Manifestacijom za nezaborav i zvanično su otpočele 29. letnje Olimpijske igre

Spektakularno otvaranje Olimpijskih igara

Najskuplja i naspektakularnija ceremonija otvaranja olimpijskih igara, zaista je opravdala način na koji je bila najavljivana prethodnih dana. Peking je poslao nezaboravnu sliku u svet i sjajnim uvodom,i pre završetka nagovestio da će ovo biti najbolje igre do sada. Ceremonija otvarannja koštala je Kineze više od 100 miliona dolara, a prikazani spektakl ostavio je utisak savršene organizacije.

Cermonija je otpočela u južnom delu Pekinga, odbrojavanjem vremena do početka Olimpijskih igara. Usledio je veličanstveni vatromet, nakon koga je udarcima u tradicionalne kineske bubnjeve najavljen nastavak svečanosti. Sve je bilo izvedeno precizno i sinhronizovano, do najsitnijih detalja.

Otvaranje se selilo na stadion Ptičije gnezdo ,ali kako...

Vatrometi u obliku ljudskih stopala duž čitavog trga Tjenanmen i dalje, 36 kilometara kroz grad, odveli su gledaoci iz celog sveta pravo na stadion Ptičije gnezdo. Olimpijski krugovi uz pomoć vila, poput ,, Prstena iz sna", kako je i nazvan taj deo programa, poleteli su ka nebu.

Usledio je defile posvećen domaćinu Olimpijskih igara Kini...

Najpre je intonirana kineska himna , te se krenulo u glavni deo programa, koji je vodio kroz čitavu kinesku istoriju.

Revijalni deo nastavljen je tačkom koja je nazvana ,,Put svile", još jednim od simbola kineskog naroda. Trgovina svilom je predstavljala i početke diplomatskih aktivnosti Kineza, što je bilo jasno oslikano u silueti broda koji kao da je plovio velelepnim stadionom .

Svim prijateljima Kine široka gotoljubivost i prijateljska otvorenost najavljena je prikazom belog goluba mira. Upravo je to bila poruka naroda Kine čitavom svetu - mir i harmonija, ne samo u toku Olimpijskih igara.

Želeli su svesrdno domaćini da prikažu direktnu spregu svoje zemlje sa planetom, čija se ogromna maketa našla u središtu stadiona. Sve je bilo posvećeno Zemlji, i povezanosti naroda planete. Čitav program, propraćen laserima i specijalnim efektima, ostavljao je bez daha publiku na stadionu i milione onih koji su preko televizije pratili događaj.

Spektakularan vatromet na nebu iznad čitavog  Pekinga zaokružio je veličanstvenu ceremoniju predstavljanja domaćina Igara.

Red je došao i na predstavljanje sportista koji će se u narednih 16 dana boriti za medalje na najprestižnijem sportskom događaju na svetu.

Po tradiciji, defile su predvodili sportisti Grčke, zemlje osnivača olimpijskih igara. Od prvih modernih igara, Grčka uvek prva predstavlja svoje učesnike, što je poseban znak poštovanja prema zemlji tvorcu najmasovnijeg sportskog događaja.

Delegaciju Srbije predvodila je Jasna Šekarić, noseći našu zastavu  na čelu kolone od 92 sportista.

Defileom sportista Kine zaključeno je predstavljanje učesnika ovih igara. Domaćini su, kako bismo i očekivali, bili najbrojniji.

svečano otvaranje Olimpijskih igara
broj komentara 18 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. mar 2010, 09:51)
Ivana Bjelanović [neregistrovani]

Pitanje i pohvala

O.Slike su extra.Ali zašto nema Crne Gore i Bosne i Hercegovine?Trebalo bi i njih da da stavite.Iz srbije su extra.

(nedelja, 10. avg 2008, 10:37)
anonymous [neregistrovani]

Puno kica

Puno kića...nizašto! Davež sa svojim uštimanim ljuskim robotima...po meni očekivano. Uostalom, odavno OI nema veze sa sportom-koliko koja zemlja para,toliko muzike!

(nedelja, 10. avg 2008, 07:55)
TamaraSt [neregistrovani]

izbegavanje

Pre Srbije bila je Italiaja. Imali su na stadionu personalizovanu kameru RAI koja je pratila samo njihov tim od izlaska pa dok nisu zauzeli svoje mesto. Zato nas nisu prikazali, ni nas ni jos neke reprezentacije koje su izasle posle Italije-pratili su svoje.

(subota, 09. avg 2008, 08:40)
anonymous [neregistrovani]

bravo za kineze

bravo za kineze koji su napravili ovakvu ceremoniju za otvaranje 29. olimpijskih igara stvarno svaka cast,ali samo zameram to sto nisu malo vise snjimali nase sportiste kako izlaze.Ali ostatako je fenomenomenalan.

(subota, 09. avg 2008, 01:29)
anonymous [neregistrovani]

izbegavanje

kao i uvek nas preskoce kao da ne postojimo,francuzi su pricali o necem levom kada su nesi sportisti prolazili.zato ce mo im na terenu pokazati od koje drvo se pravi vreteno
Pozdrav svim SRBIMA sirom sveta,

(subota, 09. avg 2008, 01:25)
anonymous [neregistrovani]

?

pa da je rts snimao sigurno bih snimali srbiju,prenos je internacionalan.....

(subota, 09. avg 2008, 00:43)
nautilus_ns [neregistrovani]

repriza

Znam da verovatno to nece moci,ali...da li bi mogla da se ponovi jos jednom repriza reprize, ali bez defilea? Hvala

(petak, 08. avg 2008, 23:18)
anonymous [neregistrovani]

Beijing 2008

Ovo je nesto sto jos neko na svetu nije video!Fenomenalno!
Ali se dvoumim,da li je bolje otvaranje LOI bilo u Atini 2004 ili ovo!Malo su Kinezi smorili sa svojim zezancijama sa vise hiljada ljudi...

U svakom slucaju,svaka im cast!Nista bolje skoro nije vidjeno!

(petak, 08. avg 2008, 23:00)
bruno [neregistrovani]

olimpiske igre

bravo za Memedovica i Sarenca super prenos

(petak, 08. avg 2008, 22:58)
anonymous [neregistrovani]

izbegavanje

Ma ne pricaj gluposti...
Ja sam gledala na nemackoj televizji, i jos su nas dodatno komentarisali, i to pozitivno...
Sta li ti gledas...