Дијамантска лига скочила у Стокхолм

На трећем митингу Дијаманстке лиге млада генерација напада светски рекорд Мајка Пауела у скоку удаљ, најбрже истрчаних 400 са препонама Кевина Јанга и рекорд олимпијског и светског рекордера на 400 метара Ван Никерка.

Изазиваче предводи 21–годишњи Кубанац Хуан Мигел Ечеварија, који је скочио у марту ове године 8.92 метара и приближио се на само 3 цетиметра светском рекорду. Скок није признат због недозвољеног ветра у леђа, али свакако то је најдужи у последње 24 године.

На прошлогодишњем митингу у Стокхолму Ечеварија је победио изненађујућим скоком од 8.83 метара, тако отпочевши серију сјајних наступа које наставља да бележи и у новој сезони.

На залетишту ће бити и актуелни олимпијски и светски прваци. Луво Мајонга из Јужне Африке и Џеф Хендерсон из САД-а.

Спаринг партнери у трци на 400 метара

Мајкл Норман и Бенџамин Рај, 22–годишњаци, наступиће у трци на 400 метара.

Норман је ове сезоне истрчао једну трку и то најбржу у историји којом је неки атлетичар отворио сезону, резултатом од 43.45 секунди.

Бенџаминова специјалност јесте 400 метра са препонама, где има трећи најбољи резултат у овој дисциплини, али покушаће да помогне свом спаринг партнеру са обори светски рекорд Ван Никерка постављеног на Олимпијади у Рију од 43.03 секунде.

Трке преко препона

Скандинавска клима највише ће одговарати фавориту на 400 метара са препонама, Норвежанину Карстену Вархолму, коме ће ово бити прва трка још од почетка марта када је изједначио европски рекорд на 400 метра у дворани и освојио златну медаљу.

Лични рекорд 23–годишњег је 47.64 секунди, секунд спорији од светког, али ако је успео за ову сезону да поправи прелазак супротном ногом преко препоне, његово обарање је све извесније.

Његов главни конкурент, и победник на претходном митину, Абдерахман Самба није пријавио наступ, али Ирац Томас Бар са 49.41 и Алжирац Абдемалик Лахоулу са 48.95 ове сезоне биће највећа конкуренција Вархолму.

У конкуренцији жена, на четири пута краћој дициплини преко десет препона, учествује актуелна светска рекордерка на 100 метара са препонама, Кендра Харисон из САД-а.

Од њене сународнице Шерике Нелвис дели је актуелна европска шампионка Елвира Херман из Белорусије. Оне трче у фаворитским стазама.

Само је шест пријавњених девојака у овој дисциплини, али сем Харисонове, све атлетичарке су ове сезоне трчале приближне резултате у размаку од 20 стотинки.

Бацање диска пред домаћом публиком

Има ли публике пред којом Сандра Перковић није домаћа?

Шестострука освајачица дијаманта из Хрватске није наступала од септембра, а од ње се очекује хитац преко 70 метара.

Лични рекорд двоструке олимпијске и светске шампионке је 71.56 метар, а главна конкурентиња јој је Кубанка Дениа Кабалеро, која је ове године бацила 68.46 метара, готово метар дуже од сународнице Перез.

Прави домаћин митинга биће Швеђанин Даниел Стол, водећи на светског листи. Уколико потврди овогодишњи резултат од 71.56 метра поставиће и нови рекод митинга, који за сада износи 69.67 метара.

До победе би могао да га спута Иранац Ехсан Хадиди, сребрни са Олимпијских игара у Лондону.

Трио Ингебрикцен на 1.500 метара

У трци на 1.500 метара наступају сва три брата Ингебрикцен из Норвешке. Најмлађем Јакобу ће ово бити прва трка у сезони, док су Филип и Хенрик већ трчали.

Најбољи резултат у каријери има средњи, Филип 3:30.01, док најискуснији и најстарији Хенрик има 3:31.46.

Светски рекордер у овој дисциплини у дворани, млади Самуел Терефа, митингом у Стокхолму отвара своју сезону.

На програму су још и женски скок увис где Рускиња Марија Ласецкијене напада висине преко два метра, мушки скок с мотком у ком се наставља окршај олимпијског и светскод првака, Бразилца Тиага Браз Силве и Сема Кендрикса и САД-а за висину од шест метара.

Спринтерске дисциплине на овом митингу нису у првом плану, али ће Турчин Рами Гулијев покушати да истрчи још једну трку испод 20 секунди.

Наредни митинг Дијаманстке лиге одржава се 6. јуна у Риму, где се очекује наступ наше атлетичарке Иване Шпановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво