Америчкој штафети одузето злато са ОИ

Америчка штафета 4x400, која је освојила златну медаљу на Олимпијским играма у Сиднеју 2000, дисквалификована је након признања једног од чланова екипе Антонија Петигру да је користио допинг, саопштио је данас у Пекингу Међународни олимпијски комитет.

Антонио Петигру је на суђењу тренеру Тревору Грејему, признао је крајем маја да је користио допинг средства. Он је вратио златну медаљу. Двојица других чланова штафете, браћа Алвин и Калвин Харисон већ су раније дисквалификовани због допинга, који су додуше користили после Олимпијских игара у Сиднеју.

Петоструки олимпијски шампион и једини који није учествовао у афери допинга, Мајкл Џонсон упозорио је да ће вратити своју златну медаљу са штафете 4x400 из Сиднеја након признања Антонија Петигруа.  Извршна комисија МОК која је донела одлуку о дисквалификацији Петигруа и америчке штафете на препоруку дисциплинске комисије, није међутим, навела да ли ће враћене златне медаље предати нигеријској штафети која је у Сиднеју освојила друго место.

Прошлог децембра, МОК је одузео пет медаља које је америчка атлетичарка Мерион Џонс освојила у Сиднеју. Представници МОК су у петак најавили да током Игара у Пекингу неће саопштити одлуку коме ће те медаље бити уручене. МОК је у врло незгодној ситуацији јер једна од тих медаља коју је Мерион Џонс освојила утрци на 100 метара требало би логично да припадне тада другопласираној грчкој атлетичарки Екатерини Тану, која је међутим 2004. кажњена такође због допинга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи