Читај ми!

Drugi trče, Bolt leti

Novo olimpijsko zlato i novi olimpijski rekord za najbržeg čoveka koga je svet ikada video. Usain Bolt je počistio konkurenciju u finalu trke na 100 metara i pred očima sveta potvrdio da je jedno od najvećih sportskih čuda.

Četiri godine su prošle, ali i dalje svi gledaju leđa Usaina Bolta. Fenomenalni Jamajčanin ni u finalu nije najbolje startovao, kao da se i dalje pribojavao scenarija koji ga je koštao odbrane zlata na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, ali kada se oko pedesetog metra razmahao, epilog je mogao biti samo jedan.

Bolt je istrčao drugo najbrže vreme svih vremena, ali i najbrže vreme Olimpijskih igara. Novi rekord sada iznosi 9,63. Njegov najveći rival i trening partner Johan Blejk istrčao je odličnih 9,75, koji su mu doneli srebro.

Na najveću scenu vratio se i Džastin Getlin, koji je konačno sprao ljagu sa svog imena i skandala sa dopingom istrčavši respektabilnih 9,79. Amerikanac je tako stigao do bronzane medalje najvišeg postolja dostpunog Amerikancima trenutno u eri jamajčanske dominacije.

Tokom ove nedelje, Bolt će pokušati još jednom da pomeri granicu i da odbrani zlato i na 200 metara, što bi predstavljalo podvig bez presedana. Harizmatični Jamajčanin, spasilac ovog sporta, kako ga mnogi nazivaju, dominirao je i Olimpijskim igrama u Pekingu kada je postavio svetske rekorde i na 100 i na 200 metara.

Na zaprepašćenje sveta, njegova vremena bila su još bolja naredne godine, na Svetskom prvenstvu u Berlinu, kada je 100 i 200 metara istrčao za 9,58, odnosno 19,19.

Međutim, poslednje dve godine pojavile su se sumnje da je Boltovo vreme prošlo. Problemi sa povredama, ponajviše leđima, ali i zamerke pojedinaca na njegovu tehniku, učinili su da Bolt po prvi put deluje ranjivo. Pogrešan start doneo mu je diskvalifikaciju na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu. Uz to, Johan Blejk pobedio ga je u direktnom okršaju na mitingu u rodnom Kingstonu.

Čak i u kvalifikacijama u Londonu, Bolt, odnosno njegov start, nije izgledao najbolje. Međutim, danas su stvari ponovo došle na svoje mesto.

U trci koju je kraj malih ekrana ispratilo preko milijardu ljudi, kao i svetski sportski krem na Olimpijskom stadionu u Londonu, predvođeni Majklom Felpsom i Rodžerom Federerom, Bolt je još jednom pokazao da je najbrži čovek svih vremena. Uz to, nije pogrešno reći i da je ovaj sprinter jedan od najboljih sportista u istoriji.

Na sreću, čuda se ne završavaju večeras, jer ćemo Bolta gledati u još dve discipline u Londonu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво