Читај ми!

Komunikacioni doping

Do sada nijedan sportista nije diskvalifikovan zbog dopinga, ali zbog tvitovanja je stradalo dvoje.

Sećate se defilea na svečanom otvaranju, sportisti iz bezmalo svih zemalja marširali su sa mobilnim telefonima u rukama.

Neki su fotografisali publiku i sebe, odmičući aparat, neki su užurbano kuckali poruke na Tviteru. Ta se prilika većini pruža jednom u životu, pa kako da je ne iskoristiš. A garantuje i sto, dvesta instant pratilaca.

Mnogo je sportista sa oduševljenjem prihvatilo Tviter kao sredstvo komunikacije sa onima koji ih podržavaju. Mnogo je jednostavniji nego Fejsbuk i ne zahteva dvosmernost, sportista ne mora da odgovara na poruke (mada je lepo kada to čini), a može da nam prenese kako se oseća, o čemu razmišlja a da se ne žali na novinare koji „nisu preneli sve što je rekao".

Ali, tu se i krije najveća opasnost.

Ne razmišljajući, poneseni atmosferom i nesvesni gde se nalaze, sportisti kažu nešto zbog čega gorko zažale.

Već prvog dana je zbog svog rasističkog komentara iz Grčkog olimpijskog tima izbačena Vojla Papahristu, a danas je švajcarski tim objavio da vraća kući Mišela Morganela, takođe zbog rasizma na Tviteru.

To nije sve. Jednom britanskom novinaru koji živi u Los Anđelesu suspendovan je Tviter nalog zato što je kritikovao televiziju En-Bi-Si koja ima prava za emitovanje Olimpijskih igara u SAD. On smatra da je to nepravedno i protivno medijskim slobodama.

Još gore je prošao britanski skakač u vodu Tom Dejli na koga su se neki tviteraši ostrvili (dobra reč) jer su on i njegov partner u sinhronim skokovima bili četvrti.

Poruke su bile vrlo grube i lične i mala je uteha da je dosta ljudi ustalo u njegovu odbranu.

Današnji sportisti teško mogu bez društvenih mreža, ako im je do popularnosti koja im donosi sponzorske ugovore, a samim tim i mogućnost da se bolje pripreme.

Međutim, po tom pitanju ove igre će verovatno biti prelomne i timovi će morati da uvedu nekakva pravila i obuke, kako se tvituje, kada se tvituje, da li sportisti treba da imaju telefone u olimpijskom selu i ko treba da kontroliše ono što pišu.

Za sada nijedna zvezda nije kažnjena zbog tvitovanja, ali razlog je možda to što zvezde ili ne tvituju lično ili na olimpijskim igrama preskaču sve što može da im pokvari koncentraciju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара