Dve sekunde ispred oka

Krenimo od hvalisanja. Jedan sam od nekoliko novinara koji su uspeli da uđu u TOC, Tehnološki operativni centar odakle se suštinski upravlja Igrama. To je samo srce Olimpijskih igara, mesto koje povezuje sve računare, sve satove i sve merače dužine, visine, daljine, sve novinare, sve gledaoce i sve one koji Igre prate na te-veu ili mobilnom telefonu. Ako sam nekoga preskočio, slobodno ga povežite. Ovde je sve.

Centar se nalazi izvan Olimpijskog kompleksa u delu Londona koji se zove Kanari Vorf. Tu su se poslednjih godina preselile centrale najvećih britanskih banaka. Centrom upravlja kompanija "Atos", koja je vezana ugovorom sa MOK-om od 2001. zaključno sa Igrama u Riju.

Pričati o ovoj temi bez konfuzije nije jednostavno jer, za početak, ne postoji jedan centar već dva centra. Taj drugi je rezervni, na tajnoj lokaciji. Njegova funkcija je da preuzme posao ukoliko se nešto neočekivano dogodi glavnom centru.

U "Atosu" kažu da su u nedelju bili na deset minuta od te odluke, zbog problema sa (novim) softverom koje su jedva otklonili. Ukoliko do toga dođe, potrebna su dva sata da se sistem podigne. Za to vreme, Igre teku neometano jer su svi kompjuteri na borilištima nezavisni, ali niko izvan stadiona ne dobija informacije, uključujući i prisutne komentatore te bi bilo zanimljivo videti kako to izgleda.

Kad smo već kod komentatora, ovaj sistem brži je od slike koju vidite na ekranu, i to za dve sekunde. Recimo, kada strelac ispali hitac i pogodi cilj, ta informacija trenutno stiže u komentatorsku kabinu dok slika kasni dve sekunde. Zato komentatori počinju ranije da se raduju (ili žale) u odnosu na ono što mi vidimo.

TOC se nalazi na 21. spratu zgrade Siti (City) banke. Sam po sebi ne predstavlja uzbudljiv prizor. Stolovi puni kompjutera, svaki zaposleni sa najmanje tri ekrana ispred sebe, plus laptop. Zidovi su stakleni tako da posetioci mogu da gledaju unutra, ali ne mogu da uđu. Bezbednosne mere su enormne.

Projektovanje sistema za svake Igre traje četiri godine, a najteži deo jeste postavljanje. Zbog raznih razloga, za instalaciju ponekad ima jedva tri nedelje jer se takmičenja (na primer, Vimbldon) održavaju neposredno pre Igara.

Na ovim Igrama je trideset odsto novih tehnologija, a potpuni novitet su mobilni uređaji putem kojih se Igre prvi put prenose. Namera je da uskoro budu prisutni na svim „pametnim" telefonima. Za sada je povezano tek 450 miliona, plus sto miliona tableta. Sistem je na razne načine povezao osam i po milijardi uređaja.

Olimpijske igre odavno nisu više samo sportsko već i tehnološko i kulturno takmičenje. Broj sportista i onih koji su zaduženi za tehnologiju je izjednačen, samo što ovi drugi ne dobijaju medalje već im je glavna briga da budu prisutni a da ih niko nikada ne spomene.
I njima je u svakoj sekundi neko finale.

broj komentara 0 pošalji komentar