Спортска личност недеље - Елиуд Кипчоги

Грк Харалиос Василакос први је победник модерног маратона у историји. Његов сународник Спиридон Луис је први олимпијски шампион у овој дисциплини. Британац Роџер Банистер је први истрчао једну миљу за мање од четири минута. Овим становницима историје прошле суботе придружио се и Кенијац Елиуд Кипчоги, као први човек који је успео да истрчи мартон за мање од два сата.

Он је деоницу дугу тачно 42 километра и 195 метара прешао за један сат, 59 минута и 40 секунди.

Десило се то у Бечу, на Пратеру, пред око 120.000 сведока.

Кипчогијева просечна брзина била је фантастиних 21 км на час, а сто метара прелазио је за само 17.08 секунди.

”Пресрећан сам, осећам се сјајно. Поносан сам што сам ушао у историју као први човек који је истрчао маратон за мање од два сата и што сам доказао оно што често понављам - да ниједан човек нема лимит”, рекао је између осталог Кипчоги непосредно после трке.

Ипак, овај подвиг Кенијца неће бити рачунат као светски рекорд пошто трка није била организована по правилима и под условима које прописује Светска атлетска федерација.

Наиме, Кипчоги је имао помоћ која није дозвољена.

Са њим је наизменично трчало 43 пејсмејкера, односо тркача који су му помагали да држи темпо. Користио је специјално дизајниране патике, а током целе трке наводио га је аутомобил са ласерима и сензорима, који су показивали потребну брзину за жељени резултат. 

Но, то није било битно његовим сународницима у Елдорету и широм Кеније, који су масовно пратили и потом прославили његов успех.

Да успех и доминација кенијских атлетичара у овој дисциплини буде потпуна, заслужна је Брижит Косгеј, која је само дан после Кипчогијевог достигнућа оборила је светски рекорд у женској конкуренцији, завршивши Чикашки маратон за 2:14:04.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (Marko Ljubomirović)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво