Потврђен допинг у америчкој атлетици, суспендован "Најкијев" тренер

Америчка атлетика дуго је била под тамним облаком сумње о систематском допингу, а након скандала у којем је разоткривен један од најпознатијих тренера, овај спорт у Сједињеним Америчким Државама је снажно уздрман. У целу причу укључена је и компанија "Најки", чији атлетски програм је водио озлоглашени Алберто Салазар.

Директор Америчке антидопинг агенције (Усада) Тревис Тајгарт изнео је шокантне тврдње о Салазару, за кога је навео да је "користио спортисте као лабораторијске животиње".

Усада је на четири године суспендовала Салазара, бившег тренера олимпијског шампиона Моа Фараха, због малверзација у вези са допингом и одузела му акредитацију за Светско првенство у Дохи.

"Спортисти нису имали појма. Морате схватити да они нису имали идеју шта се са њима дешава, шта су добијали и колике дозе. Једној спортисткињи су давали лек против тумора на материци иако није имала ту болест. Лагали су спортисте и користили их за експерименте", рекао је Тајгарт и објаснио како је систем функционисао:

"Једноставно би им било речено да оду код доктора, да морају да их слушају и верују им."

Ова организација саопштила је је Салазар кажњен због организовања и подстрекивања на узимање забрањених супстанци као шеф кампа у којем су се припремали амерички атлетичари. Тај камп носио је назив "Пројекат Орегон" и био је спонзорисан од гиганта спортске опреме – компаније "Најки".

Истрага Америчке антидопинг агенције трајала је четири године, а судски процес без присуства јавности завршен је након две.

Тајгарт је открио да је 10 спортиста из "Пројекта Орегон" помогло овој организацији да се разоткрије велики систем који је функционисао годинама. Нико од њих није оптужен јер нису знали о мечу се ради, закључак је случаја представљеног на 134 стране.

"Сви су нам доставили медицинске извештаје. Открили смо да су лажирани и да су додате неистините информације од тренутка када смо их тражили", додао је Тајгарт.

Салазар је рекао да је шокиран исходом и да ће се жалити.

"Моји атлетичари и ја смо доживели неправедан, неетичан и врло штетан третман од Усаде. 'Пројекат Орегон' никада није и никада неће дозволити допинг. Жалићу се и трудити да овај непоштен и дугачак процес стигне до закључка за који ћу знати да је истинит", рекао је 61-годишњак.

Доктор Џефри Браун, ендокринолог који је лечио бројне Салазарове атлетичаре, зарадио је исту суспензију у трајању од четири године. Браун је такође на платном списку "Најкија".

Независна комисија установила је да су Салазар и Браун поседовали и трговали забрањеним сусптанцама и примењивали или покушали да примењују забрањени метод на више атлетичара. Салазар је покушао неовлашћено да утиче на процес допинг контроле.

"Они су делили информације са циљем да побољшају наступе спортиста медицинском интервенцијом, са посебним интересовањем на увећање нивоа тестостерона", наводи се у саопштењу.

Усада је похвалила атлетичаре који су имали храбрости да открију истину.

Британски атлетичар Мо Салах је у октобру 2017. године прекинуо сарадњу са Салазаром, али је негирао да та одлука има везе са тврдњама о допингу.

Током учешћа у "Пројекту Орегон", Фарах је освојио шест светских титула и четири олимпијска злата на 5.000 и 10.000 метара.

Двојица учесника овог програма освојила су златне медаље на Светском првенству у Дохи, један од њих је Донаван Брејзер, који је у уторак тријумфовао у трци на 800 метара и поставио нови рекорд планетарних шампионата.

Огласио се и "Најки", благо подржавши Салазара, саопштењем да казна Усада "нема никакве везе са давањем забрањених супстанци било ком члану 'Пројекта Орегон".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво