Monpelje

Od osnivanja, pre 11 vekova, Monpelje je bio centar. Prvo trgovački, potom i industrijski, pa i turistički. Sada će makar, makar na nekoliko nedelja, postati i košarkaški centar.

Monpelje je grad koji je tokom svoje duge istorije bujao kao trgovački centar. Još od 11. veka počeo je da gradi svju reputaciju dinamičnog grada kroz koji prolaze trgovačke rute između Mediterana i Severne Evrope. Udaljen je samo 11 kilometara od Sredozemnog mora, a manje od tri sata od Barselone i Italije.

Broj stanovnika je u poslednjih četvrt veka porastao za 27 odsto, što je Monpelje učinilo osmim najvećim gradom Francuske. U užoj gradskoj zoni živi oko 265.000 ljudi. Monpelje ima prijantu mediteransku klimu i otprilike 300 sunčanih dana godišnje. Priznat je univerzitetski centar, sa više od 70.000 studenata.

Zanimljivo, Monpelje je jedan od tek nekoliko velikih gradova Francuske koji nema rimsko nasleđe. Takođe je jedan od retkih gradova francuskog juga bez neke vrste dodira sa grčkim uticajem. U poređenju sa gradovima okruženja, Monpelje, osnovan u desetom veku, je vrlo mlad grad.

Verski ratovi u Francuskoj tokom 16. veka imali su veliki uticaj na izgled grada i njegove arhitekture. U 19. veku grad je postao industrijski centar. Kao takav, nije neobično što je privukao veliki broj ljudi koji su tokom šezdesetih godina proplog veka, nakon nezavisnosti Alžira od Francuske, odlučili da se nasele upravo ovde.

Najpoznatija, ali nikako ne i jedina turistička atrakcija je Ekuson, istorijski centar grada. Tu je i velelepna četvrt Antigon, kao i čuvena katedrala Sent Pjera iz 16. veka.

Monpelje je sportski grad. Fudbal je najpopularniji sport, kao i bilo gde drugde u Francuskoj, ali košarka ne zaostaje previše.

Utakmice na Evrobasketu 2015. biće igrani u „Park end Suits" areni. U nju staje nešto više od 10.000 gledalaca.

broj komentara 0 pošalji komentar