Читај ми!

Spektakl za kraj

Tridesete Letnje olimpijske igre u Londonu, na kojima se proteklih 17 dana nadmetalo više od deset hiljada takmičara u 29 sportova, večeras su svečano zatvorene. Na spektakularnoj ceremoniji učestvovalo 15 hiljada volontera, a ceo događaj uživo je ispratilo 80 hiljada gledalaca, kao i oko milijardu ljudi širom sveta. Muzički urednik celokupnog događaja, Dejvid Arnold, najavio je "najbolju žurku na svetu" i, čini se, nije pogrešio.

01.08 - Ceremonija svečanog zatvaranja je završena. 

01.02 - Veliko finale pripada grupi "The Who", koja će otpevati čak četiri pesme. Sve to prati još jedna doza vatrometa.

00.55 - Nekada popularni tinejdž bend "Take That" pevaju svoj hit Rule the World. Usledio je performans primabalerine Darsi Basel, koja se pridružila povorci brazilskih igrača. Sve ovo bio je uvod u možda i previše suptilno gašenje olimpijskog plamena.

00.48 - Žak Rog, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, zahvalio je organizatorima, volonterima, navijačima i sportistima. Rog je proglasio Igre zatvorenim. 

00.45 - "Zapalili smo plamen, ali smo zapalili i svet. Još jednom smo pokazali da vredimo. Na tome vam zahvaljujem. Započeli smo nešto divno, duh Olimpijade trajaće i dalje i inspirisaće generacije koje dolaze. Britanijo, kada je red došao na nas, mi smo uradili sve kako treba", rekao je Sebastijan Kou, predsednik organizacionog komiteta.  

00.38 - Sada je red došao na Brazilce da nas zabavljaju. Sve je u znaku sambe, ali i Alesandre Ambrozio i Marise Monte. Nekako se našlo mesta i za Pelea. Sve je začinjeno fenomenalnim vatrometom.

00.31 - U toku je ceremonija primopredaje olimpijske zastave. Gradonačelnik Londona Boris Džonson uručio je zastavu Žaku Rogu, da bi je on ubrzo predao Eduardu Paesu, gradonačelniku brazilskog grada, prvog južnoameričkog grada organizatora ovakve jedne smotre. Intonirana je himna Brazila i podignute su zastave Brazila i Grčke.

00.23 - U čast postojbine Olimpijskih igara, izvodi se himna Grčke. Pozornica se nalazi na južnoj strani stadiona i obrazuje strelicu koja pokazuje ka Rio de Žaneiru, sledećem gradu koji će imati čast da organizuje Olimpijske igre. Uz zvuke himne Olimpijade, spuštena je olimpijska zastava.

00.13 - Na sceni je "Mjuz", koji su zaslužni i za zvaničnu himnu ovogodišnjih igara. Sve je to samo uvod u ponovno "pojavljivanje" Fredija Merkjurija, ovoga puta u muzikalnoj interakciji sa publikom. Brajan Mej i Rodžer Trejlor, članovi benda "Kvin", izveli su hit Brighton Rock, a odmah zatim, uz malu pomoć Džesi Džej i We Will Rock You. 

00.10 - Nije moglo bez Monti Pajtona. Erik Ajdl je ispaljen iz topa, kao aluzija na čovekovu težnju da poleti, uz prikladnu muzičku pozadinu u vidu pesme Always Look on the Bright Side of Life.

 

23.59 - A sada za sve ljubitelje britpop zvuka i Mančester Sitija, nekadašnji frontmen grupe "Oejzis" Lijam Galager peva čuveni Wonderwall.

23.57 - Iz pet crnih taksija, u središte stadiona stupile su nekada popularne članice ženskog benda "Spice Girls". Pevale su svoju najpoznatiju numeru Wannabe, čini se samo nastavili tamo gde su stali izvođači koji su nastupali neposredno pre nje. 

23.44 - Vreme je i za malo modernog zvuka. Na sceni je di-džej Norman Kuk, poznatiji kao Fetboj Slim. Svojih pet minuta dobijaju i Džesi Džej, Tajni Tempa i Tajo Kruz, svi rođeni u Londonu.

23.40 - U ovim trenucima komičar Rasel Brand izvodi numeru Pure Imagination iz filma Čarli i fabrika čokolade. Brand se tu nije zaustavio, pa je i otpevao I Am The Walrus, pogađate, pesmu uvek prisutnih Bitlsa.

23.36 - Popularni Ed Širan peva Wish You Were Here od grupe Pink Floyd. Član originalne postave legendarnog benda Nik Mejson je za bubnjevima.

23.32 - Nastupa Eni Lenoks, koja izvodi svoj hit Little bird. Lenoksova je na scenu "doplovila" u tamnom gusarskom brodu.

23.26 - Defiluju ogromni posteri najvećih britanskih modela, koji nose kreacije nekih od najvećih britanskih modnih kreatora. Odmah zatim na improvizovanoj pisti pojavile su se i manekenke uživo. 

23.23 - Scena sada pripada grupi "Kajzer čifs", koji izvode veliki hit Pinball Wizard grupe "The Who". Ništa, naravno, ne može da prođe bez skutera, njih 50. Usledio je potom omaž Dejvidu Boviju.

23.18 - Prvi put nakon bolesti koja mu je ugrozila život javno nastupa Džordž Majkl. Njegov hit Freedom nailazi na sjajan prijem svih na stadionu. Majkl je publiku pozdravio rečima: "Zapamtite, sada ste vi centar univerzuma".

23.14 - Sa zvučnika odzvanja dobro poznati glas Fredija Merkjurija i kultne pesme Bohemian Rhapsody. Odmah zatim slušamo Džona Lenona i pesmu Imagine, u izvođenju hora iz Liverpula, njegovog rodnog grada.

23.07 - Red je došao da se izrazi zahvalnost volonterima na ovim Igrama, kojih je bilo 70 hiljada. Sintagma koja se najčešće čula kada su oni u pitanju tokom ove dve nedelje, game makers (oni koji Igre čine mogućim - prim.prev.), dovoljno govori o njihovom značaju.

23.00 - Poslednja dodela medalja na ovim Igrama. Odličja će biti uručena trojici najuspešnijih maratonaca, što je u skladu sa olimpijskom tradicijom. Medalje uručuje predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog lično.

22.56 - U sam centar scene unete su 303 bele kutije. Ovaj broj, naravno, nije nasumičan, već predstavlja broj olimpijskih disciplina. Kutije su poređene u piramidu, a vrte se neki od najupečatljivijih trenutaka sa sportskih borilišta. 

22.48 - Ulazak sportista na stadion i dalje traje, ali se muzička podloga promenila. Grupa "Mednes" ponovo u prvom planu. Što se tiče sportista, oni pokazuju svoje medalje, sede jedni drugi na ramenima, čak i rade akrobacije.

22.35 - Na stadion ulaze, preko tribina i kroz publiku, zajedno sportisti iz svih zemalja. Ovo je tradicija stara preko pola veka, koja simbolizuje globalno jedinstvo.

22.31 - Melanholični tonovi Reja Dejvisa i sjajna Emili Sande sa pesmom Read All About It, uz prateće slike olimpijskih pobednika na postolju, prekinuti su ulaskom na stadion 204 barjaktara, predstavnika zemalja učesnica. U slučaju Srbije, govorimo o zlatnoj Milici Mandić.

22.27 - Grupa perkusionista okupljenih pod imenom "Stomp" već drugi put vladaju scenom, ovoga puta kao deo tranzicije iz jednog segmenta ceremonije u drugi. Segment o kome je reč nosi naziv "Waterloo Sunset", počinje pesmom A Day In the Life u izvođenju legendarnih "Bitlsa", koje večeras slušamo drugi put.

22.13 - Sve ovo nije moglo da prođe bez legendarne grupe "Pet šop bojz", koji su nošeni na rikšama izveli svoj hit West End Girls. Pre njih, grupa "Mednes" otpevala je svoj veliki hit Our House.

22.07 - Kao što je i najavljeno, a i prema tradiciji, intonirana je himna Velike Britanije. Odmah potom, ceremonija nas vodi nekoliko decenija unazad kroz svojevrsni muzički vremeplov.

22.06 - Najveće ovacije, za sada, pobrao je legendarni žuti trotočkaš iz serije "Mućke", kao i propratno pojavljivanje Delboja i Rodnija obučenih u kostime Betmena i Robina.

22.05 - Nakon što je okončano odbrojavanje sa čuvenog Big Bena, program je otvorila škotska pevačica Emili Sande pesmom Read All About It. Posle nje, usledio je nastup simfonijskog orkestra, a stadion su preplavila najrazličitija vozila, naravno britanska.

22.00 - Počela ceremonija svečanog zatvaranja 30. Olimpijskih igara modernog doba. Celokupni događaj sastoji se od 12 celina i trajaće skoro tri sata. Ceremoniji prisustvuje princ Hari, kao izaslanik kraljice Elizabete.

21.45 - Najkontroverzniji ali i sigurno jedan od najvoljenijih učesnika Olimpijskih igara u Londonu, južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus, nosiće zastavu svoje zemlje na ceremoniji zatvaranja večeras. 

21.30 - Olimpijci, osvajači medalja u Londonu, uputili su danas otvoreno pismo britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, apelujući da iskoristi prisustvo velikog broja stranih zvaničnika i već na zatvaranju pokrene međunarodnu inicijativu u borbi protiv gladi.

21.24 - Na ceromoniji svečanog zatvaranja Olimpijskih igara, zastavu Srbije nosiće Milica Mandić, osvajačica jedine zlatne medalje u Londonu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи