Venlok, maskota Igara

Zvanična maskota Olimpijskih igara je Venlok, a njegova uloga je da Igre približi najmlađima i da podstakne njihovo interesovanje za bavljenje sportovima. Ipak, mnogima se ne dopada dizajn ovogodišnjih Igara jer je ocenjen kao "nedefinisan, skup i nejasan".

Venloka je kreirao kreativni studio Ajris iz Londona, nakon što je njihov predlog za maskotu Igara pobedio više od 100 predloga dizajnera, umetnika i agencija na konkursu "Kompit For" 2009. godine.

 

"Maskota je deo edukativnog programa igara i njena namena je da deca uče o sportskim vrednostima i olimpijskim takmičenjima", naveli su organizatori. Oni su dodali da su takođe napravljena četiri kratka animirana filma koja prate događaje na OI u kojima je Venlok glavni junak i koji se mogu pogledati na zvaničnom sajtu maskote (https://mascot-games.london2012.com). Venlok je jednooko biće amorfnog oblika koje najviše liči na simpatična čudovišta iz istoimenog animiranog filma koji je realizovao studio Dizni 2001. godine.

"Venlok je ime dobio po seocetu Mač Venlok u blizini Šropšajra u Velikoj Britaniji", u kome su se krajem 19. veka održavale "Mač Venlok Igre" na kojima se lokalno stanovnoštvo takmičilo u tradicionalnim seoskim sportovima", navedeno je iz studija Ajris.

Iako se mnogima ne dopada dizajn ovogodišnjih Igara jer je ocenjen kao "nedefinisan, skup i nejasan jer ne predstavlja specifičnosti grada u kojem se održava", organizatori smatraju da su ogromna sredstva uložena u brendiranje Igara i između ostalog kreiranje ove maskote opravdana jer imaju "jak komercijalni potencijal".

Stiven Bajlej, osnivač čuvenog Muzeja dizajna iz Londona, izjavio je da je London među "najjačim gradovima u svetu po razvoju kreativnih industrija i naročito dizajn sektora, ali da ovogodišnji dizajn Igara to ne pokazuje".

broj komentara 0 pošalji komentar