Stota medalja za Srbiju

Ivana Maksimović ulazi u istoriju srpskog olimpizma, i sporta uopšte, kao osvajačica 100. medalje na olimpijskim igrama za našu zemlju. Maksimovićeva je osvojila srebrnu medalju u disciplini malokalibarska puška trostav. "Još nisam svesna šta sam uradila", izjavila je Ivana. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao na osvojenoj medalji.

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Ivana Maksimović osvojila je srebrnu medalju u disciplini malokalibarska puška trostav na Olimpijskim igrama u Londonu. Ivana je ušla u istoriju srpskog olimpizma, i sporta uopšte, kao sportistkinja koja je Srbiji donela 100. medalju na najvećem sportskom takmičenju.

Ivana je u finale ušla kao drugoplasirana, i prednost koju je ostvarila u kvalifikacijama održala je do samog kraja.

Prva serija nije izgledala najbolje za Maksimovićevu, jer je pogodila 9,3, ali su potom usledili 10,3 i 10,2 što ju je vratilo na pravi kolosek.

Iako je naredne dve serije pucala 9,5 i 9,3, mesta zebnji nije bilo jer je prednost koju je imala u odnosu na trećeplasiranu takmičarku iznosila četiri kruga. Na drugoj strani, upravo toliko je i Ivana zaostajala u odnosu na prvoplasiranu Džejmi Lin Grej iz Amerike.

Grejova je naravno sačuvala vrh, a Ivana srebro posle prilično solidnih serija. Vredi posebno izdvojiti šestu, kada je Maksimovićeva pucala 10,9.

Srpska takmičarka posle finala je imala ukupan učinak od 687,5 krugova, dok je Džejmi Lin Grej pogodila 691,9. Trećeplasirana Čehinja Sikorova završila je sa 683 kruga.

Maksimovićeva je sa 22 godine bila najmlađa od osam finalistkinja koje su danas pucale.

Maksimović: Još nisam svesna šta sam uradila

"Imam osećaj da je takmičenje kao i svako drugo, odnosno i medalja kao i svaka druga. Ipak, verujem da će sutra da me 'zvekne' i da ću biti svesna šta sam uradila, jer je ovo moj najveći uspeh u karijeri", rekla je 22-godišnja Maksimovićeva novinarima u Londonu.

Maksimovićeva je navela da se pomalo stvorila fama oko 100. medalje za Srbiju, ali je otkrila da joj je drago što ju je baš ona osvojila.

"Obe medalje koje smo mi, strelci uzeli vrede za Srbiju i volela bih da odličja osvoje i Novak i vaterpolisti. Nadam se da ćemo imati pobednički povratak sa OI", istakla je reprezentativka Srbije.

Ona je navela da je finalno takmičenje bilo veoma stresno, ali da je ostala pribrana u odlučujućim trenucima.

"Znala sam da ću imati dobar rezultat ako uspem da se iskontrolišem, što je bitno u streljaštvu. Veoma sam srećna. Imala sam neke slabe devetke, bilo je i treme. Ipak, uspela sam da održim poziciju na kojoj sam bila u kvalifikacijama i da uzmem stotu medalju za Srbiju", objasnila je ona.

Maksimovićeva je navela da je radost odmah podelila sa ocem Goranom, takođe nekadašnjim reprezentativcem u streljaštvu.

"Tata je zvao brata, koji je u Crnoj Gori na moru, ali je sve pratio. Sve ovo je za njega. Čuli smo se i pre i posle pucanja, i pre finala i sada čekam da mu se javim. Ovo njemu dugujem", poručila je srpska olimpijka.

Ona je zahvalila na podršci svima u Srbiji, ali i kolegama iz reprezentacije u Londonu i dodala da se nada svečanom dočeku na balkonu Skupštine grada u Beogradu.

"Ako bude balkon, to će predstavljati potpuno ostvarenje mog sna", istakla je osvajačica srebrne medalje.

Maksimovićeva je dodala i da je juče bila tužna zbog poraza Novaka Đokovića u polufinalu, kao i zbog toga što se Milorad Čavić nije dokopao odličja.

"Nekako je sve bilo kako ne valja, ali su oni stvarno veliki sportisti. Meni je velika čast što sam sa njima u olimpijskom timu i što sam mogla da ih upoznam", zaključila je ona.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво