Sve jugoslovenske medalje Srbiji

Srbija je u London ispratila najveću ekspediciju u istoriji, koja broji preko 100 takmičara, i nada se da će upravo u Londonu osvojiti svoju 100. olimpijsku medalju. U komšiluku, međutim, mnogi spore broj medalja srpskih olimpijaca, pre svega jer Međunarodni olimpijski komitet u te medalje ubraja i sve one osvojene pod zastavama obe Jugoslavije. Zlatko Mateša, Predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora, izjavio je ipak da razloga za protivljenje nema.

Predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izjavio je "Jutarnjem listu" da je Srbija, prema Statutu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), naslednica svih nastupa i medalja koje je Jugoslavija osvajala na Olimpijskim igrama od 1920. do 1988. godine.

"Mi tu ništa ne možemo napraviti. To je odlučeno 1992. godine. Sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati", rekao je Mateša.

On je izjavio da olimpijske medalje nisu predmet sukcesije bivših republika SFRJ. "Za nas su hrvatski osvajači medalja u dresu Jugoslavije hrvatski olimpijci, ali formalno-pravno HOO ne može sebi pribrojiti te medalje", rekao je Mateša.

Zbog toga uz imena osvajača olimpijskih trofeja - kajakaša Matije Ljubeka, plivačice Đurđice Bjedov, boksera Mate Parlova, atletičara Franje Mihalića, košarkaša Kreše Ćosića i brojnih drugih hrvatskih sportista, stoji "Srbija", navodi "Jutarnji list".

Dodaje se da su hrvatski sportisti u pojedinačnoj konkurenciji osvojili 14 olimpijskih medalja, a kao članovi ekipnih sportova 27. Kraljevina Jugoslavija je na tri Olimpijade osvojila osam medalja, ali sve su dobili slovenački gimnastičari.

Na Zimskim olimpijskim igrama su slovenački sportisti osvojili sve četiri medalje za SFRJ, navodi "Jutarnji list".

broj komentara 0 pošalji komentar