РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Девето коло Суперлиге Србије - у ишчекивању Вечитог дербија https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536273/deveto-kolo-superlige-srbije---u-iscekivanju-vecitog-derbija.html У деветом колу Суперлиге Србије је последњи дуел уједно и најзначанији, пошто се ради о утакмици Партизана и Црвене звезде у Хумској у понедељак од 19.00. Коло отварају ТСЦ-Нови Пазар и Чукарички-Јединство Уб. Први на терен излазе играчи Чукаричког и Јединства, односно ТСЦ-а и Новог Пазара у суботу од 18.00. Чука је апсолутни фаворит против новајлије и "фењераша" са Уба. У сусрету тимова далеко лошијих резултата у односу на улагања и амбиције, ТСЦ ће се као домаћин потрудити да прекине низ од три пораза.

У следећем термину од 20.00 Младост из Лучана у великом налету са четири тријумфа заредом гостује код Напретка из Крушевца, који у претходна два кола није освојио ни бод.

Три дуела се играју у недељу. Од 19.00 играју три тима од пет са осам бодова на табели. ИМТ и Војводина су у директном дуелу, док Спартак гостује нишком Радничком, који као домаћин има перфектних девет бодова из три сусрета.

Сат времена касније је заказана утакмица између два можда и најпријатнија изненађења досадашњег дела сезоне Железничара и ОФК Београда у Панчеву. Тим са Карабурме дели друго место на табели уз Младост, а нарочито су осокољени после тријумфа 3:2 над Партизаном у Зајечару. На Железничару је да подигне ниво игре после пораза од Војводине 2:0.

Као увертира "Вечитом дербију" на "Стадиону Партизана" игра се утакмица Раднички 1923 - Текстилац Оџаци од 17.00, где су оба тима изједначена са по 10 бодова.

Као велико финале 9. кола је дуел Црвене звезде и Партизана у Хумској од 19.00. Црвено-бели су неумољиви са пест победа и једним ремијем у седам одиграних утакмица домаћег првенства. Састав Александра Станојевића је допустио пораз од ОФК Београда у судијској надокнади и тиме драстично пао на табели. Тренутно су седми са 11 бодова и скором 3-2-1.

Девето коло Суперлиге Србије:

Субота:
Чукарички - Јединство Уб 18.00
ТСЦ - Нови Пазар 18.00
Напредак - Младост Лучани 20.00

Недеља:
ИМТ - Војводина 19.00
Раднички Ниш - Спартак 19.00
Железничар - ОФК Београд 20.00

Понедељак:
Раднички 1923 - Текстилац 17.00
Партизан - Црвена звезда 19.00

]]>
Fri, 20 Sep 2024 06:58:41 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536273/deveto-kolo-superlige-srbije---u-iscekivanju-vecitog-derbija.html
АБА лига 2024/2025 - нова ера регионалне кошарке https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5535817/aba-liga-partizan-zvezda-kosarka-dubai-cedevita-olimpija-buducnost-spartak.html Утакмицом Цибоне и Задра почиње нова сезона Јадранске лиге, која доноси и промене које су настале у тренуцима када је јавност све више упиткивала потребу српских тимова за такмичењем у истој. Проширење броја екипа и прелазак тржишта на Блиски исток покушај су да се оживи такмичење које је полако почело да одумире. Промене које се назиру у Евролиги већ су почеле да утичу и на регионалну АБА лигу.

Изјаве челника Евролиге да шампион АБА лиге нема стално место међу европском елитом на још климавије ноге стављају лигу чије се даље постојање све више доводи у питање.

Експанзија најјачег такмичења која се увелико најављује не ставља фокус на балканско полуострво јер и маркетиншки и новчано има занимљивијих кандидата.

Челници регионалног такмичења су ради побољшања статуса такмичења одлучили да га прошире, како тимски, тако и географски.

Број тимова је повећан, а један од новајлија је Дубаи који има за циљ да популаризује кошарку на Блиском истоку, али и да Блиски исток као ново тржиште приближи Евролиги.

Такмичење ће бројати 16 уместо досадашњих 14 клубова, из лиге нико није испао, а придружиће јој се и Спартак из Сунотице.

Неће се играти 26 утакмица, већ 30 и тек након тога креће плеј-оф у који ће се пласирати најбољих осам екипа.

Први пут једну државу (Србију) представља шест тимова - Црвена звезда, Партизан, Мега, ФМП, Борац и Спартак.

Занимљиво је да ће Дубаи као "нови колачић" покривати трошкове путовања свих екипа које му буду гостовале.

Лига се мења, фаворити остају исти

Црвена звезда и Партизан остају главни фаворити за освајање титуле. Оба београдска клуба су и даље темељи српске и регионалне кошарке, са убедљиво највећим буџетима, маркетингом, али и навијачким базама. 

Екипа са Малог Калемегдана сачувала је језгро шампионске екипе из претходне сезоне, са додацима Кодија Милера Мекинтајера, Ајзеје Кенана и повратницима Николом Калинићем и Огњеном Добрићем најозбиљнији су кандидати за одбрану титуле.

Партизан је имао буран прелазни период. Жељко Обрадовић је од темеља направио нову екипу, остао је само Балша Копривица, а нови лидери ће му бити Вања Маринковић, Карлик Џонс, Френк Ниликина, Брендон Дејвис и Тајрик Џонс.

Будућност из Подгорице и Цедевита Олимпија ће поново покушати да се боре за врх, а међу њима ће се наћи и Дубаи који је према првим најавама имао изразито мали буџет, а онда је одлучио да одреши кесу и створи екипу "компетентну да се бори са најбоље четири".

Састави свих учесника

Јанис Сферопулос има конкурентну Црвену звезду.

Црвено-бели се ослањају на следеће играче: Ајзеја Кенан, Мајк Даум, Огњен Добрић, Никола Калинић, Андреј Костић, Коди Милер Мекинтајер, Урош Плавшић, Милош Теодосић, Дејан Давидовац, Лука Митровић, Бранко Лазић, Џоел Боломбој, Далибор Илић, Немања Недовић, Рокас Гедрајтис и енергични Бразилац Јаго Дос Сантос.

Жељко Обрадовић и Партизан још увек сањају "један давни сан", на играчима је да им помогну да га остваре.

Црно-бели дрес са поносом ће носити: Исак Бонга, Митар Бошњаковић, Стерлинг Браун, Брендон Дејвис, Алекса Димитријевић, Тајрик Џонс, Карлик Џонс, Арија Лакић, Ифе Лундберг, Вања Маринковић, Ајзеа Мајк, Марио Накић, Френк Ниликина, Алексеј Покушевски, Двејн Вашингтон и Балша Копривица.

Циљ Марка Бараћа и Меге је производња талената и конкурентност у лиги.

За млади тим ружичастих наступаће: Коста Кондић, Џек Кајл, Урбан Крофлич, Богољуб Марковић, Сергеј Мацура, Алекса Миленковић, Михаило Петровић, Душан Танасковић, Марко Вукчевић, Стефан Миљеновић, Андрија Јелавић, Михаило Милутиновић, Филип Јовић и Тимотеј Маловец.

Саша Оцокољић и Борац желе бољи пласман од 10. места које су заузели минуле сезоне. 

Клуб из Чачка представљају: Дијанте Болдвин, Ђорђе Ћурчић, Кејшон Дејвидсон, Јустас Фурманавичијус, Ђорђе Гагић, Марко Јошило, Марко Павићевић, Паулијус Валинскас, Павле Николић, Петар Радовић, Урош Чарапић и Никола Манојловић.

Тренер Саша Никитовић задужен је да уведе ФМП међу најбољих осам.

Састав екипе из Железника: Филип Барна, Никола Гашић, Стефан Лазаревић, Јован Новак, Емре Озјеген, Ерал Пен, Душан Радосављевић, Алекса Станојевић, Данило Тасић, Бојан Томашевић, Матиц Ребец, Деметре Робертс, Никола Шарановић, Ранко Симовић, Војислав Стојановић и најискуснији Огњен Кузмић.

Спартак предвођен Владимиром Јовановићем показаће колико може.

Шампионе АБА 2 лиге представљају: Расир Болтон, Девон Денијелс, Каза Кајами-Кин, Душан Милетић, Стефан Момиров, Данило Николић, Матеј Рудан, Павле Стељић, Лука Церовина, Павле Степановић, Милош Милисављевић, Немања Гордић, Војин Медаревић, Јован Вуковић, Марко Тејић.

Будућност са Андрејем Жакељом жели у топ четири.

Боје подгоричких плавих браниће: Удока Азубуике, Матео Дражњак, Ђорђије Јовановић, Петар Минић, Џуван Морган, Рашид Сулејман, Алекса Илић, Флечер Меги, Андрија Славковић, Јоги Ферел, Никола Танасковић, Мекинли Рајт и Кенан Камењаш.

Звездан Митровић је највеће појачање Цедевите Олимпије овог лета.

И Стожицама публика ће навијати за: Ди Џеја Стјуарта, Девина Робинсона, Девантеа Џонса, Рока Радовића, Алексеја Николића, Грегора Гласа, Бринтона Лемара, Јаку Блажича, Ловра Гњидића, Мартинаса Гебена, Бинета Препелича, Дерека Огбеидеа и младог Жигу Данеуа.

Цибона није имала сјајну претходну сезону, Кристофер Томас жели искорак.

Загребачки клуб представљају: Ентони Барбер, Виго Барт, Бруно Бубало, Јере Јакић, Питер Џок, Тони Рочак, Лука Шкорић, Свен Смајлагић, Домагој Вуковић, Крешимир Радовчић, Иван Перасовић, Иван Мајцунић, Јосип Павковић, Филип Фердербер, Нико Бандов, Јосип Кризманић, Борна Катановић, Звонимир Кујуџнић и Филип Бундовић.

Јурица Големац води изузетно искусну екипу Дубаија.

За тим из Арапских Емирата играће: Авуду Абас, Данило Анђушић, Давис Бертанс, Немања Дангубић, Ахмет Дуверијолу, Нејт Мејсон, Клемен Препелич, Леон Радошевић, Тирди Равена, Алекса Ускоковић, Џекори Вилијамс, Бора Јашар и најновије појачање Ајзеја Тејлор. 

Игокеа у саставу има неколико младих и талентованих играча, на Ненаду Стефановићу је колико ће шансе добити.

Екипу из Лакташа представљају: Андреј Ачимовић, Фарук Дувњак, Сакар Аним, Бориша Симанић, Сандро Антуновић, Терел Картер, Страхиња Гавриловић, Војин Илић, Брајс Џонс, Василије Пушица, Огњен Станковић, Драган Милосављевић, Никола Марић, Марко Јеремић, Велибор Миловановић, те Огњен Радошић.

Дејан Јакара шеф је стручног штаба Крке која је као последња завршила претходну сезону.

Тим из Новог Места до сада је регистровао 12 играча: Нико Бачвић, Јакоб Чебашек, Марк Гарсија, Тибор Миртич, Бине Плут, Тајлер Персонс, Брејди Скинс, Јан Шпан, Миха Церквеник, Роберт Јурковић, Жак Смрекар и Јака Клобучар.

Морнар и Михајло Павићевић ослониће се на младе наде уз неколико искусних играча.

У тиму из Бара су: Џејден Бедијако, Ловро Буљевић, Алекса Ћубић, Тревис Иви, Бренден Џенкинс, Ловре Руњић, Џамари Смит, Илија Ђоковић. Срђа Булатовић, Новак Пековић и Лука Крковић.

Петар Мијовић са клупе диригује Студентским центром.

Састав екипе: Игор Дробњак, Филип Анђушић, Зоран Николић, Иван Богдановић, Андрија Грбовић, Ерик Нил, Владимир Судар, Лука Богавац, Никола Павлићевић, Маруан Чичић, Зоран Вучељић, Емир Хаџибеговић, Василије Тодоровић, Давид Мирковић.

Славен Римац ће и ове сезоне предводити екипу Сплита.

Чланови хрватског представника: Берет Бенсон, Антонио Клепо, Доминик Гарац, Антонио Јордано, Анте Перкушић, Тони Катић, Лука Нејашмић, Давид Шкара, Матео Томашевић, Шенон Шортер, Бориш Тишма, Вито Кучић, Тонко Вуко, Давид Павин, Борна Капуста и Крешимир Љубичић. 

Задар предвођен Данијелом Јусупом остао је без Луке Божића.

За задране играју: Мануел Дундовић, Амар Гегић, Доминик Гилберт, Мате Калајжић, Владимир Михаиловић, Домагој Пролета, Тајлер Вал, Кршеван Кларица, Карло Жганец, Ловрно Мазалин и Марко Рамљак.

Аба лига, прво коло:

Петак:
Цибона - Задар 21.00

Субота:
Сплит - Игокеа 18.00
Морнар Бар - Будућност 20.00

Недеља:
Дубаи - Црвена звезда 17.00
Крка - Мега 19.00
ФМП - Цедевита Олимпија 21.00

Среда:
Партизан - Борац 19.00

]]>
Fri, 20 Sep 2024 06:56:25 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5535817/aba-liga-partizan-zvezda-kosarka-dubai-cedevita-olimpija-buducnost-spartak.html
Шампиони на окупу - срдачан поздрав Ане Ивановић и Федерера у Берлину https://www.rts.rs/sport/tenis/5536356/ana-ivanovic-rodzer-federer-susret-lejver-kup-berlin.html Некадашња српска тенисерка Ана Ивановић и један од најбољих тенисера свих времена Роџер Федерер срели су се и срдачно поздравили на свечаности пред почетак Лејвер купа у Берлину. Вече уочи почетка Лејвер купа у Берлину одржана је традиционална свечаност. "Црним тепихом" су продефиловали учесници специфичног такмичења, али и бројне тениске легенде са свих крајева света.

Међу најзанимљивијима био је срдачан сусрет некадашње српске тенисерке Ане Ивановић и Роџера Федерера, једног од најбољих играча свих времена и освајача 20 гренд слем титула.

У одабраном и лепом друштву тениских великана нашао се и један фудбалски - супруг Ане Ивановић Бастијан Швајнштајгер, бивши репрезентативац Немачке.

Баш на Лејвер купу, али 2022. у Лондону, Роџер Федерер је званично окончао професионалну тениску каријеру.

Европа против света у Берлину

Лејвер куп ће ове године бити одржан у немачкој престоници од 20. до 22. септембра, а традиционално ће се такмичити "Тим Европе" против "Тим света".

Европу ће представљати Александар Зверев, Данил Медведев, Каспер Руд, Карлос Алкараз, Стефанос Циципас и Григор Димитров.

За "Тим света" играће Тејлор Фриц, Франсиско Серундоло, Френсис Тијафо, Бен Шелтон, Алехандро Табило и Танасис Кокинакис.

Селектор "Тима Европа" је Бјерн Борг, док ће "Тим света" предводити Џон Мекинро.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 23:21:32 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5536356/ana-ivanovic-rodzer-federer-susret-lejver-kup-berlin.html
Монако са играчем више надиграо Барселону, Атлетико у надокнади сломио добар отпор Лајпцига https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536335/liga-sampiona-atletiko-madrid-lajpicg-barselona-monako.html Фудбалери Монака победили су у кнежевини Барселону са 2:1 у утакмици првог кола Лиге шампиона. Атлетико Мадрид је на "Метрополитану" био бољи од Лајпцига такође са 2:1. Монако је победом против Барселоне направио највеће изненађење у првом колу реформисане Лиге шампиона.

Гости из Каталоније већ од једанаестог минута играли су са играчем мање пошто је директан црвени картон због несмотреног и опасног старта зарадио Ерик Гарсија.

Домаћа екипа је играча више искористила већ пет минута касније. Магнес Аклијуш је после самосталне акције матирао Тер Штегена који је остао непомичан на гол линији.

У 28. минуту, млади Ламине Јамал шутирао је прецизно са ивице шеснаестерца и донео поравнаењ Барселони.

Домаћа екипа је поготово од овог тренутка у потпуности преузела иницијативу низавши нападе пред голом шпанске екипе. Каталонци су били принуђени да се бране и чекају шансу из контре која се није догодила.

Други погодак на мечу ипак су постигли тек у 71. минуту када је млади Жорж Иленихена на асистенцију Вандерсона ставио тачку на дуел.

Још један шпански представник, Атлетико Мадрид мучио се са Лајпцигом на "Метрополитану".

Гости су повели поготком Словенца Бењамина Шешка већ у четвртом минуту меча. Екипа Дијега Симеонеа преузела је потпуну иницијативу после тог тренутка, а до изједначења је дошла у 28. када је Гризман на асистенцију Љорентеа затресао мрежу Гулашија.

Наставио је Атлетико да напада, претио је из минута у минут, али су се гости организовано бранили. Лајпциг је поклекао у самом финишу. Играо се 90. минут када је Хименеза у послио Гризман, а Уругвајац је са два метра лопту послао у празну мрежу.

Аталанта и Арсенал су у Бергаму одиграли без голова, а пенал за домаћу екипу у 51. минуту промашио је Ретеги.

Лига шампиона, прво коло:

Уторак:
Јувентус - ПСВ 3:1
Јанг бојс - Астон вила 0:3
Милан - Ливерпул 1:3
Бајерн Минхен - Динамо Загреб 9:2
Реал Мадрид - Штутгарт 3:1
Спортинг - Лил 2:0

Среда:
Болоња - Шахтјор 0:0
Спарта Праг - Салцбург 3:0
Селтик - Слован Братислава 5:1
Клуб Бриж - Борусија Дортмунд 0:3
Манчестер сити - Интер 0:0
ПСЖ - Ђирона 1:0

Четвртак:
Црвена звезда - Бенфика 1:2
Фејнорд - Бајер Леверкузен 0:4
Аталанта - Арсенал 0:0
Атлетико Мадрид - Лајпциг 2:1
Брест - Штурм Грац 2:1
Монако - Барселона 2:1

]]>
Thu, 19 Sep 2024 23:02:53 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536335/liga-sampiona-atletiko-madrid-lajpicg-barselona-monako.html
Милојевић: Не смете ни на тренингу овакве голове да примате, можда смо заслужили више https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536330/vladan-milojevic-crvena-zvezda-benfika-konferencija-za-medije.html Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић рекао је на конференцији за медије након дуела са Бенфиком да су црвено-бели одиграли квалитетну и добру утакмицу која је била занимљива, али да су направили скупе грешке какве не смеју да се догађају ни на тренинзима. Истакао је да је Вања Дркушић повређен, а Немања Радоњић неспреман, као и да није оптимиста када је у питању повреда Огњена Мимовића. Фудбалери Црвене звезде поразом су започели учешће у реформисаној Лиги шампиона, пошто су пред својим навијачима изгубили од Бенфике са 2:1.

Тренер црвено-белих Владан Милојевић рекао је на конференцији за медије након меча да су његови изабраници можда могли мало храбрије да уђу у утакмицу.

"Били смо мало смушенији, али Бенфика је добар тим. Држали смо се плана. Хтели смо да имамо високи притисак, да их стискамо, међутим мислим да је до несигурности дошло јер смо пар изнуђених лопти и пасова губили лагано, али није то незнање, мислим да је више неуиграност. Још увек треба да се направи синергија, потребно је време да играчи у сваком тренутку знају где се који налази на терену", објаснио је Милојевић.

Сматра да је Звезда можда и заслужила више од утакмице против Бенфике, али истиче да је јефтино примила голове, што је закључио и одмах по завршетку меча.

"Не смете ни на тренингу такве голове да примате, а камоли на оваквим утакмицама. Нажалост, пробали смо да се вратимо, реакција играча је била добра. Дали су све од себе, освајали смо просторе, међутим њихови штопери су чистили све лопте у шеснаестерцу. Да смо можда раније дали први гол и да смо имали још времена... Шта да радимо, то је Лига шампиона, овакве грешке не смеју да се догађају. Скупо коштају и ми смо данас платили. Идемо даље", рекао је Милојевић пред новинарима.

"Дркушић се повредио на тренингу"

На питање зашто није играо репрезентативац Словеније Вања Дркушић, Милојевић је истакао да је јуче на тренингу доживео повреду коју није успео на време да залечи.

"Био је велики ризик, он се није осећао спремним, као ни Немања Радоњић. Он ем је повређен, ем је тотално неспреман. Требаће му доста времена да се припреми да би могао да нам помогне", напоменуо је Милојевић.

Истакао је да због повреда нема бекове и да је вечерас било изнуђених решења, али сматра да је Елшник добро одрадио посао.

"Не видим да смо ту имали неки проблем. Није нама Бенфика никаквих проблема правила. Осим стативе које су погодили ударцем искоса, чини ми се да нису имали ниједну шансу. Мислим да смо врло лако долазили на 20-30 метара од њиховог гола, али играли су у блоку, стајали су добро и решавали такве ситуације, То су искусни играчи", нагласио је Милојевић.

О повреди Огњена Мимовића Милојевић каже да не зна каква је ситуација, али се плаши да није добра.

"Проблем је у стопалу. Мислим да је отишао на смимање, тако да ћемо добити информације. Мимовић игра добро, наметнуо се, пун је самопоуздања, али дешавају се такве ствари. Спорт је то, фудбал је то, дешавају се повреде. Да не слутим, али нисам велики оптимиста", рекао је Милојевић.

"Фудбал је игра грешака"

О великим и скупим грешкама играча каже да никада није упирао прстом и да се такве ствари дешавају у спорту.

"Нико није желео да се то деси. Фудбал је игра грешака. Пад концентрације, лоша процена, има милион фактора, али јако је тешко када на оваквом нивоу против оваквог противника примите такве голове. Као у баскету, када кажу прави фаул да не буду лаки поени, тако и у фудбалу - ако већ морате да примите гол, не смете да га примите тако лако", објаснио је тренер Звезде.

"Хоћу да видим овакав тим"

Признао је Милојевић да су му претходни порази у Лиги шампиона можда и теже падали јер није било игре какву је желео.

"Хоћу да видим овакав тим. Нека грешимо, није спорно. Има још пуно ствари које на бази овог издања треба да поправимо. Одиграли смо једну мушку утакмицу на нашем стадиону пред нашим навијачима. Мој лични утисак је да смо одиграли квалитетну и добру утакмицу која је била занимљива. Јесте негативан резултат по нас, али ме чини поносним што су играчи дали све од себе, трудили су се да дају све од себе. Некада то није довољно, али је формула на којој треба радити. То је стил и начин на који хоћемо да играмо. Да пробамо да играмо са сваким", нагласио је Милојевић.

На питање о вечитом дербију који следи, Милојевић каже да је то сасвим другачија утакмица и да ће црвено-бели имати времена да се припреме за Партизан.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 22:50:58 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536330/vladan-milojevic-crvena-zvezda-benfika-konferencija-za-medije.html
Новак Симовић суди 174. вечити дерби https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536345/novak-simovic-sudija-174-veciti-derbi.html Новак Симовић биће главни судија на дерби мечу деветог кола фудбалске Суперлиге Србије између Партизана и Црвене звезде, саопштено је на званичном сајту такмичења. Новаку Симовићу ће помагати Никола Ђоровић и Милош Симовић, док је за четвртог судију одређен Ненад Минаковић.

У ВАР соби седеће Павле Томић и Урош Стојковић.

Утакмица између Партизана и Црвене звезде биће одиграна у понедељак, 23. септембра од 19.00 часова на стадиону у Хумској. Ово ће бити 174. вечити дерби.

Црвена звезда се налази на првом месту на табели Суперлиге са 19 бодова, док је Партизан седми са 11 освојених бодова.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 22:43:30 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5536345/novak-simovic-sudija-174-veciti-derbi.html
Лаж: Најважније је да смо освојили три бода https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536336/bruno-laz-najvaznije-osvajanje-tri-boda.html Тренер Бенфике Бруно Лаж рекао је после меча са Црвеном звездом да је најважније за његову екипу да је са три бода започела нови формат Лиге шампиона. Бенфика је у мечу прве фазе Лиге шампиона победила Звезду и надовезала се на тријумф против Санта Кларе у домаћем шампионату.

"Победа нам је јако важна, али је још важније да смо успели да се надовежемо на претходни тријумф. Наметнули смо свој стил и брзо дошли до првог гола. Наравно, касније су се догодиле и друге ствари у току утакмице које нисмо планирали, као што је улазак Аурснеса. Важно је да смо ушли у овај нови формат са три бода", рекао је Лаж.

Осврнуо се потом тренер Бенфике и на догађаје који су претходили дуелу са српским тимом.

"Потребно је много рада да би се дошло до победе, а важан посао су одрадили играчи који су ушли на терен. То смо морали да урадимо да бисмо контролисали меч и то нам је помогло да Ди Марија добије простор у наставку. Имамо још простора, пре свега да направимо резервне планове, а имамо и доста времена за напредак", додао је Лаж који је на клупу португалске екипе сео пре две недеље.

Истакао је и да је комуникација са играчима основ за даљи напредак.

"Сви играчи морају да комунцирају, не само ја, већ и сви чланови стручног штаба. Сваки играч мора да зна шта ми хоћемо од њега и његове позиције. Разговарао сам о притиску који противник ствара на нашој десној страни, да не дозволимо ситуације један на један. Ово је за нас још само једна победа, већ смо победили Санта Клару, сада смо фокусирани на оно што нас очекује надаље", рекао је Лаж.

Бенфика у наредном колу игра против Атлетико Мадрида.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 22:32:11 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536336/bruno-laz-najvaznije-osvajanje-tri-boda.html
Милојевић: Примили смо јефтине голове, реакција је била добра https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536301/vladan-milojevic-trener-crvena-zvezda-benfika-liga-sampiona-izjava.html Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић рекао је након пораза од Бенфике у првом колу Лиге шампиона да су црвено-бели одиграли храбро, али да су их скупо коштали јефтино примљени голови. Фудбалери Црвене звезде поразом су започели учешће у реформисаној Лиги шампиона, пошто су пред својим навијачима изгубили од Бенфике са 2:1.

Тренер црвено-белих Владан Милојевић рекао је након меча у Београду да су његови изабраници одиграли добру утакмицу, али да су примили два јефтина гола која су их скупо коштала.

"Није лако вратити се после 0:2, много је другачије када је на полувремену 0:0. Ракција је била добра, наставили смо да играмо онако како смо желели. Мислим да смо одиграли доста добро против једне јако добре екипе, али јефтине голове смо примили. Фудбал је и игра грешака", рекао је Милојевић.

Млади фудбалер Црвене звезде Огњен Мимовић морао је због повреде да изађе из игре у првом полувремену, а Милојевић још увек не зна колико је повреда тешка.

"Не знамо каква је ситуација са Мимовићем. Имали смо много ровитих играча. Радоњић није био спреман, као ни Дркушић. Нисмо желели да ризикујемо и онда смо морали нешто да мењамо, али није то имало толики утицај на игру", објаснио је тренер Црвене звезде.

Након обавеза у Лиги шампиона, фудбалери Звезде ће у понедељак гостовати Партизан у дерби мечу деветог кола Суперлиге Србије.

"Свака утакмица је битна. Требало би да се одморимо, имамо сутра тренинг, спремићемо се, видећемо и идемо даље", закључио је Милојевић после меча.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 21:42:15 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536301/vladan-milojevic-trener-crvena-zvezda-benfika-liga-sampiona-izjava.html
Фудбалери Звезде: Није ово домаћа лига па да дозвољавамо себи индивидуалне грешке https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536327/fudbaleri-zvezde-nije-ovo-domaca-liga-pa-da-dozvoljavamo-sebi-individualne-greske.html Фудбалери Црвене звезде после пораза од Бенфике на "Маракани" у првом колу Лиге шампиона слажу се да је екипа одиграла лоше прво полувреме у којем је доста грешила, била неконцентрисана, али да је у другом показала доста бољу игру, сабила ривала у шеснаестерац и да влада жал што није изборен позитиван резултат. Фудбалери Црвене звезде поражени су од Бенфике резултатом 2:1 у мечу првог кола, прве фазе Лиге шампиона.

"Утисак је лош због резултата. Мислим да смо ушли у меч лошије и иако смо се договарали да не респектујемо ривала превише, мислим да смо управо то и урадили. Мислим да смо могли да играмо са њима и то смо и показали у другом полувремену када смо имали иницијативу и стварали шансе, гол је стигао касно... Штета због навијача који су дошли у великом броју", изјавио је Раде Крунић, нови фудбалер црвено-белих.

Иванић: Лош улазак у меч, друго полувреме - друга прича

Један од најискуснијих у редовима Звезде Мирко Иванић рекао је да фудбалери нису били довољно агресивни.

"Мислим да свако ко је гледао утакмицу може да каже да је наш лош улазак у меч пресудио. Нисмо били довољно агресивни, нисмо добро стајали, није ово домаће првенство да можемо да дозволимо себи неке грешке. Они су јако брзо реаговали на наше грешке, казнили су то", закључио је Иванић.

"Друго полувреме је била потпуно друга прича. Мало смо се наместили у свлачионици, видели смо где грешимо, пружили смо по мени одлично полувреме, могли смо и раније да дамо тај гол. Остаје жал свима нама што нисмо извукли бољи резултат и дали све од себе", истакао је Мирко Иванић.

Урош Спајић: Није рани гол пресудио, много смо грешили у првом делу

Капитен црвено-белих истиче да су пресудне биле грешке екипе у првом полувремену.

"Не бих рекао да је само рани гол пресудио. Најгоре је кад завршиш утакмицу и знаш да си могао више. Нема неки посебан разлог, али смо много грешили у првом полувремену, причао сам са Кокчуом, они су знали да ћемо ми напасти, чекали су нашу грешку јер су јаки у транзицији", рекао је Спајић.

Додаје да је екипа заслужено у Лиги шампиона и да је то показала у другом полувремену, када је сабила Бенфику у шеснаестерац.

"Они нама нису бог зна шта створили, ово се не прашта, а када губиш 2:0 на овом нивоу је јако тешко вратити се. Показали смо да није случајност што смо ту у другом полувремену, сабити Бенфику у шеснаестерац није мала ствар, мислим да смо могли више, касније нисмо имали ни среће, а они су се одлично бранили. Остаје жал јер мислим да смо могли много више, закључио је Урош Спајић.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 21:35:02 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536327/fudbaleri-zvezde-nije-ovo-domaca-liga-pa-da-dozvoljavamo-sebi-individualne-greske.html
Леверкузен за једно полувреме преслишао Фејнорд https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536288/fejnord-bajer-leverkuzen-liga-sampiona-prvo-kolo-2024-25.html Фудбалери Бајера из Леверкузена победили су на гостовању у Ротердаму екипу Фејнорда резултатом 4:0 у утакмици првог кола Лиге шампиона. Шампион Немачке Бајер Леверкузен силовито је започео учешће у реформисаној Лиги шампиона. На свима неугодном гостовању у Ротердаму, пред увек пуним трибинама легендарног "Де Кујпа", екипа Ћабија Алонса као плитак поток је прегазила немоћни Фејнорд.

Само пет минута су домаћи успели да сачувају своју мрежу пре него што је Бајер повео голом Флоријана Вирца.

Рамиз Зеруки је у деветом минуту обрадовао навијаче холандског тима и пружио им лажну наду, пошто је погодак поништен након реакције из ВАР собе због недозвољене позиције.

Затишје које је трајало до 30. минута било је само најава правог бродолома Фејнорда.

Пре него што је судија послао фудбалере у свлачионицу на одмор, Бајер је постигао још три гола - погађали су Грималдо у 30, још једном Вирц у 36, док је у 45. минуту голман Тимон Веленројтер преварио сам себе.

Деловало је да би Фејнорд до краја утакмице могла да задеси и судбина загребачког Динама, али су се гости задовољили учињеним у првих 45 минута и током другог дела меча само сачували стечену предност за прва три бода у новом формату Лиге шампиона.

У наредном колу елитног европског такмичења Бајер ће дочекати Милан у Леверкузену, док ће Фејнорд играти против Ђироне у Шпанији.

Лига шампиона, прво коло:

Уторак:
Јувентус - ПСВ 3:1
Јанг бојс - Астон вила 0:3
Милан - Ливерпул 1:3
Бајерн Минхен - Динамо Загреб 9:2
Реал Мадрид - Штутгарт 3:1
Спортинг - Лил 2:0

Среда:
Болоња - Шахтјор 0:0
Спарта Праг - Салцбург 3:0
Селтик - Слован Братислава 5:1
Клуб Бриж - Борусија Дортмунд 0:3
Манчестер сити - Интер 0:0
ПСЖ - Ђирона 1:0

Четвртак:
Црвена звезда - Бенфика 1:2
Фејнорд - Бајер Леверкузен 0:4
Аталанта - Арсенал 21.00
Атлетико Мадрид - Лајпциг 21.00
Брест - Штурм Грац 21.00
Монако - Барселона 21.00

]]>
Thu, 19 Sep 2024 20:49:45 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536288/fejnord-bajer-leverkuzen-liga-sampiona-prvo-kolo-2024-25.html
Одбојкаши Звезде победили Омонију у првом мечу квалификација за ЛШ https://www.rts.rs/sport/odbojka/5536319/odbojkasi-crvene-zvezde-pobedili-omoniju-u-prvom-mecu-prvog-kola-kvalifikacija-za-ls.html Одбојкаши Црвене звезде победили су у Никозији екипу Омоније 3:0, по сетовима 25:22, 25:23 и 25:14 у првом мечу првог кола квалификација за Лигу шампиона. Реванш меч биће одигран у уторак, 24. септембра од 19 часова у дворани УСЦ "Вождовац" у Београду. По пропозицијама ЦЕВ, за победе од 3:0 и 3:1 победник добија три бода.

Уколико се меч заврши резултатом 3:2, победник добија два, а поражени један бод. Уколико обе екипе имају исти број победа и бодова, о укупном победнику одлучује "златни сет", који се игра одмах по завршетку друге утакмице.

"Златни сет" се игра до 15 поена. Победник дуела Црвена звезда - Омонија играће у другом колу квалификација за Лигу шампиона са бољим из двомеча Селвер Талин (Естонија) - Орион Дутихем (Холандија).

Селвер је у првој утакмици славио резултатом 3:0, по сетовима 25:20, 25:21, 25:21.


]]>
Thu, 19 Sep 2024 20:33:01 +0200 Одбојка https://www.rts.rs/sport/odbojka/5536319/odbojkasi-crvene-zvezde-pobedili-omoniju-u-prvom-mecu-prvog-kola-kvalifikacija-za-ls.html
Бруклин повлачи дрес Винса Картера https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536246/bruklin-povlaci-dres-vinsa-kartera.html Бруклин нетси су саопштили да ће 25. јануара наредне године уочи меча против Мајамија повући дрес са бројем 15, који је носио Винс Картер. Винс Картер је од 2004. до 2009. године играо за тадашње Њу Џерзи нетсе, које је наследио Бруклин. У просеку је бележио 23,6 поена, 5,8 скокова и 4,7 асистенција по утакмици.

"Картер је много допринео овој организацији на терену и ван њега. Он је важан део историје франшизе Нетса", рекао је, између осталог, директор Бруклин Нетса Џо Цаи.   

Картер је и власник рекорда франшизе по броју постигнутих поена у једној сезони - 2.070 у сезони 2006/07.

Картер је НБА каријеру почео у Торонту, а осим Нетса играо је још и за Орландо, Финикс, Далас, Мемфис, Сакраменто и Атланту.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 21:27:48 +0200 НБА https://www.rts.rs/sport/kosarka/nba/5536246/bruklin-povlaci-dres-vinsa-kartera.html
Трг на којем се налази "Алијанц арена" преименован у част Франца Бекенбауера https://www.rts.rs/sport/fudbal/5536218/trg-na-kojem-se-nalazi-alijanc-arena-preimenovan-u-cast-franca-bekenbauera.html Стадион фудбалског клуба Бајерн "Алијанц арена" биће на новој адреси - Трг Франца Бекенбауера, након што је градска влада Минхена одлучила да ода почаст легендарном немачком репрезентативцу, који је преминуо у јануару ове године, преноси АП. Преименовање подручја око "Алијанц арене" у Минхену ће званично ступити на снагу од 7. јануара 2025. године, на годишњицу смрти Франца Бекенбауера.

"Именовање улице је највећа част коју град Минхен може постхумно да додели и знак дубоког поштовања које гајимо према Францу Бекенбауеру", рекао је градоначелник Минхена Дитер Рајтер.

"Он је један од највећих спортиста које је наш град изнедрио. Спортским успесима и својом посвећеношћу фудбалу, трајно је обликовао спортски пејзаж Немачке", додао је Рајтер.

Бекенбауер је за репрезентацију Западне Немачке одиграо 103 утакмице и постигао је 14 голова. Са овом селекцијом освојио је Светско првенство 1974. године.

Од 1984. до 1990. године био је селектор Западне Немачке и освојио Мундијал у Италији 1990.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 18:01:14 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5536218/trg-na-kojem-se-nalazi-alijanc-arena-preimenovan-u-cast-franca-bekenbauera.html
Кошаркаши Партизана отпутовали у Атину, у суботу спектакл под отвореним небом https://www.rts.rs/sport/kosarka/evroliga/5536147/kosarkasi-partizana-otputovali-u-atinu-turnir-stadion-panatinaikos.html Кошаркаши Партизана отпутовали су у Атину, где ће учествовати на припремном турниру "Павлос Јанакопулос", који организује Панатинаикос, актуелни шампион Европе. Летом у 09.45, експедиција Партизана отпутовала је јутрос за престоницу Грчке, где ће у петак и суботу учествовати на турниру "Павлос Јанакопулос" у организацији Панатинаикоса.

Црно-бели ће прву утакмицу у Атини одиграти у петак од 14.00 часова против турског Ефеса, али ће тај дуел бити затвореном за јавност.

Дан касније, Партизан игра на древном стадиону "Калимармаро", познатијем као "Панатинаико", од 21.00 час против домаћег Панатинаикоса, који је по угледу на београдске црно-беле спремио спектакл под отвореним небом.

Тим Жељка Обрадовића је пут Атине пошао без лакше повређеног Вање Маринковића, недовољно опорављених Аријана Лакића и Ајзее Мајка и јуниорског тандема Митар Бошњаковић - Алекса Димитријевић.

Црно-бели су припреме за нову сезону започели 20. августа у Београду. Још увек су непоражени током лета, пошто су у пријатељским мечевима савладали Игокеу, Јенисеј, Тортону, Трапани, АЕК и Париз.

Партизан ће сезону у регионалној АБА лиги отворити 25. септембра, када ће у Београду бити домаћин чачанском Борцу, док такмичење у Евролиги започиње 3. октобра дуелом са Басконијом у Виторији.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 17:36:11 +0200 Евролига https://www.rts.rs/sport/kosarka/evroliga/5536147/kosarkasi-partizana-otputovali-u-atinu-turnir-stadion-panatinaikos.html
Адриана Вилагош номинована за "Звезду у успону" https://www.rts.rs/sport/atletika/5536090/adriana-vilagos-nominovana-za-zvezdu-u-usponu.html Српска атлетичарка Адриана Вилагош номинована је за престижну награду "Звезда у успону", коју додељује Европска атлетика за 2024. годину. Награда "Звезда у успону" додељује се младим спортисткињама које су оставиле значајан траг на европској и светској сцени у протеклој сезони.

"Адриана Вилагош, која се такмичи у бацању копља, својим изванредним резултатима и доследним наступима у јуниорским и сениорским категоријама постала је једна од најперспективнијих атлетичарки Европе. Њени успеси на међународним такмичењима, укључујући освајање медаља и обарање личних и националних рекорда, допринели су овој номинацији", наведено је у саопштењу Српског атлетског савеза.

Вилагош је ове године освојила сребрну медаљу на Европском првенству, победница је Купа Европе, а тренутно је друга на европској листи са даљином од 65,64 метара.

То је и нови државни рекорд који је Вилагош поставила почетком септембра на меморијалу "Борис Ханжековић" у Загребу.

Гласање за "Звезде у успону" отворено је за јавност, а победнице ће бити проглашене на свечаности Европске атлетике 26. октобра у оквиру Европског конгреса који се одржава у Скопљу.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 16:43:03 +0200 Атлетика https://www.rts.rs/sport/atletika/5536090/adriana-vilagos-nominovana-za-zvezdu-u-usponu.html
Звезда скупо платила грешке, Бенфика носи три бода из Београда https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536073/zvezda-protiv-benfika-pocinje-avantura-liga-sampiona.html Фудбалери Црвене звезде поражени су од Бенфике резултатом 2:1 у мечу првог кола, прве фазе Лиге шампиона. Thu, 19 Sep 2024 21:43:23 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536073/zvezda-protiv-benfika-pocinje-avantura-liga-sampiona.html Јањанин о легендарном дуелу са Бенфиком: Радовао сам се тек после трећег гола https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536036/janjanin-legendarni-duel-benfika-radovanje-treci-gol.html Бивши фудбалер Црвене звезде Рајко Јањанин присетио се пред меч "црвено-белих" са Бенфиком утакмице са истим ривалом из 1984. године на којој је постао јунак Звездиних навијача. Јањанин је пре тачно 40 година са три гола у другом полувремену донео Звезди преокрет и победу против Бенфике у првом колу Купа шампиона.

"Почело је лоше по Звезду јер смо губили у првом полувремену, иако смо ми имали прву шансу, а касније и још неколико прилика. Аутогол погојног Елснера и погодак Дијамантина са 30 метара су им донели предност, али смо и ми брзо одговорили у другом полувремену", рекао је Јањанин.

Присетио се Јањанин и погодака у другом полувремену легендарне утакмице.

"Имали смо Шестића и Халиловића који су направили дар-мар у другом полувремену. Постигли смо два гола из пенала, а касније је Шестић прошао по десној страни и додао ми лопту за трећи гол. Голови са пенала су за нас тада били нормалност, тако да сам се радовао једино после трећег гола", изјавио је некадашњи играч Звезде.

Још један бивши играч Звезде који је учествовао у преокрету у другом полувремену Бошко Ђуровски изјавио је да се нада доброј подршци са трибина.

"Морам да похвалим наше навијаче. Они увек верују и тада су били изванредни. Надам се и да ће данас бити 12. играч. Ми смо тада пред 82.000 људи играли као у трансу. Надам се да ће тако бити и данас", рекао је Ђуровски.

Црвена звезда и Бенфика се од 18.45 састају на стадиону "Рајко Митић" уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Читав интервју са Звездиним легендама можете погледати у видео снимку на почетку текста.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 16:17:43 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5536036/janjanin-legendarni-duel-benfika-radovanje-treci-gol.html
Млади фудбалери Црвене звезде поражени од Бенфике https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535990/omladinci-crvena-zvezda-liga-sampiona-benfika.html Омладинци фудбалског клуба Црвена звезда поражени су од Бенфике резултатом 2:1, у мечу првог кола Лиге шампиона. Голове за Бенфику постигао је Густаво Варела у 14. и 51. минуту. Стрелац јединог гола за Звезду био је Андрија Максимовић у 57. минуту.

Утакмица се играла на помоћном терену стадиона "Рајко Митић" у Београду.

Омладинци Звезде ће у другом колу 1. октобра играти против Интера у Милану, док ће се Бенфика дан касније састати са Атлетиком из Мадрида.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 15:42:49 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535990/omladinci-crvena-zvezda-liga-sampiona-benfika.html
Репрезентација Србије назадовала до 35. места на Фифа ранг листи https://www.rts.rs/sport/fudbal/reprezentacija/5535685/fudbal-repezentacija-srbija-rang-lista-nazadovanje.html Фудбалска репрезентација Србије налази се на 35. месту са 1.505,08 бодова на новој ранг листи најбољих селекција света, коју је објавила Међународна фудбалска федерација. Фудбалери Србије назадовали су за три позиције у односту на листу објављену 18. јула, уз губитак од 1,82 бода.

Репрезентација Србије је у првом колу Лиге нација одирала нерешено са Шпанијом, док је у другој утакмици поражена од Данске са 2:0.

Прво место на Фифа листи задржала је селекција Аргентине која има 1.889,02 бодова.

Фудбалери Француске остали су на другом месту, док је репрезентација Шпаније на трећој позицији.

Међу првих десет су Енглеска, Бразил, Белгија, Холандија, Португалија, Колумбија и Италија.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 16:28:21 +0200 Репрезентација https://www.rts.rs/sport/fudbal/reprezentacija/5535685/fudbal-repezentacija-srbija-rang-lista-nazadovanje.html
Сергеј Јакировић више није тренер Динама из Загреба https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535448/sergej-jakirovic-vise-nije-trener-dinama-iz-zagreba.html Сергеј Јакировић више није тренер Динама из Загреба после договореног споразумног раскида уговора. До одлуке о новом дугорочном тренерском решењу тим ће водити досадашњи члан стручног шраба Сандро Перковић, саопштила је управа клуба. Сергеја Јакировића је посла коштао низ лоших резултата Динама.

Негативна серија почела је ремијем са Ријеком на "Рујевици" (1:1), наставила се минималним поразом од Хајдука (0:1) на "Максимиру", да би се окончала историјским поразом у Минхену против Бајерна са чак 9:2 у Лиги шампиона.

Јакировић је на "Максимир" стигао почетком прошле сезоне и Динамо водио до дупле круне, али му је јавност замерила лош почетак нове сезоне.

У дугогодишњој тренерској каријери Јакировић је још водио Сесвете, Горицу, Марибор и Зрињски.

 

]]>
Thu, 19 Sep 2024 13:03:56 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5535448/sergej-jakirovic-vise-nije-trener-dinama-iz-zagreba.html