Ивана Шпановић на залетишту за Доху

Сезона је дуга. Први скок је у јуну, а најдужи треба скочити у октобру на светском првенству у Дохи. На четвртом митингу Дијаманстке лиге у Риму, најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић отвара летњу сезону.

За најбржи залет, идеалан одраз са даске и отисак који ће остати најдаљи у песку бориће се Ивана Шпановић, златна на последњем светском првенству у дворани, светска првакиња на отвореном Американка Бритни Рис и двострука освајачица Дијаманске лиге у скоку удаљ и троскоку Катарин Ибаргуен из Колумбије.

Најбољи резултат у каријери има Рис са 7.31 метара, док је иза ње Ивана са 7.10, а митингом у Риму обе отварају сезону.

Водећа на светској ранг листи, са најдужим скоком ове сезоне је Шантел Малоне резултатом од 6.90 метара, која уз европску првакињу из Берлина, Малику Михамбо може да отежа такмичење фавориткињама.

Женски спринт на 100, а мушки на 200 метара

Трка у којој три такмичарке имају идентичан лични рекорд од 10.85 секунди, не може да буде незанимљива.

Дина Ашер-Смит, Алеиа Хобс и Мари-Жозе Та Лу деоницу од сто метара су истрчале идентично у стотинку.

Дина је на прошлом минингу у Стокхолму показала одличну форму, победивши на дупло дужој деоници.

Неизвесности ће допринети и Елеин Томсон са Јамајке, која има најбржи резултат у каријери од 10.70 секунди, а ове сезоне трчала је 11.09.

Мајкл Норман и Ноа Лајес представљају нову генерацију америчких спринтера. Норман има најбрже време ове сезоне на 200 метара, али Лајесу је ово прва трка, а победа на 100 метара на митингу у Шангају добар је показатељ његове тренутне форме.

Миљеник домаће публике, млади Филипо Торфу, једини Италијан који је истрчао трку испод 10 секунди на 100 метара, покушаће да пробије и баријеру од 20 секунди.

Два круга за мушкарце, један за жене

У тактичкој трци на 800 метара, победник је онај са најбољим финишем. Пољаци Адам Кшот и Мартин Левандовски више пута су из сенке освајали велика такмичења.

По брзом финишу препознатљив је и Најџел Амос из Боцване, који је од јуниорских дана непобедив у дисциплини за најбрже истрчаних два круга. Он има и најбољи резултат ове сезоне са 1:44.29.

Европске боје брани Aндреас Крамер из Шведске, док Америку представњају Хурун Абда и Клејтон Марфи.

Даме ће наступити на дупло краћој деоници. Салва Еид Насер је готово секунд испред осталих такмичарки по личном рекорду, а и по резултату оствареним у овој сезони.

Сем Насер ниједна такмичарка није истрчала трку на 50 секудни, али готово све јесу 51, што свакако доприноси драматичности у борби за другу и трећу позицију.

Трке преко препона

У односу на претходни митинг улога препонаша се заменила. Даме ће трчати на 400, а мушкарци на 110 метара са препонама.

Чехиња Сузана Хејнова, солидно је отворила нову сезону истрчавши 55.02, њен лични рекорд је 52.83 секунде, и по том критеријиму једино су Американке Шамиер Литл са 52.75, и Далила Мухамад са 52.64 секунде испред ње.

У дисциплини 110 метара са препонама предњаче европски атлетичари.

Орландо Ортега, који трчи под заставом Шпаније има за само једну стотинку брже истрчану трку ове сезоне од Руса Сергеја Шубвенка, који трчи под неутралном заставом, јер је Русија и даље под суспензијом због допинга.

Очекује нас занимљива трка пошто сви пријављени такмичари имају ове сезоне резултате у 30 стотинки разлике.

Наредни митинг је 13. јуна у Ослу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво