и у наредних пар недеља", изјавио је Гоцић.

Поручио је да су играчи мотивисани и спремни да пруже максимум у новој сезони.

"Момци који су били од првог дана припрема, пружили максимум и тиме сам Врло задовољан. Мислим да смо све урадили као што смо и зацртали. Где ће нас то довести, видећемо током сезоне. Сигуран сам да су момци свесни свог квалитета и да су сви екстремно мотивисани да пруже добре партије. Жеља нам је да сви играчи покажу висок ниво борбености, пожртвовање за саиграча поред себе, за екипи и клуб и уколико тако буде ја немам ниједан промил сумње да ћемо бити врло тврд орах и неугодан противник за сваку екипу“, истакао је Гоцић.

Медијима се на конференцији обратио председник Новог Београда Слободан Соро који је поручио да клуб напредује сваке године.

"Без обзира на велику трансформацију у играчком кадру, наши циљеви остају исти као што су били и претходне три године. Веома је важно да је стручни штаб остао исти, а цео клуб је за годину дана старији и уходанији. Сматрам да из године у годину напредујемо, да као клуб растемо у сви сегментима организације и да смо много бољи него што смо били раније", рекао је Соро.

Констатовао је да су екипу Новог Београда напустила седморица искусних играча, али да је ове сезоне направљен добар спој младости и искуства.

"Желимо да пружимо праву прилику свим тим младим момцима који су велика нада не само спрског, него и светског ватерпола. Обезбедили смо им максималне услове за рад, а они једино треба да размиушљају о тренинзима и како да испуне све захтеве стручног штаба. Свака утакмица биће нови изазов, очекивања клуба су велика, али сви играчи су тога свесни и немам никакву сумњу да ће дати све од себе да пруже свој максимум и додатно унапреде своју игру", констатовао је Соро.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 17:00:54 +0200 Ватерполо https://www.rts.rs/sport/vaterpolo/5537008/cuk-ciljevi-isti-prethodna-sezona.html
Ђоковић мења Петровића на челу Тениског савеза Србије https://www.rts.rs/sport/tenis/5536943/goran-djokovic-menja-petrovica-na-celu-teniskog-saveza-srbije.html Горан Ђоковић нови је председник Тениског савеза Србије и Управног одбора ТСС, одлучено је на ванредној Скупштини Савеза. Стриц Новака Ђоковића претходно је обављао функцију потпредседника савеза. Горан Ђоковић је у свом уводном обраћању, као нови председник савеза, истакао проблеме са којима се савез тренутно суочава.

"Захвалио бих се свима на избору. Моје искуство у тенису је највише кроз Новака, али сам и седам година био директор Србија опена и Софија опена. Циљ ми је да поправим оно што смо почели да радимо. Основа свега су финансије. Захављајуем се досадашњем председнику Мирку Петровићу и наравно председнику Србије Александру Вучићу, који нам је помогао да решимо велики финансијски проблем који је био пред нама од пола милиона евра. Немамо своје просторије, немамо Национални тренинг центар и желим да то решимо. То је жеља свих наших играча и нас и не бих се ни кандидовао за ово место да немамо подршку у свему председника Србије", поручио је Ђоковић.

Нови председник УО ТСС је предложио и нове чланове Управног одбора.

То су потпредседник Бобан Гашић, Данило Пантовић, Милан Вучковић, Никола Живковић, Милош Дедић, Јанко Типсаревиућ, Радослав Баћовић, Драган Живаљевић, Љуба Грујић, Милан Славковић и Александар Мојсејев, док једно место остаје упражњено за потенцијалног спонзора.

Надзорни одбор је реизабран, председник је Зоран Миливојевић и чланови Лука Вујовић и Малиша Стојановић.

Доскорашњи председник Мирко Петровић захвалио се својим сарадницима и пожелео срећу новом председнику.

"Надам се да ће нови Управни одбор, са новим председником, уз веће финансије, да настави да спроводи успешне пројекте које смо до сада развили. Хвала свим љуидима са којима сам имао сјајну сарадњу и желим да новом председнику и Управном одбору пожелим сву срећу у раду", поручио је Петровић пре избора новог руководства.

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 16:28:13 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5536943/goran-djokovic-menja-petrovica-na-celu-teniskog-saveza-srbije.html
После Звезде повратак у НБА - Џавонте Смарт потписао за Орландо https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536895/posle-zvezda-povratak-nba-dzavonte-smart-potpis-orlando.html Бивши кошаркаш Црвене звезде Џавонте Смарт постао је члан Орландо меџика, потврдила је НБА екипа на свом званичном сајту. Смарт је претходне сезоне носио дрес Црвене звезде, а екипу је појачао након серије повреда због које је спортски сектор "црвено-белих" морао да реагује и доведе играча на бековоској позицији.

Претходно је играо у Развојној лиги за Делавер, а до сада је забележио укупно 18 наступа у НБА лиги, играјући за три тима.

Са Звездом је освојио АБА лигу, Куп Радивоја Кораћа и КЛС, а на 12 утакмица у Евролиги је просечно бележио 7,5 поена.

Похађао је Ел-Ес-Ју и изашао је на драфт 2021. године, али није био изабран.

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 15:42:49 +0200 НБА https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536895/posle-zvezda-povratak-nba-dzavonte-smart-potpis-orlando.html
Ћакић: АБА лига врхунски спортско-пословни производ који константно расте https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536842/goran-cakic-o-pocetku-nove-sezone-aba-lige.html После Скупштине АБА лиге председник Горан Ћакић је анализирао протеклу сезону, истакао квалитет такмичења, велико интересовање јавности и сјајне резултате значајне за цео регион. Посебно је говорио о предстојећој сезони и припремама како би она била још успешнија. Председник Горан Ћакић се на почетку обраћања присетио почетака пре скоро четврт века и истакао високе критеријуме које ово такмичење негује и промовише у региону.

“АБА лига је основана са циљем да клубовима створи најбоље могуће окружење, омогући квалитет више и публици донесе врхунски ужитак. Управо то и чини скоро већ четврт века. Зато данас када почиње 24. издање, поносно можемо да кажемо да је АБА лига по свим критеријумима постала синоним за врхунски спортско-пословни производ који константно расте, како на такмичарском тако и на финансијском плану.“, рекао је Горан Ћакић.

Председник се осврнуо и на протеклу сезону истакавши велико интересовање и пажњу јавности.

"Минула сезона је по много чему била јединствена и поново померили границе, што је публика препознала и наградила. Имали смо преко пет милиона посета на порталима, уз преко 220 хиљада пратилаца на друштвеним мрежама и скоро 17 милиона видео прегледа. Кроз 26 кола лигашког дела и плеј-оф у дворанама је уживало 559,225 хиљада гледалаца или  у просеку 2.824 што је други најбољи резултат у историји такмичења", истакао је Ћакић.

Потврда квалитета дошла је и са милионским аудиторијем поред ТВ екрана, захваљујући пре свега вишегодишњем медијском партнеру ТВ Арени спорт која је подигла сигнал са 325 мечева под окриљем АБА лиге, као и многим телевизијама са националном покривеношћу из региона које су га преузимале, додао је он.

"Створено је тако савршено окружење за многе реномиране компаније које су препознале АБА лигу као идеалног партнера за промоцију свог бренда", нагласио је Ћакић.

Све то не би било могуће без великих улагања и снаге клубова, али пре свега без највећих звезда целе представе, оних који стварају магију на паркету - играче и струку, рекао је Ћакић.

"Од 12 мечева Суперкупа у Подгорици, преко 198 утакмица у АБА лиги, 111 утакмица НЛБ АБА лиге 2 и 22 меча У19 АБА лиге, уживали смо у врхунском квалитету, таленту и свему ономе због чега овај регион са правом важи за европску колевку кошарке. Интензитет такмичења, ривалство и емоције, са сваком утакмицом су нас подсећали зашто се АБА лига толико цени. Надамо се да сте били инспирисани издањима тимова и играча".

Обрадовало нас је још једно врхунско репрезентативно лето, крунисано врхунским издањима селекције Србије на Олимпијским играма. Са поносом смо у Паризу гледали како су некада клинци АБА лиге кроз јако такмичење, квалитетне клубове и организацију, стасали у велике светске звезде, врхунске људе и играче. Са одушевљењем смо испратили и неке нове клинце и радовали се медаљама У20 селекције Словеније, као У18 и У16 селекције Србије на минулим Европским првенствима, навео је Ћакић.

"Они су нам још једном показали колико је наш регион богат талентом, али и наметнуле обавезу да им, као и њиховим претходницима међу којима су минулог лета и двојица нових драфтованих играча од стране НБА (Никола Топић и Никола Ђуришић), омогућимо све услове за даљи раст и развој".

Ипак, спорт не познаје историју. Свесни тога, клубови су током лета учинили све за нови, још већи искорак. Звучни трансфери, завидан квалитет, врхунска струка, таленат и амбиције селектираних тимова, гарант су великих ствари. Лигашки део АБА лиге донеће чак још 58 утакмица више, као плод проширења на 16 клубова, са два веома амбициозна пројекта Спартаком, шампионом НЛБ АБА лиге 2 и Дубаијем који је АБА лиги донео ново ширење далеко ван граница региона, али и јединствени спортско - пословни подухват после кога, уз све веће приходе од ТВ права и спонзора, формирање наградног фонда постаје реалан и логични корак, сматра Ћакић.

"И НЛБ АБА лига 2 ће наредне сезоне бити бројнија, такође са 16 тимова и новим системом такмичења, који ће клубове вратити у своје домове, пред своје навијаче и донети нову димензију целом пројекту. Исти ефекат обећава сјајан посао који су клубови урадили у селекцији екипа. Таленат је нешто на шта у региону увек може да се рачуна и што ће по традицији бити главни шмек и снага У19 такмичења које увек доноси квалитет више и представља залог за будућност".

Шест клубова АБА лиге ће наредне сезоне бити део европских такмичења, по два у Евролиги, Еврокупу и ФИБА лиги шампиона, што представља још један показатељ класе и квалитета. Као што то чини и податак да ће арбитри АБА лиге, са чак 18 представника, поново бити најбројнији под окриљем Евролиге.

"И зато сада, док са великим нестрпљењем чекамо да такмичења крену, хвала Вам још једном на невероватној подршци, што сте део АБА породице и још бољег сутра наше вољене игре", закључио је Ћакић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 16:05:38 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536842/goran-cakic-o-pocetku-nove-sezone-aba-lige.html
Огњен Мимовић повредио метатарзалну кост, пауза од четири до шест недеља https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536812/ognjen-mimovic-zvezda-povreda-liga-sampiona-pauza.html Фудбалер Црвене звезде Огњен Мимовић повредио је метатарзалну кост и одсуствоваће са терена од четири до шест недеља, саопштили су црвено-бели. Мимовић је повреду доживео на утакмици првог кола Лиге шампиона против Бенфике, тренер Звезде Владан Милојевић морао је да га замени у 26. минуту.

"Након магнетне резонанце утврђено је да ће са терена одсуствовати од четири до шест недеља услед повреде метатарзалне кости.“

“Ухватио је наш дефанзивац узлазну путању када је форма у питању и показао да не само да је 'бонус', већ да је и један од најбољих фудбалера у нашем тиму.“

“Ушао је бескомпромисно у меч са Бенфиком, али је после једног дуела крај десне аут линије осетио бол у стопалу и морао да изађе раније из игре. Мимо, желимо ти брз опоравак", наводи се на клупском сајту.

Фудбалери Звезде поражени су у четвртак од Бенфике резултатом 2:1. Мимовић је ове сезоне одиграо девет утакмица за Звезду на којима је постигао један гол.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 15:42:28 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536812/ognjen-mimovic-zvezda-povreda-liga-sampiona-pauza.html
Човић: Пешић би требало да остане селектор Србије https://www.rts.rs/sport/kosarka/reprezentacija/5536576/nebojsa-covic-zelja-da-svetislav-pesic-ostane-selektor.html Председник КК Црвена звезда Небојша Човић на конференцији за медије је истакао жељу да Светислав Пешић остане селектор репрезентације јер је постигао одличне резултате у досадашњем мандату. Председник црвено-белих је говорио о предстојећој сезони и очекивањима да тим одбрани све три титуле, а дотакао се и репрезентативне кошарке за коју је истакао да је остварила одличне резултате.

“Светислав Пешић би требало да остане селектор кошаркашке репрезентације Србије. Кошарка је наш највећи бренд откад смо самостално земља, да искључимо период СРЈ и СФРЈ. Видели сте то и по резултату у Манили и Паризу и зато бих волео да Пешић остане. То је моје мишљење. Он би требало да остане", истакао је Човић на конференцији за медије.

Када је у питању његова евентуална кандидатура за председника Савеза Човић је у свим стилу рекао да је чуо да га је Жарко Зечевић већ победио.

"Знаћете ако буде нешто. То је јако тежак посао, поготово у овим временима. Медаље не смеју да покрију стање у нашој кошарци, али морају да постоји план, структура… Почиње нови олимпијски циклус, у новембру имамо већ прозоре, квалификације за ЕП, а тада се игра и дерби Звезда - Партизан. Много је проблема који морају да се решавају. Није далеко ни 1. октобар, мало стрпљења", поручио је Човић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:21:56 +0200 Репрезентација https://www.rts.rs/sport/kosarka/reprezentacija/5536576/nebojsa-covic-zelja-da-svetislav-pesic-ostane-selektor.html
Човић: Циљеви су одбрана свих трофеја и топ 10 Евролиге, буџет око 22 милиона евра https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536558/nebojsa-covic-budzet-crvena-zvezda.html Председник Црвене звезде Небојша Човић навео је на конференцији за медије да од доласка Филипа Петрушева и Николе Ђуришића нема ништа, те да је буџет за плате играча 14.308.000 евра. Први човек црвено-белих објавио је циљеве клуба наредне сезоне.

"Циљеви за наредну сезону су јасни - одбрана сва три трофеја, Куп Радивоја Кораћа, АБА лига и Суперлига, плус покушај пласмана у Топ 10 Евролиге", рекао је Човић на конференцији за медије.

Звезда нову сезону почиње гостовањем Дубаију у првом колу АБА лиге, у недељу од 17.00.

"Пред нама је интересантна сезона, биће пуно изазова, велики број утакмица, између 85 и 93 утакмице. Баш због тога смо завршили ростер са 16 играча, за сада. Напомињем за сада, јер у току сезоне може доћи до одлазака и долазака, међутим, ми то не планирамо. Завршавамо 'сапуницу' око Петрушева, он је играч Олимпијакоса, као и око Ђуришића, он је у Америци", истакао је Човић на конференцији за медије. 

Изнео податак да ће укупни буџет клуба, за све трошкове, бити између око 22.000.000 евра.

"За први тим бруто 14.308.000, 1.140.000 стручни штаб, плус медицински стаф, тренери млађих категорија, путовања, администрација, дворане ...", додао је он.

"Када су у питању сезонске карте, са јучерашњим даном продато - 10.191 карта плус 350 за спонзоре. Приход 451.393, мање 10 одсто за порез. Продужићемо  продају сезонских карата, а цене дневних карата биће више него прошле године и њихова висина биће саопштена у понедељак", истакао је Човић.

На конференцији за медије обратио се и председник УО Жељко Дрчелић, који је поновио циљеве, али је за нијансу био конкретнији.

"Председник је све рекао, одбрана три титуле и жеља нам је да у Евролиги уђемо у Топ 8. Управа је одрадила све што је стручни штаб тражио од нас када су у питању играчи", рекао је Дрчелић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:06:01 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536558/nebojsa-covic-budzet-crvena-zvezda.html
Како другачије - први човек Панатинаикоса срдачно дочекао Жељка Обрадовића https://www.rts.rs/sport/kosarka/5536524/kako-drugacije---prvi-covek-panatinaikosa-srdacno-docekao-zeljka-obradovica.html Кошаркаши Партизана дошли су у Атину, где ће учествовати у припремном турниру "Павлос Јанакопулос" у част преминулог легендарног власника Панатинаикоса. Актуелни председник Димитрис Јанакопулос приредио је леп дочек тренеру црно-белих Жељку Обрадовићу. Учесници шестог турнира "Павлос Јанакопулос" биће сем Партизана и Панатинаикоса, још и турски Анадолу Ефес и изралески Макаби Тел Авив.

Кад год се сусретну Жељко Обрадовић и представници Панатинаикоса у било ком контексту, увек се види највеће могуће поштовање према српском стручњаку. Како и не било било, кад су са њим на клупи пет пута стизали до врха Европе, 11 пута до првенствене титуле и седам пута до трофеја у националном купу.

Председник клуба Димитрис Јанакопулос, син Павлоса Јанаколуоса, дочекао је све учеснике у холу луксузног хотела, посебну пажњу посветивши Обрадовићу са којим је имао и кратку концерзацију.

Партизан ће први меч одиграти од 14.00 са Анадолу Ефесом у спортском комплексу на Глифади.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 12:20:36 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5536524/kako-drugacije---prvi-covek-panatinaikosa-srdacno-docekao-zeljka-obradovica.html
Објава Звезде после Бенфике: Горчину гаси укус поноса https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536506/objava-zvezde-posle-benfike-gorcinu-gasi-ukus-ponosa.html Фудбалски клуб Црвена звезда огласио се на друштвеним мрежама после пораза од Бенфике 2:1 на стадиону "Рајко Митић" у првом колу Лиге шампиона. Првак Суперлиге Србије изгубио је од португалског великана са 2:1 на свом терену. Голове за Бенфику постигли су Керем Актуркоглу у деветом и Оркун Кокчу у 29. минуту. Заостатак је смањио Фелисио Милсон у 86. минуту.

Црвено-бели су се огласили објавом у којој величају сјајну атмосферу на стадиону "Рајко Митић".

"Иза нас је прва ноћ у овосезонском најелитнијем такмичењу Европе. Укус после ње је горак, због резултата који је остао, али ту горчину гаси укус поноса, јер смо још једном видели фантастичну атмосферу и највернију публику на свету, о којој и данас пишу бројни медији. Она нам је нада за дуеле који следе, ветар у леђа и подршка која је нашим момцима сада најпотребнија, јер већ у понедељак се игра 174. Вечити дерби! Идемо даље!", пише у објави.

Наредни меч Црвена звезда игра против Партизана у Суперлиги Србије 23. септембра на стадиону у Хумској.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 11:57:17 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536506/objava-zvezde-posle-benfike-gorcinu-gasi-ukus-ponosa.html
Ханси Флик: Изгубили смо, али то није ништа страшно https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536510/barselona-hansi-flik-poraz-liga-sampiona-monako.html Тренер фудбалера Барселоне Ханси Флик изјавио је да је Монако заслужено победио и искористио све предности које је имао. Фудбалери Барселоне поражени су у четвртак од Монака резултатом 2:1, у мечу првог кола Лиге шампиона, шпански тим је од 11. минута играо са играчем мање пошто је Ерик Гарсија добио црвени картон.

"Све се на овом сусрету окренуло након првих 10 минута. Морали смо да мењамо приступ мечу, али мислим да смо се добро бранили у таквим околностима, а имали смо и прилике које смо морали да искористимо. Показали смо снагу и карактер и због тога честитам играчима. Противник је искористио све предности које је имао и сасвим заслужено победио", рекао је Флик после меча, преноси Мундо Депортиво.

Тренер Барселоне је нагласио да су порази саставни део фудбала и да играчи морају да науче где греше.

"У реду, изгубили смо, али није то ништа страшно. Рекао сам и играчима после меча да морају да науче где су грешили и да се после овога врате још јачи. Већ у недељу нас очекује значајан меч домаћег првенства против Виљареала, морамо да се окренемо том сусрету и настављамо да се боримо као до сада", изјавио је Флик.

Барселона ће у недељу гостовати Виљареалу у шестом колу шпанске лиге.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 12:09:40 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536510/barselona-hansi-flik-poraz-liga-sampiona-monako.html
Животна борба бившег НБА играча - од зубобоље до вируса у мозгу https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536485/zivotna-borba-bivseg-nba-igraca---od-zubobolje-do-virusa-u-mozgu.html Амерички кошаркаш Пери Џонс говорио је о борби за живот услед вируса откривеног приликом одласка код зубара. Његова прича брзо се проширила по многим значајнијим медијима у САД и Европи. Само име Перија Џонса не значи много широј кошаркашкој публици. Бивши 28. пик драфта 2012. године провео је прве три сезоне у јаком тиму Оклахома сити тандера, домогавши се великог финала са младом и врло талентованом екипом.

Изненадна болест драстично је променила курс Џонсове каријере. О томе је говорио приликом гостовања у "Run your race" подкасту.

"У другој години сам се разболео. Разболео сам се до тачке када сам био близу смрти. Отишао сам код зубара пре почетка Летње лиге. Имао сам вирус који ми се ширио у мозгу, а онда ми је дато најмање недељу и по дана живота. Вероватно сам имао смртоносни мождани удар или тако нешто. Рекли су да се то ширило од дисајних путева до грла ка мозгу. Зато нисам могао да отворим уста", причао је Џонс, преневши и атмосферу у болници.

"Пробудио сам се, мајка плаче, моји другари плачу... Сећам се да сам лежао у кревету, гледао у ТВ, где је речено 'Пери Џонс није овде због зубобоље'. Почео сам да плачем у болничком кревету и борим се за живот", навео је Џонс.

На сву срећу, операција се завршила добро и наставио је са кошарком.

По повратку на терен се опробао у НБА Развојној лиги. Уследила је селидва за Европу, где је носио дрес руског Химкија, турске Бурсе и немачког Вурцбурга. Каријера га је даље водила у Кину, Тајван, Порторико, а тренутно наступа за Спартанс дистрито капитал у Венецуели.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 11:20:49 +0200 НБА https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536485/zivotna-borba-bivseg-nba-igraca---od-zubobolje-do-virusa-u-mozgu.html
"Црвени аларм" међу росо-нерима, Ибрахимовић држао говор играчима Милана https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5536391/crveni-alarm-medju-roso-nerima-ibrahimovic-drzao-govor-igracima-milana.html Члан управе ФК Милан Златан Ибрахимовић посетио је играче и стручни штаб "росо-нера" пред јутарњи тренинг, а после пораза од Ливерпула у Лиги шампиона, пише "Газета дело спорт". Лош старт "росо-нера" на локалном и европском нивоу толико је забрињавајућ да је била потребна реакција Златана Ибрахимовића.

Легендарни фудбалер на функцији саветника компаније "Ред бирд", власника Милана, дошао је на јутарњи тренинг екипе у "Миланелу" у 10 часова, како би се срео са играчима и стручним штабом, пише "Газета дело спорт".

Како се наводи, Ибрахимовић се није паркирао испред просторија клуба, где су места резервисана за функционере, већ је прошао кроз капију и упутио се ка свлачионици. За то време, директори Фурлани Монкада су остали у канцеларији. Играчи, који су стигли на доручак око 9.30, морали су да буду спремни за састанак у 10.30 и били су обавештени о доласку менаџера који је одржао кратак мотивациони говор, пре свега да би јасно ставио до знања да власништво није задовољан ни резултатима ни учинком.

Међутим, Ибрахимовић није само критиковао: тражио је карактер, личност и заједништво у погледу дербија са Интером и утакмица које следе. "Дерби дела мадонина" се у клубу сматра могућом полазном тачком за остатак сезоне. Први корак који треба предузети у правом смеру. Бивши нападач је истакао значај утакмице како за стање на табели, тако и за навијаче који очекују искупљење после лоше утакмице против Ливерпула, када су ултраси демонстрирали своју подршку гласним повицима неслагања, пише "Газета дело спорт".

Златаново искуство у свету фудбала навело га је да истакне да је сезона тек на почетку и да не недостаје времена за важне резултате, све док постоји брза реакција после лоше игре против Ливерпула. Није улазио у техничке аспекте, који су одговорност тренера, али је тражио максималну посвећеност, више пажње, жеље и жара за дрес "росо-нера". Иако је променио више клубова, веома је близак Милану, клубу у ком је завршио каријеру фудбалера. Уверен је да ће група, оставши јединствена, успети да преброди тежак тренутак, можда и успехом у дербију. Играчи су слушали озбиљног лица и са великом пажњом.

Ибрахимовић је сам разговарао и са Фонсеком, коме је поновио подршку компаније, али и потребу да се хитно промени курс. Златан је потом сачекао да екипа заврши дугу видео сесију у којој је португалски тренер "исправио” неке од грешака направљених против Ливерпула. Седница, заказана за 11 часова, почела је много касније: Златан је овог пута, насмејан, поздравио играче тапшањем по леђима или загрљајем када су ушли на терен, а затим сео на клупу. Остао је до краја тренинга и, када су неки појединци отишли ​​да се рукују са њим пре повратка у свлачионицу, разменио је неколико речи са њима, додаје италијански лист.

Није се радило о намерним појединачним разговорима, већ о охрабрењу за све. Од Мењана до Ернандеза, затим Леаа, Морате и других. Ручао у "Миланелу", одакле је отишао у 15 часова. Испред капије га је чекала група навијача којима је дао аутограме, а нада се да су његове речи послужиле као подстицај тиму и подршка тренеру. Познато је да Златан, заједно са директорима, може да буде приморан да размишља о смени Фонсеке.

Дуел са Интером је у суботу 22. септембра од 20.45, Милан је на средини табеле са скором 1-2-1, док је градски ривал на 2-2-0.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 09:08:11 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5536391/crveni-alarm-medju-roso-nerima-ibrahimovic-drzao-govor-igracima-milana.html
Девето коло Суперлиге Србије - у ишчекивању вечитог дербија https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536273/deveto-kolo-superlige-srbije---u-iscekivanju-vecitog-derbija.html У деветом колу Суперлиге Србије је последњи дуел уједно и најзначанији, пошто се ради о утакмици Партизана и Црвене звезде у Хумској у понедељак од 19.00. Коло отварају ТСЦ-Нови Пазар и Чукарички-Јединство Уб. Први на терен излазе играчи Чукаричког и Јединства, односно ТСЦ-а и Новог Пазара у суботу од 18.00. Чука је апсолутни фаворит против новајлије и "фењераша" са Уба. У сусрету тимова далеко лошијих резултата у односу на улагања и амбиције, ТСЦ ће се као домаћин потрудити да прекине низ од три пораза.

У следећем термину од 20.00 Младост из Лучана у великом налету са четири тријумфа заредом гостује код Напретка из Крушевца, који у претходна два кола није освојио ни бод.

Три дуела се играју у недељу. Од 19.00 играју три тима од пет са осам бодова на табели. ИМТ и Војводина су у директном дуелу, док Спартак гостује нишком Радничком, који као домаћин има перфектних девет бодова из три сусрета.

Сат времена касније је заказана утакмица између два можда и најпријатнија изненађења досадашњег дела сезоне Железничара и ОФК Београда у Панчеву. Тим са Карабурме дели друго место на табели уз Младост, а нарочито су осокољени после тријумфа 3:2 над Партизаном у Зајечару. На Железничару је да подигне ниво игре после пораза од Војводине 2:0.

Као увертира вечитом дербију на "Стадиону Партизана" игра се утакмица Раднички 1923 - Текстилац Оџаци од 17.00, где су оба тима изједначена са по 10 бодова.

Као велико финале 9. кола је дуел Црвене звезде и Партизана у Хумској од 19.00. Црвено-бели су неумољиви са пест победа и једним ремијем у седам одиграних утакмица домаћег првенства. Састав Александра Станојевића је допустио пораз од ОФК Београда у судијској надокнади и тиме драстично пао на табели. Тренутно су седми са 11 бодова и скором 3-2-1.

Девето коло Суперлиге Србије:

Субота:
Чукарички - Јединство Уб 18.00
ТСЦ - Нови Пазар 18.00
Напредак - Младост Лучани 20.00

Недеља:
ИМТ - Војводина 19.00
Раднички Ниш - Спартак 19.00
Железничар - ОФК Београд 20.00

Понедељак:
Раднички 1923 - Текстилац 17.00
Партизан - Црвена звезда 19.00

]]>
Fri, 20 Sep 2024 16:04:40 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536273/deveto-kolo-superlige-srbije---u-iscekivanju-vecitog-derbija.html
АБА лига 2024/2025 - нова ера регионалне кошарке https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5535817/aba-liga-partizan-zvezda-kosarka-dubai-cedevita-olimpija-buducnost-spartak.html Утакмицом Цибоне и Задра почиње нова сезона Јадранске лиге, која доноси и промене које су настале у тренуцима када је јавност све више упиткивала потребу српских тимова за такмичењем у истој. Проширење броја екипа и прелазак тржишта на Блиски исток покушај су да се оживи такмичење које је полако почело да одумире. Промене које се назиру у Евролиги већ су почеле да утичу и на регионалну АБА лигу.

Изјаве челника Евролиге да шампион АБА лиге нема стално место међу европском елитом на још климавије ноге стављају лигу чије се даље постојање све више доводи у питање.

Експанзија најјачег такмичења која се увелико најављује не ставља фокус на Балканско полуострво јер и маркетиншки и новчано има занимљивијих кандидата.

Челници регионалног такмичења су ради побољшања статуса такмичења одлучили да га прошире, како тимски, тако и географски.

Број тимова је повећан, а један од новајлија је Дубаи који има за циљ да популаризује кошарку на Блиском истоку, али и да Блиски исток као ново тржиште приближи Евролиги.

Такмичење ће бројати 16 уместо досадашњих 14 клубова, из лиге нико није испао, а придружиће јој се и Спартак из Суботице.

Неће се играти 26 утакмица, већ 30 и тек након тога креће плеј-оф у који ће се пласирати најбољих осам екипа.

Први пут једну државу (Србију) представља шест тимова - Црвена звезда, Партизан, Мега, ФМП, Борац и Спартак.

Занимљиво је да ће Дубаи као "нови колачић" покривати трошкове путовања свих екипа које му буду гостовале.

Лига се мења, фаворити остају исти

Црвена звезда и Партизан остају главни фаворити за освајање титуле. Оба београдска клуба су и даље темељи српске и регионалне кошарке, са убедљиво највећим буџетима, маркетингом, али и навијачким базама. 

Екипа са Малог Калемегдана сачувала је језгро шампионске екипе из претходне сезоне, са додацима Кодија Милера Мекинтајера, Ајзеје Кенана и повратницима Николом Калинићем и Огњеном Добрићем најозбиљнији су кандидати за одбрану титуле.

Партизан је имао буран прелазни период. Жељко Обрадовић је од темеља направио нову екипу, остао је само Балша Копривица, а нови лидери ће му бити Вања Маринковић, Карлик Џонс, Френк Ниликина, Брендон Дејвис и Тајрик Џонс.

Будућност из Подгорице и Цедевита Олимпија ће поново покушати да се боре за врх, а међу њима ће се наћи и Дубаи који је према првим најавама имао изразито мали буџет, а онда је одлучио да одреши кесу и створи екипу "компетентну да се бори са најбоље четири".

Састави свих учесника

Јанис Сферопулос има конкурентну Црвену звезду.

Црвено-бели се ослањају на следеће играче: Ајзеја Кенан, Мајк Даум, Огњен Добрић, Никола Калинић, Андреј Костић, Коди Милер Мекинтајер, Урош Плавшић, Милош Теодосић, Дејан Давидовац, Лука Митровић, Бранко Лазић, Џоел Боломбој, Далибор Илић, Немања Недовић, Рокас Гедрајтис и енергични Бразилац Јаго Дос Сантос.

Жељко Обрадовић и Партизан још увек сањају "један давни сан", на играчима је да им помогну да га остваре.

Црно-бели дрес са поносом ће носити: Исак Бонга, Митар Бошњаковић, Стерлинг Браун, Брендон Дејвис, Алекса Димитријевић, Тајрик Џонс, Карлик Џонс, Арија Лакић, Ифе Лундберг, Вања Маринковић, Ајзеа Мајк, Марио Накић, Френк Ниликина, Алексеј Покушевски, Двејн Вашингтон и Балша Копривица.

Циљ Марка Бараћа и Меге је производња талената и конкурентност у лиги.

За млади тим ружичастих наступаће: Коста Кондић, Џек Кајл, Урбан Крофлич, Богољуб Марковић, Сергеј Мацура, Алекса Миленковић, Михаило Петровић, Душан Танасковић, Марко Вукчевић, Стефан Миљеновић, Андрија Јелавић, Михаило Милутиновић, Филип Јовић и Тимотеј Маловец.

Саша Оцокољић и Борац желе бољи пласман од 10. места које су заузели минуле сезоне. 

Клуб из Чачка представљају: Дијанте Болдвин, Ђорђе Ћурчић, Кејшон Дејвидсон, Јустас Фурманавичијус, Ђорђе Гагић, Марко Јошило, Марко Павићевић, Паулијус Валинскас, Павле Николић, Петар Радовић, Урош Чарапић и Никола Манојловић.

Тренер Саша Никитовић задужен је да уведе ФМП међу најбољих осам.

Састав екипе из Железника: Филип Барна, Никола Гашић, Стефан Лазаревић, Јован Новак, Емре Озјеген, Ерал Пен, Душан Радосављевић, Алекса Станојевић, Данило Тасић, Бојан Томашевић, Матиц Ребец, Деметре Робертс, Никола Шарановић, Ранко Симовић, Војислав Стојановић и најискуснији Огњен Кузмић.

Спартак предвођен Владимиром Јовановићем показаће колико може.

Шампионе АБА 2 лиге представљају: Расир Болтон, Девон Денијелс, Каза Кајами-Кин, Душан Милетић, Стефан Момиров, Данило Николић, Матеј Рудан, Павле Стељић, Лука Церовина, Павле Степановић, Милош Милисављевић, Немања Гордић, Војин Медаревић, Јован Вуковић, Марко Тејић.

Будућност са Андрејем Жакељом жели у топ четири.

Боје подгоричких плавих браниће: Удока Азубуике, Матео Дражњак, Ђорђије Јовановић, Петар Минић, Џуван Морган, Рашид Сулејман, Алекса Илић, Флечер Меги, Андрија Славковић, Јоги Ферел, Никола Танасковић, Мекинли Рајт и Кенан Камењаш.

Звездан Митровић је највеће појачање Цедевите Олимпије овог лета.

У Стожицама публика ће навијати за: Ди Џеја Стјуарта, Девина Робинсона, Девантеа Џонса, Рока Радовића, Алексеја Николића, Грегора Гласа, Бринтона Лемара, Јаку Блажича, Ловра Гњидића, Мартинаса Гебена, Бинета Препелича, Дерека Огбеидеа и младог Жигу Данеуа.

Цибона није имала сјајну претходну сезону, Кристофер Томас жели искорак.

Загребачки клуб представљају: Ентони Барбер, Виго Барт, Бруно Бубало, Јере Јакић, Питер Џок, Тони Рочак, Лука Шкорић, Свен Смајлагић, Домагој Вуковић, Крешимир Радовчић, Иван Перасовић, Иван Мајцунић, Јосип Павковић, Филип Фердербер, Нико Бандов, Јосип Кризманић, Борна Катановић, Звонимир Кујуџнић и Филип Бундовић.

Јурица Големац води изузетно искусну екипу Дубаија.

За тим из Арапских Емирата играће: Авуду Абас, Данило Анђушић, Давис Бертанс, Немања Дангубић, Ахмет Дуверијолу, Нејт Мејсон, Клемен Препелич, Леон Радошевић, Тирди Равена, Алекса Ускоковић, Џекори Вилијамс, Бора Јашар и најновије појачање Ајзеја Тејлор. 

Игокеа у саставу има неколико младих и талентованих играча, на Ненаду Стефановићу је колико ће шансе добити.

Екипу из Лакташа представљају: Андреј Ачимовић, Фарук Дувњак, Сакар Аним, Бориша Симанић, Сандро Антуновић, Терел Картер, Страхиња Гавриловић, Војин Илић, Брајс Џонс, Василије Пушица, Огњен Станковић, Драган Милосављевић, Никола Марић, Марко Јеремић, Велибор Миловановић, те Огњен Радошић.

Дејан Јакара шеф је стручног штаба Крке која је као последња завршила претходну сезону.

Тим из Новог Места до сада је регистровао 12 играча: Нико Бачвић, Јакоб Чебашек, Марк Гарсија, Тибор Миртич, Бине Плут, Тајлер Персонс, Брејди Скинс, Јан Шпан, Миха Церквеник, Роберт Јурковић, Жак Смрекар и Јака Клобучар.

Морнар и Михајло Павићевић ослониће се на младе наде уз неколико искусних играча.

У тиму из Бара су: Џејден Бедијако, Ловро Буљевић, Алекса Ћубић, Тревис Иви, Бренден Џенкинс, Ловре Руњић, Џамари Смит, Илија Ђоковић. Срђа Булатовић, Новак Пековић и Лука Крковић.

Петар Мијовић са клупе диригује Студентским центром.

Састав екипе: Игор Дробњак, Филип Анђушић, Зоран Николић, Иван Богдановић, Андрија Грбовић, Ерик Нил, Владимир Судар, Лука Богавац, Никола Павлићевић, Маруан Чичић, Зоран Вучељић, Емир Хаџибеговић, Василије Тодоровић, Давид Мирковић.

Славен Римац ће и ове сезоне предводити екипу Сплита.

Чланови хрватског представника: Берет Бенсон, Антонио Клепо, Доминик Гарац, Антонио Јордано, Анте Перкушић, Тони Катић, Лука Нејашмић, Давид Шкара, Матео Томашевић, Шенон Шортер, Бориш Тишма, Вито Кучић, Тонко Вуко, Давид Павин, Борна Капуста и Крешимир Љубичић. 

Задар предвођен Данијелом Јусупом остао је без Луке Божића.

За задране играју: Мануел Дундовић, Амар Гегић, Доминик Гилберт, Мате Калајжић, Владимир Михаиловић, Домагој Пролета, Тајлер Вал, Кршеван Кларица, Карло Жганец, Ловрно Мазалин и Марко Рамљак.

Аба лига, прво коло:

Петак:
Цибона - Задар 21.00

Субота:
Сплит - Игокеа 18.00
Морнар Бар - Будућност 20.00

Недеља:
Дубаи - Црвена звезда 17.00
Крка - Мега 19.00
ФМП - Цедевита Олимпија 21.00

Среда:
Партизан - Борац 19.00

]]>
Fri, 20 Sep 2024 12:33:35 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5535817/aba-liga-partizan-zvezda-kosarka-dubai-cedevita-olimpija-buducnost-spartak.html
Шампиони на окупу - срдачан поздрав Ане Ивановић и Федерера у Берлину https://www.rts.rs/sport/tenis/5536356/ana-ivanovic-rodzer-federer-susret-lejver-kup-berlin.html Некадашња српска тенисерка Ана Ивановић и један од најбољих тенисера свих времена Роџер Федерер срели су се и срдачно поздравили на свечаности пред почетак Лејвер купа у Берлину. Вече уочи почетка Лејвер купа у Берлину одржана је традиционална свечаност. "Црним тепихом" су продефиловали учесници специфичног такмичења, али и бројне тениске легенде са свих крајева света.

Међу најзанимљивијима био је срдачан сусрет некадашње српске тенисерке Ане Ивановић и Роџера Федерера, једног од најбољих играча свих времена и освајача 20 гренд слем титула.

У одабраном и лепом друштву тениских великана нашао се и један фудбалски - супруг Ане Ивановић Бастијан Швајнштајгер, бивши репрезентативац Немачке.

Баш на Лејвер купу, али 2022. у Лондону, Роџер Федерер је званично окончао професионалну тениску каријеру.

Европа против света у Берлину

Лејвер куп ће ове године бити одржан у немачкој престоници од 20. до 22. септембра, а традиционално ће се такмичити "Тим Европе" против "Тим света".

Европу ће представљати Александар Зверев, Данил Медведев, Каспер Руд, Карлос Алкараз, Стефанос Циципас и Григор Димитров.

За "Тим света" играће Тејлор Фриц, Франсиско Серундоло, Френсис Тијафо, Бен Шелтон, Алехандро Табило и Танасис Кокинакис.

Селектор "Тима Европа" је Бјерн Борг, док ће "Тим света" предводити Џон Мекинро.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 23:21:32 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5536356/ana-ivanovic-rodzer-federer-susret-lejver-kup-berlin.html
Монако са играчем више надиграо Барселону, Атлетико у надокнади сломио добар отпор Лајпцига https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536335/liga-sampiona-atletiko-madrid-lajpicg-barselona-monako.html Фудбалери Монака победили су у кнежевини Барселону са 2:1 у утакмици првог кола Лиге шампиона. Атлетико Мадрид је на "Метрополитану" био бољи од Лајпцига такође са 2:1. Монако је победом против Барселоне направио највеће изненађење у првом колу реформисане Лиге шампиона.

Гости из Каталоније већ од једанаестог минута играли су са играчем мање пошто је директан црвени картон због несмотреног и опасног старта зарадио Ерик Гарсија.

Домаћа екипа је играча више искористила већ пет минута касније. Магнес Аклијуш је после самосталне акције матирао Тер Штегена који је остао непомичан на гол линији.

У 28. минуту, млади Ламине Јамал шутирао је прецизно са ивице шеснаестерца и донео поравнаењ Барселони.

Домаћа екипа је поготово од овог тренутка у потпуности преузела иницијативу низавши нападе пред голом шпанске екипе. Каталонци су били принуђени да се бране и чекају шансу из контре која се није догодила.

Други погодак на мечу ипак су постигли тек у 71. минуту када је млади Жорж Иленихена на асистенцију Вандерсона ставио тачку на дуел.

Још један шпански представник, Атлетико Мадрид мучио се са Лајпцигом на "Метрополитану".

Гости су повели поготком Словенца Бењамина Шешка већ у четвртом минуту меча. Екипа Дијега Симеонеа преузела је потпуну иницијативу после тог тренутка, а до изједначења је дошла у 28. када је Гризман на асистенцију Љорентеа затресао мрежу Гулашија.

Наставио је Атлетико да напада, претио је из минута у минут, али су се гости организовано бранили. Лајпциг је поклекао у самом финишу. Играо се 90. минут када је Хименеза у послио Гризман, а Уругвајац је са два метра лопту послао у празну мрежу.

Аталанта и Арсенал су у Бергаму одиграли без голова, а пенал за домаћу екипу у 51. минуту промашио је Ретеги.

Лига шампиона, прво коло:

Уторак:
Јувентус - ПСВ 3:1
Јанг бојс - Астон вила 0:3
Милан - Ливерпул 1:3
Бајерн Минхен - Динамо Загреб 9:2
Реал Мадрид - Штутгарт 3:1
Спортинг - Лил 2:0

Среда:
Болоња - Шахтјор 0:0
Спарта Праг - Салцбург 3:0
Селтик - Слован Братислава 5:1
Клуб Бриж - Борусија Дортмунд 0:3
Манчестер сити - Интер 0:0
ПСЖ - Ђирона 1:0

Четвртак:
Црвена звезда - Бенфика 1:2
Фејнорд - Бајер Леверкузен 0:4
Аталанта - Арсенал 0:0
Атлетико Мадрид - Лајпциг 2:1
Брест - Штурм Грац 2:1
Монако - Барселона 2:1

]]>
Thu, 19 Sep 2024 23:02:53 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536335/liga-sampiona-atletiko-madrid-lajpicg-barselona-monako.html
Милојевић: Не смете ни на тренингу овакве голове да примате, можда смо заслужили више https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536330/vladan-milojevic-crvena-zvezda-benfika-konferencija-za-medije.html Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић рекао је на конференцији за медије након дуела са Бенфиком да су црвено-бели одиграли квалитетну и добру утакмицу која је била занимљива, али да су направили скупе грешке какве не смеју да се догађају ни на тренинзима. Истакао је да је Вања Дркушић повређен, а Немања Радоњић неспреман, као и да није оптимиста када је у питању повреда Огњена Мимовића. Фудбалери Црвене звезде поразом су започели учешће у реформисаној Лиги шампиона, пошто су пред својим навијачима изгубили од Бенфике са 2:1.

Тренер црвено-белих Владан Милојевић рекао је на конференцији за медије након меча да су његови изабраници можда могли мало храбрије да уђу у утакмицу.

"Били смо мало смушенији, али Бенфика је добар тим. Држали смо се плана. Хтели смо да имамо високи притисак, да их стискамо, међутим мислим да је до несигурности дошло јер смо пар изнуђених лопти и пасова губили лагано, али није то незнање, мислим да је више неуиграност. Још увек треба да се направи синергија, потребно је време да играчи у сваком тренутку знају где се који налази на терену", објаснио је Милојевић.

Сматра да је Звезда можда и заслужила више од утакмице против Бенфике, али истиче да је јефтино примила голове, што је закључио и одмах по завршетку меча.

"Не смете ни на тренингу такве голове да примате, а камоли на оваквим утакмицама. Нажалост, пробали смо да се вратимо, реакција играча је била добра. Дали су све од себе, освајали смо просторе, међутим њихови штопери су чистили све лопте у шеснаестерцу. Да смо можда раније дали први гол и да смо имали још времена... Шта да радимо, то је Лига шампиона, овакве грешке не смеју да се догађају. Скупо коштају и ми смо данас платили. Идемо даље", рекао је Милојевић пред новинарима.

"Дркушић се повредио на тренингу"

На питање зашто није играо репрезентативац Словеније Вања Дркушић, Милојевић је истакао да је јуче на тренингу доживео повреду коју није успео на време да залечи.

"Био је велики ризик, он се није осећао спремним, као ни Немања Радоњић. Он ем је повређен, ем је тотално неспреман. Требаће му доста времена да се припреми да би могао да нам помогне", напоменуо је Милојевић.

Истакао је да због повреда нема бекове и да је вечерас било изнуђених решења, али сматра да је Елшник добро одрадио посао.

"Не видим да смо ту имали неки проблем. Није нама Бенфика никаквих проблема правила. Осим стативе које су погодили ударцем искоса, чини ми се да нису имали ниједну шансу. Мислим да смо врло лако долазили на 20-30 метара од њиховог гола, али играли су у блоку, стајали су добро и решавали такве ситуације, То су искусни играчи", нагласио је Милојевић.

О повреди Огњена Мимовића Милојевић каже да не зна каква је ситуација, али се плаши да није добра.

"Проблем је у стопалу. Мислим да је отишао на смимање, тако да ћемо добити информације. Мимовић игра добро, наметнуо се, пун је самопоуздања, али дешавају се такве ствари. Спорт је то, фудбал је то, дешавају се повреде. Да не слутим, али нисам велики оптимиста", рекао је Милојевић.

"Фудбал је игра грешака"

О великим и скупим грешкама играча каже да никада није упирао прстом и да се такве ствари дешавају у спорту.

"Нико није желео да се то деси. Фудбал је игра грешака. Пад концентрације, лоша процена, има милион фактора, али јако је тешко када на оваквом нивоу против оваквог противника примите такве голове. Као у баскету, када кажу прави фаул да не буду лаки поени, тако и у фудбалу - ако већ морате да примите гол, не смете да га примите тако лако", објаснио је тренер Звезде.

"Хоћу да видим овакав тим"

Признао је Милојевић да су му претходни порази у Лиги шампиона можда и теже падали јер није било игре какву је желео.

"Хоћу да видим овакав тим. Нека грешимо, није спорно. Има још пуно ствари које на бази овог издања треба да поправимо. Одиграли смо једну мушку утакмицу на нашем стадиону пред нашим навијачима. Мој лични утисак је да смо одиграли квалитетну и добру утакмицу која је била занимљива. Јесте негативан резултат по нас, али ме чини поносним што су играчи дали све од себе, трудили су се да дају све од себе. Некада то није довољно, али је формула на којој треба радити. То је стил и начин на који хоћемо да играмо. Да пробамо да играмо са сваким", нагласио је Милојевић.

На питање о вечитом дербију који следи, Милојевић каже да је то сасвим другачија утакмица и да ће црвено-бели имати времена да се припреме за Партизан.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 22:50:58 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536330/vladan-milojevic-crvena-zvezda-benfika-konferencija-za-medije.html
Новак Симовић суди 174. вечити дерби https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536345/novak-simovic-sudija-174-veciti-derbi.html Новак Симовић биће главни судија на дерби мечу деветог кола фудбалске Суперлиге Србије између Партизана и Црвене звезде, саопштено је на званичном сајту такмичења. Новаку Симовићу ће помагати Никола Ђоровић и Милош Симовић, док је за четвртог судију одређен Ненад Минаковић.

У ВАР соби седеће Павле Томић и Урош Стојковић.

Утакмица између Партизана и Црвене звезде биће одиграна у понедељак, 23. септембра од 19.00 часова на стадиону у Хумској. Ово ће бити 174. вечити дерби.

Црвена звезда се налази на првом месту на табели Суперлиге са 19 бодова, док је Партизан седми са 11 освојених бодова.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 22:43:30 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536345/novak-simovic-sudija-174-veciti-derbi.html
Лаж: Најважније је да смо освојили три бода https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536336/bruno-laz-najvaznije-osvajanje-tri-boda.html Тренер Бенфике Бруно Лаж рекао је после меча са Црвеном звездом да је најважније за његову екипу да је са три бода започела нови формат Лиге шампиона. Бенфика је у мечу прве фазе Лиге шампиона победила Звезду и надовезала се на тријумф против Санта Кларе у домаћем шампионату.

"Победа нам је јако важна, али је још важније да смо успели да се надовежемо на претходни тријумф. Наметнули смо свој стил и брзо дошли до првог гола. Наравно, касније су се догодиле и друге ствари у току утакмице које нисмо планирали, као што је улазак Аурснеса. Важно је да смо ушли у овај нови формат са три бода", рекао је Лаж.

Осврнуо се потом тренер Бенфике и на догађаје који су претходили дуелу са српским тимом.

"Потребно је много рада да би се дошло до победе, а важан посао су одрадили играчи који су ушли на терен. То смо морали да урадимо да бисмо контролисали меч и то нам је помогло да Ди Марија добије простор у наставку. Имамо још простора, пре свега да направимо резервне планове, а имамо и доста времена за напредак", додао је Лаж који је на клупу португалске екипе сео пре две недеље.

Истакао је и да је комуникација са играчима основ за даљи напредак.

"Сви играчи морају да комунцирају, не само ја, већ и сви чланови стручног штаба. Сваки играч мора да зна шта ми хоћемо од њега и његове позиције. Разговарао сам о притиску који противник ствара на нашој десној страни, да не дозволимо ситуације један на један. Ово је за нас још само једна победа, већ смо победили Санта Клару, сада смо фокусирани на оно што нас очекује надаље", рекао је Лаж.

Бенфика у наредном колу игра против Атлетико Мадрида.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 22:32:11 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536336/bruno-laz-najvaznije-osvajanje-tri-boda.html