Случај Семења – успоравање "чуда природе"

Допинг као савремени проблем врхунског спорта можда је највише погађао атлетику. Ипак, ситуација у којој се нашла Кастер Семења уздрмала је јавност и изазвала несугласице у свету, јер нема никакве везе са коришћењем недозвољених супстанци. Проблем је настао у томе што она има природно повишен ниво тестостерона.

Правилник о подобности за женску класификацију Светске атлетске федерације покренуо је судски поступак у којем је главна мета Кастер Семења.

Јужноафриканка (28) је због својих резултата на 800 метара већ дуго под лупом. Сматра се да је две златне медаље са Олимпијских игара и три светска првенства освојила због природно повишеног нивоа тестостерона.

Да би наставила каријеру мораће да смањује своју хормоналну вредност. Више од 50 одсто спортиста током године који су били позитивни на допинг контроли, уносили су тестостерон. О њима се мање прича него о Семењи, која се не допингује.

Знате ли која жена последњих осам година осваја злато на 800 метара? Кастер Семења. Знате ли ко може да је победи? Нико! Рођена је са више тестостерона од просечне жене, што јој даје много већу физичку снагу. Томе на пут је стала Светска атлетска федерација – од Семење траже да смањи природно висок ниво мушких хормона.

"Оног тренутка када се она појавила 2009. године на такмичењима поново се актуелизовало питање провере полова спортиста који се такмиче у атлетици, које је било укинуто 1999. године", рекла је Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције Србије.

Генерални директор Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић сматра да је то требало раније да буде усвојено. "Поред малих екрана сви смо сведоци да неке девојке под знаком питања не делују баш као девојке, већ више делују као дечаци", каже Бранковић.

Тачна вредност тестостерона Кастер Семење није познат, али се претпоставља да је бар три пута већа од нормалне вредности за жену.

"Референтна вредност за жену је од 0,12 до 1,79, а за мушкарце је то од 7 до 29 наномола по литру крви", истакла је Милица Вукашиновић Весић.

Суд за Спортску арбитражу у Лозани каже да су захтеви Светске атлетске федерације дискриминишући, али да је оваква одлука била неопходна да би се постигла равноправност.

"Верујем да ћемо на овај легалан начин успети да елиминишемо оне који би желели да атлетику изврну и да је учине прљавим спортом", закључио је Слободан Бранковић.

Милица Вукашиновић Весић, пак, мисли да је та одлука дискриминишућа. "Кастер Семења је особа женског пола. Ви некоме наређујете да смањује и утиче на свој ниво тестостерона, за који она није крива", истакла је Вукашиновић Весићева.

"Атлетска федерација је након тога рекла да она може да се такмичи или у мушкој конкуренцији у дисциплинама у којима жели да се такмичи или да примени терапију да би се тестостерон смањио или да промени дисциплину", објаснила је директорка Антидопинг агенције Србије.

Семења каже да нико не сме бити осуђуван зато што је чудо природе. Неколико дана пре него што је званично донета одлука да ће морати да смањује ниво тестостерона, Јужноафриканка је поставила рекорд митинга у Дохи на 800 метара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво