Finska

Finci su svakako najveći autsajderi u grupi sa Francuskom, Rusijom Bosnom i Hercegovinom, Poljskom i Izraelom. Sam plasman u završnicu takmičenja za njih je veliki uspeh. Samo čudo može da ih odvede u eliminacionu fazu.

Finska je jedna od onih reprezentacija koje nemaju značajnije rezultate u košarci, a do sada je nacionalni tim te zemlje 12 puta učestvovao na Evrobasketu. Najbolji rezultat ostvario je 1939. godine, na svom prvom učešću, kada je zauzeo osmo mesto.

Finci su se do sada samo jednom kvalifikovali za Svetsko prvenstvo, i to prošle godine, a samo dva puta su igrali na Olimpijskim igrama - uključujući Igre 1952. godine, kada je Helsinki bio domaćin.

Selektor Detman svakako najviše očekuje od iskusne trojke, Peterija Koponena, beka ruskog Himkija, kao i od Džeralda Lija koji nastupa u dresu ACB ligaša Mursije, i visokog krila Erika Marfija, igrača Bešiktaša. Takođe, tu je odličan šuter Gran Kanarije, 24-godišnji Sasu Salin.

Sastav reprezentacije Finske: Rupe Ahonen, Jonas Kaven, Šon Haf , Vile Kaunisto, Miko Koivisto, Peteri Koponen, Tuka Koti, Džerald Li, Erik Marfi, Mati Nutinen, Sasu Salin, Džamar Vilson

Selektor: Henrik Detman

broj komentara 0 pošalji komentar