Počelo prvo Svetsko prvenstvo na afričkom tlu

Svečanom ceremonijom otvaranja na stadionu "Grad fudbala" u Johanesburgu sa porukom "Ujedinjena Afrika, ujedinjeni svet" počelo je 19. Svetsko prvenstvo u fudbalu, a prvo u Africi.

Svečanu ceremoniju posmatrao je solidno popunjen, ali ne pun stadion čiji kapacitet za Svetsko prvenstvo iznosi 88.460 mesta.

Većina je bila u žutom i zelenom, bojama domaće južnoafričke reprezentacija, koja danas od 16 sati sa Meksikom igra prvi meč Svetskog prvenstva. Kako se bližio početak tog meča, tako je i praznih sedišta bilo sve manje.

Otvaranje su najavili vojni mlaznjaci preletivši iznad stadiona. Sam početak manifestacije propraćen je zaglušujućom bukom koju su povicima i vuvuzelama stvarali svi prisustni na stadionu.

Potom se na terenu smenjivalo oko 1.500 izvođača koji su igrom i muzikom posmatračima  u pet segmenata predstavili najbolje iz afričke kulture. Među njima bili su i soul pevač Ar Kel i poznati afrički trubač Hju Masekela.

Izostao je nekadašnji predsednik Južne Afrike i dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela, koji je trebalo da dođe na stadion, ali je otkazao posle sinoćnje saobraćajne nesreće u kojoj mu je poginula 13-godišnja unuka dok se vraćala sa koncerta u čast Svetskog prvenstva.

Manifestaciji je prisustvovao drugi od četiri južno-afrička dobitnika Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu, koji je bio u dresu i sa šalom reprezentacije.

Otvaranje Mundijala uživo je prenošeno u više od 215 zemalja, a predviđalo se da će ga gledati oko 500 miliona ljudi.

Turnir će igrati 32 reprezentacije na 10 stadiona u devet gradova, a titulu će braniti reprezentacija Italije.

broj komentara 0 pošalji komentar