РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Павле Илић (поново) суди 173. вечити дерби https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419416/pavle-ilic-sudija-173-veciti-derbi.html Главни судија 173. вечитог дербија између фудбалера Црвене звезде и Партизана биће Павле Илић из Крагујевца. Павле Илић је делио правду на 172. вечитом дербију, који је 9. марта завршен резултатом 2:2. За само неколико минута показао је два жута картона и искључио фудбалера Партизана Ксандера Северину, али је очигледно оправдао поверење надређених пошто ће у суботу поново бити главни арбитар на Стадиону "Рајко Митић".

Илићу ће на 173. вечитом дербију помагати Милош Симовић и Никола Ђоровић. Четврти судија биће Лазар Лукић, док ће у ВАР соби седети Новак Симовић и Урош Стојковић.

Павле Илић има 34 године, на теренима елитног ранга српског фудбала дебитовао је у јуну 2020, али је пре такмичарског циклуса који је у току само три пута судио мечеве Суперлиге, што се ове сезоне значајно променило - 13 пута је био на центру суперлигашких игралишта.

Пре мартовског дебија у вечитим дербијима, Илић је четири пута делио правду Партизану и три пута Црвеној звезди.

Црвено-белима је судио против нишког Радничког (1:0) и Спартака (4:1), а раније и у дуелу са Радничким из Сремске Митровице у Купу Србије (3:1).

Партизан га је видео на делу када је тадашњи састав Гордана Петрића на пенале елиминисан у Купу Србије од митровачког Радничког, затим ове сезоне на Вождовцу, где је ИМТ водио 2:0, а "парни ваљак" преокренуо на 3:2, као и у дуелима са Спартаком у Суботици (3:0) и ТСЦ-ом у Хумској (0:4).

Вечити дерби поново неће судити најбољи српски арбитар Срђан Јовановић којег на најважнијој утакмици српског фудбала нема још од 167. дербија који је одигран 16. априла 2022.

Дуел Црвене звезде и Партизана у оквиру првог кола плеј-офа Суперлиге Србије на програму је у суботу од 18.00 сати на Стадиону "Рајко Митић". Црвено-бели су први на табели са седам бодова више од вечитог ривала.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 19:22:23 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419416/pavle-ilic-sudija-173-veciti-derbi.html
Стефан Цамовић остварио прву победу за репрезентацију Србије на Европском првенству у боксу https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5419413/stefan-camovic-prva-pobeda-reprezentacija-srbije-evropsko-prvenstvo-boks.html Боксерски репрезентативац Стефан Цамовић остварио је прву победу за Србију на Европском првенству у хали "Александар Николић", пошто је у категорији до 60 килограма савладао Азербејџанца Тајфура Алијева резултатом 4:1. Стефан Цамовић је првог дана борби до полуфинала стигао победом на Украјинцем Максимом Зихаровим 4:1. За пласман у финале бориће се са представником Румуније Јулијаном Барнескуом.

Европско првенство у боксу за сениорке и сениоре 2024. стартовало је уводним мечевима у хали "Александар Николић", где ће до 28. априла шансу за медаљу у ринговима под сводовима ове легендарне дворане тражити 337 боксерки и боксера из 34 земље.

Од 19.00 сати почиње свечана церемонија отварања шампионата са богатим програмом.

Од 19. до 25. априла борбе ће се водити у две сесије у два ринга истовремено. Прва сесија почиње од 15.00, друга од 17.15.

Дан паузе биће 26. април, а финала су заказана за 27. и 28. април, када се шампионат завршава.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 19:26:13 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5419413/stefan-camovic-prva-pobeda-reprezentacija-srbije-evropsko-prvenstvo-boks.html
Иван Стефановић поново тренер крушевачког Напретка https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419381/ivan-stefanovic-napredak-krusevac-novi-trener.html Српски тренер Иван Стефановић именован је за шефа стручног штаба Напретка из родног Крушевца, саопштио је клуб. Након што је Владимир Гаћиновић, незадовољан односом играча и поразом Напретка од последњепласираног Радника из Сурдулице, напустио клуб из Крушевца, наследника је добио у повратнику Ивану Стефановићу.

Иван Стефановић (48) је био играч Напретка, Обилића и швајцарског Сент Галена, а већ је у два мандата као тренер предводио екипу из Крушевца, као и лучанску Младост.

Стефановић је за сараднике изабрао Ивана Бабића, Јосипа Пројића, Братислава Пуношевца и Александра Божовића и данас одржао први тренинг са екипом.

Иако је поражен у последњем мечу регуларног дела сезоне, тим из Крушевца је као осми на табели обезбедио пласману у плеј-оф Суперлиге Србије.

Напредак у понедељак од 18.00 часова гостује у Лучанима, где га чека Младост.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 18:05:33 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5419381/ivan-stefanovic-napredak-krusevac-novi-trener.html
Откривен изглед трофеја "Дејан Милојевић" који ће бити уручен Луки Божићу https://www.rts.rs/sport/kosarka/5419362/trofej-dejan-milojevic-luka-bozic-aba-liga.html Трофеј за најкориснијег играча АБА лиге који ће од ове сезоне носити име Дејана Милојевића приказан је по први пут на официјалном сајту такмичења. Прва награда која носи име некадашњег репрезентативца Југославије биће уручена играчу Задра Луки Божићу који је недавно изабран за најкориснијег играча регуларног дела такмичења.

Трофеј је висок 13 инча, што симболизује број који је Милојевић носио на дресу док је играо за Партизан и Будућност.

Текст који се налази на трофеју исписан је у три реда, симболишући број освојених МВП признања, а фигура је направљена са великим осмехом по ком је Милојевић био препознатљив.

Трофеј је дело скулпторке Катарине Трипковић која је такође заслужна и за изглед шампионског пехара АБА лиге.

Регионална АБА лига је крајем јануара донела одлуку да трофеј који се додељује најкориснијем играчу лигашког дела такмичења понесе име Дејана Милојевића, прослављеног кошаркаша и тренера који је почетком године преминуо у Сједињеним Америчким Државама.

Милојевић је три године заредом (2004–2006) био најкориснији играч АБА лиге – први пут у дресу Будућности, а наредна два као играч Партизана.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 17:28:55 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5419362/trofej-dejan-milojevic-luka-bozic-aba-liga.html
Лајовић победом над Фокином до четвртфинала турнира у Барселони https://www.rts.rs/sport/tenis/5419053/dusan-lajovic-alehandro-davidovic-fokina-barselona-2024-osmina-finala.html Српски тенисер Душан Лајовић победио је Шпанца Алехандра Давидовича-Фокину резултатом 2:1 (7:6(12:10), 3:6, 6:1) и пласирао се у четвртфинале турнира у Барселони. Након два сата и 32 минута тениса и беспоштедне борбе у осмини финала турнира у Барселони, Душан Лајовић је трећи пут у каријери савладао домаћег тенисера Алехандра Давидовича-Фокину, од којег никада није изгубио. Србин ће у четвртфиналу играти против бољег из дуела Аустралијанца Алекса де Минора и француског тенисера Артура Флиса.

Већ прва два дугачка гема наговестила су веома узбудљив и маратонски први сет у којем су и Лајовић и Давидович Фокина по три пута одузели сервис противнику.

Српски тенисер је имао вођство од 5:3, сервирао је за освајање сета и био надомак успеха, али је прокоцкао сет лопту након које је Шпанац нанизао три поена, дошао до брејка и продужио неизвесност.

Гем по гем, стигло се до тај-брејка у којем је Фокина повео са 3:0 и 5:2. Само два поена су га делила од сета, али се Лајовић није предавао. Спасао је Србин при резултату 6:4 две сет лопте за шпанског играча, а онда и трећим узастопним поеном зарадио своју прву у тај-брејку.

Остао је прибран Шпанац, играло се потом поен за поен, Фокина је пропустио још две, а Лајовић још једну сет лопту, али је своју укупно четврту у првом сету искористио и резултатом 12:10 запечатио маратонски тај-брејк вредан вођства од 1:0 у сетовима.

У другом сету први је запретио Фокина брејком у другом гему за вођство од 2:0. Ипак, Лајовић је већ у наредном, уз само један изгубљен поен, узвратио истом мером, а онда брзо и поравнао резултат на 2:2.

Није било брејк шанси све до осмог гема у којем је српски тенисер сервирао, а Шпанац повео са 0:40. Архивирао је Лајовић све три везане брејк лопте, али је приуштио Фокини још једну, а онда му дуплом сервис грешком поклонио брејк и вођство од 5:3. У наредном гему Фокина је мирно одсервирао за изједначење - 1:1 у сетовима.

Одлучујући сет у потпуности је припао Душану Лајовићу. Српски тенисер је направио брејк већ у другом гему, пребродио је исцрпљујући пети у којем се суочио са 22 одиграна поена и четири брејк лопте, а онда се разочарани Фокина већ помирио са судбином, још једном изгубио сервис и на крају остао на свега једном освојеном гему.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 17:27:07 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5419053/dusan-lajovic-alehandro-davidovic-fokina-barselona-2024-osmina-finala.html
Селектор Гвидети саопштио шири списак одбојкашица за Лигу нација https://www.rts.rs/sport/odbojka/5419200/gvideti-saopstio-siri-spisak-odbojkasica-za-ligu-nacija.html Селектор женске репрезентације Србије Ђовани Гвидети објавио је шири списак од 30 одбојкашица за Лигу нација, која ће бити одиграна од 14. маја до 23. јуна ове године. На списку селектора Ђованија Гвидетија налазе се:

Техничари: Слађана Мирковић, Марија Миљевић, Сара Ранковић, Рада Перовић.

Коректори: Ана Бјелица, Вања Букилић, Тара Таубнер, Јована Зеленовић, Милица Видачић.

Либера: Теодора Пушић, Александра Јегдић, Силвија Поповић, Бојана Гочанин, Стефана Пакић, Милица Медвед.

Блокери: Миња Осмајић, Хена Куртагић, Ива Шућуровић, Ана Малешевић, Маша Киров, Наташа Чикуц Динс.

Примачи: Сара Лозо, Бојана Миленковић, Катарина Лазовић, Александра Узелац, Мина Мијатовић, Јована Цветковић, Бранка Тица, Вања Ивановић, Симона Матеска.

Финални турнир на Тајланду од 20. до 23. јуна

Такмичење по групама у Лиги нација биће одржано од 14. маја до 16. јуна. Свака репрезентација ће током једне недеље одиграти четири утакмице, односно укупно 12.

Пласман на финални турнир избориће домаћин Тајланд и седам најуспешнијих селекција.

Финални турнир биће одигран од 20. до 23. јуна у Бангкоку.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 15:08:13 +0200 Одбојка https://www.rts.rs/sport/odbojka/5419200/gvideti-saopstio-siri-spisak-odbojkasica-za-ligu-nacija.html
Монеке због повреде пропушта дуел Басконије и Виртуса https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418997/cima-moneke-baskonija-virtus-povreda-propusta.html Кошаркаш Басконије Чима Монеке пропустиће због повреде меч другог кола плеј-ина Евролиге против Виртуса, саопштио је тренер клуба из Виторије Душко Ивановић. Басконија је у првој рунди плеј-ина Евролиге убедљиво поражена од Макабија из Тел Авива, али пошто је лигашки део такмичења завршила као осма на табели, имаће још једну прилику да се докoпа плеј-офа - у петак пред својим навијачима против Виртуса, који је победио Ефес у Истанбулу.

Тим Душка Ивановића биће лишен помоћи Чиме Монекеа, једног од најбољих играча ове сезоне, који је пре два дана повредио леви скочни зглоб.

"Монеке не може да игра против Виртуса. Биће то велики губитак за нас, али никада нисмо плакали, нећемо ни сутра. Борили смо се целе године да зависимо само од нас. Сутра би то требало да буде позитиван притисак", рекао је тренер Басконије.

Чима Монеке ове сезоне у Евролиги просечно бележи 13,6 поена и 6,6 скокова по утакмици.

Меч између Басконије и Виртуса биће одигран у петак од 20.30 часова у Виторији. Победник овог дуела играће у четвртфиналу плеј-офа Евролиге против мадридског Реала.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 13:55:28 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418997/cima-moneke-baskonija-virtus-povreda-propusta.html
Револуција у Београду – фајнал-фор Лиге шампиона на стакленој ЛЕД подлози https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418975/fajnal-for-liga-sampiona-beograd-staklena-led-podloga.html Београд ће од 26. до 28. априла угостити четири најбоље екипе Фибине Лиге шампиона, а уместо на паркету, утакмице за трофеј у "Београдској арени" биће игране на стакленој ЛЕД подлози. Три шпанске екипе – Тенерифе, Мурсија и Уникаха и грчки Перистери бориће се од 26. до 28. априла у Београду за титулу Фибине Лиге шампиона, али не на паркету.

Директор такмичења Патрик Комнинос саопштио је на конференција за новинаре у "Београдској арени" да ће утакмице фајнал-фора најмлађег европског такмичења бити игране на стакленој ЛЕД подлози.

"Дошли смо до фајнал-фора, спремни да доведемо четири сјајна тима наредне седмице, од тога три из Шпаније, плус Перистери са тренером Василисом Спанулисом. Сјајна група тимова биће у Београду, такмичиће се у једној од најбољих европских дворана. Желимо увек да будемо иновативни и гледамо у будућност. Одлучили смо да овај фајнал-фор буде одигран на ЛЕД стакленој подлози", рекао је Комнинос.

Истакао је да се нада да ће у будућности сва такмичења бити играна на ЛЕД теренима.

"Јако је важно што су људи из београдске организације прихватили да се овако нешто имплементира баш овде. Једва чекамо да се цела кошаркашка заједница прикључи овом догађају, да сведоче стварању историје. Ово је оно што је наша будућност и по томе ћемо се сви сећати овог фајнал-фора", нагласио је Комнинос.

Београд ће се наћи међу ретким светским градовима у којима је кошарка играна на ЛЕД терену. До сада је револуционарна технологија употребљена само у Мадриду на Светском првенству за девојке до 19 година и у Индијанаполису на НБА ол-стар викенду.

Поред Патрика Комниноса, на конференцији за медије у "Арени" били су генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Злато Болић и амбасадор завршнице Лиге шампиона Жељко Ребрача, прослављени репрезентативац и председник КК Војводина.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 15:51:03 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418975/fajnal-for-liga-sampiona-beograd-staklena-led-podloga.html
Најбољи бокс у Београду – почиње Европско првенство https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5418899/u-beogradu-pocinje-evropsko-prvenstvo-u-boksu.html Шампионат Европе у боксу за сениоре и сениорке, уз учешће 337 такмичара (216 у мушкој и 121 у женској конкуренцији), почиње данас у Београду. Првог дана Европског првенства у боксу биће одржано десет борби, а од 19.00 почиње свечана церемонија отварања са богатим програмом у Хали "Александар Николић".

Публика у Београду гледаће до 28. априла најбоље боксерке и боксере Европе у мисији освајања медаље и трона европског шампиона.

Од 19. до 25. априла борбе ће се водити у две сесије у два ринга истовремено. Прва сесија почиње од 15.00, друга од 17.15.

Дан паузе биће 26. април, а финала су заказана за 27. и 28. април, када се шампионат завршава.

Боровчанин: Београд поново центар светског бокса

Председник Боксерског савеза Србије (БСС) Ненад Боровчанин рекао је на конференцији за медије у Скупштини града да су Србија и Београд поново центар светског бокса.

"Верујем да ћемо врхунском организацијом оправдати подршку, послати сјајну слику у свет, а да ће боксери направити резултат који ће златним словима бити исписан у историји српског спорта", нагласио је Боровчанин.

Истакао је да се први пут у историји Европско првенство за мушкарце и жене одржава заједнички и то у дворани "Александар Николић", где је 1973. године одржан први шампионат.

Боровчанин је захвалио на подршци Влади Србије, Министарству спорта, Граду Београду и председнику Србије, као и Светској боксерској федерацији (ИБА) која је обезбедила наградни фонд од милион долара.

На конференцији за медије обратили су се и државни секретар за спорт Марко Кешељ, градски секретар за спорт и омладину Никола Пенић, председник Европске боксерске федерације (ЕУБЦ) Јоанис Филипатос и генерални секретар Кирил Шекутјев.

Европско првенство у боксу је највеће такмичење за такмичаре у олимпијском боксу у Европи, које организује Европска боксерска федерација (ЕУБЦ).

]]>
Thu, 18 Apr 2024 16:49:06 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5418899/u-beogradu-pocinje-evropsko-prvenstvo-u-boksu.html
Тухел: Сви смо срећни због пласмана у полуфинале Лиге шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418735/tomas-tuhel-posle-pobede-bajerna-nad-arsenalom.html Тренер фудбалера Бајерна Томас Тухел изјавио је да је његова екипа имала фантастичан тимски учинак на мечу против Арсенала и истакао да је срећан због пласмана минхенског клуба у полуфинале Лиге шампиона, преносе немачки медији. Фудбалери Бајерна пласирали су се у полуфинале ЛШ, пошто су у Минхену у реванш мечу четвртфинала победили Арсенал резултатом 1:0. Једини гол за Бајерн постигао је Џошуа Кимих у 64. минуту.

У првом мечу четвртфинала ЛШ одиграном прошле недеље у Лондону резултат је био нерешен - 2:2.

"Имали смо фантастичан тимски учинак, мало среће и стигли смо до полуфинала. Сви смо срећни, ја сам срећан како због мог штаба тако и због моје екипе. Помало је необично у нашој тренутно ситуацији избацити оваквог ривала, што је велико признање свима нама", изјавио је Тухел.

Менаџер Арсенала Микел Артета је изјавио да је разочаран елиминацијом из ЛШ.

"Не могу да нађем праве речи да утешим играче, нисам их имао у свлачионици. У овом двомечу нијансе су одлучиле, искуство које Бајерн има било је изузетно битно. У овом мечу није било простора за грешке", рекао је Артета.

Фудбалери Бајерна ће у полуфиналу ЛШ играти против Реала. У другом полуфиналу ЛШ састаће се Пари Сен Жермен и Борусија Дортмунд.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 11:34:15 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418735/tomas-tuhel-posle-pobede-bajerna-nad-arsenalom.html
Данијеле де Роси остаје тренер фудбалера Роме https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418643/danijele-de-rosi-ostaje-trener-fudbalera-rome.html Власници Роме Ден и Рајан Фридкин саопштили су да ће тренер Данијеле де Роси и наредне сезоне да буде на клупи римског фудбалског клуба. "После јучерашњег састанка са Де Росијем са задовољством можемо да објавимо да ће он бити тренер Роме и по завршетку ове сезоне, као и у догледној будућности", наводи се у саопштењу Дена и Рајана Фридкина.

Де Роси је именован за тренера Роме почетком године. Он је на клупи римског клуба заменио Жозеа Мориња, а уговор са Ромом потписао је до краја сезоне.

"Де Роси води клуб са поштовањем и храброшћу. Наставићемо да радимо заједно колико год је то могуће да обезбедимо будућност какву навијачи Роме заслужују. Пресрећни смо што са Данијелеом градимо дугорочан пројекат. Више детаља објавићемо у наредним данима", наводе власници Роме.

Фудбалери Роме се налазе на петом месту на табели Серије А са 55 бодова. Рома ће вечерас на свом терену играти са Миланом у реванш утакмици четвртфинала Лиге Европе. "Вучица" је прошле недеље у Милану у првом мечу победила резултатом 1:0.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 11:20:06 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418643/danijele-de-rosi-ostaje-trener-fudbalera-rome.html
Анчелоти: Срећан сам због пласмана у полуфинале ЛШ, имали смо тежак изазов https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418540/anceloti-srecan-sam-zbog-plasmana-u-polufinale-ls-imali-smo-tezak-izazov.html Тренер фудбалера Реала Карло Анчелоти изјавио је да је срећан због пласмана мадридског клуба у полуфинале Лиге шампиона и истакао да је његов тим имао велики изазов против Манчестер ситија, преносе шпански медији. Фудбалери Реала пласирали су се у полуфинале ЛШ, пошто су у реванш мечу четвртфинала у гостима после бољег извођења пенала победили Манчестер сити укупним резултатом 5:4.

После регуларног дела утакмице и продужетака резултат је био нерешен 1:1. У првом мечу одиграном прошле недеље у Мадриду било је нерешено, 3:3.

"Срећан сам, знам колико је ово био тежак изазов. Знали смо и пре меча да ћемо да 'патимо'. Била је тешка утакмица, али ако желите да победите на терену Ситија, морате да се поставите онако како смо ми то учинили", рекао је тренер Реала.

Он је истакао да је његов тим показао карактер и пожртвованост на мечу са Манчестер ситијем.

"Оваква игра је била једини начин да прођемо даље. Наш став на терену је био врхунски. Сити је имао контролу лопте у ногама, али смо ми изузетно ушли у меч. Сити је играо одлично после нашег вођства. Противнички фудбалери су нам правили проблеме, али смо успели да се фокусирамо на одбрану. Били смо уверени приликом извођења пенала да ћемо да прођемо даље, играчи су ми рекли да ћемо да победимо. На крају је стигла и велика победа", додао је Анчелоти.

Фудбалери Реала ће у полуфиналу ЛШ играти против Бајерна. У другом полуфиналу ЛШ састаће се Пари Сен Жермен и Борусија Дортмунд.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 11:01:51 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418540/anceloti-srecan-sam-zbog-plasmana-u-polufinale-ls-imali-smo-tezak-izazov.html
Гвардиола: Честитам Реалу на пласману у полуфинале ЛШ, али били смо бољи https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418529/pep-gvardiola-posle-poraza-mancester-sitija-od-reala-liga-sampiona.html Менаџер Манчестер ситија Пеп Гвардиола изјавио је да је његов тим пропустио велики број шанси на мечу против Реала и истакао да је енглески фудбалски клуб незаслужено елиминисан из Лиге шампиона, преносе британски медији. Фудбалери Реала пласирали су се у полуфинале ЛШ, пошто су у реванш мечу четвртфинала у гостима после бољег извођења пенала победили Манчестер сити укупним резултатом 5:4. После регуларног дела утакмице и продужетака резултат је био нерешен 1:1. У првом мечу одиграном прошле недеље у Мадриду било је нерешено, 3:3.

"Честитам Реалу на пласману у полуфинале ЛШ, али били смо бољи. Не жалимо ни због чега. Одлично смо играли на свим деловима терена, али нажалост нисмо победили. Стварали смо шансе, али се у фудбалу гледају само голови. Они су у полуфиналу ЛШ, а ми нисмо. Ово је фудбал. У било ком другом спорту ми бисмо победили", рекао је Гвардиола.

Он је истакао да се Реал изузетно добро бранио.

"Требало је раније да постигнемо гол. Нажалост то нисмо урадили, јер се противник изузетно добро бранио. Имали смо контролу игре, чак и у игри на дуге лопте", додао је менаџер Манчестер ситија.

Гвардиола је истакао да је морао да замени Кевина де Брујнеа и Ерлинга Халанда. Де Брујне и Халанд су изашли из игре у продужецима.

"Де Брујне и Халанд су тражили да изађу из игре, јер нису могли да наставе. Ако желите да победите Реал морате да будете на највишем нивоу. То синоћ није било довољно. Јохан Кројф је рекао да срећа не постоји. Слажем се с њим. Боли пораз на овај начин. Показали смо да можемо да играмо против Реала. Шта смо могли још да урадимо?", навео је Гвардиола.

Фудбалер Манчестер ситија Родри је изјавио да су његови саиграчи пружили максимум на мечу са Реалом.

"Искрено, ја сам на терену видео само један тим. Тешко је пронаћи објашњење, знамо како функционише ово такмичење. Они су постигли гол из једине шансе, а ми смо пропустили неколико великих прилика. Нисмо очекивали да ће Реал овако да се брани. Ово је фудбал, али дали смо све од себе", истакао је Родри.

Фудбалери Реала ће у полуфиналу ЛШ играти против Бајерна.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 10:49:06 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418529/pep-gvardiola-posle-poraza-mancester-sitija-od-reala-liga-sampiona.html
Вучевић за РТС: Тек смо направили први корак, чека нас тешка утакмица против Мајамија https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418493/nikola-vucevic-cikago-bulsi-plej-in-.html Центар Чикаго булса је после победе над Атлантом и проласком у одлучујући дуел за плеј-оф против Мајамија изјавио да екипу очекује тешка утакмица, да су тек направили први корак и да се надају позитивном исходу. Кошаркаши Чикаго булса победили су Атланта хоксе у плеј-ин мечу НБА лиге 131:116. Атланта је елиминисана, а Чикаго ће се против Мајамија борити за осму позицију Источне конференције. 

"Велика победа за нас, тешке су ово утакмице, ко изгуби иде кући, није лако одиграти на једну утакмицу. Од самог старта смо играли добро, агресивно и током 48 минута смо држали ритам. Имали су они периоде кад су се враћали, али смо успевали да нађемо одговор за то", рекао је Вучевић.

Плејмејкер Булса Коби Вајт одиграо је утакмицу каријере постигавши 42 поена уз одличних 15 од 21 из игре.

"Играли смо сјајно, тимски, али смо били предвођени Кобијем Вајтом који је одиграо одличну утакмицу. Остали смо без Каруза доста рано, али смо успели да пребродимо то и дођемо до победе", истиче Вучевић.

Центар Чикага је додао да је екипа тек направила први корак.

"Нећемо да се зауставимо вечерас, желимо да уђемо у плеј-оф. Нажалост идемо тежим путем, али смо направили први корак. Идемо у госте код Мајамија, прошле године нисмо успели, сада се надамо да ће бити боље", додао је црногорски репрезентативац.

Истиче да их очекује тешка утакмица јер је Хит добра и организована екипа која игра доста брзо и организовано.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 10:58:50 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418493/nikola-vucevic-cikago-bulsi-plej-in-.html
Богдановић за РТС: Утакмица са Сједињеним Државама у Паризу биће спектакл и добро искуство за нас https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418478/bogdanovic-za-rts-utakmica-sa-sjedinjenim-drzavama-u-parizu-bice-spektakl-i-dobro-iskustvo-za-nas.html Кошаркаш Атланта хокса Богдан Богдановић изјавио је после елиминације из борбе за плеј-оф НБА лиге, да је Чикаго више желео победу, а да он сада размишља о Играма у Паризу. Кошаркаши Чикаго булса победили су Атланта хоксе у плеј-ин мечу НБА лиге са 131:116. Атланта је елиминисана, а Чикаго ће се против Мајамија борити за осму позицију Источне конференције. 

"Лоше смо играли тимски, поготово на крају меча и на почетку треће четвртине. Они су добра екипа, желим им сву срећу у наставку сезоне. Играли су са већом жељом да победе, имали су доста офанзивних скокова, а ми смо изгубили превише лопти", рекао је Богдановић.

Капитен Србије још није сигуран када ће се вратити у Србију.

"Иду Олимпијске игре у Паризу, сада размишљам о томе, треба се припремити за то. Још нисам правио план и програм, вечерас ћу, биће дуга ноћ", истакао је капитен репрезентације.

Очекује јак тим Сједињених Држава.

"Они стално на Олимпијске игре долазе у најјачем саставу, биће то добра утакмица за нас и добро искуство. Сви ти играчи у једној екипи, то само може на Олимпијским играма да се састави", рекао је Богдановић.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 12:29:19 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418478/bogdanovic-za-rts-utakmica-sa-sjedinjenim-drzavama-u-parizu-bice-spektakl-i-dobro-iskustvo-za-nas.html
Кристијано Роналдо добио Јувентус на суду https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418462/kristijan-ronaldo-dobio-juventus-na-sudu.html Португалски фудбалер Кристијано Роналдо добио је правну битку против Јувентуса због спора око неисплаћеног дела плате. Органи Фудбалског савеза Италије донели су пресуду по којој је Јувентус у обавези да Роналду исплати више од 9.700.000 евра и камате на заостале зараде. Прослављени Португалац је првобитно тражио да му некадашњи клуб на основу дуговања исплати 19.500.000 евра.

Јувентус је током кризе, изазване ковид пандемијом, константно смањивао плате играчима. Прво је 2020. године смањио плате свим играчима у једнакој мери како би уштедео новац јер није било зараде од улазница и утакмица, а онда је 2021. године управа разговарала са сваким играчем појединачно о смањењу.

Роналдо је у том тренутку зарађивао 31 милион евра нето годишње и пристао је да одложи исплату скоро 20 милиона еура док се не заврши пандемија. Јувентус му тај новац никад није исплатио па се одлучио на ову тужбу.

Роналдо је у Јувентус дошао из Реал Мадрида 2018. године и постигао 101 гол у 134 наступа за клуб, са којим је освојио пет трофеја у Италији укључујући титуле у Серији А 2019. и 2020. године.

Португалски репрезентативац, који тренутно игра за клуб Ал Наср из Саудијске Арабије, напустио је Јувентус и вратио се у Манчестер јунајтед у августу 2021. године.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 11:02:21 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418462/kristijan-ronaldo-dobio-juventus-na-sudu.html
Никола Батум најзаслужнији за победу Филаделфије над Мајамијем https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418354/majami-vodio-sa-plus-14-protiv-filadelfije-a-onda-se-pojavio-nikola-batum.html Филаделфија севентисиксерси изборили су седму позицију на табели Источне конференције пошто су у плеј-ин мечу после преокрета савладали Мајами хит 105:104. Севентисиксерси и Хит одиграли су одличну утакмицу у Филаделфији, а домаћин је успео да задржи седму позицију Источне конференције.

Филаделфија је боље почела утакмицу, током првих 11 минута стално је имала вођство у својим рукама, а онда је Мајами успео да преокрене и четвртину заврши са минималном предношћу - 23:22.

Хит је од тог тренутка наредних 24 контролисао стање на паркету. Кошаркаши Ерика Сполстре имали су и плус 14 крајем другог дела, док су до половине трећег имали 10 поена предности.

Када је највише чинило да Филаделфија нема снаге да ухвати прикључак, и да је питање тренутка када ће се гости одлепити на плус 20, домаћин је преко ветерана Николе Батума успео да узврати.

Искусни Француз је од половине трећег периода, до краја меча погађао тројку за тројком постигавши 17 поена који су окренули моментум утакмице и донели домаћину повратак.

Филаделфија је искористила Батумове тројке да стекне самопоуздање које се највише одразило на Ембида и Убре Џуниора који су у последњих 12 минута комбиновали 20 поена.

Камерунац, а нови репрезентативац Сједињених Држава, Ембид убацио је 23 поена, Батум, који је проглашен за играча утакмице додао је 20, док су их Тајрис Мекси и Кели Убре пратили са 19, односно 11 поена.

У тиму Мајамија 25 је убацио Хиро који се прописно испромашивао, 19 је постигао Батлер, а 15 Хаиме Хакез.

Репрезентативац Србије Никола Јовић уписао је пет поена и пет скокова за 14 минута на паркету. 

Мајами ће се за позицију осам борити против Чикага који је предвођен Кобијем Вајтом лако изашао на крај са Атлантом.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 07:07:03 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418354/majami-vodio-sa-plus-14-protiv-filadelfije-a-onda-se-pojavio-nikola-batum.html
Чикаго елиминисао Атланту из плеј-ина, добра партија Богдановића https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418349/cikago-eliminisao-atlantu-iz-plej-ina-dobra-partija-bogdanovica.html Кошаркаши Чикаго булса победили су Атланта хоксе у плеј-ин мечу НБА лиге 131:116. Атланта је елиминисана, а Чикаго ће се против Мајамија борити за осму позицију Источне конференције. Капитен Србије Богдан Богдановић убацио је 21 поен. Плејмејкер Чикаго булса Коби Вајт одиграо је утакмицу каријере постигавши 42 поена уз одличних 15 од 21 из игре.

Атланта је солидно отворила утакмицу, водила је првих неколико минута, а онда је Чикаго преузео предност и диктирао ритам током читавог остатка меча.

Булси су на полувреме отишли са шест поена предности, иако су почетком друге четвртине имали и плус 18.

Седам минута током трећег периода Хокси су играли кош за кош са Чикагом, прилазили на посед заостатка, након чега би домаћин враћао на два. 

Висок ритам игре, и скраћена ротација нису им дозволили да наставе борбу, па је Чикаго поново преузео предност, па за мало више од пет минута са три поена предности дошао на 21 пред почетак четврте четвртине.

У одлучујућем периоду домаћи тим успешно је контролисао резултат и није дозволио никакву неизвесност у финишу утакмице.

Покретач Булса у крајем треће и почетком четврте четвртине био је Коби Вајт који је убацио 25 поена и који једва да је излазио из игре у овом периоду.

Поменути Коби Вајт дошао је до рекорда каријере убацивши 42 поена, 24 је додао Вучевић, 22 Дероузен, а 19 Досунму.

У Атланти најбољи је био Мари са 30 поена, Капела и Јанг убацили су по 22, а Богдановић је допринео са 21. поеном.

Хокси су завршили учешће у лиги за ову сезону, док ће се Чикаго против Мајамија борити за осму позицију.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 06:43:14 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5418349/cikago-eliminisao-atlantu-iz-plej-ina-dobra-partija-bogdanovica.html
Реалова одисеја у Европи се наставља, Сити остао без могућности одбране титуле у Лиги шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418342/real-mancester-siti-fudbal-liga-sampiona-cetvrtfinale-utakmica.html Фудбалери Реал Мадрида изборили су полуфинале Лиге шампиона након тријумфа над Манчестер ситијем после бољег извођења једанаестераца – 4:3. Реванш утакмица окончана је ремијем 1:1, а претходни резултат 3:3 је одвео тимове у продужетке, а потом и у пенал-серију. Рудигер и Луњин су јунаци Реала, дефанзивац је постигао последњи гол за Мадриђане у пенал-серији и одвео тим међу четири најбоља у Лиги шампиона. Голман је одбранио два пенала противничкој екипи.

Манчестер сити претходно у елитном европском такмичењу није имао искуства с окончавањем утакмице у пенал-серији, први пут завршили су као поражени тим. Овим неуспехом Сити неће бити у прилици да одбрани титулу освојену прошле године.

Изгледало је као да Сити може до победе против Реала, поготово у завршници регуларног дела меча и у продужецима. Међутим, Реалова филозофија дефанзивне игре уродила је плодом и можда изненадила Пепа Гвардиолу.

Ток меча, Мадрид је ближи Лондону

Утакмица је почела у помало несвакидашњем ритму, екипе су биле исувише опрезне, због претходног резултата – 3:3, који је налагао затворенију игру. У првих 10 минута играло се на делу терена који бране фудбалери Ситија. Спорадичне акције и одмеравање снага биле су део фудбалског куриозитета.

На сцену, право ниоткуда ступио је Родриго. У 13. минуту је донео велику радост гостима. Испратио је акцију започету у задњој линији Реала, а Белингем, Валверде и потом Винисијус потрудили су се да улепшају кретање нападача гостију. Он је из другог покушаја савладао Едерсона.

Реал се након постигнутог гола вратио испред свог шеснаестерца и препустио иницијативу Манчестер ситију. Играло се само у једном правцу током већег дела меча, Сити је нападао, Реал се успешно бранио.

Дефанзива мадридског тима је заказала у 76. минуту, када је Кевин де Брујне остао заборављен испред гола Реала. Лако је матирао Луњина и поравнао резултат. Игру Ситија променио је умногоме Жереми Доку, који је само четири минута пре гола ушао у игру и потом иницирао егзекуторску акцију.

Реалови фудбалери нису деловали потиштено, поштовали су сваку инструкцију Карла Анчелотија и били дисциплиновани у одбрани. Сити је неуморно нападао, али није стварао шансе. Лако су долазили играчи домаћег тима на шеснаест метара од гола противника, међутим, нису имали ефикасно решење за сужавање простора у игри. 

Играчи Реала су маестрално бранили простор, премда, да је меч окончан другачије, говорило би се о сувише дефанзивној игри Анчелотија, овако он је постао Морињо или Дијего Симеоне – у смислу беспрекорне дефанзивне игре.

У екипи Реала нико се није истицао, те се ова победа и пролаз међу четири најбоља тима у Европи може приписати тимској игри. Сити је очигледно насео на (не)очекивану "провокацију", али није успео да се реши вишкова у нападу, иако је деловало све довољно добро за тријумф.

Пенал-серија окончана је 4:3, два пенала у редовима Ситија промашили су Бернардо Силва и Матео Ковачић. Тачније ударце им је одбранио стабилни Луњин. Иако је Реал лоше отворио одлучујући део утакмице, промашајем Луке Модрића, на крају је дошао до важне победе голом Антонија Рудигера

Реал ће у полуфиналу играти против Бајерн Минхена, који је елиминисао Арсенал. Први меч ће бити одигран 30. априла у Минхену, а реванш 7. маја у Мадриду.

Финале Лиге шампиона заказано је за 1. јун у Лондону на Вемблију.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 09:51:02 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418342/real-mancester-siti-fudbal-liga-sampiona-cetvrtfinale-utakmica.html
Салцбург последњи представник Европе на Светском клупском првенству https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418336/salcburg-poslednji-predstavnik-evropa-svetsko-klupsko-prvenstvo.html Фудбалери Салцбурга последњи су представник Европе на Светском клупском првенству које ће се одржати лета 2025. године у Сједињеним Америчким Државама, саопштила је Светска фудбалска федерација на званичном сајту. Шампион Аустрије се пласирао на Светско првенство клубова захваљујући пласману на четворогодишњој Уефа ранг листи.

Салцбург је званично постао учесник Светског првенства после елиминације Арсенала од Бајерна у четвртфиналу Лиге шампиона. 

Светско клупско првенство ће се први пут у новом формату, са 32 клуба, одржати следеће године у САД од 15. јуна до 13. јула.  

За сада су позната 24 клуба учесника, а преостало је још осам места. Позната су и имена свих 12 клубова који ће представљати Европу.

Пре Салцбурга пласман на Светско првенство клубова обезбедили су Реал и Атлетико, Манчестер Сити и Челси, Бајерн и Борусија из Дортмунда, Пари Сен Жермен, Интер и Јувентус, и Порто и Бенфика. 

Азију ће представљати јапанска Урава, саудијски Ал Хилал и јужнокорејски Улсан.

Из Јужне Америке за сад су пласман обезбедили бразилски клубови Палмеирас, Фламенго и Флуминенсе.  Из Северне и Централне Америке на првенству ће играти мексички клубови Монтереј и Леон и амерички Сијетл.

Египатски Ал Ахли и марокански Видад су представници Африке.

Океанију ће у Америци представљати новозеландски Окленд Сити.

Преосталих осам места заузеће три клуба из Јужне Америке, два из Африке и по један из Азије, Северне и Централне Америке и један из Сједињених Америчких Држава.

]]>
Wed, 17 Apr 2024 23:59:22 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5418336/salcburg-poslednji-predstavnik-evropa-svetsko-klupsko-prvenstvo.html