Бекеле већи фаворит од Гебрселасија

Када је Хајле Гебрселасије пре једне деценије подигао трчање на дуге стазе на виши ниво, није могао ни да претпостави да ће га пре него што се оконча каријеру засенити други Етипљанин - Кенениса Бекеле.

Очекује се да ће њих двојца бити главни конкуренти за освајање златне медаље на 10.000 метара на Олимпијским играма у Пекингу. 

Бекеле (26) је фаворит, јер је обарао рекорде, освајао шампионске титуле и доминирао у кросу последњих шест година. Он је такође и светски рекордер на 5.000 м (12.37:35). Чак им је и стил трчања исти. Обојица атлетичара "уништавају" противнике спринтом у финишу и није необично да Бекеле истрчи последњи круг за 53 секунди.

У Атини пре четири године, Етиопљани су се трудили да трче као тим и помогну Гебрселасију да освоји трећу златну медаљу на ОИ, али он је због повреде одустао и оставио Бекелеа да победи. Бекеле је на Олимпијске игре 2004. дошао после велике трагедије, јер је те године његова вереница 18-годишња Алем Текале умрла док су заједно трчали. Опоравио се и освојио злато у кросу три месеца касније, а затим у августу освојио другу од своје три узастопне титуле светског првака на 10.000 метара. У 2007. оженио се глумицом из Етиопије, која је навијала за њега када је освојио титулу светског првака у кросу, ове године у Шкотској.

У Пекигну ће бити само шест дана између трка на 10.000 и 5.000 м, а Бекеле је рекао да планира да трчи само дужу дистанцу, али сада изгледа да је могуће да ће учествовати у обе дисциплине.

Четвороструки светски шампион Гебреселасије ставио је све на трку на 10.000 м, пошто је одустао од трчања маратона због велике загађености ваздуха у Пекингу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи