Nismo bili autsajderi

Šef misije Paraolimpijskog komiteta Srbije Zvonimir Rot istakao je da je veoma ponosan na uspehe sportista na igrama u Londonu, ali da se od njih mnogo i očekivalo, jer su došli kao favoriti.

"Mi smo polaskom iz Beograda preuzeli određene obaveze. Sportisti iz 164 države došli su ovde da pobede. Mi smo znali čime raspoložemo.

U stvari, svih 13 takmičara su važili za favorite, čak i biciklisti. Bilo je samo pitanje ko će smoći snage da dostigne svoje rezultate i da bude kandidat za određena mesta na počasnom postolju", rekao je Rot.

On je objasnio da je rezultat mogao da bude i bolji, ali su "neki imali manje sreće, ili im je nedostajala koncentracija u odlučujućim momentima".

"Pre svega mislim na strelce, koji su za po metak ili dva izgubili vredna odličja. Svi drugi su zaista bili na svom nivou. Mi smo postigli tri svetska rekorda, ali nismo ni došli kao autsajderi. Žao mi je što smo u Beogradu morali da ostavimo određeni broj takmičara", rekao je Rot.

Prema njegovim rečima, Međunarodni paraolimpijski komitet ima striktna pravila i na Igre mogu da dođu, na primer u muškom stonom tenisu, samo takmičari koji su među prvih 16 na svetskoj rang-listi, bez obzira na to iz koje su države.

"Mi smo imali više od 10 strelaca sa normom, ali je kvota bila mala. Takav je bio slučaj i u atletici i stonom tenisu. Nismo mogli nikoga da kandidujemo, ni da dovedemo sve koji su svojim rezultatom to zaslužili. U suprotnom, naša delegacija bi bila mnogo veća", rekao je Rot.

Srbija je na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojila dve zlatne medalje (Željko Dimitrijević i Tanja Dragić) i tri srebrne (Borislava Perić Ranković, Zlatko Kesler, Draženko Mitrović), imala je dva četvrta mesta (Siniša Vidić i stonoteniserke ekipno) i u pet disciplina finaliste (Živko Papaz - šesto i sedmo mesto, Draženko Mitrović - peto i sedmo mesto i Miloš Glica - šesto mesto).

"Naravno da sam ponosan. Meni su ovo druge paraolimpijske igre... Bio sam ubeđen da će naši sportisti biti uspešni. Ja sam pre svega ponosan što te ljude poznajem i što puno njih ubrajam u svoje prijatelje. To su vanserijski ljudi, koji prevazilaze svoje mogućnosti, nadmašuju sebe. To su sjajni sportisti i izvanredne osobe", rekao je Rot.

Šef misije Paraolimpijskog komiteta istakao je da pretpostavlja da će se posle ovog uspeha u Londonu u Srbiji stvoriti atmosfera koja će "makar otvoriti put" da se stvore uslovi za adekvatan tretman osoba sa invaliditetom.

"Voleo bih da to počne od sportista, jer su oni neka avangarda ili nadgradnja u svakom društvu. Videli smo kakav je tretman ovih Igara i ovih ljudi koji su učestvovali na njima u Velikoj Britaniji. Tvrdim da je takav tretman i u svim drugim zemljama koje su na adekvatnom kulturološkom nivou. U Srbiji je teška situacija, ali ne govorim o nekim Bog zna kakvim ciframa. Mislim da će i samo prbližavanje tom nivou doneti bolji tretman i mnogo srećnije društvo", rekao je Rot.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара