Центар атлетског дешавања – митинг у Лозани

Још два месеца за праштање грешака. Почетак светског атлетског првенства у Дохи се ближи. Следећа провера форме је на квалификационом митингу Дијамантске лиге у Лозани.

Дисциплине у којима се грешке не праштају су оне преко препона, 110 метара за мушкарце и 100 метара за жене. Експлозивним изласком из блока у седам корака се долази до прве препоне, док се у три корака претрчава свака наредна.

Главни ривали за занимљиву трку, које се завршавају и колутима у циљу, нису пријавили наступ. Омар Меклауд и Сергеј Шубвенко прескачу овај митинг.

Шоу би могао да украде Орландо Ортега, који у већини случајева изгуби у финишу трке, или Францус Паскал Мартино-Лагард, који тек отвара сезону.

Слична ситуација је и код жена на 400 метара са препонама. Водећа угенералном пласману, Далила Мухамад, и млада Синди Меклауд нису пријавиле учешће.

На листи учесница између три Американке је по једна Европљанка. Олимпијска шампионка Кори Картер је ове сезоне трчала тек нешто више од 55 секунди (55.09).

Најбоље време у каријери има Шамиер Литл из САД, 52.75, док је ове сезоне трчала 54.40 секудне.

Скокови у висину

За сваку дисциплину постоји нека граница која одваја великане. За скок с мотком то је шест метара, а њу је ове сезоне једино прескочио Армонд Дуплантис из Швајцарске, најмлађи међу пријављеним такмичарима.

Седам центиметара мање прескочио је Американац Сем Кендрикс, док актуелни светски рекордер у дворани са 6.16 метара, Француз Реко Ланилени, и шестоструки освајач трофеја Дијамантске лиге има скромних 5.46 метара ове сезоне.

За скокове без реквизита, већ само својим природним талетном бори се девет скакачица. Једино изненађење било би да Марија Ласецкијене не победи убедљиво. Ове године је већ скочила 2.06 метра, само три центиметра мање од светског рекорда.

Она је једина које је и прескочила два метра од пријављених атлетичарки. Центиметар мање има Украјинка Ирина Герашченк.

Скoкови у даљину

Катарин Ибаргуен из Колубије покушава и ове године да обједини титуле првакиње Дијамантске лиге у обе скакачке дисциплине, скоку удаљ и тркоскоку. Прошле године јој, због повреде, није на путу стајала Венецуеланка Јулимар Ројас, која се фантастичним скоком, најбољим у овој сезони на свету, вратила у сам врх, скочивши 15.06 метара.

Троскокашко ривалство траје већ неколико сезона, а последње на великом такмичењу добила је Ројас, победивши на светском првенству у дворани у Портланду.

Поред Ибаргуен и Ројас, још једино Украјинка Олга Рипакова има у каријери резултат преко 15 метара.

Ништа мање занимљиво неће бити ни у мушком скоку удаљ. Најбоља тројица су ове сезоне скакала у четири центиметра разлике.

Главни фаворит је, као и на претходним митинзима, Кубанац Хуан Мигел Ечеварија. Који у конкуренцији пријављених скакача има најбољи лични рекорд од 8.68 метара (8.92 са недозвољеним ветром).

Јужноафиканци Луло Мајонга и Рушај Самаји су му главни конкуренти за најдаљи скок.

Спринт

Повратак у врх спринта приредила је Флејзер Прајс са Јамајке, истрчавши најбоље време у свету. Са 10.73 је на само три скотинке од личног рекорда, а са овим резулатом је убедљиви фаворит на 100 метара.

Окршај америчког континента, Америке и Канаде. Нола Лајес и Канађаним Андре Де-Грас водиће главну борбу са најбрже истрчаниих 200 метара. Лајес има друго време у свету у овој дисциплини, одмах после сународника Мајкла Нормана са 19.72 секунди, док се Де-Грас вратио после повреде одличним резултатом испод 20 секунди.

За даме су на програму још бацање копља и кугле, и трка на 400 метара, док је за мушкарце трка на 800 и 1.500 метара.

Следећи митинг Дијамантске лиге је за недељу дана у Монаку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво