Zagreb

Evrobasket, nakon više od četvrt veka, vraća se u Zagreb.

Zagreb je glavni grad Hrvatske i njen apsolutni centar. On je političko, kulturno, trgovačko, poslovno i, u ovoj priči najvažnije, sportsko središte.

Ovaj grad iznikao je iz dva srednjovekovna naselja koja su nastala na dva susedna brda. Prvi pisani trag o ovom gradu datira iz 1094. godine. Tokom turskih osvajanja i vladavine Balkanom, otprilike između 14. i 18. veka, Zagreb je bio važna pogranična tvrđava. Barokna rekonstrukcija grada u 17. i 18. veku potpuno je izmenila njegov izgled. Stare drvene kuće su uništene, na njihovom mestu su se pojavile raskošnije građevine raznovrsnih namena i funkcija.

Zagreb je bio u ekspanziji u ovom periodu. Izgrađene su bolnice i škole, a sam grad je prerastao svoje srednjovekovne granice i počeo je rapidno da se širi.

Sredinom 19. veka Kaptol, Gradec i okolna naselja su i administrativno integrisana u grad Zagreb, što je samo pospešilo i ubrzalo njegov razvitak. Razoran zemljotres iz 1880. godine pokrenuo je novi talas rekonstrukcije i modernizacije. U ovom periodu izgrađen je veliki broj javnih zgrada, parkova i fontana. Putna infrastruktura je takođe umnogome unapređena, što je bilo neophodno imajuću u vidu da se broj stanovnika tokom 19. veka udesotostručio.

Otprilike kao i Beograd, nakon Drugog svetskog rata i Zagreb se, južno od Save, proširio. Tako je nastao Novi Zagreb.

Zagreb, naravno, ima vrlo važno mesto na košarkaškoj mapi Evrope. Pre 26 godina, dakle 1989. godine, ovde je takođe igran Evrobasket. Jugoslavija je osvojila zlato na šampionatu.

Cibona, iako, baš kao i naš Partizan, ne prolazi kroz najveselije trenutke, jeste jedan od velikana košarke na ovom kontinentu. Sa Draženom Petrovićem u timu, Cibona je bila dvostruki uzastopni šampion Evrope.

Utakmice ovogodišnjeg Evrobasketa biće igrani u Areni Zagreb, najvećoj dvorani u zemlji naših komšija. Reč je o dvorani koja prima oko 16.000 gledalaca na košarkaškim mečevima.

broj komentara 0 pošalji komentar