РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Иван Јурић мења Де Росија на клупи Роме https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5535111/ivan-juric-menja-de-rosija-na-klupi-rome.html Хрватски тренер Иван Јурић нови је тренер Роме, потврдио је клуб из главног града Италије. Јурић је претходно од 2021. године водио Торино, а са Ромом је потписао уговор до краја сезоне

Клуб из Рима раније је објавио да Данијеле де Роси више није тренер првог тима.

Јурић је у каријери водио Мантову, Кротоне, Ђенову, Верону и Торино, док је као играч наступао за Хајдук Сплит, Севиљу, Шибеник, Кротоне и Ђенову.

Фудбалери Роме налазе се у резултатској кризи на старту сезоне и у прва четири кола Серије А забележили су три ремија и један пораз.

Тренутно се налазе на 16. месту на табели италијанског првенства са три бода и у наредном колу дочекују Удинезе.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:36:24 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5535111/ivan-juric-menja-de-rosija-na-klupi-rome.html
Спарта убедљива против Салцбурга, Болоња и Шахтјор поделили бодове https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535103/sparta-ubedljiva-salcburg-bolonja-sahtjor-podela-bodova.html Фудбалери Спарте из Прага савладали су Салцбург резултатом 3:0 у мечу прве фазе Лиге шампиона. У другој утакмици која је одиграна у истом термину Болоња и Шахтјор су ремизирали без голова. Екипа из Прага је била благи фаворит пред почетак меча, али је ретко ко могао да очекује убедљиву победу тима који са клупе предводи Ларс Фрис.

Спарта је повела већ у другом минуту када је Каиринен из одбитка након шута Хараслина неометан спровео лопту у мрежу за предност домаћих.

Успео је након тога Салцбург да преузме иницијативу и дође до неколико прилика, а и гола који је додуше поништен због офсајда. Спарта је са друге стране била много конкретнија, што су и наплатили у 41. минуту меча.

Нову слабу реакцију гостујуће одбране искористио је Олатунџи који је из веома тешке позиције ударцем из прве успео да превари Бласвича.

Покушао је аустријски тим и почетком другог дела да се наметне и смањи заостатак, али су изгледне прилике изостале. Са друге стране, Спарта је наставила да кажњава сваки пропуст противничке одбране.

Трећи гол за домаће постигао је Лаци после катастрофалне грешке Пјатковског чији је губитак лопте у опасној зони одмах кажњен.

До краја је Спарта имала још неколико прилика да забележи убедљивији тријумф, али је Салцбург уз много среће успео да се одбрани.

Српски репрезенативац Вељко Бирманчевић одиграо је цео меч за Спарту и имао је неколико прилика, али није успео да се упише у стрелце. Петар Ратков је за Салцбург одиграо последњих десетак минута.

У другом мечу који је почео у исто време, Болоња и Шахтјор су ремизирали без голова, што је уједно био и први нерешен резултат у новом формату Лиге шампиона.

Болоња је била много бољи ривал и упутила је чак 16 удараца ка противничком голу, али ниједна лопта није завршила иза леђа Скорупског.

Заправо је Шахтјор имао најбољу прилику на дуелу, али је Судаков у четвртом минуту промашио пенал.

Лига шампиона, прво коло:

Уторак:
Јувентус - ПСВ 3:1
Јанг бојс - Астон вила 0:3
Милан - Ливерпул 1:3
Бајерн Минхен - Динамо Загреб 9:2
Реал Мадрид - Штутгарт 3:1
Спортинг - Лил 2:0

Среда:
Болоња - Шахтјор 0:0
Спарта Праг - Салцбург 3:0
Селтик - Слован Братислава 21.00
Клуб Бриж - Борусија Дортмунд 21.00
Манчестер сити - Интер 21.00
ПСЖ - Ђирона 21.00

Четвртак:
Црвена звезда - Бенфика 18.45
Фејнорд - Бајер Леверкузен 18.45
Аталанта - Арсенал 21.00
Атлетико Мадрид - Лајпциг 21.00
Брест - Штурм Грац 21.00
Монако - Барселона 21.00

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:51:10 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535103/sparta-ubedljiva-salcburg-bolonja-sahtjor-podela-bodova.html
Раднички 1923 убедљиво славио у заосталом мечу другог кола https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5535094/radnicki-1923-ubedljivo-slavio-u-zaostalom-mecu-2-kola.html У заосталом мечу 2. кола Суперлиге Србије Раднички 1923 савладао је домаћи ИМТ резултатом 4:0. Утакмица је одиграна на "Градском стадиону" у Лозници, на коме је гостујући састав успео да наметне свој ритам од старта и дође до своје треће победе од почетка првенства.

Голове за Радничи постигли су Мирчевић у 13. и 18. минуту, Евандро са пенала у 53. и Радовић у 59. минуту.

Раднички 1923 се овом победом попео на осмо место табеле са десет бодова, док је ИМТ пао на четрнаесто место са два бода мање.

У наредном колу ИМТ ће на "Лагатору" дочекати Војводину, а Раднички ће угостити Текстилац из Оџака.

 

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:22:31 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5535094/radnicki-1923-ubedljivo-slavio-u-zaostalom-mecu-2-kola.html
Партизану припао рукометни дерби против Војводине https://www.rts.rs/sport/rukomet/5535075/partizan-rukometni-derbi-protiv-vojvodina.html Рукометаши Партизана савладали су Војводину резултатом 30:28 у првом колу Супер рукометне лиге. Утакмица у "Спенсу" је била неизвесна од самог почетка, с тим што је Партизан је нешто боље ушао у меч.

"Црно-бели" су водили током већег дела првог полувремена, али нису успели да се резултатски одлепе и направе предност већу од три гола. Играчи Војводине су то искористили и успели да дођу на само минус један пред одлазак на одмор.

Партизан је међутим и у другом делу одржавао вођство, али Војводина није одустајала. Стигли су домаћи до егала на 15-ак минута до краја, али је Партизан тада новом серијом дошао до максималне предности од четири гола.

Покушавала је Војводина до краја да сустигне предност ривала и неколико пута је била близу, али су "црно-бели" на крају ипак успели да одбију напад противника и обезбеде тријумф.

Ово је био други меч две екипе у недељу дана, с обзиром на то да је Војводина у Бања Луци претходног четвртка победила Партизан и освојила Суперкуп.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 19:50:34 +0200 Рукомет https://www.rts.rs/sport/rukomet/5535075/partizan-rukometni-derbi-protiv-vojvodina.html
Терзић за РТС: Помало ме је страх када сам видео синоћ утакмице Лиге шампиона, али ми се питамо https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534536/zvezdan-terzic-oko-rts-crvena-zvezda.html Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, дан пред прву утакмицу црвено-белих у реформисаној Лиги шампиона, каже за РТС да га је помало страх након што је одгледао мечеве у уторак. Без обзира на велики респект према Португалцима, очекује да ће Звезда одиграти храбро и високо напасти. Истиче да у његовој ери црвено-бели никада нису имали јачи тим, али признаје да је јако тешко убедити квалитетне стране играче да дођу у Србију. Почела је нова Лига шампиона. После 32 године такмичења по групама, Лига шампиона коначно је постала лига, са једном табелом и 36 клубова. Као и 1992, учесник и ове прве Лиге шампиона је Црвена звезда. Сезону у најквалитетнијем европском такмичењу шампион Србије отвара у четвртак на "Маракани", утакмицом са Бенфиком.

Дан уочи дуела са португалским великаном, гост емисије "Око" био је генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, који је у разговору са Гориславом Папићем истакао да већ након првих шест утакмица, одиграних у уторак, нови формат елитног европског такмичења делује спектакуларно.

"Тек сада, са ове временске дистанце видимо колико је био прост онај претходни систем Лиге шампиона. Тек сада видимо да је ово права Лига шампиона. Прави се јединствена табела од 36 клубова. Многим љубитељима фудбала је било нејасно како ће то све изгледати, ко са ким игра. До самог жреба многи су ме запиткивали да ли је ово група или није група. Људи нису могли да схвате ако Звезда игра против Интера, Милана и Барселоне, да Јанг бојс или Бенфика не играју против њих", испричао је Терзић.

Признаје да нови систем Лиге шампиона јесте у почетку био компликован да се схвати, али наглашава да је спектакуларан и потпуно другачији.

"Ово је права лига. Помало ме је страх када сам видео синоћ оних шест утакмица и како је Штутгарт одиграо усред Мадрида. Потпуно је надиграо Реал, поготово у првом полувремену. Имао је много већи посед лопте, по свим параметрима је био за класу изнад Реала. Број шанси који је направио, стварно да се добро замислимо. Није он случајно био вицешампион велике немачке Бундеслиге. Синоћ су показали да су храбри и офанзивни. Стварно невероватан тим", нагласио је Терзић.

"Много очекујемо, али треба бити опрезан"

Терзић напомиње да су сви противници Црвене звезде у Лиги шампиона велики клубови и одлични тимови.

"Без обзира на тежину противника, драго ми је што смо добили велике клубове. Добили смо шампионе и вицешампионе великих европских сила – Немачке, Француске, Италије, Холандије, Португалије... Стварно ће уживати сви навијачи Црвене звезде, а и ми", истакао је Терзић.

Сматра да је право време да Црвена звезда измери колико може против најбољих екипа у Европи.

"Ово ми је већ 11. сезона у Црвеној звезди. У мојој ери никада нисмо имали бољи и квалитетнији тим. Много очекујемо, али треба бити опрезан, уз уважавање великих клубова против којих играмо. Мислим да Звезда може много више него свих претходних сезона", сигуран је Терзић.

Напомиње да многи навијачи нису срећни због јаких противника из четвртог шешира, али да Звезда не треба никога да се плаши ако хоће да игра Лигу шампиона.

"Без обзира на велики респект који показујемо и осећамо према Португалцима, сигурно ћемо сутра одиграти храбро и високо их напасти. Наравно, у оваквим утакмицама је потребно доста среће. Видели смо да Милан поведе код куће против Ливерпула, па изгуби са 3:1. Требаће много среће, али ми се питамо, све зависи од нас. Колико будемо квалитетни, концентрисани и храбри, такав ће резултат бити", нагласио је Терзић.

"Играч калибра Силаса у нормалним околностима никада не би дошао"

Што се појачања у финишу прелазног рока тиче, Звездан Терзић не крије да играч калибра Силаса, дојучерашњег фудбалера Штутгарта, у нормалним околностима никада не би дошао у Црвену звезду.

"Искористили смо моменат његовог сукоба са тренером Штутгарта. Прелазни рок је завршен свуда у Европи, а он је дечко хтео да игра, да нађе клуб и нову средину и могао је то само у Србији или Турској. Преговарали смо добро, одржали смо видео-позив са њим, предочили смо му све предности Црвене звезде. Осетио је неко поверење код нас и преломио да хоће у Звезду", објаснио је Терзић.

Подсећа да је Силас два пута проглашаван за најбољег младог играча Бундеслиге и званично другог по брзини играча шампионата Немачке.

"Имао је велике понуде из Премијер лиге. Штутгарт је све то одбио. По свим параметрима, играч као Силас никада није дошао у Црвену звезду", истакао је Терзић.

Наглашава да, поред Силаса, Звезда има квалитетан тим, у којем је и Раде Крунић, играч који је одиграо 300 утакмица у Серији А и био стандардни првотимац Милана.

"Он је тактички паметан играч, права 'шестица' која нам је недостајала. И сви остали играчи који ће сутра истрчати на терен, Звезда може да се похвали да су то репрезентативци својих земаља, играчи који имају огромно искуство, пуни самопоуздања. Уз подршку пуне 'Маракане' не сумњам да ћемо показати оно што Црвену звезду чини великим европским клубом", рекао је Терзић.

"Хвангов примарни циљ да се приближи Премијер лиги"

На питање може ли Крунић да буде нови Звездин Ин Бом Хванг, Терзић наглашава да репрезентативац Босне и Херцеговине има много јачу биографију од Хванга.

"Без обзира на то што смо ми Хванга заволели и прихватили са разлогом и што су га навијачи прогласили за најбољег играча Звезде, Раде Крунић је мало дефанзивнији и мислим да је нама то потребно у овако јакој Лиги шампиона, да добијемо стабилност и чврстину испред штоперског тандема. Ми морамо доводити све најбоље што је српско и нисмо смели то да испустимо", истакао је Терзић.

Открио је да је Жозе Морињо хтео да уведе у Фенербахче нову енергију и свежу крв, због чега се појавила могућност да црвено-бели доведу Крунића, који није одговарао Португалцу.

"Стрпљиво смо у тајности радили. Ишли смо на карту српства и звездаштва код Крунића и направили смо феноменалан потез довођењем њега и Силаса. Кажу ови што прате портале и форуме да је била таква еуфорија последњих сати, да одавно Црвена звезда није тако успешно привела прелазни рок крају", нагласио је Терзић.

Признаје да му је, као и свим навијачима Звезде, жао што је Хванг отишао, али каже да су претходног лета успели да га доведу само због неспоразума са Олимпијакосом и да је његов једини услов био да се у уговор стави чврста излазна клаузула од седам милиона евра.

"Био је коректан, није искористио ту клаузулу. Рекао је да не жели да оде ако се не договоре са Црвеном звездом на осам милиона. Он је заволео Београд, Звезду и Србију. Користим прилику да му захвалим на свему што је дао клубу у претходних годину дана", рекао је Терзић.

Напомиње да је Хвангов примарни циљ био да се приближи Премијер лиги јер жели у будућности да заигра у Енглеској.

"Сматрао је да је после годину дана време да преко холандске лиге буде ближи остварењу својих циљева. Са спортске стране га разумем. Велико му хвала, свима нам је жао што је отишао, али мислим да је разочарање звездашке јавности кратко трајало јер после два дана смо реализовали долазак Крунића, Силаса и Немање Радоњића. Много разлога за задовољство имају сви навијачи Црвене звезде", нагласио је Терзић.

"Јако је тешко убедити играче да дођу у Србију"

Терзић признаје да је много тешко довести у Звезду играче попут Хванга и Силаса јер не гледају на клуб само кроз призму Лиге шампиона, него, пре свега, кроз призму домаће лиге, која је, како каже, изузетно лоша са изузетно лошом инфраструктуром.

"Има јако неквалитетних тимова и игра се јако неквалитетан фудбал. Надам се да ће Фудбалски савез Србије у неком догледном периоду, као што већ ради, уз помоћ државе, изградњом нових стадиона и терена, направити још корака. Треба да се мења и формат такмичења и многе друге ствари кроз дугорочну стратегију развоја српског фудбала, поготово наше лиге, омладинског фудбала и стручног кадра", апелује Терзић.

Понавља да је јако тешко убедити играче да дођу у Србију јер Црвена звезда није само Лига шампиона, већ и домаћа лига, која је, како каже, остала далеко испод Звезде, организационо, финансијски и по квалитету.

У том контексту, Терзић напомиње да је велико појачање за Звезду и Вања Дркушић, Србин рођен у Словенији, чији је дечачки сан био да дође у Црвену звезду.

"Искористили смо тај моменат. Ја их у разговорима често пецнем. Кажем им играо си фудбал свуда, али никада ниси обукао дрес Црвене звезде и никада ниси изашао на 'Маракану'. То је нешто што недостаје свакоме у биографији и да сутра прича својим унуцима. Наравно да је српским играчима лакше да разумеју величину Црвене звезде и величину нашег стадиона и наравно да их је лакше убедити", не крије Терзић.

"Највећа плата коју можемо да дамо је 1.250.000 евра"

Терзић истиче да би воле да у Црвеној звезди буду сви најбољи српски играчи и репрезентативци, али да има објективних околности због којих то није могуће.

"Нама су можда и најскупљи српски играчи које желимо да доведемо. Видите где играју и за које плате у Милану или Јувентусу. Црвена звезда дефинитивно у овом тренутку не може то да испрати. Највећа плата коју можемо да дамо је 1.250.000 евра. То нам је сада горња граница и годишња плата најплаћенијег фудбалера. Као клуб ћемо да растемо и сигурно ћемо доводити све боље играче и плаћаћемо све више. Неће проћи много пре него што Црвена звезда почне да плаћа по два или два и по милиона вера најбоље играче", рекао је Терзић.

Наглашава да је то једини начин и да свако ко жели да буде учесник оваквог формата Лиге шампиона мора да улаже и доводи боље играче.

"Ја када сам дошао 2014, ми смо имали буџет од осам милиона и то смо користили за враћање старих дугова. Да бисмо правили овакве резултате Црвеној звезди је потребно 65 милиона евра годишње. Направили смо ове године рекордан приход. До сада смо, од првог јануара 2024, зарадили 92 милиона евра. Наши приходи су јасни, транспарентни и доступни свакоме на АПР-у. Највећи су нам приходи од трансфера играча. Ове године смо приходовали 42 милиона вера од играча и 28 милиона вера од Уефиних бонуса", саопштио је Терзић.

Подсећа да је Црвена звезда много инвестирала у претходном периоду јер је, како истиче, фудбалски бизнис другачији од свих осталих.

"Не можете чекати да нађете паре па да купујете играче. Морате да ризикујете јер је само добар спортски резултат генератор великих прихода. Највећи проблем у старту био је да ми људи верују и да ми дају време. То смо успели сами, једном паметном политиком. Волео бих да нашим путем крену и остали клубови који не разумеју фудбалски бизнис, али ту смо да им помогнемо и да им објаснимо", рекао је Терзић.

Цело гостовање Звездана Терзића у емисији "Око" погледајте у видео-снимку на почетку текста.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:34:09 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534536/zvezdan-terzic-oko-rts-crvena-zvezda.html
Лига шампиона - Убедљива победа Спарте у Прагу, Интер и Сити у репризи финала из 2023. године https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535028/liga-sampiona-bolonja-sahtjor-sparta-salcburg.html Утакмицама Болоње и Шахтјора, односно Спарте из Прага и Салцбурга настављено је такмичење у првој фази Лиге шампиона. Меч између Интера и Манчестер ситија можете пратити у директном преносу на Првом програму РТС-а, а најважније детаље са те и осталих утакмица пратићемо на нашем порталу. Wed, 18 Sep 2024 21:29:01 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535028/liga-sampiona-bolonja-sahtjor-sparta-salcburg.html Стојковић: У савременом фудбалу нијансе одређују развој ситуације на терену https://www.rts.rs/sport/fudbal/reprezentacija/5535012/piksi-savremeni-fudbal-nijanse-razvoj-situacije-teren.html Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић рекао је после дводневног самита у Берлину да у савременом фудбалу нијансе одређују развој ситуације на терену. Стојковић је два дана у Берлину присуствовао конференцијама на самиту селектора европских репрезентација и директора националних тимова на којем је направљена анализа Европског првенства у Немачкој.

"Добили смо исцрпан извештај и видео-анализу најважнијих техничко-тактичких детаља који су обележили мечеве на завршном турниру у Немачкој. Састанак је био врло конструктиван и свакако да је имало много тога да се чује и забележи. Чувени Ирац Паки Бонер говорио је о улози голмана у модерном фудбалу, колико је важно да читају игру и предвиђају ситуације. Мојес је причао о одбрани, Рафа Бенитез о везном реду, Мајкл О'Нил о нападачима", осврнуо се Стојковић који је заједно са Стеваном Стојановићем представљао Србију на састанку у Берлину, преноси ФСС.

Поред селектора европских репрезентација, самиту су присутвовали и тренери Рафаел Бенитез, Фабио Капело, Дејвид Мојес, Оле Гунар Солскјер, Мајкл О'Нил, Пат Бонер, Франк Де Бур, који су као чланови Техничке комисије Уефа на састанку са селекторима и директорима свих репрезентација у Берлину говорили о анализи протеклог Европског првенства.

Селектор репрезентације Србије је посебно изненадио податак да на Евру није постигнут ниједан гол из слободног ударца. 

"Шалили смо се мало и поставили питање да ли су голмани били толико добри или су играчи у живом зиду превисоки. Наравно, одговор треба тражити на другој страни јер је реч о врло захтевном техничком елементу и брине податак да је све мање играча који су специјалисти за голове из слободних удараца", навео је Стојковић.

Стојковић се у Берлину срео са селекторима Луисом Де Ла Фуентеом и Дидијеом Дешаном и разменио мишљење о резултатима на старту Лиге нација.

"Са Де Ла Фуентеом сам више причао о њиховој утакмици против Швајцарске. Каже да су имали много проблема на тешком терену, поготово у тренутку када су остали са играчем мање. Морао је да вади Јамала и Вилијамса, да се оријентише на одбрану свог гола и да из контри вреба прилику да затвори утакмицу. Похвалио је нашу игру у Београду, то заједништво и чињеницу да су се играчи током свих 90 минута жртвовали једни за друге", додао је селектор Србије.

Стојковић је поручио да су у савременом фудбалу све екипе добро припремљене, нијансе одређују развој ситуације на терену и да шансе морају да се реализују.

"Акценат је био на високом пресингу у одређеним интервалима утакмице када смо противника приморали да се повуче на своју половину и да се фокусира на одбрамбене задатке. Ако створиш пет шанси, две мораш да реализујеш. Ако створиш две, једна мора да заврши у голу. И то је суштина. Гледао сам у уторак увече утакмицу Реал-Штутгарт, када видите резултат помислите да је све било рутински, а није тако. Немци су играли и стварали шансе, а Реал давао голове и победио", поручио је селектор Србије.

"Звезда и ТСЦ имају више шансе него икад да направе добар резултат"

Стојковић је рекао да селектор Француске Дидије Дешан није лако поднео пораз од Италије у Лиги нација.

"Свестан је чињенице да француска јавност признаје само резултат и да је увек склона критици. Не обазире се превише, рекао ми је да му његов асистент тек с времена на време прочита шта пише у новинама. Играли су много боље против Белгије када је освежио екипу и решио да одмори Мбапеа, Гризмана и још неке стандардне чланове прве поставе. Ротације су саставни део селекторског посла и неминовност у модерном фудбалу због прегломазних календара и оптерећења играча", изјавио је Стојковић.

Поред тренера Роберта Манчинија и Јоакима Лева, специјални гост на састанку у Берлину био је Арсен Венгер који у Фифа обавља улогу шефа глобалног развоја фудбала.

"Сваки сусрет са Венгером изазива посебне емоције. Седели смо сат времена и разговарали о многим темама, игри, системима... Сложили смо се да је техника и даље један од најважнијих елемената у фудбалу. Када имаш играча који нема проблема са пријемом лопте, много ти је лакше да развијаш игру. Погледајте Шпанију, немају слабу карику у тиму, сви су фантастично потковани техничким квалитеитма и онда је проток лопте беспрекоран. Зато и јесу европски шампиони", поручио је селектор Србије.

Стојковић је рекао да му се допада нови формат у Уефа такмичењима и пожелео срећу Црвеној звезди и ТСЦ-у.

"Имате већи број мечева против атрактивних ривала и више могућности да дођете до жељеног резултата. Јасно је да ће велики опет водити главну реч, али ни мали нису без шанси. Са три победе могу да се надају пролећу у Европи", оценио је Стојковић.

Осврнуо се и на некадашњег италијанског репрезентативца Салватореа Скилаћија, који је преминуо после дуге борбе са тешком болешћу.

"Много ми је жао. Знамо се из Јапана где је такође оставио дубок траг. Сјајан лик и страшан нападач. Одмах ми је у глави Светско првенство у Италији 1990, Тото улази са клупе и решава утакмице, носи Италију до полуфинала. Био је најбољи стрелац турнира. Тај поглед, та убитачност... У очима му се видело колико је спреман да сваку шансу претвори у гол. Знам да је у последње време имао здравствених проблема, али нисам веровао да је толико лоше. Памтићемо га као играча који је обележио једну еру италијанског фудбала и прирастао за срца навијача широм Апенина", закључио је Стојковић.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 18:37:18 +0200 Репрезентација https://www.rts.rs/sport/fudbal/reprezentacija/5535012/piksi-savremeni-fudbal-nijanse-razvoj-situacije-teren.html
Иван Перишић потписао за ПСВ https://www.rts.rs/sport/fudbal/5534771/ivan-perisic-psv-ajndhoven.html Хрватски фудбалер Иван Перишић потписао је уговор са ПСВ Ајндховеном до јуна 2025. године, саопштио је холандски клуб. Иван Перишић (35) је пре неколико недеља раскинуо уговор са Хајдуком из Сплита. Поред Хајдука играо је за Тотенхем, Бајерн, Интер, Волфсбург, Борусију Дортмунд, Клуб Бриж, Розелар и Сошо.

"Ово је клуб у којем могу да освајам трофеје. Пре потписивања уговора разговарао сам са бившим саиграчем Дензелом Демфрисом. Он ме је убедио да је ПСВ прави клуб за мене. Једва чекам да заиграм за ПСВ", рекао је, између осталог, Перишић, преноси званични сајт клуба.

Фудбалери ПСВ-а се тренутно налазе на првом месту на табели холандског шампионата са 15 бодова.

ПСВ ће у Лиги шампиона играти против Црвене звезде.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 15:40:56 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5534771/ivan-perisic-psv-ajndhoven.html
Брајан Горџијан се повукао са места селектора репрезентације Аустралије https://www.rts.rs/sport/kosarka/5534751/brajan-gordzijan-se-povukao-sa-mesta-selektora-reprezentacije-australije.html Брајан Горџијан завршио је свој други мандат на клупи репрезентације Аустралије, саопштио је Кошаркашки савез ове земље. Брајан Горџијан (71) је, након пораза Аустралије од Србије 90:95 у четвртфиналу Олимпијских игара у Паризу, најавио овакав сценарио, а у саопштењу Савеза наводи се да ће се досадашњи селектор посветити тренирању Сиднеј кингса.

Горџијану се тако завршио други мандат на клупи Аустралије, који је почео 2020. године, а највећи успех тима у том периоду представља освајање сребра на Олимпијским играма у Токију 2021. године.

Претходно је био селектор "кенгура" од 2001. до 2008. године. У клупској каријери освојио је шест титула шампиона аустралијске НБЛ лиге и још исто толико признања за најбољег тренера тог такмичења.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 18:07:01 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5534751/brajan-gordzijan-se-povukao-sa-mesta-selektora-reprezentacije-australije.html
Јурохупс: Београд и Абу Даби кандидати за фајнал-фор Евролиге 2025. https://www.rts.rs/sport/kosarka/evroliga/5534596/beograd-i-abu-dabi-kandidati-za-fajnal-for-evrolige-2025.html Београд и Абу Даби једини су преостали кандидати за организацију фајнал-фора Евролиге наредне године, преноси специјализовани кошаркашки портал "Јурохупс". У протеклих неколико месеци водила се трка са три учесника за организацију фајнал-фора Евролиге, а главна три кандидата били су Београд, Абу Даби и Барселона.

Ипак, како пише портал Јурохупс, шпански град више није опција, па ће завршни турнир предстојеће евролигашке сезоне бити одигран у Београду или Абу Дабију.

Избор Абу Дабија био би велики новитет и извесно преседан за будућност, пошто фајнал-фор елитног европског такмичења никада није организован ван Старог континента.

Са друге стране, Београд је искусан у организацији великих кошаркашких догађаја. Осим што већ трећу сезону заредом има два учесника у Евролиги - Партизан и Црвену звезду, главни град Србије био је домаћин два фајнал-фора у последњих шест година.

Реал Мадрид је славио шампионску титулу у Београду 2018, док је 2022. Ефес победио у финалу у "Београдској арени".

На истом месту одржан је ове године и фајнал-фор Фибине Лиге шампиона, који је први пут одигран на посебној подлози од ЛЕД панела.

Нова сезона Евролиге почиње 3. октобра. Трофеј брани екипа атинског Панатинаикоса.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 14:38:41 +0200 Евролига https://www.rts.rs/sport/kosarka/evroliga/5534596/beograd-i-abu-dabi-kandidati-za-fajnal-for-evrolige-2025.html
Милојевић пред Бенфику: Рекао сам играчима да треба да уживамо, имамо малих проблема https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534371/vladan-milojevic-crvena-zvezda-benfika-liga-sampiona.html Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић рекао је на конференцији за медије дан уочи дуела са Бенфиком у првом колу Лиге шампиона да очекује добру утакмицу против феноменалног противника. Истиче да је играчима рекао да треба да уживају, али очекује од њих да изађу храбро и раде оно што што су тренирали. Фудбалери Црвене звезде у четвртак започињу учешће у реформисаној Лиги шампиона, а противник у првом колу биће им Бенфика, коју ће сутра од 18.45 угостити на Стадиону "Рајко Митић" у Београду.

Дан уочи дуела са португалским великаном, тренер црвено-белих Владан Милојевић рекао је на конференцији за медије да је поносан на пласман у Лигу шампиона и да је увек тешко проћи квалификације.

"Полако почињемо да се навикавамо на нову фудбалску еру и посебно сам поносан што је Црвена звезда учесник новог формата. Борили смо се за ово, желели смо да будемо са најбољима и велика нам је част што ћемо угостити овако велике тимове", истакао је Милојевић.

Рекао је да се екипа спрема као за сваку другу утакмицу и да је играчима рекао да треба да уживају.

"Они су довели ове екипе у Београд. То је велики успех. Ми нисмо велика земља. Можемо поносно да се такмичимо и носим грб нашег клуба, да га поносно представљамо. Представљамо и Београд, где ће се сви гости и навијачи других тимова уверити у лепоту нашег града. Моји играчи представљају и земљу Србију", нагласио је Милојевић.

Што се тима тиче, напоменуо је да има малих проблема и да ће тек видети са каквом ће екипом почети утакмицу у четвртак. Појаснио је да нису у питању повреде, него нови играчи који још увек нису на адекватном физичком нивоу.

"Видећу са медицинским особљем колико на кога могу да рачунам. Није размишљање само о првих 11. Утакмица траје 90 и неки минут. Има још да се игра, почетак је сезоне, не бих волео неког играча због мање минутаже да изгубим на дужи период. Морамо да будемо мудри и паметни", истакао је Милојевић.

О противнику каже да је велики клуб на који не треба превише трошити речи

"Са неким повређеним играчима механизам им је мало поремећен, али доласком новог тренера стигла је и нова енергија. Очекујем добру утакмицу против феноменалног противника. Могу да обећам да ћемо сигурно дати све од себе. Морамо да изађемо храбро и одрадимо оно што смо се договарали на тренингу. Остало ћемо видети после утакмице", рекао је тренер црвено-белих.

Од својих изабраника очекује само да на терену испоруче максимум и не жели да прогнозира ко је фаворит.

"Играмо Лигу шампиона против велике Бенфике. Ми смо спортисти, даћемо све од себе. Нећу мојим играчима причати да ли смо фаворити, то је прича за новинаре и медијски је интересантно. Морамо да будемо фоксуирани на тренинг и шта радимо. Хоћу да имају самопоуздање, верују и себе и знају да смо добрар тим", истакао је Милојевић.

Не плаши се пораза и верује да ће одлучивати ситнице...

"Питали сте ме и пред Ливерпул да ли сам се уплашио јер је Марибор изгубио 7:0 од њих. Не гледам у том правцу. Па шта и да изгубимо? Хоћемо да играмо фудбал и да уживамо. Ми јесмо мала земља која је у елитном такмичењу. Није то сензација и није успех Владана Милојевића, већ Црвене звезде као бившег европског првака. Није ово борба Давида против Голијата, већ нас очекује лепа утакмица против великана. Знам доста о њима, причао сам са Фејсом. Долази нам у госте велики клуб и не смемо да се плашимо. Морамо да будемо храбри, да се боримо. Видећемо на крају шта и како, али морамо да будемо искрени према себи. Ситница ће да одлучи - аут, прекид, фаул", закључио је Владан Милојевић.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 14:16:29 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534371/vladan-milojevic-crvena-zvezda-benfika-liga-sampiona.html
Женска трка 6. октобра на Ади Циганлији, на старту више од 2.500 учесница https://www.rts.rs/sport/atletika/5534383/zenska-trka-6-oktobra-na-adi-ciganliji-na-startu-vise-od-2500-ucesnica.html Београдски маратон у сарадњи са компанијом ДМ организоваће традиционалну и све популарнију Женску трку, која ће се одржати на Ади Циганлији у недељу 6. октобра. Старт је заказан за 10 сати, а трчи се под слоганом: "Ја то могу". Трка у дужини од 7,7 километара око Савског језера имаће  17. издање и намењена је женама свих генерација.

Као и претходних година, циљ је да се на овај начин промовише значај физичке активности, посебно трчања и ходања, као превенције у очувању здравља, али и дружење, уз јачање солидарности кроз подршку и мотивацију.

Директор Београдског маратона Дарко Хабуш подсетио је колики значај има ова манифестација и додао да се очекује око 2.500 учесница.

"Традиционална ДМ Женска трка је тркачки догађај у организацији Београдског маратона на који смо веома поносни, јер број учесница расте из године у годину, што је јасан показатељ да интересовање за здрав и активан живот међу женском популацијом расте. Ове године ће захваљујући ангажовању Фондације ’Хероји Београдског маратона’, у сарадњи с нашим насловним спонзором Женска трка попримити и хуманитарни карактер. Жене ће трчати за помоћ женама, чиме ће показати своју солидарност, али и уживати на стази у јединственом тркачком угођају и лепом дружењу", истакао је Хабуш на конференцији за медије.

Као припрема за трку 21. и 28. септембра с почетком у девет часова на Ади Циганлији биће одржани јавни тренинзи, како би све учеснице биле што спремније за трку, додао је он.

"Пријатељи ДМ Женске трке су Град Београд и ЈП Ада Циганлија и хвала им што ће бити наши добри домаћини  на Ади Циганлији", поручио је Хабуш.

Менаџерка маркетинга и комуникација у компанији ДМ Србија и Северна Македонија

Светлана Јовановић Митић, нагласила је успешну сарадњи на организацији трке.

"Како је брига о женском здрављу на врху листе наших приоритета, ми у ДМ-у настављамо са конкретним иницијативама и активностима којима подржавамо једна другу. Поносни смо што је наша компанија четврти пут заредом насловни спонзор дм Женске трке, која је већ постала традиционални догађај и својеврсни симбол оснаживања жена, спортског духа и дружења за памћење. Зато позивамо учеснице свих генерација да нам се придруже у заједничком циљу, да пошаљемо важну поруку о значају физичке активности и очувања сопственог здравља у сваком смислу. Овогодишња трка је у знаку наше кампање против менструалног сиромаштва, те нам је посебно драго што ћемо још једном показати да заиста можемо све када се ујединимо и подржимо оне међу нама којима је помоћ најпотребнија", истакла је Јовановић-Митић.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 12:53:29 +0200 Атлетика https://www.rts.rs/sport/atletika/5534383/zenska-trka-6-oktobra-na-adi-ciganliji-na-startu-vise-od-2500-ucesnica.html
Рајко Јањанин гост Црвене звезде на утакмици са Бенфиком https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534331/fk-crvena-zvezda-rajko-janjanin-gost-na-utakmici-sa-benfikom.html Фудбалски клуб Црвена звезда саопштио је да ће некадашњи фудбалер црвено-белих Рајко Јањанин бити гост на утакмици са Бенфиком у првом колу Лиге шампиона. Рајко Јањанин је играо 19. септембра 1984. године за Црвену звезду на утакмици против Бенфике у првом мечу првог кола Купа шампиона. Звезда је победила 3:2, а сва три гола за црвено-беле је постигао Јањанин.

"Јањанин ће пред почетак утакмице изаћи на терен и имати прилику да поздрави публику, која ће га, не сумњамо, поздравити аплаузима. Биће то изузетна симболика јер је Звезда 19. септембра 1984. године успела да тријумфује над португалским великаном. Тада је Јањанин у другом полувремену постигао 'хет-трик' и преокренуо у потпуности утакмицу у нашу корист. Црвена звезда још једном показује да мисли на своје легенде и људе који су својим играма, али и понашањем, оставили велики и неизбрисив траг у нашем клубу", наведено је на званичном сајту Звезде.

Утакмица између Црвене звезде и Бенфике биће одиграна у четвртак од 18.45 часова на Стадиону "Рајко Митић".

]]>
Wed, 18 Sep 2024 14:46:23 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534331/fk-crvena-zvezda-rajko-janjanin-gost-na-utakmici-sa-benfikom.html
Преминуо легендарни италијански фудбалер Салваторе Тото Скилачи https://www.rts.rs/sport/fudbal/5534302/preminuo-legendarni-italijanski-fudbaler-salvatore-toto-skilaci.html Прослављени италијански фудбалер Салваторе Скилачи преминуо је у 59. години после дуге и тешке болести. Већ годинама се борио са раком дебелог црева, а током протеклих дана се у болници у Палерму борио и са тешком упалом плућа и поклекао у тој борби. Легенда италијанског фудбала Тото Скилачи лечен је у болници у Палерму, која се званично обратила јавности и саопштила да је преминуо.

"Овим путем обавештавамо јавност да је 18. 9. у 9.55 преминуо господин Салваторе Скилачи, који је раније био хоспитализован у овој болници. Менаџмент и особље су уз породицу, сећајући се љубави коју је велики шампион увек уживао", пише у званичном саопштењу болнице.

Салваторе Тото Скилачи током каријере је играо за Месину, Јувентус, Интер и јапанску Ивату. Са Јувентусом и Интером по једном је освојио Куп Уефа. Дао је више од 200 голова у каријери.

Скилачи је за репрезентацију Италије одиграо 16 утакмица и постигао седам голова. Са селекцијом "азура" освојио је треће место на шампионату света 1990. године у Италији. Био је најбољи стрелац Мундијала са шест голова.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:12:59 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5534302/preminuo-legendarni-italijanski-fudbaler-salvatore-toto-skilaci.html
Терминатор на Босфору - Боби Марјановић нови кошаркаш Фенербахчеа https://www.rts.rs/sport/kosarka/evroliga/5533905/bobi-marjanovic-novi-kosarkas-fenerbahcea.html Српски кошаркаш Бобан Марјановић нови је играч Фенербахчеа, саопштио је клуб из Истанбула. После деветогодишње НБА авантуре, Бобан Марјановић се враћа на евролигашке паркете, пошто је ставио параф на једногодишњи уговор са Фенербахчеом.

Након што је 2015. напустио Црвену звезду, некадашњи центар репрезентације Србије играо је за Сан Антонио спарсе, Детроит пистонсе, Лос Анђелес клиперсе, Филаделфију, Далас и Хјустон рокетсе.

Сакупио је укупно 362 наступа у најквалитетнијој лиги света, бележећи у просеку 5,5 поена на мечевима лигашке фазе и 5,8 на утакмицама плеј-офа.

Пре Звезде Марјановић је био члан Хемофарма, Радничког из Крагујевца, ЦСКА из Москве, Жалгириса, Нижњег Новгорода и београдске Меге.

Уврштен је 2015. у идеалну петорку Евролиге, а био је исте године и лидер елитног европског такмичења по броју скокова.

Уз бројна индивидуална признања и пехаре, Марјановић је са националним тимом Србије освојио сребрну медаљу на Европском првенству 2017. у Турској.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 10:51:52 +0200 Евролига https://www.rts.rs/sport/kosarka/evroliga/5533905/bobi-marjanovic-novi-kosarkas-fenerbahcea.html
Александар Усик грешком приведен у Пољској https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5534292/aleksandar-usik-greskom-priveden-u-poljskoj.html Украјински боксер Александар Усик приведен је у уторак увече на аеродрому у Кракову, али је убрзо пуштен, преноси Би-Би-Си (ББЦ). На друштвеним мрежама појавили су се видео снимци на којима се види да пољска полиција приводи Усика.

Украјински боксер је потом пуштен из притвора, а на Инстаграму је написао да је у питању био неспоразум који је брзо решен.

"Пријатељи, све је у реду. Дошло је до неспоразума, који је брзо решен. Хвала свима који су били забринути. Поштовање за пољске снаге реда, које обављају своје дужности без обзира на висину, тежину и титуле", навео је Усик.

Усик је актуелни светски шампион у тешкој категорији у верзијама ВБА, ВБО и ВБЦ.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 10:54:29 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5534292/aleksandar-usik-greskom-priveden-u-poljskoj.html
Антони Марсијал ново појачање АЕК-а https://www.rts.rs/sport/fudbal/5534286/antoni-marsijal-novo-pojacanje-aek-a.html Француски фудбалер Антони Марсијал потписао је уговор са АЕК-ом, саопштио је грчки клуб. У саопштењу се не наводе детаљи уговора, а ранцуски фудбалер ће вечерас допутовати у Атину. Грчки медији преносе да је Марсијал одбио понуду бразилског Фламенга, пошто је желео да настави каријеру у Европи. АЕК се тренутно налази на првом месту на табели грчке Суперлиге са 10 бодова.

Марсијал (28) је претходних девет сезона играо за Манчестер јунајтед. Он је за екипу са Олд трафорда одиграо 317 утакмица и постигао је 90 голова.

Марсијал је поред Манчестер јунајтеда играо за Лион, Монако и Севиљу. За репрезентацију Француске наступио је на 30 мечева и два пута се уписао у листу стрелаца.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 11:02:26 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5534286/antoni-marsijal-novo-pojacanje-aek-a.html
Мбапе: Знам да могу више, битно је да смо добили први меч у Лиги шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534253/kilijan-mbape-o-pobedi-real-madrida-nad-stutgartom.html Фудбалер Реала Килијан Мбапе изјавио је да је срећан због победе против Штутгарта у Лиги шампиона и додао да мора да пружи више у наредним утакмицама, преносе шпански медији. Фудбалери Реала победили су синоћ у Мадриду екипу Штутгарта 3:1 у мечу првог кола Лиге шампиона. Мбапе је постигао први гол за мадридски клуб на овој утакмици.

"Знам да могу више. Срећан сам, постигао сам гол у ЛШ. Тешка утакмица, али то је Лига шампиона. Увек је тешко, али победили смо на свом терену. Добили смо први меч у ЛШ, то је битно", рекао је Мбапе, који је ове сезоне постигао пет голова на седам утакмица.

Фудбалери Реала ће у наредном колу Лиге шампиона гостовати Лилу.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 10:30:36 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534253/kilijan-mbape-o-pobedi-real-madrida-nad-stutgartom.html
Мората: Морамо да извучемо поуке из пораза од Ливерпула https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534248/alvaro-morata-o-porazu-milana-od-liverpula.html Фудбалер Милана Алваро Мората изјавио је да "росонери" морају да извуку поуке из пораза од Ливерпула у првом колу Лиге шампиона, преносе италијански медији. Фудбалери Милана су синоћ на свом терену поражени од Ливерпула са 3:1, а Мората је укратко анализирао игру тима и констатовао да нису реаговали на прави начин на игру супарника.

"Почели смо добро, није било лако против сјајне екипе као што је Ливерпул. Примили смо два гола у првом полувремену, које нисмо смели да примимо. Онда се све распало. Морамо да поштујемо неке ствари, овако више не може. Навијачи плате улазнице, дођу да нас гледају, ми смо ти који играмо, свака наредна утакмица мора да буде изазов", рекао је Мората.

Милан ће у другом колу Лиге шампиона гостовати Бајер Леверкузену.

"Фудбал је таква игра, нема ту тактике или става. Ако примиш гол онда се окренеш и идеш даље, али ми смо стали, као да је све било изгубљено", додао је фудбалер Милана.

Фудбалери Милана ће у недељу, 22. септембра у петом колу Серије А играти против градског ривала Интера.

"Не знам како ћемо да се опоравимо, али морамо. То је био први меч у Лиги шампиона, надам се да ћемо да извучемо неке поуке и да поправимо грешке. Ако се не поправимо биће јако тешко у градском дербију, веома тешко", закључио је Мората.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 10:31:59 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5534248/alvaro-morata-o-porazu-milana-od-liverpula.html
Данијеле де Роси није више тренер Роме https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5534238/danijele-de-rosi-nije-vise-trener-fudbalera-rome.html Данијеле де Роси није више тренер фудбалера Роме, саопштио је римски клуб. После низа незадовољавајућих резултата на старту сезоне управа клуба је одлучила да прекину сарадњу. У саопштењу се наводи да је ова одлука донета у најбољем интересу екипе, а не наводи се ко ће Де Росија заменити на клупи.

Де Роси (41) је Рому преузео у јануару ове године, а имао је уговор са римским клубом до јуна 2027.

Фудбалери Роме су у прва четири кола нове сезоне у Серији А забележили три ремија и један пораз. Римски клуб се тренутно налази на 16. месту на табели италијанског првенства са три бода.

У наредном колу Рома чека Удинезе 22. септембра, а већ 26. септембра ће у Риму играти Атлетик Билбао у Лиги Европе. Следи и Венеција 29. септембра, такође у Риму.

Де Роси је играо за Рому од 2000. до 2019, а почетком године на клупи је заменио Жозеа Муриња.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 14:42:49 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5534238/danijele-de-rosi-nije-vise-trener-fudbalera-rome.html